Bodossaki Lectures on Demand

Χρήμα και Ιστορία

Κωστής Κώστας, Δοξιάδης Απόστολος, Κακριδής Ανδρέας, Σταμπολίδης Νίκος, Παπαδημητρίου Μπάμπης

22 Φεβρουαρίου 2018

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN VIDEO & SLIDES
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 88:14 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 2290
ΔΙΑΦΑΝΕΙΕΣ /

Η εκδήλωση με τίτλο  "Χρήμα και Ιστορία" πραγματοποιήθηκε στις 22 Φεβρουαρίου 2018 στο πλαίσιο του κύκλου ομιλιών "Χρήμα" που συνδιοργανώνουν – με την ευκαιρία της ομώνυμης έκθεσης -  το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης και η Alpha Bank.

ΘΕΜΑ

Από τα πρώτα νομίσματα της αρχαιότητας μέχρι το Bitcoin, το χρήμα δεν έπαψε να λειτουργεί ως μέτρο των αξιών, μέσο συναλλαγών αλλά και αποταμίευσης και να επηρεάζει τη ζωή των κοινωνιών. Αυτό ίσχυε ακόμη και στις περιπτώσεις εκείνες που ο ρόλος του στην οικονομία ήταν δευτερεύων, όπως συνέβαινε σε κοινωνίες αγροτικές που είχαν ως ιδανικό την αυτάρκεια, δηλαδή όπως συνέβαινε κατά το μεγαλύτερο διάστημα της ιστορίας μετά τη νεολιθική εποχή.
 
ΟΜΙΛΗΤΕΣ

Εισηγητής: Κώστας Κωστής, Καθηγητής ΕΚΠΑ - Σύμβουλος Διοίκησης Alpha Bank
Σχολιαστές: Απόστολος Δοξιάδης, Συγγραφέας - Ανδρέας Κακριδής, Eπιστημονικός υπεύθυνος Ιστορικού Αρχείου της Τράπεζας της Ελλάδος
Συντονιστής: Μπάμπης Παπαδημητρίου, οικονομολόγος και δημοσιογράφος
Προλογίζει ο Νίκος Σταμπολίδης, καθηγητής αρχαιολογίας και Διευθυντής του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης

Κωστής Κώστας Καθηγητής, Τμήμα Οικονομικών Επιστημών, ΕΚΠΑ

Ο Κώστας Κωστής είναι Καθηγητής Οικονομικής και Κοινωνικής Ιστορίας στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αθηνών. Σπούδασε στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αθηνών και στη συνέχεια έκανε τις μεταπτυχιακές του σπουδές στην Ecole des Hautes Etudes en Sciences Sociales (Παρίσι), όπου και υποστήριξε τη διδακτορική διατριβή του. Κατά την περίοδο 2006-2009 ήταν κάτοχος της Έδρας Μελετών για τη Νεότερη και Σύγχρονη Ελλάδα στην Ecole des Hautes Etudes en Sciences Sociales. Στα δημοσιεύματά του περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, Η ιστορία της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος (1914-1940), Αθήνα 2003, Στον καιρό της πανώλης. Εικόνες από τις κοινωνίες της ελληνικής χερσονήσου, 14ος – 19ος αιώνας, Ηράκλειο 1995, ενώ έχει επιμεληθεί τους τόμους Η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας κατά τον 19ο αιώνα, Αθήνα 2006 [σε συνεργασία με τον Σ. Πετμεζά] και Modern Banking in the Balkans and West European Capital, Aldershot 1999.

Δοξιάδης Απόστολος Μαθηματικός, Συγγραφέας

Ο Απόστολος Δοξιάδης σπούδασε μαθηματικά στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια στη Νέα Υόρκη και συνέχισε τις μεταπτυχιακές του σπουδές στο Παρίσι. Είναι συγγραφέας αρκετών βιβλίων -μυθιστορήματα, θεατρικά έργα, δοκίμια- με πιο γνωστά, το πολυβραβευμένο "Ο Θείος Πέτρος και η Εικασία του Γκόλντμπαχ" (Καστανιώτης) το οποίο μεταφράστηκε σε περισσότερες από τριάντα γλώσσες.

Είναι επίσης, μαζί με τον Χρήστο Παπαδημητρίου, ο δημιουργός του Logicomix (Ίκαρος), του διάσημου graphic novel για τη ζωή του μαθηματικού Μπέρτραντ Ράσελ που κυκλοφορεί σε περισσότερες από 20 χώρες του κόσμου.

