Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Οι προκλήσεις της ισότητας

Badiou Alain, Βεργέτης Δημήτρις

12 Δεκεμβρίου 2019

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 00:53:51 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 564
Ομιλητές
Badiou Alain
Βεργέτης Δημήτρις

Γλώσσα
Γαλλική (με ταυτόχρονη ελληνική μετάφραση)

Ημερομηνία
12/12/2019

Διάρκεια
00:53:51

Εκδήλωση
Κύκλος ομιλιών "Σύγχρονη σκέψη"

Χώρος
Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος (Auditorium Theo Angelopoulos)

Διοργάνωση
Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος

Κατηγορία
Φιλοσοφία

Ετικέτες
Σύγχρονη σκέψη, ισότητα, μαρξιστικός κομμουνισμός, Γαλλική Επανάσταση, ελευθερία, αδελφοσύνη, καπιταλισμός, ανισότητες, σύγχρονη γαλλική φιλοσφοφία

Για την ολοκλήρωση του κύκλου των διαλέξεων του 2019 με θέμα την ισότητα και τις ανισότητες, εστιάζοντας στην καθαρά φιλοσοφική και πολιτική τους διάσταση, ο φιλόσοφος Alain Badiou, μια διεθνούς φήμης σπουδαία προσωπικότητα του πνευματικού και πολιτικού ριζοσπαστισμού, μοιράστηκε τις σκέψεις του.

Μήπως η λέξη «ισότητα», ως δηλωμένος στόχος του μαρξιστικού κομμουνισμού, έχει το ίδιο νόημα με αυτό που της έδωσε η γαλλική επανάσταση στο σύνθημα: ελευθερία, ισότητα, αδελφοσύνη;

Ο Alain Badiou, φιλόσοφος μαρξιστικής έμπνευσης, πρώην μαθητής του Louis Althusser, σφοδρός επικριτής των «τερατωδών μορφών ανισοτήτων» που δημιουργεί ο καπιταλισμός, έχει επανειλημμένα αναφερθεί στα τελευταία του έργα στις ιδέες της ισότητας και της αδελφοσύνης, όπως αυτές ανακηρύχθηκαν από τη Γαλλική Επανάσταση.

Στο βιβλίο του, Je vous sais si nombreux (2017), διέκρινε στην έννοια της αδελφοσύνης «ένα πρωτόκολλο αναγνώρισης της ετερότητας μέσα στην ταυτότητα» και δικαιολογούσε την ισότητα από το γεγονός ότι «δεν υπάρχει κανένα άτομο που να θεωρώ ότι είναι περισσότερο διαφορετικό από ότι εγώ ο ίδιος».

Ο φιλόσοφος που «διατηρεί την κομμουνιστική υπόθεση» ως «ιδεολογία της ισότητας» έχει διδάξει το μάθημα της φιλοσοφίας στη Rennes, στο Πανεπιστήμιο Paris VIII (Vincennes) από τη σύστασή του το Μάη του '68, και τέλος στην École normale supérieure, όπου ίδρυσε το Διεθνές Κέντρο Μελέτης της Σύγχρονης Γαλλικής Φιλοσοφίας. Το έργο του είναι πλούσιο και πολύπλευρο. Περιλαμβάνει, εκτός από το μεγάλο φιλοσοφικό του έργο υπό τη μορφή τριλογίας L’être et l’événement (1988), Logiques des mondes (2006) και L’Immanence des vérités (2018), μυθιστορήματα, θεατρικά έργα, δοκίμια φιλοσοφίας (La République de Platon, 2012) πολιτικά δοκίμια (De quoi Sarkozy est-il le nom?, 2007), ακόμη και μαθηματικά δοκίμια (Éloge des mathématiques, 2015).

