Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Greece forward, προοδευτικές λύσεις για το σήμερα και το αύριο - Ομιλία Φώφης Γεννηματά

Γεννηματά Φώφη

14 Οκτωβρίου 2015

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN VIDEO & SLIDES
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 35:17 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 654
ΔΙΑΦΑΝΕΙΕΣ /

Επιτυχημένο από κάθε άποψη ήταν το Διεθνές Συνέδριο που διοργάνωσε το ΔΙΚΤΥΟ με το FEPS: "Greece Forward: προοδευτικές λύσεις για την Ελλάδα."

Στο συνέδριο ομιλητές ήταν μεταξύ άλλων οι κ.κ. Σταύρος Θεοδωράκης, Φώφη Γεννηματά, Μάσιμο ΝτΆλέμα και Άννα Διαμαντοπούλου. «Στόχος του Ποταμιού είναι να αλλάξουμε το σύστημα και όχι να γίνουμε μέρος του συστήματος που έχει φέρει τη χώρα σ’ αυτό το αδιέξοδο», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Θεοδωράκης και προανήγγειλε μια νέα πρωτοβουλία «για τη δημιουργία μιας μεγάλης συμμαχίας των πολιτών που ασφυκτιούν ανάμεσα στα δύο μεγάλα κόμματα». Άνοιγμα χωρίς εξαιρέσεις και χωρίς προαπαιτούμενα έκανε η Φώφη Γεννηματά στο συνέδριο του Δικτύου «Greece Forward Προοδευτικές Λύσεις για το σήμερα και το αύριο». «Ζητώ την συμμετοχή όλων όσοι αισθάνονται ότι ανήκουν στον Προοδευτικό, Σοσιαλιστικό, Δημοκρατικό πολιτικό χώρο στις διαδικασίες της Προγραμματικής Συνδιάσκεψης της Δημοκρατικής Συμπαράταξης. Αυτός είναι ο πυρήνας της νέας προοδευτικής πρότασης που επαγγελλόμαστε» τόνισε η πρόεδρος του ΠαΣοΚ. 

Ο πρώην Ιταλός Πρωθυπουργός Μάσιμο ΝτΆλέμα, ουσιαστικά προέτρεψε τα κόμματα της ελληνικής σοσιαλδημοκρατίας να συμμετάσχουν στην κυβέρνηση με τον ΣΥΡΙΖΑ .Έριξε ευθύνες στην ατολμία και στην αναποφασιστικότητα της Ευρώπης, η οποία επέτρεψε στην ελληνική κρίση να βαθύνει, είπε ότι ένα κομμάτι της ευρωπαϊκής Δεξιάς ήθελε να οδηγήσει την Ελλάδα εκτός ευρωζώνης -«θα ήταν τρομερό λάθος και μεγάλη ήττα για την Ευρώπη», τόνισε.  

Η κυρία Διαμαντοπούλου μίλησε αρχικά για την κρίση της σύγχρονης σοσιαλδημοκρατίας, η οποία παλαιότερα «δημιούργησε θαύματα» όπως π.χ. τα εργασιακά και τα κοινωνικά δικαιώματα. «Γιατί έχασε τη δυναμική της; Σημαίνει κάτι η σοσιαλδημοκρατία για τους σημερινούς νέους της Ευρώπης;», διερωτήθηκε. Αναφέρθηκε στη συζήτηση για την προοπτική ενοποίησης των δυνάμεων της Κεντροαριστεράς παρατηρώντας ότι ο νέος φορέας δεν μπορεί να είναι στη λογική της συνένωσης τμημάτων, «ένα συμπλήρωμα είτε της Δεξιάς είτε της Αριστεράς, ένας μικρός εταίρος. Κανένας δεν έχει τέτοια φιλοδοξία. Αυτά τα σχήματα μπορεί να προσφέρουν πολιτική σταθερότητα αλλά δεν αλλάζουν τη χώρα. Πρέπει να μπουν στόχοι, η κρίσιμη μάζα στην κοινωνία  υπάρχει, αλλά να προχωρήσουμε χωρίς ηγέτες και αφεντικά και χωρίς να περιμένουμε να γίνουν όλα αμέσως».

Να σημειωθεί ότι στο συνέδριο παραβρέθηκαν οι πρώην πρωθυπουργοί Κώστας Σημίτης και Παναγιώτης Πικραμμένος.

Το Συνέδριο συνέβαλε ουσιαστικά στην εμβάθυνση του προβληματισμού και της αναζήτησης για απτές και προοδευτικές λύσεις που μπορούν να βγάλουν τη χώρα από την κρίση, ενώ αποτέλεσε και την αφετηρία της επίσημης συνεργασίας του ΔΙΚΤΥΟΥ με το FEPS.

Γεννηματά Φώφη Πρόεδρος ΠΑΣΟΚ

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1964.

Απόφοιτος του Τμήματος Πολιτικών Επιστημών και Δημόσιας Διοίκησης του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (1987).

Βουλευτική και κυβερνητική θητεία

- Βουλευτής ΠΑ.ΣΟ.Κ στην Β' Αθηνών (2015)

-Βουλευτής ΠΑ.ΣΟ.Κ στην Α' Αθηνών (2000 – 2002)

-Υπερνομάρχης Αθηνών – Πειραιώς (2003 – 2007)

-Πρόεδρος της 'Ένωσης Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων Ελλάδος (2003-2007)

-Υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (2009-2010)

-Αναπληρωτής Υπουργός Παιδείας και Δια Βίου Μάθησης (2010-2011)

-Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών της κυβέρνησης ευρείας συνεργασίας (2011-2012)

-Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Άμυνας (Ιούνιος 2013 - Ιανουάριος 2015)

Κομματικές δραστηριότητες

-Μέλος της φοιτητικής παράταξης Π.Α.Σ.Π (1982 -1987)

-Πρόεδρος του Ομίλου «Γιώργος Γεννηματάς» από το 1996

-Mέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑ.ΣΟ.Κ (2001-2004)

-Γραμματέας του Τομέα Παιδείας και Εκπαίδευσης του ΠΑΣΟΚ (2001)

-Mέλος του Εκτελεστικού Γραφείου του ΠΑΣΟΚ (2003-2004)

-Μέλος του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ από το 2003

-Μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ (2004 -2009)

-Εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ (2012)

-Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ (14 - 6 - 2015)

Σχετικές ομιλίες