Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Με Αυτά Τα Comics Μεγαλώσαμε!

Κούτσης Νίκος, Τομπαλίδης Γαβριήλ, Φραγκιαδάκης Κώστας, Στεφαδούρος Νικόλας, Νικολαΐδης Νίκος, Ανεμοδουράς Λεωκράτης

12 Σεπτεμβρίου 2021

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 00:38:49 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 409

Στα μικράτα τους, οι 35 και άνω βίωσαν τα comics σαν κάτι πολύ παραπάνω από μια απλή αναγνωστική εμπειρία. ΜΙΚΥ ΜΑΟΥΣ, ΠΟΠΑΥ, ΑΓΟΡΙ και ΜΠΛΕΚ για τα αγόρια, ΜΑΝΙΝΑ και ΚΑΤΕΡΙΝΑ για τα κορίτσια, και αμέτρητοι ακόμα τίτλοι, αποτέλεσαν, για αυτούς που έζησαν ως παιδιά τις δεκαετίες του ’70 και ’80, έναν παράλληλο κόσμο, μέσα στον οποίο χτίσανε τη ζωή και τα όνειρά τους.

Έξι άνθρωποι του χώρου, οι καλλιτέχνες Νίκος Κούτσης, Γαβριήλ Τομπαλίδης, Κώστας Φραγκιαδάκης, Νικόλας Στεφαδούρος, ο ερευνητής-αρθρογράφος Νίκος Νικολαΐδης και ο εκδότης Λεωκράτης Ανεμοδουράς, μας ταξιδεύουν ξανά σε αυτή την εποχή, φτάνοντας μέχρι το σήμερα!

Κούτσης Νίκος Εικονογράφος, Σχεδιαστής comics

Ο Νίκος Κούτσης είναι εικονογράφος και σχεδιαστής comics. Σημαντικοί σταθμοί στην καριέρα του είναι ο σχεδιασμός της μίνι σειράς ERRAND BOYS (Image Comics), του MIGHTY MAN one-shot (Image Comics) και της μίνι σειράς STRETCH ARMSTRONG (IDW), καθώς και η 12ετής συμμετοχή του ως colorist στο SAVAGE DRAGON του Erik Larsen (Image Comics) και άλλων βιβλίων των Image, IDW και Marvel (όπως INVINIBLE, IMAGE UNITED, 50 GIRLS 50, ANGRY BIRDS TRANSFORMERS, Simonson’s THOR OMNIBUS κ.λπ.).

Όταν δεν δημιουργεί comics, διδάσκει την Τέχνη τους στο Εργαστήρι Κόμικς της Σχολής Βακαλό.

Ιστότοπος του Νίκου Κούτση

Τομπαλίδης Γαβριήλ Εικονογράφος, Σχεδιαστής comics
Φραγκιαδάκης Κώστας Εικονογράφος, Σχεδιαστής comics

Γεννήθηκε το 1969, στη Θεσσαλονίκη, και σπούδασε Νοσηλευτική στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Εδώ και 25 χρόνια, εικονογραφεί ιστορίες επικής φαντασίας, μυθολογίας, κοινωνικά, παραμύθια, sci-fi, γουέστερν, κ.ά., που έχουν εκδοθεί από πολλούς ελληνικούς εκδοτικούς οίκους, καθώς και ιατρικά βιβλία και παιδικά περιοδικά. Επίσης, έχει συμμετάσχει σε πολλές εκθέσεις και συνέδρια comics.

Μεταξύ άλλων, έχει σχεδιάσει ιστορίες του θρυλικού ήρωα ΜΠΛΕΚ για τις εκδόσεις Mikros Iros Publications, (που μεταφράστηκαν και εκδόθηκαν και στην Ιταλία από τις εκδόσεις Edizioni If). Στις τελευταίες του δουλειές, περιλαμβάνονται, το πολιτικό/κοινωνικό graphic novel Ο ΤΕΤΡΑΚΟΣΑΡΗΣ (2016), από τις εκδόσεις Μikros Iros Publications, μια σειρά παιδικών παραμυθιών με τίτλο ΤΑ ΜΕΓΑΝΗΣΙΩΤΙΚΑ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ (2015-2017), αλλά και εικονογραφήσεις ιστοριών της Ελληνικής μυθολογίας, (2017-σήμερα) από τις εκδόσεις Α. Α. Λιβάνη, καθώς και τα προσωπικά του art books GUILTY PLEASURES και GUILTY PLEASURES Vol. 2. Επίσης, εδώ και χρόνια σχεδιάζει τις καινούργιες περιπέτειες του ΜΙΚΡΟΥ ΗΡΩΑ σε βιβλία και σε comics, ενώ τα τελευταία 3 χρόνια αποτελεί και τον σχεδιαστή των νέων ιστοριών του ΜΙΚΡΟΥ ΚΑΟΥΜΠΟΥ, που κυκλοφορούν κάθε 2 μήνες από τις εκδόσεις Άγρια Δύση.

Ζει στην Αθήνα, με τη γυναίκα του, Ιωάννα, και τον γιο του, Γιώργο. Μπορείτε να δείτε τη δουλειά του στο επαγγελματικό του site στο διαδίκτυο, ή στη σελίδα του στο Facebook.

Ιστότοπος του Κώστα Φραγκιαδάκη

Στεφαδούρος Νικόλας Εικονογράφος, Σχεδιαστής comics

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1980. Σπούδασε Πολιτικός Μηχανικός στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, εργάστηκε ως μηχανικός, αλλά σύντομα τον τράβηξε το αντικείμενο του εικονογράφου και του κομίστα. Παρακολούθησε με υποτροφία στη σχολή Βακαλό το μονοετές εργαστήριο comics, με δάσκαλο τον γνωστό κομίστα Νίκο Κούτση.

Εργάζεται τα τελευταία 12 χρόνια ως κομίστας και εικονογράφος και έχει συνεργαστεί με μεγάλες εταιρείες όπως οι Desyllas Games, MAC Cosmetics, Dufry, Νουνού, ΙΟΝ και με πάρα πολλούς καλλιτέχνες, όπως οι Σταμάτης Κραουνάκης, Γιάννης Ζουγανέλης, Μαρία Κορινθίου κ.α. Έχει στο ενεργητικό του ήδη πολλές εκδόσεις, και έχει βραβευτεί δύο φορές στα Ελληνικά Βραβεία Κόμικς, με ένα Βραβείο Κοινού το 2017 και ένα Καλύτερου Νέου Καλλιτέχνη το 2016.

Σχεδιάζει comics, εικονογραφήσεις, έχει ως “καλλιτεχνικό του σπίτι” το Teesney.com, και διδάσκει comics στο Εργαστήρι Τέχνης “Ζωγραφίζω” και στο Robolab Cyprus.

Ιστότοπος του Νικόλα Στεφαδούρου

Νικολαΐδης Νίκος Ερευνητής - Αρθρογράφος
Ανεμοδουράς Λεωκράτης Εκδότης Μικρός Ήρως

Σχετικές ομιλίες