Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

H ένταξη μεταναστών και προσφύγων στην εποχή του COVID-19: Ευκαιρίες και Προκλήσεις

Βεργίνης Δημήτρης, Νίκας Παναγιώτης, Παππά Λώρα, Παπαγιαννάκης Λευτέρης, Βλαχόπουλος Κωνσταντίνος

4 Ιουνίου 2020

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 01:07:16 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 226

Το Ελληνικό Ίδρυμα Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ), στο πλαίσιο της συμμετοχής του στο πρόγραμμα European Web Site on Integration (EWSI), διοργάνωσε δημόσια διαδικτυακή συζήτηση με θέμα: «H ένταξη μεταναστών και προσφύγων στην εποχή του COVID-19: Ευκαιρίες και Προκλήσεις».

Η κρίση που προκλήθηκε από την πανδημία του COVID-19 έχει επισκιάσει τις συζητήσεις για τη μετανάστευση και την ένταξη στην Ελλάδα. Ωστόσο, τα μέτρα περιορισμού των μετακινήσεων, το lockdown και η κοινωνική αποστασιοποίηση έχουν σημαντικό αντίκτυπο στις κοινωνίες μεταναστών και προσφύγων. Ποιές ευκαιρίες και ποιές προκλήσεις προκύπτουν από την νέα αυτή κατάσταση;

Για τα θέματα αυτά συζητούν οι:

Δημήτρης Βεργίνης, Γενικός Συντονιστής δομών επείγουσας φιλοξενίας και διαμερισμάτων ημιαυτόνομης διαβίωσης ανηλίκων, ΑΡΣΙΣ
Παναγιώτης Νίκας, Διευθυντής, ΖΕΥΞΙΣ/ πρώην Διευθυντής Υπηρεσίας Πρώτης Υποδοχής
Λώρα Παππά, Πρόεδρος, ΜΕΤΑδραση
Λευτέρης Παπαγιαννάκης, Επικεφαλής Συνηγορίας, Έρευνας και Πολιτικής, SolidarityNow

Τη συζήτηση συντονίζει ο Κωνσταντίνος Βλαχόπουλος, Συντονιστής για την Ελλάδα, European Web Site on Integration (EWSI).

Η συζήτηση πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 4 Ιουνίου 2020 και μεταδόθηκε ζωντανά στην ιστοσελίδα του ΕΛΙΑΜΕΠ και στους επίσημους λογαριασμούς του ΕΛΙΑΜΕΠ στο YouTube και στο Facebook.

Το BLOD ευχαριστεί τους διοργανωτές για την παραχώρηση του βίντεο της συζήτησης.

Βεργίνης Δημήτρης Γενικός Συντονιστής δομών επείγουσας φιλοξενίας και διαμερισμάτων ημιαυτόνομης διαβίωσης ανηλίκων, ΑΡΣΙΣ

Ο Δημήτρης Βεργίνης είναι Γενικός Συντονιστής δομών επείγουσας φιλοξενίας και διαμερισμάτων ημιαυτόνομης διαβίωσης ανηλίκων της ΑΡΣΙΣ.

Νίκας Παναγιώτης Διευθυντής, ΖΕΥΞΙΣ- πρώην Διευθυντής Υπηρεσίας Πρώτης Υποδοχής

Ο Παναγιώτης Νίκας είναι ιδρυτής και διευθυντής της ΖΕΥΞΙΣ. Υπηρέτησε ως Διευθυντής της Υπηρεσίας Πρώτης Υποδοχής - ΥΠΥ στο Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής (2012-2016). Η ΥΠΥ ήταν η αρμόδια Αρχή για τη δημιουργία και λειτουργία των Κέντρων Πρώτης Υποδοχής, καθώς και για ορισμένες Δομές Φιλοξενίας για πρόσφυγες και μετανάστες. Υπήρξε Συντονιστής του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για το Άσυλο και τη Μετανάστευση στην Ελλάδα.

Είναι δικηγόρος, κάτοχος πτυχίου θεολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και μεταπτυχιακού στη Δημόσια Πολιτική και Δημόσια Διοίκηση του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Παππά Λώρα Ιδρυτικό μέλος & Πρόεδρος Δ.Σ., ΜΕΤΑδραση

Η Λώρα Παππά είναι Ιδρυτικό μέλος και πρόεδρος της Οργάνωσης «ΜΕΤΑδραση» - Δράση για την Μετανάστευση και την Ανάπτυξη που ιδρύθηκε τον Δεκέμβριο του 2009. Σπούδασε στο Πανεπιστήμιο της Γενεύης, Πολιτικές Επιστήμες και στην συνέχεια ολοκλήρωσε ως διεθνολόγος τις μεταπτυχιακές σπουδές στο Institut Universitaire des Hautes Etudes Internationales – IUHEI στην Γενεύη (1988). Παράλληλα ξεκίνησε σπουδές στο Τμήμα Φιλολογίας στην Ιστορία της Τέχνης και τον Νεοελληνισμό, Γενεύη 1990.

