Παπάζογλου-Μανιουδάκη Ελένη
Γλώσσα
Ελληνική
Ημερομηνία
09/01/2019
Διάρκεια
00:40:59
Εκδήλωση
Δημοτικό Ελεύθερο Πανεπιστήμιο Περιστερίου
Χώρος
Δημοτική Βιβλιοθήκη Περιστερίου
Διοργάνωση
Δημοτική Βιβλιοθήκη Περιστερίου
Κατηγορία
Αρχαιολογία
Ετικέτες
ανασκαφή, Ερρίκος Σλήμαν, Τροία, Μυκήνες, ειδώλιο, Κυκλάδες, Σπυρίδων Μαρινάτος, Ακρωτήρι Θήρας
Η περιπέτεια της ελληνικής προϊστορικής αρχαιολογίας άρχισε στα τέλη του 19ου αιώνα, στενά δεμένη και με την ίδρυση του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου και συνεχίστηκε στον 20ό αιώνα. Η αναζήτηση αρχαίων μυθικών τόπων, χαμένων μέχρι τότε στα όρια της ποιητικής φαντασίας, στα έπη του Ομήρου, οδήγησε τον Ερρίκο Σλήμαν στην ανασκαφή της Τροίας και των πολυχρύσων Μυκηνών. Η επαφή με τα αινιγματικά μαρμάρινα ειδώλια στις Κυκλάδες και οι πρώτες ανασκαφές ανέδειξαν εποχές και πράγματα που δεν ήταν γραμμένα σε κανένα βιβλίο και δεν υπήρχαν καν ούτε στη μνήμη των ανθρώπων. Αργότερα η ανασκαφή στο Ακρωτήρι της Θήρας από τον Σπυρίδωνα Μαρινάτο αποκάλυψε ένα μεγάλο οικισμό θαμμένο κάτω από την ηφαιστειακή τέφρα που δίκαια χαρακτηρίστηκε "Πομπηΐα του Αιγαίου".
Η Ελένη Παπάζογλου – Μανιουδάκη σπούδασε αρχαιολογία στο Ιστορικό και Αρχαιολογικό Τμήμα της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και είναι διδάκτωρ του ιδίου Πανεπιστημίου.
Ως Αρχαιολόγος, είναι επίτιμη Προϊσταμένη της Συλλογής Προϊστορικών, Αιγυπτιακών και Ανατολικών Αρχαιοτήτων του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου και Διευθύντρια της ανασκαφής του μυκηναϊκού οικισμού στη Μυγδαλιά Πατρών.
Υπήρξε επί πολλά έτη και μέχρι το έτος 2011 μέλος της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας του Υπουργείου Πολιτισμού.
Διενήργησε ανασκαφές στα νησιά της Δωδεκανήσου (Ρόδο και Κω) και στην Αχαΐα.
Από το 2008 είναι διευθύντρια της συστηματικής ανασκαφής του μυκηναϊκού οικισμού στο λόφο της Μυγδαλιάς κοντά στην Πάτρα.
Έχει σπουδαίο ερευνητικό έργο, μελέτες και δημοσιεύσεις σε πλείστα ελληνικά, ευρωπαϊκά και διεθνή επιστημονικά έντυπα και συμμετοχή σε σπουδαία ερευνητικά προγράμματα.