Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Πώς Να Φτιάξεις Comics, Αν Δεν Μπορείς Να Σχεδιάσεις Comics

Βαβαγιάννης Αντώνης, Ζαφειριάδης Τάσος, Πετρόπουλος Θανάσης, Παπαδημητρόπουλος Θωμάς

19 Απριλίου 2019

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 00:52:04 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 495
Ομιλητές
Βαβαγιάννης Αντώνης
Ζαφειριάδης Τάσος
Πετρόπουλος Θανάσης
Παπαδημητρόπουλος Θωμάς

Γλώσσα
Ελληνική

Ημερομηνία
19/04/2019

Διάρκεια
00:52:04

Εκδήλωση
Comicdom Con Athens 2019

Χώρος
Γαλλικό Ινστιτούτο και Ελληνοαμερικανική Ένωση

Διοργάνωση
Comicdom Press
Ελληνοαμερικανική Ένωση
Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος

Κατηγορία
Τέχνες / Πολιτισμός

Ετικέτες
Comicdom Con Athens, comics, σενάριο, σχέδιο

Το Comicdom Con Athens είναι μια τριήμερη γιορτή των comics, που πραγματοποιείται κάθε χρόνο και συνδιοργανώνουν η Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρία Comicdom Press και η Ελληνοαμερικανική Ένωση. Από τη διοργάνωση του 2016, προστέθηκε στους διοργανωτές το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος.

Οι κύριοι χώροι που φιλοξενούν το Comicdom Con Athens είναι το κεντρικό κτίριο της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης (Μασσαλίας 22) και το κτίριο του Γαλλικού Ινστιτούτου Ελλάδος (Σίνα 31).

Από το 2006, σε μια εκδήλωση βασισμένη στα πρότυπα αντίστοιχων διεθνών διοργανώσεων, το ελληνικό κοινό έρχεται σε επαφή με μια από τις πλέον ενδιαφέρουσες μορφές Τέχνης παγκοσμίως, μέσω της παρουσίας διεθνώς καταξιωμένων δημιουργών, εκθέσεων πρωτότυπων έργων, sketch events, panels, προβολών, workshops για την τεχνική του σεναρίου και της εικονογράφησης, παρουσιάσεων νέων τίτλων από ελληνικές εκδοτικές comics, bazaar ελληνικών καταστημάτων comics και εκδοτικών εταιριών, καθώς και των Ελληνικών Βραβείων Κόμικς (πήραν τη θέση των Comicdom Awards, το 2015), των μοναδικών βραβείων comics για τους Έλληνες δημιουργούς, στα οποία μια Ακαδημία επαγγελματιών και ειδικών του χώρου τιμά τους καλύτερους της χρονιάς που πέρασε.

Παράλληλα, στο πλαίσιο του Comicdom Con Athens, έχουν διοργανωθεί πολύ επιτυχημένες εκθέσεις πρωτότυπων έργων, σε συνεργασία με καταξιωμένους διεθνείς φορείς, όπως το Billy Ireland Cartoon Library & Museum, το Μουσείο Hergé και το Cartoon Art Museum του Σαν Φρανσίσκο. Στις εκθέσεις έχουν φιλοξενηθεί έργα σπουδαίων δημιουργών, όπως οι Will Eisner, Charles Schulz, Hergé, Neal Adams, Winsor McCay, Jack Davis, Bob Kane, Brian Bolland και άλλοι.

Η Comicdom Press και η Ελληνοαμερικανική Ένωση, συνεχίζουν την επιτυχημένη συνεργασία τους, πλέον με συνοδοιπόρο το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος, με το κοινό όραμα να φέρουν το ευρύτερο ελληνικό κοινό σε επαφή με την Τέχνη των comics. Το δέκατο τέταρτο κατά σειρά Comicdom Con Athens πραγματοποιήθηκε στις 19-20-21 Απριλίου 2019.

Πώς Να Φτιάξεις Comics, Αν Δεν Μπορείς Να Σχεδιάσεις Comics

Ένα από τα πιο χαρακτηριστικά γνωρίσματα των comics, είναι ότι συνδυάζουν το σενάριο με το σχέδιο και αυτό είναι και ένα από τα πλεονεκτήματα που τα κάνουν τόσο αγαπητά στο κοινό και τόσο απαιτητικά στη δημιουργία τους. Τί κάνεις, όμως, όταν έχεις χιλιάδες ιδέες για comics στο μυαλό σου, αλλά δεν μπορείς να τις σχεδιάσεις;

Τρεις Έλληνες δημιουργοί καλούνται να απαντήσουν στην κρίσιμη ερώτηση: Πώς φτιάχνεις comics, αν δεν μπορείς να σχεδιάσεις comics;

Συμμετέχουν: Αντώνης Βαβαγιάννης, Τάσος Ζαφειριάδης, Θανάσης Πετρόπουλος
Συντονισμός: Θωμάς Παπαδημητρόπουλος

Βαβαγιάννης Αντώνης Δημιουργός comics

Ο Αντώνης Βαβαγιάννης γεννήθηκε το 1981, στην Αθήνα. Σπούδασε παιδαγωγικά και μουσική στην Αθήνα και δουλεύει ως δάσκαλος σε δημοτικό σχολείο. Είναι ιδρυτικό μέλος των Empty Frame, στους οποίους παίζει κιθάρα και πιάνο. Η άλλη μεγάλη αγάπη του είναι τα comics, με γνωστότερό του δημιούργημα το δημοφιλές και βραβευμένο με Comicdom Award διαδικτυακό comic «ΚΟΥΡΑΦΕΛΚΥΘΡΑ», που ξεκίνησε το 2007 και συνεχίζεται μέχρι σήμερα στο SoComic.gr.

