Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

A Prosperous Realm Beyond Borders: Byzantine-Islamic Trade in the Early Middle Ages, 9th-11th Centuries

Durak Koray, Γεωργοπούλου Μαρία

26 Ιανουαρίου 2021

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 01:27:03 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 116
Ομιλητές
Durak Koray
Γεωργοπούλου Μαρία

Γλώσσα
Αγγλική

Ημερομηνία
26/01/2021

Διάρκεια
01:27:03

Εκδήλωση
Διάλογοι για το Βυζάντιο στη Γεννάδειο Βιβλιοθήκη

Χώρος
Γεννάδειος Βιβλιοθήκη της Αμερικανικής Σχολής Κλασικών Σπουδών στην Αθήνα

Διοργάνωση
Γεννάδειος Βιβλιοθήκη της Αμερικανικής Σχολής Κλασικών Σπουδών στην Αθήνα

Κατηγορία
Ιστορία

Ετικέτες
Βυζάντιο, Εγγύς Ανατολή, εμπόριο, Μεσαίωνας, εμπορικές σχέσεις, εμπόρευμα, έμπορος

Επί του παρόντος, δεν υπάρχει λεπτομερής μελέτη των εμπορικών σχέσεων μεταξύ του Βυζαντίου και της Εγγύς Ανατολής στα μέσα του Μεσαίωνα, κάτι που αποτελεί αξιοσημείωτο γεγονός, αν λάβουμε υπ' όψιν τον τεράστιο πλούτο, το μεγάλο πληθυσμό και την εκτεταμένη αστικοποίηση σε αυτούς τους δύο κόσμους, καθώς και το μέγεθος και την πολυπλοκότητα των βυζαντινών και των ισλαμικών αγορών. Οι πρωτογενείς πηγές που γράφτηκαν στα Μεσαιωνικά Ελληνικά και Αραβικά μαρτυρούν στενές εμπορικές ανταλλαγές μεταξύ του Βυζαντίου και των αββασιδικών και μετα-αββασιδικών πολιτειών, από τον ένατο έως τον ενδέκατο αιώνα. Σκοπός της ομιλίας είναι να μελετήσει τα εμπορεύματα που ανταλλάσσονταν, τους εμπόρους και τις διαδρομές που χρησιμοποιούσαν μέσα σε ένα πλαίσιο οργανωμένο από πολιτικές δομές. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στα ανατολικά χερσαία σύνορα του Βυζαντίου που εκτείνονται από την Τραπεζούντα στον Πόντο ως τις πεδιάδες της Κιλικίας στη Μεσόγειο. Οι συμμετέχοντες προσκαλούνται σε ένα ταξίδι στους πάγκους με τα εξωτικά μπαχαρικά στην Κωνσταντινούπολη, φερμένα από τον Ινδικό Ωκεανό και στα καταστήματα υφασμάτων στη Βαγδάτη που ήταν γεμάτα με βυζαντινά λινά.

(Σημείωμα του ομιλητή)

Durak Koray Αναπληρωτής Καθηγητής, Department of History, Bogazici University - Αντιπρόεδρος, Byzantine Studies Research Center, Κωνσταντινούπολη

Ο Koray Durak είναι Αναπληρωτής Καθηγητής στο Τμήμα Ιστορίας του Πανεπιστημίου Bogazici και Αντιπρόεδρος του Κέντρου Ερευνών Βυζαντινών Σπουδών στην Κωνσταντινούπολη. Από το 2008, διδάσκει μαθήματα για την ιστορία της μεσαιωνικής Μεσογείου, τη βυζαντινή ιστορία και την ιστορία της Βυζαντινής Κωνσταντινούπολης. Οι κύριοι τομείς του ερευνητικού ενδιαφέροντός του περιλαμβάνουν το βυζαντινό και μεσαιωνικό ισλαμικό εμπόριο και τα δίκτυα ανταλλαγών, την ιστορική γεωγραφία και τη γεωγραφική φαντασία στο Μεσαίωνα. Μεταξύ των δημοσιεύσεών του σχετικά με τη γεωγραφική φαντασία είναι ένα άρθρο σχετικά με τη σύγχρονη χρήση αρχαϊκών όρων στη βυζαντινή λογοτεχνία στο Jahrbuch der Österreichischen Byzantinistik (Μάιος 2009), και ένα άλλο σχετικά με τον ορισμό του Bilād al-Rūm (Γη των Ρωμαίων) στις Μεσαιωνικές Ισλαμικές Γεωγραφίες στο Journal of Intercultural Studies (Ιούνιος 2010). Μεταξύ των έργων του σχετικά με την οικονομική ιστορία είναι το "Commercial Constantinople" στο Cambridge Companion to Constantinople το 2021 και "The Economic and Commercial History of Trebizond and the Pontos Region from the Seventh to the Eleventh Centuries" που θα δημοσιευτεί στο Mediterranean Historical Review. Επί του παρόντος εργάζεται σε μια μονογραφία για τις ανταλλαγές και την επικοινωνία μεταξύ του Βυζαντίου και της Ισλαμικής Εγγύς Ανατολής στις αρχές του Μεσαίωνα.

Γεωργοπούλου Μαρία Διευθύντρια, Γεννάδειος Βιβλιοθήκη της Αμερικανικής Σχολής Κλασικών Σπουδών στην Αθήνα

Η Μαρία Γεωργοπούλου σπούδασε αρχαιολογία, ιστορία και ιστορία της τέχνης στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, τη Σορβόννη και το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Λος Άντζελες από όπου πήρε διδακτορικό τίτλο σπουδών στην Ιστορία της Τέχνης. Δίδαξε επί σειρά ετών στο Πανεπιστήμιο του Yale των Η.Π.Α. όπου και ίδρυσε το Πρόγραμμα Ελληνικών Σπουδών. Aπό το 2004 είναι διευθύντρια της Γενναδείου Βιβλιοθήκης της Αμερικανικής Σχολής Κλασικών Σπουδών στην Αθήνα. Το βιβλίο της Venice’s Mediterranean Colonies: Architecture and Urbanism [Οι μεσογειακές αποικίες της Βενετίας. Αρχιτεκτονική και πολεοδομία] κυκλοφόρησε το 2001 από τον εκδοτικό οίκο του Πανεπιστημίου του Καίμπριτζ. Έχει δημοσιεύσει πολλές μελέτες σε επιστημονικά περιοδικά και καταλόγους εκθέσεων. Έχει διακριθεί με υποτροφίες από τα αμερικανικά ιδρύματα Φούλμπραϊτ, Mellon, Dumbarton Oaks, Getty και National Humanities Center. Τα επιστημονικά της ενδιαφέροντα εστιάζονται στις σχέσεις μεταξύ τέχνης και οικονομίας κατά τη διάρκεια του Μεσαίωνα καθώς και στην ανταλλαγή τεχνοτροπιών και τεχνικών ανάμεσα στη βυζαντινή, ισλαμική και δυτική μεσαιωνική τέχνη. Είναι μέλος του Εφορευτικού Συμβουλίου της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος.

Σχετικές ομιλίες