Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

1ο Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο για την Παιδική Ευημερία «H παιδική Ευημερία και Προοπτικές Βελτίωσης της» - Έναρξη

Γιαννόπουλος Κωνσταντίνος, Κριάρη Ισμήνη, Μοσχόβη Μαρία, Λεριού Ειρήνη, Αρτινοπούλου Βάσω, Γεωργογιάννη Δήμητρα

5 Ιουλίου 2019

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN VIDEO & SLIDES
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 01:22:16 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 351
ΔΙΑΦΑΝΕΙΕΣ /

Το Ερευνητικό Έργο C.W.-SMILE, το Χαμόγελο του Παιδιού και το Πάντειο Πανεπιστήμιο, διοργάνωσαν στις 5-6 Ιουλίου 2019 το 1o Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο στην παιδική ευημερία, με θέμα: «H παιδική ευημερία και προοπτικές βελτίωσής της».

Στην Επιστημονική Επιτροπή του συνεδρίου συμμετείχαν καταξιωμένοι επιστήμονες στο πεδίο της Παιδικής Ευημερίας από όλον τον κόσμο.

Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται μεγάλα ονόματα του επιστημονικού πεδίου της ευημερίας και της παιδικής ευημερίας, που διδάσκουν στο εξωτερικό, όπως ο Καθηγητής Alex Michalos από το University of Northern British Columbia, του Καναδά, ο Καθηγητής John Poulakos, από το University of Pittsburg, USA, η Lisa Pedrini, Project Manager του Δείκτη Παιδικής Ευημερίας MDI, από το University of British Columbia, του Καναδά. Στην Επιτροπή συμμετείχαν καταξιωμένοι Επιστήμονες και μεγάλα ονόματα και από την Ελλάδα, όπως η Πρύτανις του Παντείου Πανεπιστημίου, κυρία Ισμήνη Κριάρη.

Η έναρξη του Συνεδρίου πραγματοποιήθηκε στις 5 Ιουλίου και στους Eναρκτήριους Λόγους συμμετείχαν o Πρόεδρος του Χαμόγελου του Παιδιού, Κώστας Γιαννόπουλος και η Πρύτανης του Παντείου Πανεπιστημίου κυρία Ισμήνη Κριάρη.

Το συνέδριο αποσκοπεί στο να φέρει κοντά Επιστήμονες και Φορείς, από όλον τον κόσμο και από διάφορες ειδικότητες (γιατρούς, δάσκαλους, ψυχολόγους, οικονομολόγους, νομικούς, φιλόσοφους, κοινωνικούς λειτουργούς, μαθηματικούς, εγκληματολόγους, κοινωνιολόγους, διατροφολόγους, πολιτικούς επιστήμονες, περιφερειολόγους, κ.ά.) , προκειμένου να προσεγγιστεί η παιδική ευημερία, σφαιρικά και πολυδιάστατα. Το συνέδριο αυτό αποτέλεσε μια μικρή κοιτίδα, όπου για πρώτη φορά αναπτύχθηκε και εξελίχθηκε, στην Ελλάδα, μια πολύ-επιστημονική συζήτηση για την ευημερία των παιδιών και τις δυνατότητες βελτίωσης της.

Οι κύριες θεματικές ενότητες του Συνεδρίου:
1. H υγεία (σωματική και ψυχική), ως προσδιοριστικός παράγοντας της παιδικής ευημερίας.
2. Η εκπαίδευση ως προσδιοριστικός παράγοντας της παιδικής ευημερίας.
3. Η διατροφή ως προσδιοριστικός παράγοντας της παιδικής ευημερίας.
4. Ο ελεύθερος χρόνος (παιχνίδι, κ.ά.) ως προσδιοριστικός παράγοντας της παιδικής ευημερίας.
5. Ο πολιτισμός ως προσδιοριστικός παράγοντας της παιδικής ευημερίας.
6. Οι εισοδηματικοί προσδιοριστικοί παράγοντες (εισόδημα, ανεργία, υλικές συνθήκες διαβίωσης, κ.ά.) της παιδικής ευημερίας.
7. Σχολικός εκφοβισμός, βία και σεξουαλική κακοποίηση των παιδιών.
8. Η παιδική ευημερία υπό το πρίσμα της νομικής επιστήμης και των δημοσίων θεσμών.
9. Η παιδική ευημερία υπό το πρίσμα της οικονομικής επιστήμης.
10. Η ευημερία υπό το πρίσμα της φιλοσοφίας.
11. Μεθοδολογίες καταγραφής της παιδικής ευημερίας.
12. Στοχοθετημένες πρωτοβουλίες ενίσχυσης της παιδικής ευημερίας (από φορείς της κεντρικής κυβέρνησης, των Δήμων, των Περιφερειών, από Μ.Κ.Ο., από άλλους φορείς), σε διεθνές και τοπικό επίπεδο.
13. Η παιδική ευημερία στις Περιφέρειες και στους Δήμους της Ελλάδας.
14. Η παιδική ευημερία σε διεθνές επίπεδο.