Έχουν εκδοθεί περισσότερα από 10 βιβλία του, μεταξύ των οποίων 7 τεύχη «ΚΟΥΡΑΦΕΛΚΥΘΡΑ», και «ΟΙ ΠΡΟΤΕΛΕΥΤΑΙΟΙ», ένα συνεργατικό comic με τον καλό του φίλο, Θανάση Πετρόπουλο.

Στον ελεύθερο του χρόνο του, του αρέσει να γράφει βιογραφικά του εαυτού του σε τρίτο πρόσωπο.

Ζαφειριάδης Τάσος Ορθοδοντικός, Δρ. Οδοντιατρικής Α.Π.Θ., Δημιουργός comics

Ο Τάσος Ζαφειριάδης γεννήθηκε και ζει στη Θεσσαλονίκη. Είναι ορθοδοντικός, διδάκτωρ Οδοντιατρικής Α.Π.Θ., αλλά και δημιουργός κόμικς μερικής απασχόλησης (κείμενα/σχέδια). Έχει συμμετάσχει σε πολλές ομαδικές εκθέσεις, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, κι έχει δημοσιεύσει αρκετά κόμικ-στριπ σε έντυπα, εφημερίδες και ιστοσελίδες από το 2002 και μετά. Είναι ιδρυτικό μέλος του The Very Closed Circle. Έχουν εκδοθεί, συχνά σε συνεργασία με άλλους δημιουργούς, οι παρακάτω δουλειές του: Το πτώμα, Intra Muros, Χαρακώματα, Ψηφιδωτό, Αράχωβα, ΣΛΑΠ, Οι απίθανες περιπέτειες του Σπιφ & του Σπαφ, Ο Κυρ-Κονγκ και άλλες ιστορίες, Χακί χαϊκού, Δεν είναι αυτό που νομίζεις, Το Σκορποχώρι κ.ά..

Πετρόπουλος Θανάσης Δημιουργός comics

Ο Θανάσης Πετρόπουλος γεννήθηκε και ζει στην Αθήνα. Είναι πτυχιούχος του τμήματος Επικοινωνίας και ΜΜΕ του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και της Δραματικής σχολής του Νέου Ελληνικού Θεάτρου του Γιώργου Αρμένη. Εργάζεται ως ηθοποιός στο Θέατρο και τον Κινηματογράφο και ως σκιτσογράφος και δημιουργός comics.

Το 2013, κυκλοφόρησε το πρώτο του comic άλμπουμ, ΠΛΑΣΜΑΤΙΚΑ ΝΟΥΜΕΡΑ, από την Comicdom Press, το οποίο και απέσπασε το Comicdom Fan Award 2014. Το δεύτερο του comic άλμπουμ, ΚΑΜΜΕΝΑ ΒΟΥΡΛΑ (2015) και τα συνεργατικά comics με τον καλό του φίλο, Αντώνη Βαβαγιάννη, ΠΡΟΤΕΛΕΥΤΑΙΟΙ και ΠΡΟΤΕΛΕΥΤΑΙΟΙ ΞΑΝΑ, κυκλοφορούν από τη Jemma Press και το SoComic.

Τελευταία του δουλειά, η σειρά ΜΥΣΤΗΡΙΑ ΠΡΑΜΑΤΑ, ένα φολκλόρ comic βουκολικού τρόμου, δημοσιεύεται διαδικτυακά κάθε Τετάρτη, στο SoComic.gr και θα κυκλοφορήσει από τη Jemma Press, τον Απρίλιο του 2019.

Παπαδημητρόπουλος Θωμάς Δημοσιογράφος - Αρχισυντάκτης comicdom.gr
Ο Θωμάς Παπαδημητρόπουλος εργάζεται ως δημοσιογράφος τα τελευταία 15 χρόνια και έχει καταφέρει να γράψει σε μεγάλο βαθμό για τα θέματα που τον ενδιαφέρουν περισσότερο. Ένα από αυτά είναι και τα comics, για τα οποία γράφει στο Comicdom.gr, του οποίου έχει αναλάβει και την αρχισυνταξία. Παράλληλα, έχει διοργανώσει και συντονίσει ανοιχτές συζητήσεις και συνεντεύξεις στο Comicdom Con Athens, με σκοπό να μάθει (και να μεταδώσει) από πρώτο χέρι όσα μπορεί για τη μαγεία της Ένατης Τέχνης. Αυτή την εποχή, εργάζεται ως ελεύθερος επαγγελματίας, πάνω από το πιστό του πληκτρολόγιο.

Σχετικές ομιλίες