Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Ανταγωνιστικότητα, Καινοτομία και Ευρωπαϊκές Ρυθμίσεις για το 2020

Βέττας Νίκος, Φέσσας Θεόδωρος, Γκόρτσος Χρήστος, Λαζαρίδης Σωκράτης

27 Ιανουαρίου 2016

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN VIDEO & SLIDES
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 56:13 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 986
ΔΙΑΦΑΝΕΙΕΣ /

Η Βρετανική Πρεσβεία, σε συνεργασία με το Ίδρυμα Οικονομικών & Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ), οργάνωσε την Τετάρτη, 27 Ιανουαρίου, ημερίδα με τίτλο «Ανταγωνιστικότητα στην Ευρώπη: Αξιοποιώντας τις δυνατότητές μας».

Ακαδημαϊκοί, εκπρόσωποι του επιχειρηματικού κόσμου και οικονομικοί αναλυτές συζήτησαν θέματα σχετικά με τη δημιουργία της ψηφιακής οικονομίας, την ολοκλήρωση της ενιαίας αγοράς, την καλύτερη ρύθμιση και το εμπόριο σε Ευρωπαϊκό επίπεδο.

Ο Βρετανός πρέσβης Τζων Kίτμερ άνοιξε την εκδήλωση μαζί με τον Πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου του IOBΕ, Τάκη Αθανασόπουλο, τον Διευθυντή Ευρώπης από το Βρετανικό Υπουργείο Εξωτερικών, Lindsay Appleby και τον Διευθυντή της Ελληνικής Αντιπροσωπείας στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Πάνο Καρβούνη.

Βρετανοί και Έλληνες εμπειρογνώμονες συζήτησαν τις προκλήσεις ανάπτυξης και ανταγωνιστικότητας και τις ευκαιρίες τόσο στην Ελλάδα και το Ηνωμένο Βασίλειο, όσο και ευρύτερα στην ΕΕ. Η ημερίδα διοργανώθηκε με αφορμή τα όσα ανέφερε ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον στην επιστολή του προς τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, το Νοέμβριο του 2015, στην οποία παρουσίασε τα τέσσερα σημεία στα οποία το Ηνωμένο Βασίλειο επιδιώκει μεταρρυθμίσεις: την ανταγωνιστικότητα, την οικονομική διακυβέρνηση, το ρόλο των εθνικών κοινοβουλίων και κράτος πρόνοιας. Όπως είναι γνωστό η Βρετανική Κυβέρνηση ζητά ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις σε αυτούς τους τέσσερις βασικούς τομείς προς όφελος όχι μόνο της Βρετανίας αλλά και όλων των πολιτών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Οι Ευρωπαίοι πολίτες επιθυμούν μια Ευρωπαϊκή Ένωση που προάγει την ανάπτυξη και δημιουργεί θέσεις εργασίας. Το Ηνωμένο Βασίλειο υπήρξε πάντοτε υπέρμαχος της ιδέας ότι η η Ευρώπη πρέπει να καταστεί πιο ανταγωνιστική, και θέλει να δει να μειώνεται το βάρος που αναλαμβάνουν οι επιχειρήσεις. Το Ηνωμένο Βασίλειο θέλει η ΕΕ να είναι σε θέση να διατηρήσει και να δημιουργήσει θέσεις εργασίας, και να γίνει κέντρο για την ανάπτυξη και την καινοτομία, με την ολοκλήρωση της ενιαίας αγοράς και την υπογραφή των εξωτερικών εμπορικών συμφωνιών. Είναι σαφές ότι οι μεταρρυθμίσεις που επιδιώκει η Βρετανία θα είναι επωφελείς για το σύνολο της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας.

Στην εναρκτήρια ομιλία του, ο Βρετανός Πρέσβης είπε:

Το σημερινό σεμινάριο είναι μια ευκαιρία να δούμε πού βρίσκονται, σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο, οι εναπομένουσες προκλήσεις της ανταγωνιστικότητας και τα εμπόδια για τις επιχειρήσεις. Με τον τρόπο αυτό, μπορούμε να εντοπίσουμε και να αξιοποιήσουμε ευκαιρίες για την τόνωση της ανάπτυξης και της ανταγωνιστικότητας, προκειμένου να εξασφαλίσουμε στο μέλλον τη νομιμοποίηση της ΕΕ σε όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ, και όχι μόνο σε αυτά.