Το BLOD βιντεοσκόπησε και δημοσιεύει τους χαιρετισμούς και την εναρκτήρια συνεδρία που πραγματοποιήθηκαν την Παρασκευή 5 Ιουλίου 2019.

Αναλυτικά:

Κωνσταντίνος Γιαννόπουλος, Πρόεδρος ΔΣ, Το Χαμόγελο του Παιδιού - Χαιρετισμός
Ισμήνη Κριάρη, Πρύτανις Παντείου Πανεπιστημίου, Η Διεθνής Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού
Μαρία Μοσχόβη, Επίκουρη Καθηγήτρια Παιδιατρικής, Ιατρική Σχολή ΕΚΠΑ, Children's well being and perspectives on its enhancement
Βασιλική Αρτινοπούλου, Καθηγήτρια Εγκληματολογίας, Πρόεδρος Τμήματος Κοινωνιολογίας Παντείου Πανεπιστημίου, Η προστασία των θυμάτων στην Ελλάδα
Δήμητρα ΓεωργογιάννηΚοινωνική Λειτουργός, "Το Χαμόγελο του Παιδιού", Πρόσβαση των παιδιών προσφύγων / μεταναστών στις υπηρεσίες υγείας: Η εμπειρία του Χαμόγελου του Παιδιού
Ειρήνη Λεριού, Κύρια Ερευνήτρια, επιστημονική Υπεύθυνη & Διευθύντρια του Έργου C.W.-SMILE, Δημόσια Έκθεση (2019) του Ερευνητικού Έργου C.W.-SMILE με τίτλο «Μέτρηση της Παιδικής Αποστέρησης στην Περιφέρεια της Αττικής: Ένα Μεθοδολογικό Πλαίσιο»

Γιαννόπουλος Κωνσταντίνος Πρόεδρος Διοικητικού Συμβουλίου "Το Χαμόγελο του Παιδιού"

Ο Κώστας Γιαννόπουλος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1952. Σπούδασε Marketing στο Ηνωμένο Βασίλειο και αφού ολοκλήρωσε τις σπουδές του επέστρεψε στην Ελλάδα, ανέπτυξε επιχειρηματική δράση στον τομέα της πληροφορικής και του τεχνολογικού εξοπλισμού και συνεργάστηκε με εταιρείες του χώρου παγκόσμιας φήμης, όπως η ΙΒΜ, η Hewlett Packard και άλλες.

Ο Κώστας Γιαννόπουλος διέκοψε κάθε επιχερηματική του ενασχόληση, όταν τον Ιανουάριο του 1995 ο μικρότερος του γιος, Ανδρέας, διαγνώστηκε με καρκίνο σε ηλικία 10 ετών. Στη διάρκεια της σκληρής μάχης για τη ζωή του ο μικρός Ανδρέας οραματίστηκε τη δημιουργία ενός Συλλόγου που θα αναλάμβανε την υποστήριξη και την προστασία όλων των παιδιών που είχαν ανάγκη. Ο 10χρονος Ανδρέας Γιαννόπουλος πίστευε ότι κάθε παιδί αξίζει ένα χαμόγελο και για το λόγο αυτό ονόμασε το Σύλλογο "Το Χαμόγελο του Παιδιού". Όταν ο Ανδρέας «έφυγε», ο Κώστας Γιαννόπουλος αφοσιώθηκε πλήρως στην εκπλήρωση της επιθυμίας του γιου του. Από τα πρώτα του βήματα απλοί πολίτες και επιχειρήσεις αγκάλιασαν το όραμα του μικρού Ανδρέα και έγιναν θερμοί φίλοι και υποστηρικτές του Συλλόγου.