Συντονισμός: Δημήτρις Bεργέτης, ψυχαναλυτής, διευθυντής του περιοδικού αλήthεια

Badiou Alain Φιλόσοφος

Ο Alain Badiou (Αλαίν Μπαντιού) γεννήθηκε το 1937 στο Μαρόκο. Ως φιλόσοφος ανέπτυξε ζωηρό ενδιαφέρον για τα μαθηματικά και την τυπική λογική. Ως συγγραφέας είναι δύσκολο να ταξινομηθεί. Ξεκίνησε στα μέσα της δεκαετίας του 1960 δημοσιεύοντας μυθιστορήματα, τα οποία ακριβέστερα θa περιγράφονταν ως "εκτεταμένα ποιητικά πεζά". Στη συνέχεια εγκαταλείπει τη λογοτεχνία της "μυθοπλασίας" για να αφοσιωθεί στη λογική και τη φιλοσοφία. Την ίδια εποχή η πολιτική καταλαμβάνει μεγάλο μέρος της ζωής του και της κριτικής σκέψης του. Λαμβάνει ενεργό μέρος στα γεγονότα του Μάη του '68, παθιασμένος από τη μαοϊκή Κίνα, και ασχολείται επίσης με τις διάφορες μορφές του εργατικού κινήματος. Διατηρούσε φιλικές σχέσεις με τον Antoine Vitez, ο οποίος σκηνοθέτησε την "Echarpe rouge". Έχει γράψει πολλά δοκίμια για το θέατρο που δημοσίευσε στο "Rhapsodie pour le theatre" και στο "Beckett, l'increvable desir". Είναι επίσης διευθυντής προγράμματος στο College International de Philosophie.

Το πολύπλευρο φιλοσοφικό έργο του συμπυκνώνεται στο βιβλίο του "L'etre et l'evenement", που κυκλοφόρησε το 1988. Tα τελευταία χρόνια έχει εντείνει τη θεατρική του δραστηριότητα. Από το 1994, που ανέβηκε στο Φεστιβάλ της Αβινιόν το έργο του "Ahmed le subtil ou Scapin 84", συνεργάζεται με τον Christian Schiaretti και την Comedie de Reims. Ακολούθησαν οι παραστάσεις "Ahmed philosophe", "Ahmed se fache" και τέλος, "Les Citrouilles", που βασίζεται στους "Βατράχους" του Αριστοφάνη. Επιστρέφει το 1997 στο χώρο της μυθιστορηματικής πρόζας με το βιβλίο "Calme bloc ici-bas", το οποίο έχει ως σημείο εκκίνησης τους "Άθλιους" του Ουγκώ.

Ο φιλόσοφος που «διατηρεί την κομμουνιστική υπόθεση» ως «ιδεολογία της ισότητας» έχει διδάξει το μάθημα της φιλοσοφίας στη Rennes, στο Πανεπιστήμιο Paris VIII (Vincennes) από τη σύστασή του το Μάη του '68, και τέλος στην École normale supérieure, όπου ίδρυσε το Διεθνές Κέντρο Μελέτης της Σύγχρονης Γαλλικής Φιλοσοφίας.

Βιβλία φιλοσοφίας:

- "Le Concept de modele", 1969 
- "Theorie du sujet", 1982 
- "Peut-on penser la politique?", 1985 
- "L'etre et l'evenement", 1988 
- "Manifeste pour la philosophie", 1989 
- "Le nombre des nombres", 1990 
- "Conditions", 1992 
- "L'ethique. Essai sur la conscience du Mal", 1993 
- "Deleuze, la clameur de l'etre", 1997 
- "Saint-Paul. La fondation de l'universalisme", 1997 ("Aπόστολος Παύλος ή Η ίδρυση της oικουμενικότητας") 
- "Abrege de metapolitique", 1998 
- "Court traite d'ontologie transitoire", 1998 
- "Petit manuel d'inesthetique", 1998 
- "Le siecle", 2005 
- "Logiques des mondes", 2006
- "L’Immanence des vérités", 2018

Το πλούσιο και πολύπλευρο έργο του περιλαμβάνει μυθιστορήματα, θεατρικά έργα, δοκίμια φιλοσοφίας (La République de Platon, 2012) πολιτικά δοκίμια (De quoi Sarkozy est-il le nom?, 2007), ακόμη και μαθηματικά δοκίμια (Éloge des mathématiques, 2015).

Βεργέτης Δημήτρις Ψυχαναλυτής

Ο Δημήτρις Βεργέτης είναι ψυχαναλυτής, μέλος της Παγκόσμιας Ψυχαναλυτικής Εταιρίας, διευθυντής του περιοδικού αλήthεια, διδάσκων στο Κέντρο Ψυχαναλυτικών Ερευνών της Αθήνας.

Σχετικές ομιλίες