Ο Διευθυντής για την Ευρώπη στο Βρετανικό Υπουργείο Εξωτερικών, Lindsay Appleby πρόσθεσε:

Όλοι θα συμφωνούσαμε ότι η ένταξή μας την ΕΕ μάς έκανε πιο δυνατούς από το σύνολο της ατομικής προσπάθειας κάθε κράτους-μέλους … Όμως, η ΕΕ αντιμετωπίζει θεμελιώδεις προκλήσεις και οι ανάγκες και οι προσδοκίες των πολιτών εξελίσσονται… Έχει ήδη σημειωθεί πρόοδος προς τη δημιουργία μιας πιο ανταγωνιστικής Ευρώπης, παρά ταύτα θα πρέπει να προχωρήσουμε πιο μακριά και πιο γρήγορα για να επιτευχθεί μία μόνιμη αλλαγή.

Κατά την ομιλία του, ο Γενικός Διευθυντής του ΙΟΒΕ Νίκος Βέττας τόνισε:

Αν ένα αξιόπιστο σχέδιο για την ανάπτυξη δεν εγκριθεί σύντομα και οι προσδοκίες δεν επαναπροσδιοριστούν, οι επενδύσεις θα παραμείνουν αναιμικές σε όλη την Ευρώπη. Αυτό θα δημιουργήσει δευτερογενείς προκλήσεις για τυχόν άλλες πρωτοβουλίες πολιτικής. Οι μικρότερες οικονομίες πρέπει να επωφεληθούν από την αξιοπιστία του ευρωπαϊκού πυρήνα, αλλά ταυτόχρονα, πρέπει και να συμβάλουν σε αυτή με τα δικά τους αναπτυξιακά προγράμματα.

Στην εκδήλωση συμμετείχαν επίσης οι: Θεόδωρος Φέσσας, Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών, Χρήστος Γκόρτσος, Γενικός Γραμματέας της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, Σωκράτης Λαζαρίδης, Διευθύνων Σύμβουλος του Χρηματιστηρίου του Ομίλου Αθηνών, Jeroen Commissaris, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της AstraZeneca Ελλάδα, Allie Renison, Επικεφαλής της Ευρώπης και Εμπορικής πολιτικής στο UK Institute of Directors, Ηλίας Παπαϊωάννου, London Business School και ο Πάνος Τσακλόγλου, Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Τη συζήτηση συντόνισαν οι δημοσιογράφοι Αντώνης Παπαγιαννίδης (Οικονομική Επιθεώρηση) και ο Τάσος Τέλλογλου (Star TV και εφημερίδα Καθημερινή).

Βέττας Νίκος Γενικός Διευθυντής ΙΟΒΕ - Καθηγητής, Τμήμα Οικονομικής Επιστήμης, Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών

Γενικός διευθυντής στο Ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών από το 2013. Καθηγητής Οικονομικών στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών από το 2003, όπου έχει υπηρετήσει ως Πρόεδρος του Τμήματος Οικovoμικής Επιστήμης και μέλος του Συμβουλίου του Ιδρύματος. Kάτοχος διδακτορικού από το University of Pennsylvania, ΗΠΑ. Έχει εργαστεί ως Αναπληρωτής Καθηγητής στο Duke University στις ΗΠΑ και Επισκέπτης Καθηγητής στο ΙNSEAD στη Γαλλία και τη Σιγκαπούρη. Είναι Associate Editor του International Journal of Industrial Organization, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής του European Association for Research in Industrial Economics και Ερευνητικός Εταίρος στο Centre for Economic Policy Research του Λονδίνου, ενώ έχει υπάρξει Associate Editor του Journal of the European Economic Association και του Journal of Industrial Economics. Έχει υπηρετήσει ως τακτικό μέλος της Ελληνικής Επιτροπής Ανταγωνισμού και μέλος του European Advisory Group for Competition Policy της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ανταγωνισμού. Έχει δημοσιεύσεις στο International Economic Review, European Economic Review, Rand Journal of Economics, Review of Economic Studies και άλλα κορυφαία επιστημονικά περιοδικά. Συνδιοργανωτής από το 2002 του Conference for Research on Economic Theory and Econometrics και εκ των επιμελητών του Beyond Austerity (MIT Press, 2017) - Πέρα από τη Λιτότητα (ΠΕΚ, 2017). Αναπληρωτής Πρόεδρος της Επιτροπής Αναπτυξιακού Σχεδίου («Επιτροπής Πισσαρίδη») για την Ελληνική Οικονομία, 2020.

Φέσσας Θεόδωρος Πρόεδρος ΣΕΒ - Πρόεδρος QUEST Συµµετοχών AE

Ο Θεόδωρος Φέσσας είναι Πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών και της Πρόεδρος, QUEST  Συµµετοχών AE.

