Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Η Δημιουργική Διαδικασία Ενός Comic

Saura Mariano

8 Απριλίου 2017

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN VIDEO & SLIDES
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 68:23 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 942
ΔΙΑΦΑΝΕΙΕΣ /

Το workshop που δημοσιεύεται εδώ, πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του Comicdom Con Athens, μιας τριήμερης γιορτή των comics, που γίνεται κάθε χρόνο στην Αθήνα από το 2006 με διοργανωτές την Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρία Comicdom Press και την  Ελληνοαμερικανική Ένωση, στους οποίους, από το έτος 2016, προστέθηκαν το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος και ο Οργανισμός Πολιτισμού, Άθλησης και Νεολαίας Δήμου Αθηναίων (ΟΠΑΝΔΑ).

Πρόκειται για μια εκδήλωση βασισμένη στα πρότυπα αντίστοιχων διεθνών διοργανώσεων, χάρη στην οποία το ελληνικό κοινό έρχεται σε επαφή με μια από τις πλέον ενδιαφέρουσες μορφές Τέχνης παγκοσμίως, μέσω της παρουσίας διεθνώς καταξιωμένων δημιουργών, εκθέσεων πρωτότυπων έργων, sketch events, panels, προβολών, workshops για την τεχνική του σεναρίου και της εικονογράφησης, παρουσιάσεων νέων τίτλων από ελληνικές εκδοτικές comics, bazaar ελληνικών καταστημάτων comics και εκδοτικών εταιριών, καθώς και του θεσμού των Ελληνικών Βραβείων Κόμικς.

Παράλληλα, στο πλαίσιο του Comicdom Con Athens, έχουν διοργανωθεί πολύ επιτυχημένες εκθέσεις πρωτότυπων έργων, σε συνεργασία με καταξιωμένους διεθνείς φορείς, όπως το Billy Ireland Cartoon Library & Museum, το Μουσείο Hergé και το Cartoon Art Museum του Σαν Φρανσίσκο.


Η Δημιουργική Διαδικασία Ενός Comic
 
Από τις αρχές ακόμη της Ιστορίας της Ένατης Τέχνης, υπάρχει μεγάλη παράδοση σε αυτό που ονομάζουμε “assembly line comics”, δηλαδή comics στη δημιουργία των οποίων συνεργάζονται πολλοί διαφορετικοί δημιουργοί, με τον κάθε ένα να αναλαμβάνει ένα κομμάτι της διαδικασίας. Υπάρχει, όμως, και η άλλη σχολή, αυτή του “δημιουργού-auteur”, ο οποίος είναι υπεύθυνος για το σύνολο της δημιουργίας του comic, από την αρχή έως το τέλος, αναλαμβάνοντας όλους τους ξεχωριστούς τομείς.
 
Στο συγκεκριμένο workshop, ο Mariano Saura αναλύει τη δεύτερη μέθοδο, εξετάζοντας τη δημιουργική διαδικασία ενός comic σε όλα τα στάδια – σενάριο, σχέδιο, χρωματισμός και lettering. Μια λεπτομερής παρουσίαση σε ολόκληρο το έργο του δημιουργού.

Saura Mariano Εικονογράφος

Γεννήθηκε στην Καρταχένα το 1973 και όταν αποφοίτησε από το Λύκειο, αντιμετώπισε το δίλημμα να ακολουθήσει σπουδές ζωολογίας ή παλαιοντολογίας, αλλά τελικά τον κέρδισε το σχέδιο. Γράφτηκε, λοιπόν, στη Σχολή Καλών Τεχνών της Μούρθια, από την οποία αποφοίτησε σε τρία χρόνια, με δίπλωμα εικονογράφου.

Μερικούς μήνες αργότερα, εγκαταστάθηκε στη Μαδρίτη και από τότε συνεργάζεται συνεχώς με διάφορες διαφημιστικές εταιρείες. Κατά καιρούς, έχει δουλέψει για εταιρείες παραγωγής, στις οποίες είχε την ευκαιρία να συνεργαστεί με διάσημους δημιουργούς, όπως οι Alejandro Toledo, Juan Carlos Fresnadillo και Federico Brugia.

Έχει συμμετάσχει στη δημιουργία βιβλίων κειμένου, για εκδοτικούς οίκους όπως οι Santillana και Oxford. Έχει επίσης δραστηριοποιηθεί και σε άλλους τομείς εικονογράφησης, όπως σχέδιο τατουάζ, τοιχογραφίες, εικονογράφηση ακινήτων, αλλά και πολυμέσων, όπως και το βιντεοπαιχνίδι για κινητά τηλέφωνα Boxes Appventures. Έχει συμπληρώσει, πλέον, πάνω από είκοσι χρόνια επαγγελματικής εμπειρίας.

Στον τομέα των comics, έχει συνεργαστεί, μεταξύ άλλων, με τις εταιρείες Planeta DeAgostini και Megamultimedia. Έχει επίσης εργαστεί και για ορισμένους αμερικανικούς εκδοτικούς οίκους, όπως η IDW, αλλά και σε προσωπικά του έργα, όπως το comic LOS VENGATIVOS (“Οι Εκδικητές”). Αυτή τη στιγμή, ετοιμάζει το comic RAGNAROK, που βασίζεται στη σκανδιναβική μυθολογία και προορίζεται για την ευρωπαϊκή αγορά.

Ιστοσελίδα του Mariano Saura

Σχετικές ομιλίες