Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Σχολεία, δάσκαλοι και διδακτικές μέθοδοι στην Ελληνική Επανάσταση

Κόκκωνας Γιάννης, Λάππας Κώστας, Λιβιεράτος Μάριος

19 Φεβρουαρίου 2021

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 00:54:53 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 373

Το Ίδρυμα Λαμπράκη διοργάνωσε σε συνεργασία με το Πάντειο Πανεπιστήμιο και τον Όμιλο για την Ιστορική Εκπαίδευση στην Ελλάδα, ένα διεθνές διαδικτυακό συνέδριο με θέμα "Ελληνική Επανάσταση, Εκπαίδευση και Συλλογική Μνήμη. Μεταμορφώσεις της σχολικής και της δημόσιας ιστορίας" στις 18-19 Φεβρουαρίου του 2021, στο πλαίσιο της Πρωτοβουλίας 1821-2021.

Το Συνέδριο, μεταξύ άλλων, ασχολείται με τα σχολεία, τους δασκάλους και τις διδακτικές μεθόδους στην Ελληνική Επανάσταση, καθώς και τη διδασκαλία της Ελληνικής Επανάστασης στο ελληνικό σχολείο.

Ο στόχος του Συνεδρίου είναι τριπλός: (α) να διερευνήσει τις προεπαναστατικές μορφές της εκπαίδευσης καθώς και τη συγκρότηση των πρώτων εκπαιδευτικών θεσμών στη διάρκεια του Αγώνα και της καποδιστριακής περιόδου (β) να παρακολουθήσει τους τρόπους με τους οποίους η Ελληνική Επανάσταση διδάχτηκε στο ελληνικό σχολείο (πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση) από το 1834 μέχρι σήμερα και (γ) να διερευνήσει τις ποικίλες μορφές που πήρε η μνήμη της Επανάστασης στη δημόσια ιστορία.

Σχολεία, δάσκαλοι και διδακτικές μέθοδοι στην Ελληνική Επανάσταση

Συντονιστής: Γιάννης Κόκκωνας, Καθηγητής, Ιόνιο Πανεπιστήμιο, Τμήμα Αρχειονομίας, Βιβλιοθηκονομίας και Μουσειολογίας

Ομιλίες:

Κώστας Λάππας, πρώην διευθυντής του Κέντρου Ερευνης του Μεσαιωνικού και Νέου Ελληνισμού, Ακαδημία Αθηνών: Η σχολική εκπαίδευση από την προεπαναστατική περίοδο στα χρόνια της Επανάστασης του 1821: τομές και συνέχειες
Μάριος Λιβιεράτος, Φιλόλογος δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και απόφοιτος μεταπτυχιακού προγράμματος «Νεότερης και Σύγχρονης Ιστορίας», Πάντειο Πανεπιστήμιο: Σχολεία και δάσκαλοι στον ελλαδικό χώρο 1821-1831

Επιστημονική Επιτροπή:
Χάρης Αθανασιάδης, Καθηγητής, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, Διευθυντής ΠΜΣ «Δημόσια Ιστορία», ΕΑΠ
Γιάννης Κόκκωνας, Καθηγητής, Τμήμα Αρχειονομίας και Βιβλιοθηκονομίας, Ιόνιο Πανεπιστήμιο
Χριστίνα Κουλούρη, Καθηγήτρια Νεότερης & Σύγχρονης Ιστορίας, Πρόεδρος του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης & Ιστορίας, Πάντειο Πανεπιστήμιο
Κώστας Λάππας, Διευθυντής Ερευνών, Κέντρο Ερεύνης του Μεσαιωνικού και Νέου Ελληνισμού, Ακαδημία Αθηνών
Βασιλική Σακκά, Δρ. Εκπαιδευτικής Πολιτικής, Συντονίστρια Εκπαιδευτικού Έργου 3ο ΠΕΚΕΣ Αττικής/ ΣΕΠ στο Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο

Το BLOD ευχαριστεί τους διοργανωτές για την παραχώρηση των βίντεο της εκδήλωσης.

Κόκκωνας Γιάννης Καθηγητής, Τμήμα Αρχειονομίας, Βιβλιοθηκονομίας και Μουσειολογίας, Ιόνιο Πανεπιστήμιο

Ο Γιάννης Κόκκωνας (Καστρί Κυνουρίας, 1956) είναι φιλόλογος και ιστορικός, ειδικευμένος στην ιστορία του βιβλίου και στη βιβλιολογία. Έχει μελετήσει και όψεις της ιστορίας της ελληνικής εθνικής ιδέας, του ελληνικού εθνικού κινήματος και της επανάστασης του 1821, των ιδεολογικών συγκρούσεων για τη γλώσσα κατά την περίοδο του Διαφωτισμού, και της δημόσιας εκπαίδευσης στα πρώτα χρόνια της ζωής του ελληνικού κράτους. Δίδαξε φιλολογικά μαθήματα σε δημόσια λύκεια από το 1981 ως το 2002 και από το 2003 είναι καθηγητής στο Τμήμα Αρχειονομίας, Βιβλιοθηκονομίας και Μουσειολογίας του Ιονίου Πανεπιστημίου. Πρόσφατα εξέδωσε τα Απομνημονεύματα του καραγκιοζοπαίχτη Σωτήρη Σπαθάρη.

Λάππας Κώστας πρώην Διευθυντής Κέντρου Ερεύνης του Μεσαιωνικού και Νέου Ελληνισμού, Ακαδημία Αθηνών

Ο Kώστας Λάππας γεννήθηκε το 1948. Σπούδασε στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Aθηνών (Tμήμα Iστορίας και Aρχαιολογίας) και έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στο Παρίσι. Τα ενδιαφέροντα και τα δημοσιεύματά του επικεντρώνονται στην ιστορία της νεοελληνικής παιδείας κατά τον 18ο και 19ο αιώνα. Διετέλεσε ερευνητής και διευθυντής στο Κέντρον Ερεύνης του Μεσαιωνικού και Νέου Ελληνισμού της Ακαδημίας Αθηνών.

Λιβιεράτος Μάριος Φιλόλογος δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης

Ο Μάριος Λιβιεράτος είναι απόφοιτος του τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (2000) με μεταπτυχιακό δίπλωμα ειδίκευσης στη Νεότερη και Σύγχρονη Ιστορία από το Πάντειο Πανεπιστήμιο (2020). Από το 2003 έως το 2007 εργάστηκε ως φιλόλογος στην ιδιωτική εκπαίδευση και από το 2007 έως σήμερα υπηρετεί ως μόνιμος εκπαιδευτικός σε δημόσια σχολεία δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης (γραπτός διαγωνισμός ΑΣΕΠ 2006). Στο διάστημα αυτό έχει οργανώσει και υλοποιήσει εκπαιδευτικά προγράμματα ιστορικού και πολιτιστικού περιεχομένου.

Σχετικές ομιλίες