Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Comics Reinvented! H Εξέλιξη Στα Comics

Langridge Roger, Spurrier Simon, Haifisch Anna, Μαστώρος Δημήτρης, Kesgin Sümeyye, Παπαδημητρόπουλος Θωμάς

22 Απριλίου 2018

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN VIDEO & SLIDES
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 60:05 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 314
ΔΙΑΦΑΝΕΙΕΣ /

Το Comicdom Con Athens είναι μια τριήμερη γιορτή των comics, που πραγματοποιείται κάθε χρόνο και συνδιοργανώνουν η Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρία Comicdom Press και η Ελληνοαμερικανική Ένωση. Από τη διοργάνωση του 2016, προστέθηκαν στους διοργανωτές το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος και ο Οργανισμός Πολιτισμού, Άθλησης και Νεολαίας Δήμου Αθηναίων.
 

Οι κύριοι χώροι που φιλοξενούν το Comicdom Con Athens είναι το κεντρικό κτίριο της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης και το κτίριο του Γαλλικού Ινστιτούτου Ελλάδος, τα οποία απέχουν μόλις 170 μέτρα μεταξύ τους.
 

Από το 2006, σε μια εκδήλωση βασισμένη στα πρότυπα αντίστοιχων διεθνών διοργανώσεων, το ελληνικό κοινό έρχεται σε επαφή με μια από τις πλέον ενδιαφέρουσες μορφές Τέχνης παγκοσμίως, μέσω της παρουσίας διεθνώς καταξιωμένων δημιουργών, εκθέσεων πρωτότυπων έργων, sketch events, panels, προβολών, workshops για την τεχνική του σεναρίου και της εικονογράφησης, παρουσιάσεων νέων τίτλων από ελληνικές εκδοτικές comics, bazaar ελληνικών καταστημάτων comics και εκδοτικών εταιριών, καθώς και των Ελληνικών Βραβείων Κόμικς (πήραν τη θέση των Comicdom Awards, το 2015), των μοναδικών βραβείων comics για τους Έλληνες δημιουργούς, στα οποία μια Ακαδημία επαγγελματιών και ειδικών του χώρου τιμά τους καλύτερους της χρονιάς που πέρασε.
 

Παράλληλα, στο πλαίσιο του Comicdom Con Athens, έχουν διοργανωθεί πολύ επιτυχημένες εκθέσεις πρωτότυπων έργων, σε συνεργασία με καταξιωμένους διεθνείς φορείς, όπως το Billy Ireland Cartoon Library & Museum, το Μουσείο Hergé και το Cartoon Art Museum του Σαν Φρανσίσκο. Στις εκθέσεις έχουν φιλοξενηθεί έργα σπουδαίων δημιουργών, όπως οι Will Eisner, Charles Schulz, Hergé, Neal Adams, Winsor McCay, Jack Davis, Bob Kane, Brian Bolland και άλλοι.
 

Η Comicdom Press και η Ελληνοαμερικανική Ένωση, συνεχίζουν την επιτυχημένη συνεργασία τους, πλέον με συνοδοιπόρο το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος, με το κοινό όραμα να φέρουν το ευρύτερο ελληνικό κοινό σε επαφή με την Τέχνη των comics. Το δέκατο τρίτο κατά σειρά Comicdom Con Athens πραγματοποιήθηκε στις 20-21-22 Απριλίου 2018.
 

Το Blod βιντεοσκόπησε και δημοσιεύει 2 pannels που πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο του Comicdom Con Athens 2018.

Comics Reinvented! H Εξέλιξη Στα Comics

Evolve or die! A rolling stone gathers no moss! Kαι άλλες φράσεις με ένα και μόνο συμπέρασμα: αν δεν εξελιχθείς, θα ξεπεραστείς! Η βιομηχανία των comics το γνωρίζει καλά αυτό και φροντίζει να είναι πάντα σύγχρονη και επίκαιρη. Πώς τα καταφέρνει, όμως, σε έναν κόσμο όπου κυριαρχούν το internet και τα social media, τα κινηματογραφικά blockbusters, η ανάγκη για νέους ήρωες και για νέες τεχνολογίες;

Δημιουργοί από διαφορετικές γωνιές του κόσμου, θα μιλήσουν για την ανανέωση και την εξέλιξη των comics, για τα νέα δεδομένα και για την πορεία που μπορεί να ακολουθήσει στο μέλλον η Ένατη Τέχνη.