Από τις εκδόσεις Princeton University Press κυκλοφορεί, σε επιμέλεια δική του και του καθηγητή στο Χάρβαρντ Barry Mazur, το πρώτο ερευνητικό βιβλίο για τη σχέση μαθηματικών και αφήγησης με τίτλο: Circles Disturbed: The Interplay Between Mathematics and Narrative.

Κακριδής Ανδρέας Επιστημονικός υπεύθυνος Ιστορικού Αρχείου της Τράπεζας της Ελλάδος

Ο Ανδρέας Κακριδής σπούδασε οικονομικά στο Balliol College της Οξφόρδης και το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Στη συνέχεια στράφηκε προς την οικονομική ιστορία και την ιστορία της οικονομικής σκέψης, και το 2009 υποστήριξε τη διδακτορική του διατριβή στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, με θέμα την οικονομική σκέψη και το ζήτημα της ανάπτυξης στη μεταπολεμική Ελλάδα. Από τότε διδάσκει ως ειδικός επιστήμονας στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αθηνών, ενώ το 2014-15 διετέλεσε επισκέπτης ερευνητής (visiting fellow) στο πανεπιστήμιο Columbia της Νέας Υόρκης. Από το 2016 διδάσκει επίσης στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας του Παντείου Πανεπιστημίου. Είναι επίσης επιστημονικός υπεύθυνος του Ιστορικού Αρχείου της Τράπεζας της Ελλάδος.

Τα κύρια ερευνητικά του πεδία είναι η ελληνική οικονομική ιστορία και η ιστορία της οικονομικής σκέψης, με έμφαση στα νομισματικά ζητήματα και την οικονομική ανάπτυξη. Πρόσφατα, ολοκλήρωσε τη βιογραφία του κεντρικού τραπεζίτη Κυριάκου Βαρβαρέσου, που θα εκδοθεί από την Τράπεζα της Ελλάδος στις αρχές του 2017. Παράλληλα, γράφει ένα βιβλίο για το ρόλο της αμερικανικής βοήθειας στην Ελλάδα, προϊόν ενός ερευνητικού προγράμματος αφιερωμένου στη μελέτη της μεταπολεμικής ανασυγκρότησης. Τα ακαδημαϊκά του ενδιαφέροντα επεκτείνονται σε διάφορα θέματα επενδύσεων και ανταγωνισμού, που αντικατοπτρίζουν την πολυετή απασχόλησή του ως οικονομικού συμβούλου στον ιδιωτικό τομέα.

