Μπίτης Γιάννης
Γλώσσα
Ελληνική
Ημερομηνία
09/05/2023
Διάρκεια
00:40:26
Εκδήλωση
Εκδηλώσεις της Εταιρείας Διερεύνησης Αρχαιοελληνικής και Βυζαντινής Τεχνολογίας (ΕΔΑΒΥΤ)
Χώρος
Αίθουσα "Συλλόγου των Αθηναίων", Διαδικτυακές εκδηλώσεις
Διοργάνωση
Εταιρεία Διερεύνησης Αρχαιοελληνικής και Βυζαντινής Τεχνολογίας (ΕΔΑΒΥΤ)
Κατηγορία
Αρχαιολογία, Αρχιτεκτονική
Ετικέτες
δεξαμενές, αρχαία Θήρα, νερό, Ακρωτήρι Θήρας, προϊστορικός οικισμός Ακρωτηρίου Θήρας
Η ομιλία της 9ης Μαΐου 2023 στην Ε.Δ.Α.ΒΥ.Τ. αφορά στην πόλη των ιστορικών χρόνων του νησιού της Θήρας και πιο συγκεκριμένα θα παρουσιαστεί ο τρόπος διαχείρισης του νερού στην πόλη αυτή. Στην ομιλία θα γίνει σύντομη αναφορά στις κλιματικές συνθήκες και στη γεωλογία του νησιού, θεματικές που σχετίζονται άμεσα με την παρουσία του νερού σε έναν τόπο. Ο προϊστορικός οικισμός του Ακρωτηρίου θα μας δώσει ένα σημείο έναρξης για την κατανόηση της διαχείρισης του νερού στο ίδιο το νησί, αλλά πολλούς αιώνες νωρίτερα, για να φτάσουμε ύστερα από μια σύντομη παρουσίαση της πόλης της Αρχαίας Θήρας να θαυμάσουμε τις πολυάριθμες δεξαμενές της, αλλά και τον τρόπο που αυτές τροφοδοτούνταν με νερό. Κτήρια θρησκευτικού χαρακτήρα, Δημόσια αλλά και ιδιωτικά, συμμετέχουν όλα στη συλλογή του βρόχινου νερού για το καλό των κατοίκων της πόλης.
Η «συνεργασία» των δωμάτων και των δεξαμενών αποτελούν γενικά για την αρχιτεκτονική της Θήρας ένα δίπολο μακραίωνης και ισχυρής παρουσίας στο νησί που έφτασε μέχρι τις μέρες μας. Την έκταση και τη σημασία του φαινομένου αυτού θα παρουσιάσουμε ακροθιγώς στο τέλος της ομιλίας.
(Σημείωμα του ομιλητή)
Το BLOD ευχαριστεί το τηλεοπτικό διαδικτυακό κανάλι Φρυκτωρίες για την παραχώρηση του βιντεοσκοπημένου υλικού.
Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το έτος 1976 και έζησε στην πόλη του Βόλου μέχρι την έναρξη των σπουδών του στην Αρχιτεκτονική Σχολή της Βενετίας τις οποίες και ολοκλήρωσε με βαθμό άριστα το 2003. Μετά την ολοκλήρωση της στρατιωτικής του θητείας εργάστηκε από το 2005 μέχρι και το 2013 στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων ως υπεύθυνος αρχιτέκτονας για το έργο «Διαμόρφωση - ανάδειξη Αρχαιολογικού Χώρου Αρχαίας Θήρας» αλλά και στο αντίστοιχο έργο του Αρχαιολογικού Χώρου Σκάρκου στην Ίο. Στα πλαίσια της εργασίας αυτή συνέταξε τη μελέτη και επίβλεψε τις εργασίες αποκατάστασης της Βασιλική Στοάς και των τοιχοποιιών της Αρχαίας Θήρας. Από το 2011 είναι επιστημονικός συνεργάτης της Πανεπιστημιακής Ανασκαφής του Τομέα ΙΙ στην Ακρόπολη της Ελεύθερνας στην Κρήτη και από το 2014 επιστημονικός συνεργάτης των Ανασκαφών Ακρωτηρίου Θήρας με αντικείμενα μελέτης το Κτήριο Β και την Οικία Θρανίων. Παράλληλα έχει πραγματοποιήσει μεγάλο αριθμό αποτυπώσεων σε αρχαιολογικές ανασκαφές, όπως για παράδειγμα στις Μυκήνες, σε πολλές θέσεις στις Κυκλάδες, στα Πευκάκια Βόλου, στο Παλαίκαστρο Σητείας και αλλού. Στις αποτυπώσεις αυτές ακολούθησε την παραδοσιακή μέθοδο αποτύπωσης, ενώ τα τελευταία χρόνια κάνει χρήση των πλέον σύγχρονων μεθόδων αποτύπωσης με ΣμηΕΑ (drone) και 3D μοντελοποίηση μέσω φωτογραμμετρίας. Υπό εκπόνηση βρίσκεται η διδακτορική του διατριβή με θέμα τις επίπεδες στέγες διαχρονικά στην αρχιτεκτονική της Θήρας. Αυτή τη στιγμή εργάζεται στην Ιταλική Αρχαιολογική Σχολή.