Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Oλοκληρωμένη ανάπτυξη μέσα από τη διάδραση γης-θάλασσας: Διαστάσεις και προοπτικές της γαλάζιας ανάπτυξης στην Ευρώπη και στην Ελλάδα - Χαιρετισμοί

Λιάσκος Αναστάσιος, Βασιλείου Παναγιώτης, Αντωνακόπουλος Λεωνίδας

11 Νοεμβρίου 2014

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 16:09 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 1058

Η διακρατική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στον Πειραιά, με θέμα τη Γαλάζια Ανάπτυξη αποτελεί συνέχεια σχετικών εκδηλώσεων πάνω σε ζητήματα ναυτιλίας και γαλάζιας ανάπτυξης που πραγματοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια της Ελληνικής Προεδρίας κατά το πρώτο εξάμηνο του 2014. Διοργανώθηκε από το Εθνικό Σημείο Επαφής ESPON και φιλοξενήθηκε από τον Οργανισμό Λιμένος Πειραιώς με σκοπό να παράξει προβληματισμό και να παρουσιάσει όλες τις διαστάσεις που η Γαλάζια Ανάπτυξη έχει για την Εδαφική Συνοχή στην Ευρώπη και στην Ελλάδα, ειδικά σε χρόνους οικονομικής κρίσης και ουσιαστικών μεταρρυθμίσεων στον χωρικό και πολεοδομικό σχεδιασμό αλλά και στην ολοκληρωμένη διαχείριση του αιγιαλού και των παράκτιων ζωνών γενικότερα. Η συνάντηση, μέσα από μια σειρά θεματικών προτεραιοτήτων και τεκμηρίωσης από εθνικούς και διακρατικούς εμπειρογνώμονες, στοχεύει να αναδείξει τις μορφές διάδρασης γης-θάλασσας ως βασικά στοιχεία ολοκληρωμένης διαχείρισης των παράκτιων ζωνών αλλά και ολοκληρωμένων στρατηγικών βιώσιμης ανάπτυξης, ανταποκρινόμενη, μεταξύ άλλων, στην ανάγκη σχηματοποίησης ενός αποτελεσματικού Θαλάσσιου Χωροταξικού Σχεδιασμού (Maritime Spatial Planning).

Tο motto της εκδήλωσης είναι: 

Γη και θάλασσα πρέπει να κατανοηθούν και να σχεδιαστούν μαζί!

Λιάσκος Αναστάσιος Γενικός Γραμματέας Υπουργείου Τουρισμού

Γεννήθηκε το 1957 στο Κοντοδεσπότι του Δήμου Μεσσαπίων, του Νομού Ευβοίας. Το 1980 αποφοίτησε από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Εκπλήρωσε τις Στρατιωτικές του υποχρεώσεις υπηρετώντας την Πολεμική Αεροπορία την περίοδο 1977 - 1979. Παντρεύτηκε την Αικατερίνη Λιάσκου και απέκτησε δύο παιδιά τη Μαριάννα και το Γιάννη. Από τα φοιτητικά του χρόνια είναι μέλος της ΟΝΝΕΔ.

Η τοπική Αυτοδιοίκηση αποτελεί το εφαλτήριο ενασχόλησης με τα κοινά. Υποψήφιος Δήμαρχος Ν. Λιοσίων το 1986, Νομάρχης Σερρών στην περίοδο 1989 - 1993. Εργάζεται ως οικονομολόγος εκπονώντας οικονομοτεχνικές μελέτες βιωσιμότητας των επιχειρήσεων. Το 2000 εκλέγεται πρώτος Βουλευτής Ευβοίας με τη ΝΔ και εκλέγεται υπεύθυνος Τομεάρχης του Τομέα Τουρισμού της Νέας Δημοκρατίας. Είναι μέλος της Διακομματικής Επιτροπής φιλίας με κοινοβούλια άλλων χωρών και έχει προταθεί για την θέση του Αντιπροέδρου στην ομάδα φιλίας της Αιγύπτου, στο διακομματικό προεδρείο. Έχει οριστεί από τη ΝΔ ως εκπρόσωπός της στην Διακομματική Επιτροπή της Βουλής, έργο της οποίας είναι η προετοιμασία των ιστορικών εκθέσεων της Βουλής των Ελλήνων (Επανάσταση 1821, Βαλκανικοί Πόλεμοι). Δραστηριοποιείται έντονα σε ότι έχει σχέση με την Τέχνη και γενικότερα τον Πολιτισμό (διοργανωτής ιστορικών εκθέσεων, ιδρυτικό μέλος συλλόγων κλπ.).

