Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

The Greek Economic Crisis in perspective

Καιρίδης Δημήτρης, Piccoli Wolfango, Καλύβας Στάθης, Σχοινάς Μαργαρίτης, Kiesling Brady, Παπασωτηρίου Χαράλαμπος

20 Ιουλίου 2014

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN VIDEO & SLIDES
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 82:20 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 1648
ΔΙΑΦΑΝΕΙΕΣ /

Η Θερινή Ακαδημία της Ολυμπίας (Olympia Summer Academy/OSA) αποτελεί ένα διεθνώς καταξιωμένο εκπαιδευτικό και ερευνητικό θεσμό στα γνωστικά αντικείμενα της πολιτικής επιστήμης και των διεθνών σχέσεων, που μετράει 13 χρόνια συνεχούς ανοδικής πορείας. Την ανοδική πορεία της Ακαδημίας ήρθε να επιστεγάσει και η σύναψη συνεργασίας με την European International Studies Association (EISA), τον κορυφαίο επιστημονικό θεσμό στις διεθνείς σπουδές στην Ευρώπη. Φορέας της διοργάνωσης είναι το «Δίκτυο Ναυαρίνο», μια ανεξάρτητη, επιστημονική, μη κερδοσκοπική πρωτοβουλία, σε συνεργασία με ελληνικά και ξένα πανεπιστήμια, όπως π.χ. το Πανεπιστήμιο Yale των ΗΠΑ και το St. Andrews της Μεγάλης Βρετανίας.

Κάθε Ιούλιο, από το 2002 και μετά, η Αρχαία Ολυμπία φιλοξενεί, στις εγκαταστάσεις της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας (ΔΟΑ), μια σειρά από εντατικούς σεμιναριακούς κύκλους στους οποίους διδάσκουν μερικοί από τους κορυφαίους επιστήμονες διεθνώς και συμμετέχουν μέχρι 120 μεταπτυχιακοί φοιτητές από τα καλύτερα πανεπιστήμια του κόσμου. Οι εν λόγω κύκλοι καλύπτουν τις εξής επτά θεματικές ενότητες: α) Πολιτική Βία, β) Τρομοκρατία, γ) Πολιτική & Θρησκεία, δ) Οικονομικά της Ανάπτυξης, ε) Ασφάλεια των Θαλάσσιων Μεταφορών, στ) Ιστορία και Φιλοσοφία των Διεθνών Σχέσεων και ζ) Ανάλυση Πολιτικού Ρίσκου.

Στο πλαίσιο του Προγράμματος της Olympia Summer Academy, διοργανώθηκε ανοιχτή συζήτηση με θέμα την ελληνική οικονομική κρίση, με τη συμμετοχή των Wolfango Piccoli (Διευθυντή του Γραφείου Λονδίνου της Eurasia Group), Στάθη Καλύβα (Καθηγητή Πολιτικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Yale) και Μαργαρίτη Σχοινά (∆ιευθυντή του Γραφείου της Γενικής ∆ιεύθυνσης Οικονοµικών και Χρηµατοδοτικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Αθήνα & τ. Ευρωβουλευτή). Σχολίασαν οι Brady Kiesling (τ. στέλεχος της Διπλωματικής Υπηρεσίας των ΗΠΑ) και Χαράλαμπος Παπασωτηρίου (Καθηγητής Διεθνών Σχέσεων και Στρατηγικών Σπουδών, Πάντειο Πανεπιστήμιο). Τη συζήτηση συντόνισε ο Δημήτρης Καιρίδης (Αναπληρωτής Καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο & Διευθυντής του Δικτύου Ναυαρίνο)

Καιρίδης Δημήτρης Καθηγητής Διεθνών Σχέσεων, Πάντειο Πανεπιστήμιο - Βουλευτής ΝΔ - Ιδρυτικός Διευθυντής, Δίκτυο Ναυαρίνο