Ο Κώστας Γιαννόπουλος είναι Πρόεδρος του Δ.Σ του Οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού». Είναι, επίσης, μέλος του Δ.Σ του Διεθνούς Κέντρου για τα Εξαφανισμένα και Σεξουαλικώς Κακοποιημένα Παιδιά (ICMEC) που εδρεύει στην Ουάσινγκτον και Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Δικτύου κατά του Σχολικού Εκφοβισμού που εδρεύει στις Βρυξέλλες.

«Το Χαμόγελο του Παιδιού» απολαμβάνει ειδικό συμβουλευτικό καθεστώς στο Οικονομικό και Κοινωνικό Συμβούλιο του ΟΗΕ (ECOSOC) και συμμετέχει στο Τμήμα Δημόσιας Πληροφόρησης του ίδιου οργανισμού. Ο ελληνικός οργανισμός είναι επίσης μέλος του Ευρωπαϊκού Δικτύου Eurochild, της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας για τα Παιδιά του Δρόμου (EFSC), του Διεθνούς Δικτύου Τηλεφωνικών Γραμμών (CHI), ενώ λειτουργεί από το 2010 το Ευρωπαϊκό Κέντρο Νοτιοανατολικής Ευρώπης για τα Εξαφανισμένα και Κακοποιημένα παιδιά.

Ο Κώστας Γιαννόπουλος έχει συμβάλλει στη συγγραφή του βιβλίου με τίτλο «Διαχείριση προβλημάτων στο Νηπιαγωγείο για την ομαλή μετάβαση στο Δημοτικό», Εκδόσεις Ελένη Μέλου, Αθήνα 2012.

Κριάρη Ισμήνη Πρύτανις, Πάντειο Πανεπιστήμιο

Η Ισμήνη Κριάρη σπούδασε Νομικά στην Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και είναι διδάκτωρ του Παντείου Πανεπιστημίου, στο οποίο διορίσθηκε Λέκτορας Συνταγματικού Δικαίου το 1989 στο Τμήμα Δημόσιας Διοίκησης όπου και υπηρετεί έως σήμερα ως καθηγήτρια.

Έχει λάβει ερευνητική υποτροφία από τον γερμανικό οργανισμό DAAD το 1998 και το 2003 και έχει διδάξει ως επισκέπτρια καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο του Λύνεμπουργκ. Έχει συμμετάσχει σε ερευνητικά προγράμματα για θέματα βιοηθικής και προστασίας ανθρωπίνων δικαιωμάτων και έχει εισηγήσεις και συμμετοχές σε πολλά εθνικά και διεθνή σεμινάρια και συνέδρια στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Βιβλία και 60 άρθρα της έχουν δημοσιευθεί στην ελληνική, αγγλική και γερμανική γλώσσα.

Διδάσκει θέματα Συνταγματικού Δικαίου, Ηθικής και Βιοηθικής σε μεταπτυχιακό επίπεδο στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και σε άλλα Πανεπιστήμια. Από το 2014 έχει ιδρύσει στο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα του Τμήματος Δημόσιας Διοίκησης την κατεύθυνση: «Δίκαιο, Τεχνολογία και Οικονομία».

Είναι μέλος της Επιτροπής Βιοηθικής της Ιεράς Συνόδου (από το 2002), μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Εθνικής Επιτροπής για την ΟΥΝΕΣΚΟ (από το 2004), μέλος της Επιτροπής Βιοηθικής και Ερευνητικής Δεοντολογίας της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας (από το 2009), εκπρόσωπος της Ελλάδας στην Διακυβερνητική Επιτροπή Βιοηθικής της ΟΥΝΕΣΚΟ (από το 2010), μέλος της επιτροπής Βιοηθικής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών (από το 2011), στην Διευθύνουσα Επιτροπή Βιοηθικής του Συμβουλίου της Ευρώπης (το 2009-2011), και μέλος της Εφορείας Διεθνών Σχέσεων του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού.

Έχει συμμετάσχει σε νομοπαρασκευαστικές επιτροπές του Συμβουλίου της Ευρώπης, του Υπ. Υγείας και του Υπ. Παιδείας. Την περίοδο 2004-2007 υπηρέτησε ως Ειδική Γραμματέας Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης και Παιδείας Ομογενών στο Υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων. Την περίοδο 2011-2016 διετέλεσε Αντιπρύτανης Ακαδημαϊκών Υποθέσεων και Προσωπικού στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών και από το 2016 είναι Πρύτανις του Πανεπιστημίου.