Το 2004 επανεκλέγεται πρώτος Βουλευτής Ευβοίας με την Νέα Δημοκρατία και ορίζεται Υφυπουργός στο Υπουργείο Τουρισμού. Λατρεύει την ιστορία και την Παράδοση, τομείς με τους οποίους ασχολείται από μικρός. Αποκορύφωμα αυτής της ενασχόλησης, είναι η δημιουργία στο Κοντοδεσπότι Δήμου Μεσσαπίων Ευβοίας, του μοναδικού στο είδος του στην Εύβοια, αλλά και ενός από τα καλύτερα στην Ελλάδα, Ιστορικού Μουσείου του, τα εκθέματα του οποίου (όπλα εποχής , στολές, κράνη, ξίφη, ξιφολόγχες, παράσημα, μετάλλια, εφημερίδες, αρχειακό και φωτογραφικό υλικό) απεικονίζουν τη νεότερη ιστορία μας (Επανάσταση του 1821, Μακεδονικός Αγώνας, Βαλκανικοί Πόλεμοι, Α και Β Παγκόσμιος Πόλεμος). Επίσης, συνέγραψε Ιστορικό βιβλίο του οποίου επίκειται η έκδοση. Κατά την διάρκεια της θητείας του ως Νομάρχης Σερρών, εξέδωσε το βιβλίο ''Νομός Σερρών-Πρόσκληση Γνωριμίας '' με περιεχόμενο την ιστορική και λαογραφική εξέλιξη του Νομού Σερρών από την περίοδο των μυθικών χρόνων. Ασχολείται με τον αθλητισμό και τα σπορ ιδιαίτερα με την σκοποβολή και είναι επίτιμος Πρόεδρος των Σκοπευτικών Ομίλων Ευβοίας και Σερρών.

Βασιλείου Παναγιώτης Πρόεδρος Πράσινου Ταμείου

Γεννήθηκε το 1959, στη Καρδίτσα και από τα πρώτα παιδικά του χρόνια εγκαταστάθηκε στη Λαμία. Είναι πτυχιούχος γεωλόγος του FU- Berlin και κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών στην Οικονομική και Περιφερειακή Ανάπτυξη του Παντείου Πανεπιστήμιου.

Έχει διατελέσει συντονιστής του ΠΕΠ Στερεάς Ελλάδας την περίοδο 1994-96, Προϊστάμενος της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης του Ε.Π. Στερεάς Ελλάδας την περίοδο 1996-2003 (ΜΟΔ), Προϊστάμενος της ΕΥΔΕΠ – Οδικοί Άξονες, Αστική Ανάπτυξη του ΥΠΕΧΩΔΕ την περίοδο 2003-2005 και ειδικός συνεργάτης του Γ.Γ. Δημοσίων Έργων την περίοδο 2010-2011.

Συνεργάστηκε με το Ινστιτούτο Τοπικής Αυτοδιοίκησης και την Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης Αυτοδιοίκησης για την υλοποίηση προγραμμάτων των Δήμων και είναι σύμβουλος Ανάπτυξης της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Στερεάς Ελλάδας.

Υπήρξε Πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Φοιτητών Δ. Βερολίνου, μέλος του Δ.Σ. της Ελληνικής Δημοκρατικής Κοινότητας Δ. Βερολίνου, Γραμματέας της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ στη Φθιώτιδα, Αντιπρόεδρος Δ.Σ. στο ΙΓΜΕ και Μέλος Δ.Σ. του ίδιου φορέα.

Αντωνακόπουλος Λεωνίδας Επικεφαλής του Γραφείου Ενημέρωσης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα

Ο Λεωνίδας Αντωνακόπουλος είναι πολιτικός επιστήμων, με πολύχρονη εμπειρία στους τομείς της δημόσιας πληροφόρησης και της πολιτικής επικοινωνίας. Σπούδασε Δημόσιο δίκαιο και Πολιτικές επιστήμες στην Νομική Αθηνών. Τέλειος γνώστης της γαλλικής, ο κ. Αντωνακόπουλος σπούδασε επίσης Πολιτικές επιστήμες στο Πανεπιστήμιο του Στρασβούργου και στο Ινστιτούτο Ευρωπαϊκών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο Βρυξελλών. Στέλεχος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου από το 1990, με σημαντική εμπειρία στα ευρωπαϊκά Θεσμικά Όργανα, διετέλεσε εκπρόσωπος Τύπου του Γραφείου του ΕΚ στην Ελλάδα από τον Ιούλιο του 2006. Σήμερα είναι Επικεφαλής του Γραφείου Ενημέρωσης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα.

Σχετικές ομιλίες