Ο Δημήτρης Καιρίδης είναι Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας και Καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Έχει διατελέσει Αναπληρωτής Διευθυντής του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων και Επιστημονικός Σύμβουλος του Ιδρύματος «Κωνσταντίνος Γ. Καραμανλής». Από το 2002 διηύθυνε τη Θερινή Ακαδημία Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων της Ολυμπίας και από το 2009 τo δίκτυο προβληματισμού και δράσης Navarino Network στη Θεσσαλονίκη, του οποίου είναι Ιδρυτικός Διευθυντής. Διετέλεσε καθηγητής στην Έδρα Ελληνικών και Ευρωπαϊκών Σπουδών «Κωνσταντίνος Γ. Καραμανλής» στο Fletcher School του Πανεπιστημίου Tufts και διευθυντής του Προγράμματος Κόκκαλη για τη Νοτιοανατολική και την Κεντροανατολική Ευρώπη στο Kennedy School του Πανεπιστήμιου Harvard. Τα πιο πρόσφατα βιβλία του έχουν τίτλο: Εθνικισμός, Εθνοτικές Συγκρούσεις και Διεθνείς Σχέσεις-Θεωρία και Πράξη στα Βαλκάνια, Αθήνα: Ι. Σιδέρης, 2015, Θεσσαλονίκη: Μια πόλη σε μετάβαση, 1912-2012 (επιμ.), Θεσσαλονίκη: Επίκεντρο, 2015, Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής και ο Ξένος Τύπος, Αθήνα: Πατάκης, 2014, The Historical Dictionary of Modern Greece, London: The Scarecrow Press, Inc., 2009, και Η Αμερικανική Εξωτερική Πολιτική και η Συντηρητική Aντεπανάσταση, Αθήνα: Ι. Σιδέρης, 2008.

Είναι απόφοιτος της Νομικής Σχολής του Α.Π.Θ. και κάτοχος διδακτορικού διπλώματος από το Fletcher School of Law and Diplomacy, Tufts University. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα επικεντρώνονται στο σημείο τομής των διεθνών σχέσεων με τη συγκριτική πολιτική, με έμφαση στην ανάλυση της εξωτερικής πολιτικής των κρατών.

Piccoli Wolfango Πρόεδρος - Διευθυντής Ερευνών, Teneo Intelligence

Ο Wolfango Piccoli είναι Πρόεδρος και Διευθυντής Ερευνών της Teneo Intelligence, της οποίας προηγουμένως είχε διατελέσει Διευθύνων Σύμβουλος. Υπό αυτήν την ιδιότητα συντόνιζε την ομάδα που ασχολείται με την Τουρκία, ήταν υπεύθυνος για την κάλυψη των θεμάτων της Ελλάδας, της Ιρλανδίας και του Ηνωμένου Βασιλείου, ενώ συνέβαλε στην ανάλυση ρίσκου των πολιτικών άλλων κρατών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Έχει συν-συγγράψει το βιβλίο "Turkey at the Crossroads", το οποίο μεταφράστηκε και εκδόθηκε στα τουρκικά. Είναι πτυχιούχος του Πανεπιστημίου της Μπολόνια και Διδάκτορας του Πανεπιστημίου Aberystwyth της Ουαλίας. Έχει διαμείνει αρκετά χρόνια στην Τουρκία και μιλάει ιταλικά και τουρκικά. Στο παρελθόν είχε διατελέσει Επίκουρος Καθηγητής στο τμήμα Διεθνούς Πολιτικής του Πανεπιστημίου Aberystwyth της Ουαλίας, όπου δίδασκε μαθήματα σχετικά με τη διεθνή ασφάλεια και πληροφόρηση.

Καλύβας Στάθης Μέλος της Βρετανικής Ακαδημίας - Gladstone Professor of Government, Department of Politics and International Relations, University of Oxford - Fellow of All Souls College

Ο Στάθης Καλύβας είναι Gladstone Professor of Government στο Department of Politics and International Relations του University of Oxford και Fellow του All Souls College. Είναι μέλος της Βρετανικής Ακαδημίας.

Κατείχε από το 2003 την έδρα του καθηγητή πολιτικών επιστημών Arnold Wolfers στο πανεπιστήμιο Yale των ΗΠΑ, όπου επίσης διηύθυνε το ερευνητικό πρόγραμμα Τάξη, Σύγκρουση και Βία (Order, Conflict, and Violence).

