Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Νύχτα της Ευτυχίας: Λογομαχία "Οπλίζοντας ξανά τη φαντασία για την ευτυχία"

Rossignol Jean-Philippe, Puisais-Jauvin Emmanuel, Αραμπατζής Γιώργος, Μιχαλακάκου Mάρω, Jean-Calmettes Aïnhoa

17 Μαΐου 2019

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 00:33:36 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 230

Η 6η Νύχτα των Ιδεών είχε θέμα την «Ευτυχία» και διοργανώθηκε στις 17 Μαΐου 2019 από το Γαλλικό Ινστιτούτο σε συνεργασία με την Πρεσβεία του Βελγίου και με την υποστήριξη του Institut français του Παρισιού, της Γαλλικής Αρχαιολογικής Σχολής και του Athens Culture Net. Σ’ αυτή τη Νύχτα του 2019 συμμετείχαν το περιοδικό Mouvement, η ομάδα Γκαβαγκάι, το φεστιβάλ Longueur d’ondes και το πρόγραμμα El Sistema Greece.

Η ευτυχία δεν είναι ένα γεγονός, είναι μια κατάσταση: για να υπάρχει, πρέπει να παρατείνεται στον χρόνο. Πώς να σκεφτούμε αυτή την έννοια το 2019, όταν το ίδιο το μέλλον της Γης και του ανθρώπινου είδους απειλούνται από τη μαζική εξαφάνιση πολλών ειδών και την κλιματική αλλαγή; Όταν οι επαναλαμβανόμενες κρίσεις κάνουν επισφαλή τη σχέση μας με τον κόσμο; Όταν o χρόνος νοείται από τον νεοφιλελευθερισμό ως μια διαρκής ξέφρενη κούρσα προς το καινούργιο και την ένταση; Στον απόηχο της Νύχτας της Βραδύτητας που διοργανώθηκε πέρυσι, η φετινή Νύχτα των Ιδεών μας προσκαλεί να ανοίξουμε νέους ορίζοντες σ’ αυτή την έννοια της ευτυχίας, που είναι πανταχού παρούσα στις κοινωνικές προσταγές, αλλά υπονομεύεται από τις πρόσφατες κοινωνικές, πολιτικές και οικολογικές αναταράξεις.

Λογομαχία: Οπλίζοντας ξανά τη φαντασία για την ευτυχία

Τη λογομαχία συντονίζει η Aïnhoa Jean-Calmettes

«Εναλλακτικές δεν υπάρχουν». Η φράση της Margaret Thatcher έχει φωλιάσει για τα καλά στον τρόπο με τον οποίο αναπαριστούμε τον κόσμο. Στο πλαίσιο μιας καπιταλιστικής κοινωνίας, που δεν προσφέρεται πλέον ως επιλογή αλλά ως δεδομένο, όλοι μας θα είχαμε την ατομική ευθύνη να βρούμε την ευτυχία μας. Μόνο που παντού στον κόσμο επινοούνται και δοκιμάζονται άλλες μορφές ζωής. Αυτές θα πρέπει αρχικά να τις ονειρευτούμε και να τις φανταστούμε. Επομένως, αφού μπορεί να ανοίξει νέους ορίζοντες, η μυθοπλασία παρουσιάζεται ως ένα εξαιρετικό πολιτικό όπλο.

Συμμετέχουν:
Jean-Philippe Rossignol, συγγραφέας
- Emmanuel Puisais-Jauvin, φιλόσοφος
- Γιώργος Αραμπατζής, φιλόσοφος
Μάρω Μιχαλακάκου, εικαστική καλλιτέχνις

Rossignol Jean-Philippe Συγγραφέας

Ο Jean-Philippe Rossignol είναι συγγραφέας. Έχει γράψει τα βιβλία Vie électrique (Gallimard, 2011) και Juan Fortuna (Bourgois, 2015). Ετοιμάζει ένα μυθιστόρημα με θέμα τα κλίματα. Γράφει κριτικές στο περιοδικό Art Press, δίνει διαλέξεις και το 2019, σε συνεργασία με τη σχεδιάστρια Julie Brugier, φτιάχνει το project L’Atlas des feuilles με θέμα την οικολογία.