Συμμετέχουν: Si Spurrier (συγγραφέας comics), Roger Langridge (δημιουργός comics), Sümeyye Kesgin (σχεδιάστρια comics), Anna Haifisch (δημιουργός comics), Δημήτρης Μαστώρος (δημιουργός comics)

Συντονισμός: Θωμάς Παπαδημητρόπουλος

Langridge Roger Δημιουργός comics

Γεννήθηκε το 1967 στη Νέα Ζηλανδία και σήμερα ζει στη Μεγάλη Βρετανία. Πρωτοεμφανίστηκε στο περιοδικό JUDGE DREDD MEGAZINE, με τη σειρά “Straitjacket Fits”, ένα σουρεαλιστικό strip, οι ήρωες του οποίου ζουν σε ένα άσυλο και συνειδητοποιώντας ότι πρωταγωνιστούν σε ένα comic, σπάνε τον λεγόμενο “4ο τοίχο”.

Εμπνευσμένος από τον μεγάλο κωμικό Buster Keaton, ο χαρακτήρας του, Fred the Clown, ξεκίνησε από webcomic, και αποκτώντας φανατικό κοινό, μεταπήδησε σε έντυπες αυτοκεδόσεις, αποσπώντας υποψηφιότητες για βραβεία Eisner, Harvey, Reuben και Ignatz. Εργάστηκε επίσης στο βραβευμένο με Eisner, SNARKED!, στη σειρά THOR: THE MIGHTY AVENGER (σε σχέδιο Chris Samnee), στο FIN FANG FOUR, με τον Scott Gray, στο πρώτο τεύχος της σειράς MARVEL MONSTERS, καθώς επίσης και στις σειρές, DOCTOR WHO, MANDRAKE THE MAGICIAN, JOHN CARTER OF MARS και ROCKY AND BULLWINKLE.

Την τελευταία δεκαετία, υπήρξε ο σεναριογράφος υπό την πένα του οποίου αναβίωσαν και συστήθηκαν εκ νέου στο αναγνωστικό κοινό, δημοφιλή properties όπως τα THE MUPPET SHOW (Boom! Studios, 2009), POPEYE (IDW Publishing, 2012-2013) και BETTY BOOP (Dynamite Entertainment, 2017).

Πιο πρόσφατες δουλειές του, τα all-ages THE BAKER STREET PECULIARS (σε σχέδιο Andy Hirsch) και ABIGAIL AND THE SNOWMAN (αμφότερα για την Boom! Studios), και την επιστροφή του Fred The Clown, στο FRED THE CLOWN IN THE IRON DUCHESS για τη Fantagraphics Books. Αυτόν τον καιρό, σχεδιάζει το graphic novel CRIMINY, σε σενάριο Ryan Ferrier, για λογαριασμό της Dark Horse Comics.

Spurrier Simon Συγγραφέας comics

O Simon “Si” Spurrier είναι Βρετανός συγγραφέας και μυθιστοριογράφος.

Το βιογραφικό του στα comics περιλαμβάνει credits από την 2000AD και τον Judge Dredd, μέχρι τα X-MEN LEGACY, SUICIDE SQUAD και STAR WARS, καθώς και τα creator-owned comics, CRY HAVOC, ANGELIC και την υποψήφια για Eisner Award, σειρά επιστημονικής φαντασίας, THE SPIRE.

Έχει δημοσιεύσει πολλά μυθιστορήματα, με πιο πρόσφατο το CONTRACT AND A SERPENT UNCOILED. Η νουβέλα του, UNUSUAL CONCENTRATIONS, επιλέχθηκε για το βραβείο Shirley Jackson και είναι διαθέσιμη στο διαδίκτυο.

Αυτόν τον καιρό ο Spurrier εργάζεται σε νέα projects στην τηλεόραση και τα comics.

Ζει στον βρετανικό νότο, tweet-άρει στο @sispurrier, και ανησυχεί για το αν ένα καλό βιογραφικό θα πρέπει να τελειώνει με κάτι αστείο.