Έκανε τις βασικές του σπουδές στο πανεπιστήμιο Αθηνών (1986) και το διδακτορικό του στο πανεπιστήμιο του Σικάγο (1993) στις πολιτικές επιστήμες. Εκτός από το Yale έχει διδάξει στα πανεπιστήμια του Οχάιο (1993-94), της Νέας Υόρκης (1994-2000) και του Σικάγο (2000-03). Έχει διατελέσει επισκέπτης καθηγητής και υπότροφος των πανεπιστημίων Northwestern, Columbia, Witten/Herdecke, Juan March και των ινστιτούτων Max Planck και European University. Έχει γράψει τα βιβλία The Logic of Violence in Civil War (Cambridge University Press, 2006) και The Rise of Christian Democracy in Europe (Cornell University Press, 1996). Είναι συγγραφέας και συνεπιμελητής του τόμου Order, Conflict, and Violence (Cambridge University Press, 2008) και περισσότερων από πενήντα επιστημονικών άρθρων σε πέντε γλώσσες.

Η τρέχουσα έρευνά του αφορά στις παγκόσμιες τάσεις στην πολιτική βία. Το έργο του έχει τιμηθεί με πολλά βραβεία, μεταξύ των οποίων το Woodrow Wilson Award για το καλύτερο βιβλίο με θέμα την διακυβέρνηση, την πολιτική και τις διεθνείς υποθέσεις, το Luebbert Award για το καλύτερο βιβλίο στη συγκριτική πολιτική, το European Academy of Sociology Book Award, το Luebbert Award για το καλύτερο άρθρο στη συγκριτική πολιτική (τρεις φορές) και το Greenstone Award για το καλύτερο βιβλίο με θέμα την πολιτική και την ιστορία. Η έρευνά του έχει χρηματοδοτηθεί από τα Harry Frank Guggenheim Foundation, United States Peace Institute, Folke Bernadotte Academy και το Ίδρυμα Αλέξανδρος Σ. Ωνάσης. Το 2007 διετέλεσε υπότροφος του John Simon Guggenheim Memorial Foundation και το 2008 εξελέγη μέλος της Αμερικανικής Ακαδημίας Τεχνών και Επιστημών.

Προσωπική ιστοσελίδα του Στάθη Καλύβα

Σχοινάς Μαργαρίτης Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Υπεύθυνος για την Προστασία του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής στους τομείς Μετανάστευσης, Ασφάλειας, Κοινωνικών Δικαιωμάτων, Εκπαίδευσης, Πολιτισμού και Νεολαίας

Ο Μαργαρίτης Σχοινάς εργάζεται ως ανώτερο στέλεχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1962 και σπούδασε Νομικά στο ΑΠΘ, Δημόσια Διοίκηση και Πολιτική στο London School of Economics και Κοινοτική Διοίκηση στο Κολέγιο της Ευρώπης στη Bruges με υποτροφία του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας. Υπήρξε ερευνητικός υπότροφος Robert Schuman στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Εργάστηκε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή από το 1990 και έχει υπηρετήσει σε θέσεις ευθύνης στα Ιδιαίτερα Γραφεία ξένων Επιτρόπων:

• 1993-1994 Μέλος του γραφείου των επιτρόπων Matutes και Oreja.
• 1999-2004 Αναπληρωτής Διευθυντής στο γραφείο της αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής  Loyola de Palacio.
• 2004-2007 Διευθυντής του γραφείου του πρώτου Επιτρόπου της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, κ. Μάρκου Κυπριανού.

 Από το 1994-1999 διετέλεσε Διευθυντής Ενημέρωσης στην Αντιπροσωπεία της ΕΕ στην Ελλάδα. Υπηρετώντας τις παραπάνω θέσεις ασχολήθηκε με θέματα μεταφορών, ενέργειας, ενημέρωσης, πολιτισμού και επικοινωνίας, καταναλωτών και δημόσιας υγείας.

Τον Σεπτέμβριο του 2007 εξελέγη Ευρωβουλευτής με τη Νέα Δημοκρατία.