Σταμπολίδης Νίκος Καθηγητής Αρχαιολογίας, Πανεπιστήμιο Κρήτης - Διευθυντής, Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης
Πτυχίο με άριστα (10) από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Μεταπτυχιακές σπουδές στη Γερμανία, στο Πανεπιστήμιο της Βόννης. Διδακτορικό δίπλωμα στην Αρχαιολογία με άριστα από το Α.Π.Θ. Από το 1984 έως το 1991 εξελέγη διαδοχικά Λέκτορας, Επίκουρος, Αναπληρωτής Καθηγητής και από το 1994 και εξής Τακτικός Καθηγητής στο Τμήμα Ιστορίας-Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, του οποίου διετέλεσε Πρόεδρος (1991-1993). Κοσμήτορας της Φιλοσοφικής Σχολής (1994-1997). Συνδιευθυντής του Προγράμματος μεταπτυχιακών Σπουδών «Ο Αρχαίος Ελληνικός Κόσμος» και Διευθυντής από το 2005 κ.εξ. Είναι επίσης Διευθυντής του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης (Ίδρυμα Ν.Π. Γουλανδρή) στην Αθήνα. Είναι συγγραφέας επτά (7) βιβλίων, π.χ. Ο βωμός του Διονύσου στην Κω (1981 και 1987), Τα σφραγίσματα της Δήλου (1992), Ελεύθερνα ΙΙΙ.1, 2, 3 (1993-1995), Reprisals (1996), Aegean Olympic Victors (2001) κλπ. Έχει επιμεληθεί την έκδοση δεκατεσσάρων (14) διαφορετικών βιβλίων και τόμων: Πρακτικά Διεθνών Συνεδρίων και Συμποσίων, Καταλόγων μεγάλων Αρχαιολογικών Εκθέσεων και Τιμητικούς Τόμους. Σε 9 από τους παραπάνω τόμους πέραν της επιμέλειας έχει συγγράψει εισαγωγικά και άλλα κείμενα και λήμματα. Άρθρα του (συνολικά 56) έχουν δημοσιευθεί σε έγκυρα ελληνικά και ξένα επιστημονικά περιοδικά και σε Πρακτικά Διεθνών Συνεδρίων. Έχει οργανώσει και επιμεληθεί μεγάλες αρχαιολογικές εκθέσεις, όπως π.χ. Ανατολική Μεσόγειος (1998 και 2001), Η πόλη κάτω από την πόλη (2000), Πλόες: σχέσεις λαών της Μεσογείου 16ος-6ος αι. π.Χ. (2003), Μεγάλη Ελλάς – Magna Grecia (2004), Ελεύθερνα: Πόλη-Ακρόπολη-Νεκρόπολη (2004/5), Αριστουργήματα του Κυκλαδικού Πολιτισμού (2006) στην Κρήτη, την Αθήνα και τη Ρώμη. Έχει ανασκάψει στην Βεργίνα, την Άκανθο της Χαλκιδικής, τη Ρόδο και την Κρήτη. Έχει επισκεφθεί, ερευνήσει και μελετήσει μια σειρά από αρχαιολογικούς χώρους, Μουσεία και αποθήκες Μουσείων σε χώρες όπως η Ελλάδα, η Κύπρος, η Συρία, ο Λίβανος, η Τουρκία, η Αίγυπτος, η Τυνησία, η Μάλτα, η Ιταλία συμπεριλαμβανομένης της Σικελίας και της Σαρδηνίας, του Βατικανού, της Ισπανίας, του Μαρόκου κλπ. Έχει διοργανώσει σειρά Διεθνών Αρχαιολογικών Συνεδρίων και Συμποσίων και έχει εκδώσει, ορισμένες φορές και με άλλους συναδέλφους, τα πρακτικά τους. Τα επιστημονικά του ενδιαφέροντα εκτείνονται στα ακόλουθα γνωστικά πεδία: Σχέσεις λαών της Μεσογείου στην πρώιμη εποχή του Σιδήρου, Ομηρική αρχαιολογία, Γεωμετρική και αρχαϊκή περίοδος, Ελληνιστική πλαστική και αρχιτεκτονική. Από το 1985 πραγματοποιεί συστηματικές ανασκαφικές έρευνες στην αρχαία Ελεύθερνα, στον Δυτικό Τομέα ΙΙΙ. Τιμητικές διακρίσεις: Μέλος του D.A.I. (Γερμανία), Αργυρό μετάλλιο του Πανεπιστημίου Κρήτης, Επίτιμος Δημότης Ελεύθερνας, Σταυρός του Οικουμενικού Πατριαρχείου και Βραβείο Γραμμάτων και Τεχνών από την Εκκλησία της Κρήτης, Premio Teocle Βραβείο Γραμμάτων και Τεχνών της Σικελίας, Α΄ βραβείο από Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση για το έργο του στην Ελεύθερνα.
Παπαδημητρίου Μπάμπης Δημοσιογράφος, Οικονομολόγος

Γεννήθηκε στα Εξάρχεια το 1954, όπου και μεγάλωσε. Τελείωσε το Ε΄ Γυμνάσιο Εξαρχείων και στη συνέχεια σπούδασε οικονομικές επιστήμες στο Παρίσι (Πανεπιστήμιο Paris X – Nanterre) με μεταπτυχιακά στην οικονομική ιστορία (École des hautes études en sciences sociales) και στα χρηματοοικονομικά (Paris X – Nanterre).

Η δημοσιογραφική του καριέρα ξεκίνησε το 1983, όταν επί κυβερνήσεως Ανδρέα Παπανδρέου ανέλαβε διευθυντής του Γραφείου Τύπου του αναπληρωτή υπουργού Εθνικής Οικονομίας, καθηγητή Κωστή Βαΐτσου. Συνέχισε να εργάζεται στο υπουργείο και μετά την αποχώρηση του Βαΐτσου, αναλαμβάνοντας το Γραφείο Τύπου του υπουργού Εθνικής Οικονομίας Κώστα Σημίτη. Έχει επίσης εργαστεί στην Τράπεζα της Ελλάδος και την Ένωση Ελληνικών Τραπεζών.

Σήμερα εργάζεται στον τηλεοπτικό και ραδιοφωνικό σταθμό ΣΚΑΪ, στην εφημερίδα Η Καθημερινή.

Σχετικές ομιλίες