Μοσχόβη Μαρία Επίκουρη Καθηγήτρια Παιδιατρικής Αιματολογίας - Ογκολογίας, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ

Η Μαρία Μοσχόβη, γεννήθηκε στην Αθήνα και σπούδασε Ιατρική στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έκανε την υποχρεωτική Υπηρεσία Υπαίθρου σε Αγροτικό Ιατρείο στην κωμόπολη του Αγίου Γεωργίου Λεβαδείας.

Ακολούθως έκανε Ογκολογία στο Ογκολογικό Νοσοκομείο «Μεταξά», ειδικότητα Παιδιατρικής στην Α΄Παιδιατρική Κλινική του ΕΚΠΑ, και στη συνέχεια εξειδίκευση στην Παιδιατρική Αιματολογία-Ογκολογία.

Διορίσθηκε Επιμελήτρια ΕΣΥ στην Α’ Παιδιατρική Κλινική του Πανεπιστημίου Αθηνών και από το 1993 αποτέλεσε το κυριώτερο στέλεχος της Μονάδας Αιματολογίας-Ογκολογίας της Α΄Παιδιατρικής Κλινικής του ΕΚΠΑ.

Το 2003 εξελέγη Επίκουρη Καθηγήτρια Παιδιατρικής Αιματολογίας-Ογκολογίας του
ΕΚΠΑ.

Επιστημονικός Υπεύθυνος της Μονάδας Παιδιατρικής Αιματολογίας-Ογκολογίας για πολλά χρόνια και είχε την χαρά και την τιμή να οδηγήσει την Μονάδα της από το παλαιό κτήριο του Νοσοκομείου Παίδων «Αγία Σοφία» στις νέες εγκαταστάσεις στην Ογκολογική Μονάδα «Μαριάννα B. Βαρδινογιάννη-Ελπίδα».

Είναι μέλος 7 Διεθνών εταιρειών, όπως η American Society of Hematology, American Society of Clinical Oncology, International Society of Pediatric Oncology, European Hematology Association, Histiocyte Society, και European Society of Paediatric Haematology and Immunology. Είναι επίσης μέλος 5 Ελληνικών Εταιρειών.

Το συγγραφικό της έργο περιλαμβάνει 230 ξενόγλωσσες πλήρεις δημοσιεύσεις, Κεφάλαια σε ξενόγλωσσα βιβλία, σε ελληνικά συγγράμματα και έχει 2750 βιβλιογραφικές αναφορές. Έχει 65 δημοσιεύσεις σε Ελληνικά ιατρικά περιοδικά, 122 ξενόγλωσσες ανακοινώσεις σε διεθνή συνέδρια και 280 ανακοινώσεις σε Ελληνικά συνέδρια.

Έχει τιμηθεί με 12 βραβεία.

Είναι Editorial Board σε 12 Διεθνή Περιοδικά και Μέλος συντακτικής ομάδας ως Κριτής (σε peer review papers) σε 32 Διεθνή Ιατρικά Περιοδικά. Έχει συμβάλλει στην εκπόνηση πολλών διδακτορικών διατριβών.

Έχει οργανώσει Διεθνή και Ελληνικά συνέδρια, Σεμινάρια και Διημερίδες.

Συμμετείχε επίσης σε 10 ερευνητικά προγράμματα που ολοκληρώθηκαν με επιτυχία.

Λεριού Ειρήνη Κύρια Ερευνήτρια, Επιστημονική Υπεύθυνη & Διευθύντρια του Έργου C.W.-SMILE

