Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

O Ράινερ Ες στη Στέγη - Μια συζήτηση με τον ιστορικό Τάσο Σακελλαρόπουλο

Höss Rainer, Σακελλαρόπουλος Τάσος

22 Απριλίου 2016

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN VIDEO & SLIDES
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 80:18 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 1102
ΔΙΑΦΑΝΕΙΕΣ /

Στην ανάρτηση αυτή, η συζήτηση δημοσιεύεται στην αγγλική πρωτότυπη εκφορά της.  

Αν θέλετε να παρακολουθήσετε την εκδήλωση  με παράλληλη μετάφραση στην ελληνική γλώσσα, πατήστε εδώ.

Scroll down for English Version 

Ο Rainer Höss, εγγονός του Ρούντολφ Ες (Rudolf Höss 1901-1947), του διοικητή του Άουσβιτς όπου βρήκαν τραγικό θάνατο 2,5 εκατομμύρια άνθρωποι κατά το Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, αποκηρύσσει τη δράση και τις ιδεολογικές καταβολές του παππού του και, ως ακτιβιστής πλέον, μιλά για την άνοδο του νεοναζισμού, στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση, στις 22 Απριλίου 2016, σε μια συζήτηση με τον ιστορικό Τάσο Σακελλαρόπουλο.

Ποια είναι η εντύπωση και η αίσθηση που αφήνει πίσω της μια διάλεξη για το ναζισμό, εβδομήντα χρόνια μετά τη λήξη του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου και την ήττα της Γερμανίας; Πώς είναι να ακούμε τον εγγονό του διοικητή του Άουσβιτς, του φρικτού στρατοπέδου συγκέντρωσης και εξόντωσης εκατομμυρίων ανθρώπων, να μιλάει για την εγκληματική δράση του παππού του, αλλά και για την άρνηση και τη σιωπή της οικογένειάς του για τον ένοχο πρόγονο;

Ο Ράινερ Ες, ο εγγονός του ανθρώπου που διοίκησε το Άουσβιτς για πέντε χρόνια, είναι εδώ και αρκετό καιρό ένας αποφασισμένος ακτιβιστής κατά της ανόδου του νεοναζισμού στην Ευρώπη. Κάθε χρόνο, είναι παρών σε πολλές εκδηλώσεις με θέμα τον κίνδυνο από την αναβίωση του ναζισμού και δίνει ομιλίες σε σχολεία, σε πανεπιστήμια και σε φορείς πολιτισμού, με στόχο τον ενίσχυση της συλλογικής μας μνήμης ενάντια στο ναζισμό και στην άρνηση του Ολοκαυτώματος.

Ο Ες δημοσιοποιεί σε διαλέξεις την ιστορία της οικογένειάς του και τον τρόπο που αντέδρασαν απέναντι στη δική τους ιστορία, αλλά και τις δικές του, προσωπικές εμπειρίες από τις τιμωρίες που είχε υποστεί ως ο στενός συγγενής εκείνου που οδήγησε στην καταστροφή εκατομμύρια ανθρώπους και επέβλεψε το θάνατό τους. Μέσα από τη δράση του, συνδέει το οικογενειακό τραύμα με την ιστορία της σύγχρονης Ευρώπης και αγωνίζεται για να εμποδίσει τον εξωραϊσμό του ναζισμού, προσπαθώντας επίμονα να μας θυμίσει την καταστροφή που έφεραν το φυλετικό μίσος και ο ολοκληρωτισμός.

Ο Ράινερ Ες γεννήθηκε το 1966 και από το 1985, μαζί με τη μητέρα του, διαχώρισε τη θέση του από την πατρική πλευρά της οικογένειας και από τη στάση που κρατούσαν για την ιστορία του προγόνου τους. Σταδιακά, όλες οι δραστηριότητες της ζωής του έχουν στραφεί προς την καταγγελία του ναζισμού και εναντίον της ανοχής που συναντάμε απέναντι στα φαινόμενα του νεοναζισμού. Όλες του οι προσπάθειες στοχεύουν στην ενίσχυση μιας αντιναζιστικής στάσης που δεν είναι πλέον αυτονόητη.