Haifisch Anna Δημιουργός comics

Η Anna Haifisch γεννήθηκε το 1986, στη Λειψία της Γερμανίας. Σπούδασε στην Academy of Visual Arts της Λειψίας (2004-2011) και εργάστηκε ως μεταξοτύπης στην Kayrock Screenprinting στο Μπρούκλιν. Το 2013, υπήρξε συν-ιδρύτρια του Comics and Graphics Festival “The Millionaires Club”.

Έχει εκδώσει τα comics VON SPATZ [2015 – Rotopolpress (GER), Misma (FR), 2018 – Drawn & Quarterly (CAN, DON’T WORRY [2015 – Perfectly Acceptable Press (US)], DON’T WORRY, THE ARTIST [2016 – Reprodukt (GER), Misma (FR), Breakdown Press (UK), Reservoir Books (ESP)], THE ARTIST – DER SCHNABELPRINZ [2017 – Reprodukt (GER)], DRIFTER [2017 – Perfectly Acceptable Press (US)], ενώ είναι και δημιουργός του εβδομαδιαίου comic, THE ARTIST, για το Vice.com. Η Anna ζει και εργάζεται στη Λειψία.

Μαστώρος Δημήτρης Δημιουργός comics

Γεννήθηκε στις Βρυξέλλες το 1989. Μέχρι τα 12 του πηγαινοερχόταν μεταξύ Αθηνών, Πάρου και Βρυξελλών, μέχρι που γύρισε για να μείνει Αθήνα, στα Εξάρχεια. Εκεί άρχισε η συνεργασία του με το περιοδικό SCHOOLIGANS, σατιρικό-μαθητικό ένθετο της ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑΣ, όπου για χρόνια έκανε σκίτσα και comics. Γύρισε στις Βρυξέλλες για σπουδές στην σχολή Saint-Luc και πιο συγκεκριμένα στα comics, απ’ όπου αποφοίτησε το 2012.

Η πτυχιακή του πάνω στην εφηβική του γειτονιά ήταν και το προσχέδιο για το πρώτο του comic, που κυκλοφόρησε τρία χρόνια αργότερα, σε συνεργασία με τον Βέλγο σεναριογράφο Nicolas Wouters, υπό τον τίτλο ΕΞΑΡΧΕΙΑ, ΤΟ ΠΙΚΡΟ ΝΕΡΑΝΤΖΙ. Ζει και εργάζεται στις Βρυξέλλες.

Kesgin Sümeyye Σχεδιάστρια comics

H Sümeyye Kesgin είναι μια freelancer καλλιτέχνης comics που κατάγεται από μια μεσογειακή πόλη. Αποφοίτησε από το Tμήμα Graphic Design του Dokuz Eylül University και έχει εργαστεί σε τουρκικά comics και τη storyboard βιομηχανία. Το 2014 ξεκίνησε η συνεργασία της με την Top Cow Productions, σχεδιάζοντας comics όπως το RISE OF THE MAGI (με τον Marc Silvestri) και το SEPTEMBER MOURNING.

Σήμερα σχεδιάζει την σειρά ELSEWHERE για λογαριασμό της Image Comics, μια φανταστική ιστορία για το τι πραγματικά συνέβη στην πρωτοπόρο αμερικανίδα αεροπόρο Amelia Earhart. Τα τελευταία 5 χρόνια, ζει στην Κωνσταντινούπολη.

Παπαδημητρόπουλος Θωμάς Δημοσιογράφος - Αρχισυντάκτης comicdom.gr
Ο Θωμάς Παπαδημητρόπουλος εργάζεται ως δημοσιογράφος τα τελευταία 15 χρόνια και έχει καταφέρει να γράψει σε μεγάλο βαθμό για τα θέματα που τον ενδιαφέρουν περισσότερο. Ένα από αυτά είναι και τα comics, για τα οποία γράφει στο Comicdom.gr, του οποίου έχει αναλάβει και την αρχισυνταξία. Παράλληλα, έχει διοργανώσει και συντονίσει ανοιχτές συζητήσεις και συνεντεύξεις στο Comicdom Con Athens, με σκοπό να μάθει (και να μεταδώσει) από πρώτο χέρι όσα μπορεί για τη μαγεία της Ένατης Τέχνης. Αυτή την εποχή, εργάζεται ως ελεύθερος επαγγελματίας, πάνω από το πιστό του πληκτρολόγιο.

Σχετικές ομιλίες