H Οικονομολόγος, Δρ. Ειρήνη Λεριού είναι η Κύρια Ερευνήτρια, η Επιστημονική Υπεύθυνη και η Διευθύντρια του έργου "C.W. - SMILE" και η μόνη Ελληνίδα από Ελληνικό Ίδρυμα, μέλος της Διεθνούς Κοινότητας Ποιότητας της ζωής ISQOLS (International Society for Quality-of-Life Studies) . Η Δρ. Λεριού έχει αναπτύξει ένα σταθερό ενδιαφέρον για την ευημερία των παιδιών τα τελευταία χρόνια. Είναι μια νέα, ηλικιακά, επιστήμονας, στην πρώτη γραμμή, της κατανόησης, της μέτρησης και της αντιμετώπισης της επιδείνωσης της παιδικής ευημερίας στην Ελλάδα, από την αρχή της κρίσης. Το ακαδημαϊκό της έργο περιλαμβάνει παρουσιάσεις σε ελληνικά και διεθνή συνέδρια και ερευνητικές δημοσιεύσεις σε επιστημονικά περιοδικά, στα πεδία της ευημερίας, της παιδικής φτώχειας και των ποσοτικών μεθόδων. Σε συνδυασμό με την προαναφερθείσα εμπειρία της, έχει διδάξει στα πεδία της ευημερίας, των ποσοτικών μεθόδων, της μικροοικονομίας, της μακροοικονομίας, του μάνατζμεντ, της δημόσιας οικονομικής, των οικονομικών μαθηματικών και των πληροφοριακών συστημάτων, στο προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο, στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο, στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής και σε Ιδιωτικό Πανεπιστήμιο της Πάφου.

Αρτινοπούλου Βάσω Καθηγήτρια Εγκληματολογίας, Τμήμα Κοινωνιολογίας, Πάντειο Πανεπιστήμιο

Η Βάσω Αρτινοπούλου είναι καθηγήτρια Εγκληματολογίας και Πρόεδρος του Τμήματος Κοινωνιολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου. Διετέλεσε Αντιπρύτανις του Πανεπιστημίου (2009-2011), Πρόεδρος του Κεντρικού Επιστημονικού Συμβουλίου Φυλακών του Υπ. Δικαιοσύνης (2009-11) και Αναπλ. Πρόεδρος του ΟΚΑΝΑ (2010-13).

Διευθύνει το Εργαστήριο "Αποκαταστατική Δικαιοσύνη & Διαμεσολάβηση" του Παντείου Πανεπιστημίου.

Εμπειρογνώμων σε θέματα Δικαιοσύνης και Ασφάλειας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (2014-2020).

Πρόεδρος της Κεντρικής Επιστημονικής Επιτροπής για τη Σχολική Βία και τον εκφοβισμό του Υπ. Παιδείας.

Επιστημονική Σύμβουλος του Εuropean Antibullying Network, με συντονιστή το "Χαμόγελο του Παιδιού".

Τομείς ακαδημαϊκής έρευνας και επιστημονικές δραστηριότητες: ενδοοικογενειακή βία, θυματολογία, επανορθωτική δικαιοσύνη, σεξουαλική παρενόχληση στους χώρους εργασίας, σχολική βία και κοινωνική διαμεσολάβηση.

Έχει δημοσιεύσει εννέα βιβλία (μονογραφίες) και περί τα 70 άρθρα σε επιστημονικά περιοδικά με κρίση.

Μέλος σε πολλές επιστημονικές επιτροπές και ενώσεις σε Ελλάδα και το εξωτερικό.

Γεωργογιάννη Δήμητρα Κοινωνική Λειτουργός, "Το Χαμόγελο του Παιδιού"

Η Γεωργογιάννη Δήμητρα είναι Κοινωνική Λειτουργός στο «Χαμόγελο Του Παιδιού» από το 2017 έως και σήμερα και εργάζεται στο τμήμα ιατρικών του Οργανισμού, εστιάζοντας ως επί των πλείστων σε παιδιά πρόσφυγες και μετανάστες με σοβαρά ιατρικά προβλήματα και με αυξημένες ιατρικές ανάγκες στην Ελλάδα. Μέσα από το πρόγραμμα της παιδιατρικής κατ’ οίκον νοσηλείας που υλοποιεί το «Χαμόγελο Του Παιδιού», τα παιδιά και οι γονείς τους έχουν την δυνατότητα να λαμβάνουν νοσηλευτικές, ιατρικές και ψυχοκοινωνικές υπηρεσίες οι οποίες έχουν ως στόχο το βέλτιστο συμφέρων των παιδιών.

Το 2015 αποφοίτησε από το ΑΤΕΙ Πατρών από το τμήμα Κοινωνικής Εργασίας, ενώ το 2018 ολοκλήρωσε με επιτυχία το ΠΜΣ του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής (ΠΑΔΑ) που υλοποίησε το τμήμα της Κοινωνικής Εργασίας με κατεύθυνση την «Κοινοτική Κοινωνική Εργασία».

Σχετικές ομιλίες