Επιμέλεια: Αφροδίτη Παναγιωτάκου
Οργάνωση: Πάσκουα Βοργιά, Ελισάβετ Πανταζή
 
English text
Rainer Höss

“You can't choose your family," says Rainer Höss, political activist and grandson of Auschwitz Commander, Rudolf Höss.

Rainer Höss, the activist grandson of Rudolf Höss (1901-1947), Commandant of Auschwitz, where 2.5 million people died a tragic death during World War Two, renounces the actions and ideology of his grandfather. He will be at the Onassis Cultural Centre  on 22 April 2016 to discuss the rise of Neo-Nazism with the historian, Tassos Sakellaropoulos.

What impression does a lecture on Nazism make, what emotions can it stir, seventy years after the end of World War Two and the defeat of Germany? What does it feel like to listen to the grandson of a man who commanded a horrific concentration camp where millions of people were exterminated talking about his grandfather's crimes, but also about his family’s denial and silence on the subject?

Rainer Höss, the grandson of the man who commanded Auschwitz for five years, has for some time now been an activist committed to fighting the rise of Neo-Nazism in Europe. Every year, he attends numerous events staged to spotlight the risk of a resurgence of Nazism and gives speeches in schools, universities and cultural institutions to inoculate our collective memory against Nazism and Holocaust denial.

In his lectures, Höss makes public his family history and his relatives’ reactions to that history, but also own first-hand experience of punishments he suffered for being a close relative of a man who annihilated and oversaw the deaths of millions. Through his action, he links family trauma with modern European history and does everything in his power to halt the whitewashing of Nazism by insistently recalling the catastrophe born of their racial hatred and totalitarianism.

Rainer Höss was born in 1966. In 1985, along with his mother, he split from his father’s side of the family and their stance on his grandfather. Increasingly, his activities came to focus on condemning Nazism and the tolerance with which Neo-Nazi phenomena are now treated. His every effort seeks to reinforce an anti-Nazi stance which is no longer self-evident.
 
Curated by: Afroditi Panagiotakou
Organized by: Elisavet Pantazi, Pasqua Vorgia


Höss Rainer Πολιτικός ακτιβιστής

Ο Rainer Höss (Ράινερ Ες) γεννήθηκε το 1966 και από το 1985, μαζί με τη μητέρα του, διαχώρισε τη θέση του από την πατρική πλευρά της οικογένειας και από τη στάση που κρατούσαν για την ιστορία του προγόνου τους. Σταδιακά, όλες οι δραστηριότητες της ζωής του έχουν στραφεί προς την καταγγελία του ναζισμού και εναντίον της ανοχής που συναντάμε απέναντι στα φαινόμενα του νεοναζισμού. Όλες του οι προσπάθειες στοχεύουν στην ενίσχυση μιας αντιναζιστικής στάσης που δεν είναι πλέον αυτονόητη.

Σακελλαρόπουλος Τάσος Ιστορικός - Υπεύθυνος των Ιστορικών Αρχείων του Μουσείου Μπενάκη

Ο Τάσος Σακελλαρόπουλος σπούδασε ιστορία στο Πανεπιστήμιο της Σιένα στην Ιταλία και εκπόνησε διδακτορική διατριβή στο Πανεπιστήμιο Κρήτης.  Κύριος τομέας των ενδιαφερόντων του, ο 20ος αιώνας,  ιδιαίτερα η κοινωνική και πολιτική ιστορία από το 1910 ως το 1996. Έχει επιμεληθεί ιστορικές εκθέσεις, μεταξύ άλλων την έκθεση στο Μουσείο Μπενάκη,  «1821 Πριν και Μετά»  σε συνεπιμέλεια με την Μαρία Δημητριάδου.   Έχει διδάξει σε μεταπτυχιακά σεμινάρια  και γράψει άρθρα σε επιστημονικά περιοδικά, έχει επιμεληθεί συλλογικούς τόμους και πρακτικά συνεδρίων όπως και καταλόγους εκθέσεων. Εργάζεται ως Υπεύθυνος στα Ιστορικά Αρχεία του Μουσείου Μπενάκη.

Σχετικές ομιλίες