Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Greece Forward, προοδευτικές λύσεις για το σήμερα και το αύριο - Ομιλία Σταύρου Θεοδωράκη

Θεοδωράκης Σταύρος

14 Οκτωβρίου 2015

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN VIDEO & SLIDES
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 19:17 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 786
ΔΙΑΦΑΝΕΙΕΣ /

Επιτυχημένο από κάθε άποψη ήταν το Διεθνές Συνέδριο που διοργάνωσε το ΔΙΚΤΥΟ με το FEPS: "Greece Forward: προοδευτικές λύσεις για την Ελλάδα."

Στο συνέδριο ομιλητές ήταν μεταξύ άλλων οι κ.κ. Σταύρος Θεοδωράκης, Φώφη Γεννηματά, Μάσιμο ΝτΆλέμα και Άννα Διαμαντοπούλου. «Στόχος του Ποταμιού είναι να αλλάξουμε το σύστημα και όχι να γίνουμε μέρος του συστήματος που έχει φέρει τη χώρα σ’ αυτό το αδιέξοδο», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Θεοδωράκης και προανήγγειλε μια νέα πρωτοβουλία «για τη δημιουργία μιας μεγάλης συμμαχίας των πολιτών που ασφυκτιούν ανάμεσα στα δύο μεγάλα κόμματα». Άνοιγμα χωρίς εξαιρέσεις και χωρίς προαπαιτούμενα έκανε η Φώφη Γεννηματά στο συνέδριο του Δικτύου «Greece Forward Προοδευτικές Λύσεις για το σήμερα και το αύριο». «Ζητώ την συμμετοχή όλων όσοι αισθάνονται ότι ανήκουν στον Προοδευτικό, Σοσιαλιστικό, Δημοκρατικό πολιτικό χώρο στις διαδικασίες της Προγραμματικής Συνδιάσκεψης της Δημοκρατικής Συμπαράταξης. Αυτός είναι ο πυρήνας της νέας προοδευτικής πρότασης που επαγγελλόμαστε» τόνισε η πρόεδρος του ΠαΣοΚ.

Ο πρώην Ιταλός Πρωθυπουργός Μάσιμο ΝτΆλέμα, ουσιαστικά προέτρεψε τα κόμματα της ελληνικής σοσιαλδημοκρατίας να συμμετάσχουν στην κυβέρνηση με τον ΣΥΡΙΖΑ .Έριξε ευθύνες στην ατολμία και στην αναποφασιστικότητα της Ευρώπης, η οποία επέτρεψε στην ελληνική κρίση να βαθύνει, είπε ότι ένα κομμάτι της ευρωπαϊκής Δεξιάς ήθελε να οδηγήσει την Ελλάδα εκτός ευρωζώνης -«θα ήταν τρομερό λάθος και μεγάλη ήττα για την Ευρώπη», τόνισε.

Η κυρία Διαμαντοπούλου μίλησε αρχικά για την κρίση της σύγχρονης σοσιαλδημοκρατίας, η οποία παλαιότερα «δημιούργησε θαύματα» όπως π.χ. τα εργασιακά και τα κοινωνικά δικαιώματα. «Γιατί έχασε τη δυναμική της; Σημαίνει κάτι η σοσιαλδημοκρατία για τους σημερινούς νέους της Ευρώπης;», διερωτήθηκε. Αναφέρθηκε στη συζήτηση για την προοπτική ενοποίησης των δυνάμεων της Κεντροαριστεράς παρατηρώντας ότι ο νέος φορέας δεν μπορεί να είναι στη λογική της συνένωσης τμημάτων, «ένα συμπλήρωμα είτε της Δεξιάς είτε της Αριστεράς, ένας μικρός εταίρος. Κανένας δεν έχει τέτοια φιλοδοξία. Αυτά τα σχήματα μπορεί να προσφέρουν πολιτική σταθερότητα αλλά δεν αλλάζουν τη χώρα. Πρέπει να μπουν στόχοι, η κρίσιμη μάζα στην κοινωνία  υπάρχει, αλλά να προχωρήσουμε χωρίς ηγέτες και αφεντικά και χωρίς να περιμένουμε να γίνουν όλα αμέσως».

Να σημειωθεί ότι στο συνέδριο παραβρέθηκαν οι πρώην πρωθυπουργοί Κώστας Σημίτης και Παναγιώτης Πικραμμένος.

Το Συνέδριο συνέβαλε ουσιαστικά στην εμβάθυνση του προβληματισμού και της αναζήτησης για απτές και προοδευτικές λύσεις που μπορούν να βγάλουν τη χώρα από την κρίση, ενώ αποτέλεσε και την αφετηρία της επίσημης συνεργασίας του ΔΙΚΤΥΟΥ με το FEPS.

Θεοδωράκης Σταύρος Δημοσιογράφος - πρώην Επικεφαλής, Το Ποτάμι

Γεννήθηκε το 1963 στα Χανιά και μεγάλωσε στην Αγία Βαρβάρα της Δυτικής Αττικής.

Ξεκίνησε το 1984 από το «Δ’ πρόγραμμα της Ελληνικής ραδιοφωνίας, συνέχισε με την εφημερίδα «Η Πρώτη», την «Μεσημβρινή», το Ραδιόφωνο «Σκάι 100.4», το «Έψιλον» της «Κυριακάτικης Ελευθεροτυπίας», το ΚΛΙΚ και το ΜΕΝ, «Το Βήμα», ενώ από το 2000 έως το 2003 παρουσίασε στην ΝΕΤ 406 ζωντανές εκπομπές με τον τίτλο «ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΕΣ». Από το 2006 η εκπομπή συνεχιζόταν στον τηλεοπτικό σταθμό Mega. Παράλληλα κάθε Σάββατο γράφει στην εφημερίδα «Τα Νέα» την στήλη «Οι άλλοι Πρωταγωνιστές». Επί μία διετία (1985-1987) ασχολήθηκε με την επιμόρφωση των Ρομ (αθίγγανων).

Τον Σεπτέμβριο του 2005 δημιούργησε το «Αλάτσι» ένα εστιατόριο κρητικής διατροφής.

Το 2010, ο Σταύρος Θεοδωράκης μαζί με άλλους 24 δημοσιογράφους, όπως η Μαρία Χούκλη, ο Γιώργος Καμπουράκης, ο Τάσος Τέλλογλου, ο Άρης Δαβαράκης κ.ά., δημιούργησαν τον ιστοτόπο protagon.gr.

Στις 26 Φεβρουαρίου του 2014, ίδρυσε το κόμμα «Το Ποτάμι».

Στις εκλογές του Ιανουαρίου του 2015 κατήλθε στις εκλογικές περιφέρειες Β' Πειραιώς και Χανίων ως επικεφαλής του Ποταμιού. Ο ίδιος επέλεξε την έδρα των Χανίων.

Σχετικές ομιλίες