Υπήρξε τακτικό μέλος της Επιτροπής Προϋπολογισμών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, μέλος της Μικτής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής ΕΕ-Τουρκίας και αναπληρωματικό μέλος της Επιτροπής Οικονομικών και Νομισματικών Θεμάτων. Μετά την ολοκλήρωση της θητείας του τον Ιούλιο του 2009, επανήλθε στην οργανική του θέση στην Κομισιόν ως Κύριος Σύμβουλος και Αναπληρωτής Διευθυντής του Γραφείου Συμβούλων Ευρωπαϊκής Πολιτικής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Μιλάει αγγλικά, γαλλικά και ισπανικά. Το Μάιο του 2013 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον διόρισε στο βαθμό του Διευθυντή, Επικεφαλής του Κλιμακίου στην Αθήνα της Γενικής Διεύθυνσης "Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων" (ΓΔ ECFIN), συντονιστή, επί τόπου στην Αθήνα, τόσο το έργο των στελεχών της ΓΔ ECFIN, όσο και της Ομάδας Δράσης της ΕΕ για την Ελλάδα (Task Force GR), στο πλαίσιο της εφαρμογής του Μνημονίου και της παροχής τεχνικής βοήθειας για την στήριξη των προσπαθειών της Ελλάδας ώστε να επιστρέψει στη βιώσιμη ανάπτυξη και στη δημιουργία θέσεων εργασίας. Από το 2014 έως το 2019 διετέλεσε Επικεφαλής Εκπρόσωπος Τύπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Σήμερα είναι Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Υπεύθυνος για την Προστασία του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής στους τομείς Μετανάστευσης, Ασφάλειας, Κοινωνικών Δικαιωμάτων, Εκπαίδευσης, Πολιτισμού και Νεολαίας.

Kiesling Brady τ. στέλεχος της Διπλωματικής Υπηρεσίας των ΗΠΑ

Ο Brady Kiesling διετέλεσε στέλεχος της Διπλωματικής Υπηρεσίας των ΗΠΑ επί είκοσι έτη. Εντάχθηκε στο State Department το 1983 και υπηρέτησε στο Ισραήλ, το Μαρόκο, την Αρμενία, την Ουάσιγκτον και την Ελλάδα. Τον Φεβρουάριο του 2003 παραιτήθηκε από επικεφαλής του Πολιτικού Τμήματος της Πρεσβείας των ΗΠΑ στην Αθήνα, διαμαρτυρόμενος για τον επικείμενο πόλεμο με το Ιράκ. Η επιστολή της παραίτησής του δημοσιεύτηκε πρώτα στους New York Times και αναδημοσιεύτηκε ευρέως και επαινέθηκε ως μανιφέστο για μια αμερικανική εξωτερική πολιτική που στηρίζεται περισσότερο σε ηθικές αρχές και στη βαθύτερη κατανόηση. Από την εποχή της παραίτησής του διετέλεσε επισκέπτης λέκτορας στο Πανεπιστήμιο του Princeton και αρθρογράφος και ομιλητής σε θέματα διεθνούς πολιτικής. Είναι πτυχιούχος της αρχαίας ιστορίας και αρχαιολογίας του Κολεγίου Swarthmore και του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας στο Μπέρκλεϊ. Έχει συγγράψει το βιβλίο Diplomacy Lessons: Realism for an Unloved Superpower; Greek Urban Warriors; and ToposText. Είναι μέλος της Αμερικανικής Σχολής Κλασικών Σπουδών στην Αθήνα.

Παπασωτηρίου Χαράλαμπος Καθηγητής Διεθνών Σχέσεων και Στρατηγικών Σπουδών, Τμήμα Διεθνών, Ευρωπαϊκών και Περιφερειακών Σπουδών, Πάντειο Πανεπιστήμιο

Ο Χαράλαμπος Παπασωτηρίου είναι Καθηγητής Διεθνών Σχέσεων και Στρατηγικών σπουδών στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Αποφοίτησε με άριστα από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης (Σχολή Φιλοσοφίας, Πολιτικής και Οικονομικών) και πήρε το διδακτορικό του από το Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ (Τμήμα Πολιτικών Επιστημών). Είναι Πρόεδρος του Δ.Σ. και Διευθυντής του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων (Ι.ΔΙ.Σ.) του Παντείου Πανεπιστημίου. Συμμετέχει στο επιστημονικό συμβούλιο του Ινστιτούτου Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής.

Σχετικές ομιλίες