Από το 1991 ασχολείται στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων με εξειδίκευση στα θέματα των αιτούντων άσυλο και των προσφύγων. Από το Πανεπιστήμιο της Γενεύης ως ερευνήτρια και την ανάλυση και σύνταξη αναφορών για ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων για διαφορετικές Επιτροπές του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (1990-1991), ήρθε στην Ελλάδα όπου εργάστηκε στο Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες (1991-1994), στην Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, γραφείο Αθήνας (2005-2011), στο Εθνικό Ίδρυμα Νεότητας (1996-2012) με κύριο αντικείμενο τον σχεδιασμό και την εφαρμογή προγραμμάτων για την βελτίωση της υποδοχής, των συνθηκών διαβίωσης και ένταξης των προσφύγων στην Ελλάδα.

Είναι η αρχιτέκτονας της δημιουργίας του πρώτου στην Ελλάδα Κέντρου Φιλοξενίας Ασυνόδευτων ανηλίκων στα Ανώγεια της Κρήτης (2000) και του Κέντρου Φιλοξενίας ασυνόδευτων κοριτσιών και μονογονεικών οικογενειών προσφύγων στους Αγίους Αναργύρους στην Αθήνα (2010).

Αναγνωρίζοντας σημαντικά κενά στον τομέα της διαχείρισης της μετανάστευσης και του ασύλου για δεκαετίες στην χώρα μας, είναι Ιδρυτικό μέλος και Αντιπρόεδρος της ΜΕΤΑδρασης απο το 2012.

Παπαγιαννάκης Λευτέρης Διευθυντής, Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες

Ο Λευτέρης Παπαγιαννάκης γεννήθηκε στο Μονπελιέ Γαλλίας στις 10 Ιουνίου 1971. Ολοκλήρωσε την πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση στην Ελλάδα. Σπούδασε δίκαιο στο πανεπιστήμιο της Λίλλης στη Γαλλία και είναι πτυχιούχος δημόσιου δικαίου. Στο ίδιο Πανεπιστήμιο ολοκλήρωσε μεταπτυχιακές σπουδές στο Δίκαιο της Ευρωπαϊκής Κοινότητας και το Διεθνές Οικονομικό Δίκαιο. Εργάστηκε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο από το 1996 έως το 1999, από το 2001 έως το 2002 στο ενημερωτικό site e-go.gr, από το 2003 έως το 2006 στη Θράκη στο πρόγραμμα εκπαίδευσης των παιδιών της μουσουλμανικής μειονότητας ως υπεύθυνος των κέντρων του προγράμματος. Από το 2007 είναι υπάλληλος του πανεπιστήμιου της Αθήνας ενώ είχε αποσπαστεί ως νομικός σύμβουλος του Ειδικού Γραμματέα Επιθεώρησης Περιβάλλοντος του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής και στο κόμμα των Οικολόγων Πρασίνων. Επί δημαρχίας Γιώργου Καμίνη, υπήρξε μέλος του δημοτικού συμβουλίου του δήμου Αθηναίων από το 2014, πρόεδρος του συμβουλίου ένταξης μεταναστών του δήμου και από τον Μάρτιο του 2016 διετέλεσε αντιδήμαρχος για θέματα μεταναστών και προσφύγων. Ήταν Επικεφαλής Συνηγορίας, Έρευνας και Πολιτικής του SolidarityNow (2019-2021). Σήμερα, είναι Διευθυντής του Ελληνικού Συμβουλίου για τους Πρόσφυγες.

Βλαχόπουλος Κωνσταντίνος Συντονιστής για την Ελλάδα, European Web Site on Integration (EWSI)

O Κώστας Βλαχόπουλος είναι υποψήφιος διδάκτωρ Πολιτικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο της Γλασκώβης. Είναι συντονιστής του EWSI (European Website on Integration) για την Ελλάδα με έδρα το ΕΛΙΑΜΕΠ, project που χρηματοδοτείται από την Ευρωπαική Επιτροπή. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα περιλαμβάνουν ζητήματα Μετανάστευσης, Ασφάλειας και την μελέτη του Πολιτικού Λόγου. Σπούδασε στο τμήμα Δημόσιας Διοίκησης – Δημόσιοι Θεσμοί στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και έλαβε το μεταπτυχιακό του δίπλωμα στις Διεθνείς Σχέσεις από το Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου. Εργάστηκε επίσης ως ερευνητής-εμπειρογνώμονας στο Erich-Brost-Institut for International Journalism στο Technische Universität Dortmund στο πλαίσιο του EJO Project, το οποίο επικεντρώνεται την κάλυψη της μετανάστευσης από τα ΜΜΕ στην Δυτική και Ανατολική Ευρώπη, καθώς επίσης και στην Αμερική.

Σχετικές ομιλίες

«Ιδιωτικότητα και προσωπικά δεδομένα την εποχή του κορωνοϊού»  - Πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί η πανδημία με σεβασμό στο κράτος δικαίου και τις αξίες της δημοκρατικής κοινωνίας; (διαδικτυακή δημόσια συζήτηση) 01:43:27

Απρ 23, 2020

«Ιδιωτικότητα και προσωπικά δεδομένα την εποχή του κορωνοϊού» - Πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί η πανδημία με σεβασμό στο κράτος δικαίου και τις αξίες της δημοκρατικής κοινωνίας; (διαδικτυακή δημόσια συζήτηση)

Σισιλιάνος Λίνος-Αλέξανδρος Μενουδάκος Κωνσταντίνος Μήτρου Λίλιαν Βενιζέλος Ευάγγελος

Γλώσσα: Ελληνική