Bodossaki Lectures on Demand

Χρήμα και Τράπεζες

Θωμαδάκης Σταύρος, Ξαφά Μιράντα, Λοΐζος Κωνσταντίνος, Παπαδημητρίου Μπάμπης

29 Μαρτίου 2018

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN VIDEO & SLIDES
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 55:36 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 508
ΔΙΑΦΑΝΕΙΕΣ /

Η εκδήλωση με τίτλο  "Χρήμα και Τράπεζες" πραγματοποιήθηκε στις 29 Μαρτίου 2018 στο πλαίσιο του κύκλου ομιλιών "Χρήμα" που συνδιοργανώνουν – με την ευκαιρία της ομώνυμης έκθεσης -  το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης και η Alpha Bank.

Το χρήμα είναι στοιχείο της καθημερινότητας. Κοινωνία χωρίς χρήμα τοποθετείται στα όρια του φανταστικού. Το χρήμα είναι πανάρχαια θεσμική καινοτομία πολλών πολιτισμών: απελευθερώνει το εμπόριο, πολλαπλασιάζει την εμβέλεια των αγορών, υποστυλώνει και ωθεί την ανάπτυξη της πίστης. Αναγορεύεται σε γενικό σύμβολο της αξίας.

Ιδιώτες και επιχειρήσεις το χρησιμοποιούν για ανταλλαγές ή συσσώρευση. Τράπεζες το διαχειρίζονται και το διαχέουν. Το κράτος το εγγυάται, το χρησιμοποιεί στις συναλλαγές του, ενίοτε τροποποιώντας την αξία του. Κοινωνικά ήθη και κανόνες συγκροτούνται σύμφωνα με την εκάστοτε αντίληψη της ‘δίκαιης’ χρήσης του. Ολόκληρα επαγγέλματα συγκροτούνται ανάλογα με τις εκάστοτε νεωτερικές του χρήσεις.

Την αρχαιότητα του θεσμού πιστοποιεί η ιστορική του πολυμορφία. Από τα αρχαία νομίσματα (περιεκτικό χρήμα) ως το παραστατικό χρήμα - χαρτονόμισμα, επιταγές, πλαστικό χρήμα - οι μορφές του χρήματος εξελίσσονται διαρκώς.

ΟΜΙΛΗΤΕΣ

Eισηγητής

Σταύρος Θωμαδάκης

Ομότιμος Καθηγητής Χρηματοοικονομικής Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών -

Πρόεδρος International Ethics Standards Board for Accountants

Σχολιαστές

Μιράντα Ξαφά

Οικονομολόγος, Ερευνήτρια του Center for International GovernanceInnovation (CIGI)

Κώστας Λοΐζος

Εντεταλμένος διδασκαλίας στο ΕΚΠΑ (Οικονομικό Τμήμα) 

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗΣ

Μπάμπης Παπαδημητρίου

Θωμαδάκης Σταύρος Ομότιμος Καθηγητής Χρηματοοικονομικής, ΕΚΠΑ - Πρόεδρος International Ethics Standards Board for Accountants
Ξαφά Μιράντα Διευθύνουσα Σύμβουλος της E.F. Consulting - Ερευνήτρια, Center for International Governance Innovation (CIGI)

Η Μιράντα Ξαφά ξεκίνησε την καριέρα της στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στην Ουάσινγκτον το 1980, όπου επικεντρώθηκε στα σταθεροποιητικά προγράμματα στη Λατινική Αμερική. Το 1991-1993 εργάστηκε ως Διευθύντρια του Οικονομικού γραφείου του Πρωθυπουργού κ. Μητσοτάκη στην Αθήνα και, εν συνεχεία, εργάστηκε ως αναλύτρια των διεθνών αγορών στο Λονδίνο και στην Αθήνα. Μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου του ΔΝΤ την περίοδο 2004-2009 και εν συνεχεία στέλεχος της I.J. Partners με έδρα την Γενεύη, είναι τώρα διευθύνουσα σύμβουλος της E.F. Consulting στην Αθήνα και ερευνήτρια του Center for International Governance Innovation (CIGI). Έχει διδάξει οικονομικά στο πανεπιστήμιο Pennsylvania των ΗΠΑ, όπου έκανε τις μεταπτυχιακές της σπουδές και στο Princeton και έχει δημοσιεύσει άρθρα και μελέτες πάνω σε διεθνή οικονομικά θέματα.

Λοΐζος Κωνσταντίνος Εντεταλμένος διδασκαλίας στο ΕΚΠΑ (Οικονομικό Τμήμα)
Παπαδημητρίου Μπάμπης Δημοσιογράφος, Οικονομολόγος

Γεννήθηκε στα Εξάρχεια το 1954, όπου και μεγάλωσε. Τελείωσε το Ε΄ Γυμνάσιο Εξαρχείων και στη συνέχεια σπούδασε οικονομικές επιστήμες στο Παρίσι (Πανεπιστήμιο Paris X – Nanterre) με μεταπτυχιακά στην οικονομική ιστορία (École des hautes études en sciences sociales) και στα χρηματοοικονομικά (Paris X – Nanterre).

Η δημοσιογραφική του καριέρα ξεκίνησε το 1983, όταν επί κυβερνήσεως Ανδρέα Παπανδρέου ανέλαβε διευθυντής του Γραφείου Τύπου του αναπληρωτή υπουργού Εθνικής Οικονομίας, καθηγητή Κωστή Βαΐτσου. Συνέχισε να εργάζεται στο υπουργείο και μετά την αποχώρηση του Βαΐτσου, αναλαμβάνοντας το Γραφείο Τύπου του υπουργού Εθνικής Οικονομίας Κώστα Σημίτη. Έχει επίσης εργαστεί στην Τράπεζα της Ελλάδος και την Ένωση Ελληνικών Τραπεζών.

Σήμερα εργάζεται στον τηλεοπτικό και ραδιοφωνικό σταθμό ΣΚΑΪ, στην εφημερίδα Η Καθημερινή.

Σχετικές ομιλίες