Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Συλλαμβάνοντας το κεφάλαιο ως αξία εν κινήσει

Harvey David, Λεοντίδου Λίλα

20 Μαρτίου 2017

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN VIDEO & SLIDES
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 79:03 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 1324
ΔΙΑΦΑΝΕΙΕΣ /
Ομιλητές
Harvey David
Λεοντίδου Λίλα

Γλώσσα
Αγγλική, Ελληνική

Ημερομηνία
20/03/2017

Διάρκεια
79:03

Εκδήλωση
Κύκλος "Θεωρία στο Μέγαρο: φιλοσοφία, κριτική, ιστορία"

Χώρος
Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Διοργάνωση
Μέγαρο Μουσικής Αθηνών - Megaron Plus
Birkbeck Institute for the Humanities

Κατηγορία
Φιλοσοφία, Οικονομία

Ετικέτες
κεφάλαιο, αξία, κοινωνία, Karl Marx, καπιταλισμός

Το Megaron Plus υποδέχθηκε, τη Δευτέρα 20 Μαρτίου, έναν από τους σημαντικότερους και πολυγραφότατους θεωρητικούς της εποχής μας, τον David Harvey [Ντέιβιντ Χάρβεϋ],διακεκριμένο καθηγητή Ανθρωπολογίας και Γεωγραφίας στο Κέντρο Μεταπτυχιακών Σπουδών του Πανεπιστημίου City της Νέας Υόρκης (CUNY), ο οποίος παρουσίασε στο κοινό την ομιλία με θέμα «Συλλαμβάνοντας το κεφάλαιο ως αξία εν κινήσει».

Η διάλεξη έγινε στο πλαίσιο του  Κύκλου «Θεωρία στο Μέγαρο: φιλοσοφία, κριτική, ιστορία» που πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Birkbeck Institute for the Humanities του Λονδίνου υπό την επιμέλεια του Κώστα Δουζίνα, Διευθυντή του Ινστιτούτου Μπέρκμπεκ. Την εκδήλωση προλόγισε η αρχιτέκτων-γεωγράφος- πολεοδόμος Λίλα Λεοντίδου, καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου. 

Harvey David Καθηγητής Ανθρωπολογίας και Γεωγραφίας, Κέντρο Μεταπτυχιακών Σπουδών, Πανεπιστήμιο City της Νέας Υόρκης

O David Harvey είναι διακεκριμένος καθηγητής (Distinguished Professor) Ανθρωπολογίας και Γεωγραφίας στο Κέντρο Μεταπτυχιακών Σπουδών του Πανεπιστημίου City της Νέας Υόρκης, όπου διδάσκει από το 2001. Η ακαδημαϊκή πορεία του άρχισε τη δεκαετία του 1960 και, στα χρόνια που ακολούθησαν, διετέλεσε καθηγητής Γεωγραφίας στο Πανεπιστήμιο John Hopkins των ΗΠΑ και στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.

Μεταξύ πολλών βραβείων και τιμητικών τίτλων, έχει λάβει το μετάλλιο του ευεργέτη από τη Βασιλική Γεωγραφική Εταιρεία το 1995, ενώ το 2007 εξελέγη μέλος της Αμερικανικής Ακαδημίας Τεχνών και Επιστημών. Στα πιο πρόσφατα βιβλία του πραγματεύεται τους Τρόπους του κόσμου [The Ways of theWorld, 2016] καθώς και Δεκαεφτά αντιφάσεις και το τέλος του καπιταλισμού (εκδ. Μεταίχμιο, 2015). Στην ελληνική γλώσσα έχουν μεταφραστεί επίσης τα βιβλία του Εξεγερμένες πόλεις (ΚΨΜ, 2013), Το αίνιγμα του κεφαλαίου και οι κρίσεις του καπιταλισμού (εκδ. Καστανιώτη, 2011), Η κατάσταση της μετανεωτερικότητας (Μεταίχμιο, 2009), Νεοφιλελευθερισμός (εκδ. Καστανιώτη, 2007) και Ο νέος ιμπεριαλισμός (εκδ. Καστανιώτη, 2006).

Το έργο του διαποτίζουν οι σύγχρονες αναγνώσεις του Κεφαλαίου του Μαρξ, το οποίο διδάσκει για περισσότερα από 40 έτη.

Λεοντίδου Λίλα Αρχιτέκτων, Πολεοδόμος, Γεωγράφος - Καθηγήτρια, Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου

Η Λίλα Λεοντίδου, Αρχιτέκτων-Πολεοδόμος-Γεωγράφος (EMΠ, LSE), είναι Καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου. Έχει διδάξει στο Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο όπου διετέλεσε Aκαδημαϊκή Υπεύθυνη του Προγράμματος Σπουδών Ευρωπαϊκού Πολιτισμού. Έχει διδάξει, επίσης, στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου (Καθηγήτρια και Πρόεδρος Τμήματος), όπου πρωτοστάτησε στην ίδρυση του πρώτου ελληνικού πανεπιστημιακού Τμήματος Γεωγραφίας· στο Λονδίνο (Senior Lecturer Γεωγραφίας και Μεσογειακών Σπουδών, King’s College London)· στην Αθήνα (ΕΜΠ, Αναπλ. Καθηγήτρια Γεωγραφίας και Σχεδιασμού στη Σχολή Τοπογράφων)· και στη Θεσσαλονίκη (Α.Π.Θ., βοηθός στην Πολεοδομία-Χωροταξία της Σχολής Αρχιτεκτόνων). Mε ακαδημαϊκές προσκλήσεις δίδαξε και στα Πανεπιστήμια Paris 1 - Pantheon - Sorbonne, Caen, και Johns Hopkins University, ως Senior Fellow. Τα κυριότερα βιβλία της είναι "The Mediterranean City in Transition", (Cambridge U.P. 1990/2006), "Πόλεις της σιωπής (ΕΤΒΑ & Θεμέλιο 1989), "Αγεωγράφητος χώρα" (Ελληνικά Γράμματα 2005, αναθεωρ. 2011, Προπομπός), συνεπιμέλεια των "Mediterranean Tourism" (Routledge 2001) και "Urban Sprawl in Europe" (Blackwell 2007).

Έχει επίσης δημοσιεύσει περί τις 200 εργασίες σε βιβλία και επιστημονικά περιοδικά στα ελληνικά, αγγλικά και γαλλικά, ενώ έργα της έχουν μεταφραστεί στα ισπανικά, ιταλικά, γερμανικά και ιαπωνικά.

Σχετικές ομιλίες