Eξελέγη Πρόεδρος του Δ.Σ. του ΣΕΒ τον Μάιο του 2014, αφού διετέλεσε επί σειρά ετών μέλος του Δ.Σ. και μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής. Είναι επίτιμος Πρόεδρος του Συνδέσμου Εταιρειών Πληροφορικής & Τηλεπικοινωνιών Ελλάδος (ΣΕΠΕ) και μέλος των Διοικητικών Συμβουλίων του International Chamber of Commerce Hellas (ICC Hellas) και του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ).

Γεννήθηκε  στη Θεσσαλονίκη, σπούδασε Μηχανολόγος‐ Ηλεκτρολόγος στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και είναι κάτοχος Master στη Θερμοδυναμική από το Πανεπιστήμιο του Birmingham της Μεγάλης Βρετανίας.

Γκόρτσος Χρήστος Καθηγητής Διεθνούς Οικονομικού Δικαίου, Πάντειο Πανεπιστήμιο - Γενικός Γραμματέας, Ελληνική Ένωση Τραπεζών

Ο Χρήστος Γκόρτσος είναι Καθηγητής Διεθνούς Οικονομικού Δικαίου στο Τμήμα Διεθνών, Ευρωπαϊκών και Περιφερειακών Σπουδών στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Διδάσκει διεθνές και ευρωπαϊκό νομισματικό και χρηματοπιστωτικό δίκαιο, καθώς και οικονομική ανάλυση του δικαίου. Σπούδασε νομικά, οικονομικά και χρηματοοικονομική στα Πανεπιστήμια Αθηνών και Ζυρίχης, στο Wharton Business School του Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια και στο Ανώτατο Ινστιτούτο Διεθνών Σπουδών του Πανεπιστημίου της Γενεύης, του οποίου είναι και διδάκτωρ στη θεματική της διεθνούς τραπεζικής εποπτείας (1996). Κατά την τριετία (1996-1998 διετέλεσε επιστημονικός συνεργάτης του International Center for Monetary and Banking Studies του Πανεπιστημίου της Γενεύης. Ο Χ. Γκόρτσος έχει εκτενές βιβλιογραφικό και αρθρογραφικό έργο σε θέματα διεθνούς και ευρωπαϊκού νομισματικού και χρηματοπιστωτικού δικαίου. Από το 2005 είναι μέλος της Νομισματικής Επιτροπής της Ένωσης Διεθνούς Δικαίου (MoComlLA) και από το 2007 μέλος του Financial Services Expert Group του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Πέραν της ακαδημαϊκής του δραστηριότητας, ο Χ. Γκόρτσος, δικηγόρος Αθηνών, αφού διετέλεσε επί δεκαετία (1991-2000) ειδικός νομικός σύμβουλος σε θέματα Διεθνούς και Ευρωπαϊκού Δικαίου και συντονιστής της Διοικούσας Επιτροπής Ευρώ της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών,τον Ιούλιο του 2000 εξελέγη γενικός γραμματέας της. Με την ιδιότητα αυτή, διατελεί, μεταξύ άλλων: Αντιπρόεδρος του Δ. Σ. του Ταμείου Εγγύησης Καταθέσεων, Μέλος του Δ. Σ. της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, και Μέλος του Δ.Σ. της εταιρείας διατραπεζικών συστημάτων πληρωμών ΔΙ ΑΣ.

Λαζαρίδης Σωκράτης Διευθύνων Σύμβουλος, Όμιλος Χρηματιστηρίου Αθηνών

Ο Σωκράτης Λαζαρίδης είναι Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου Χρηματιστηρίου Αθηνών. Παράλληλα, είναι Πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής του Χρηματιστηρίου Αθηνών καθώς και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ελληνικής Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς. Στον Όμιλο εργάζεται από το 1994 στο Κεντρικό Αποθετήριο Αξιών, στην εταιρεία «Ανάπτυξη Συστημάτων & Υποστήριξη Κεφαλαιαγοράς Α.Ε.» και στο Χρηματιστήριο Αθηνών, ενώ έχει διατελέσει μέλος του Δ.Σ. του Χρηματιστηρίου Παραγώγων και της Εταιρείας Εκκαθάρισης Συναλλαγών Επί Παραγώγων. Επίσης, υπήρξε μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της εταιρείας Link Up Markets και της Ένωσης Ευρωπαϊκών Χρηματιστηρίων (FESE). Σπούδασε στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αθηνών και συνέχισε για MSc στo Queen Mary College του Λονδίνου, με ειδίκευση στην Οικονομετρία. Το 1987 ιδρύει την εταιρία EFFECT ΕΠΕ, που ειδικεύτηκε στο χώρο ανάπτυξης λογισμικού για την κεφαλαιαγορά.

Σχετικές ομιλίες