Puisais-Jauvin Emmanuel Φιλόσοφος

Ο Emmanuel Puisais Jauvin είναι αναπληρωτής γενικός διευθυντής για την παγκοσμιοποίηση, τον πολιτισμό, την εκπαίδευση και τη διεθνή ανάπτυξη στο γαλλικό Υπουργείο Ευρώπης και Εξωτερικών. Είναι απόφοιτος της Ecole Normale Supérieure, πτυχιούχος φιλοσοφίας και της Ecole nationale d'administration. Αρχικά, υπήρξε σύμβουλος εξωτερικών υποθέσεων για νομικές υποθέσεις και έπειτα διορίστηκε σύμβουλος του υπουργικού συμβουλίου της Catherine Colonna, της τότε υπουργού ευρωπαϊκών υποθέσεων. Στη συνέχεια, διετέλεσε διπλωματικός σύμβουλος στη Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Γαλλίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση στις Βρυξέλλες και αργότερα Αναπληρωτής Διευθυντής Εσωτερικών Πολιτικών και Θεσμικών Υποθέσεων της Διεύθυνσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Από το 2015 έως το 2017, ήταν Σύμβουλος Ευρωπαϊκών Υποθέσεων στο Γραφείο του Πρωθυπουργού.

Αραμπατζής Γιώργος Φιλόσοφος - Αναπληρωτής Καθηγητής Βυζαντινής Φιλοσοφίας, ΕΚΠΑ

Ο Γεώργιος Αραμπατζής γεννήθηκε στην Αθήνα, μεγάλωσε στην Θεσσαλονίκη και σπούδασε φιλοσοφία στο Παρίσι. Υπότροφος της Γαλλικής Κυβέρνησης, Διδάκτωρ με άριστα της École de Hautes Études en Sciences Sociales. Πραγματοποίησε μετα-διδακτορική έρευνα στο Πανεπιστήμιο του Τορίνο με υποτροφία της Ιταλικής Κυβέρνησης. Από το 1998 έως το 2012 εργάσθηκε ως Ερευνητής στο Κέντρο Ερεύνης της Ελληνικής Φιλοσοφίας της Ακαδημίας Αθηνών. Το 2010 εκλέχθηκε στο Πανεπιστήμιο Αθηνών όπου και διορίσθηκε το 2012. Υπήρξε προσκεκλημένος Ερευνητής-Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Princeton (ΗΠΑ), στο Πανεπιστήμιο του Texas στο Austin (ΗΠΑ), στο Πανεπιστήμιο του Ελσίνκι (Φινλανδία), στο Πανεπιστήμιο του Καρόλου στην Πράγα (Τσεχία), στο Πανεπιστήμιο του Ιασίου (Ρουμανία), κ.α. Έδωσε διαλέξεις περί βυζαντινής φιλοσοφίας στα ανωτέρω Πανεπιστήμια και σε άλλα, ενώ δίδαξε στη Φιλοσοφική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (αρχαία και βυζαντινά φιλοσοφικά κείμενα, 1998-2001), στο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα του τομέα Φιλοσοφίας, τμήματος Φ-Π-Ψ του Πανεπιστημίου Αθηνών (από το 2006) και στο Βυζαντινό Τμήμα της École de Hautes Études en Sciences Sociales (2009, 2010). Έχει συμμετάσχει με ανακοινώσεις σε Ελληνικά και Διεθνή Συνέδρια και είναι μέλος Ελληνικών και Διεθνών Φιλοσοφικών Εταιρειών.

Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα εστιάζονται στη Βυζαντινή φιλοσοφία, τις αρχαίες πηγές της και τις νεωτερικές προσλήψεις της.

Μιχαλακάκου Mάρω Εικαστική καλλιτέχνις

Η Μάρω Μιχαλακάκου είναι εικαστική καλλιτέχνις. Εξετάζει τον άνθρωπο και το ζώο, στη σχέση τους με το δέσιμο και την παρεμπόδιση. Ορισμένες από τις εκθέσεις της: A voyage around my room (Αθήνα, 2019), Till it’s gone, an exhibition on Nature and Sustainability (Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης της Κωνσταντινούπολης, 2016), Motopoétique (Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης της Λυών 2014).

Jean-Calmettes Aïnhoa Αρχισυντάκτρια, Mouvement

Η Aïnhoa Jean-Calmettes είναι αρχισυντάκτρια της νέας έκδοσης του Mouvement, ενός ατίθασου πολιτιστικού περιοδικού. Συντονίζει κάθε μήνα στο DOC, στο Παρίσι, έναν κύκλο στοχασμών με θέμα «Τι μπορεί να κάνει η σκηνή;» για τους δεσμούς μεταξύ θεάτρου και πολιτικής.

Σχετικές ομιλίες