Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Ο νέος εκδότης Χρήστος Λαμπράκης

Καραμανωλάκης Βαγγέλης, Παπαδημητρίου Δέσποινα, Σκαμνάκης Αντώνης, Χρηστίδης Χρήστος, Κλάψης Αντώνης, Σκούρα Ευαγγελία

24 Φεβρουαρίου 2024

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN VIDEO & SLIDES
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 01:44:08 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 134
ΔΙΑΦΑΝΕΙΕΣ /

Χρήστος Λαμπράκης: 90 χρόνια από τη γέννησή του

To Ίδρυμα Λαμπράκη τιμά τη μνήμη του ιδρυτή του Χρήστου Λαμπράκη, με αφορμή τα ενενήντα χρόνια από τη γέννησή του, με ένα διήμερο επετειακών εκδηλώσεων.

Ο Χρήστος Λαμπράκης έπαιξε σημαντικό ρόλο στην πρόσφατη Ιστορία της Ελλάδας ως εκδότης του Δημοσιογραφικού Οργανισμού Λαμπράκη από το 1957 ως τον θάνατό του το 2009, ενώ μεταξύ άλλων δημιούργησε το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και το Ίδρυμα Λαμπράκη.

Την πρώτη ημέρα των εκδηλώσεων, ο Πρόεδρος του Ιδρύματος Λαμπράκη καταθέτει μια τεκμηριωμένη εκδοχή για τον άνθρωπο Χρήστο Λαμπράκη πίσω από τον μύθο του εκδότη, ενώ τη δεύτερη ημέρα μια ομάδα παλαιότερων και νέων ιστορικών ανιχνεύει τη θέση του Χρήστου Λαμπράκη στη Σύγχρονη Ιστορία.

To Ίδρυμα Λαμπράκη διαισθάνεται το χρέος προς τον ιδρυτή του και την ευθύνη απέναντι στην Ιστορία, και ελπίζει ότι αυτές οι εκδηλώσεις θα συμβάλουν στην πληρέστερη κατανόηση της προσωπικότητας του Χρήστου Λαμπράκη και στην αναγνώριση του πολυσχιδούς του ρόλου στη δημόσια ζωή της Ελλάδας.

Μανουήλ Σαββίδης
Ίδρυμα Λαμπράκη

To BLOD βιντεοσκόπησε και δημοσιεύει τις ομιλίες της ημερίδας "Ο Χρήστος Λαμπράκης και η πρόσφατη Ιστορία".

Ομιλίες της συνεδρίας
Ο νέος εκδότης Χρήστος Λαμπράκης
Προεδρία: Ευάγγελος Καραμανωλάκης, Αναπληρωτής Καθηγητής Ιστορίας Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών

Πολιτικές σκέψεις του Χρήστου Δ. Λαμπράκη και οραματισμοί μιας γενιάς μέσα από την αρθρογραφία του στο Βήμα (1958-1959)
Δέσποινα Παπαδημητρίου, Καθηγήτρια στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας του Παντείου Πανεπιστημίου Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών

Ο εκδότης Χρήστος Λαμπράκης και η διαμόρφωση του κομματικού συστήματος την περίοδο 1957-1967
Αντώνης Σκαμνάκης, Καθηγητής στο Τμήμα Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης

Αναζητώντας διέξοδο: Ο Χρήστος Λαμπράκης ενώπιον της πολιτικής κρίσης 1966-1967
Χρήστος Χρηστίδης, Διδάκτορας Ιστορίας, ΕΚΠΑ - Ίδρυμα της Βουλής

Ένωση με ανταλλάγματα; Οι εφημερίδες του Δημοσιογραφικού Οργανισμού Λαμπράκη και το Κυπριακό ζήτημα, 1964-1967
Αντώνης Κλάψης, Επίκουρος Καθηγητής, Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων, Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου

H συμβολή του Χρήστου Λαμπράκη στη διαμόρφωση της σχέσης πολιτικής, κοινωνίας και πολιτισμού κατά τα πρώτα χρόνια μετά την ανάληψη της ηγεσίας του ΔΟΛ
Ευαγγελία Σκούρα, Μεταδιδάκτορας Ερευνήτρια στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας, Πάντειο Πανεπιστήμιο

Καραμανωλάκης Βαγγέλης Ιστορικός - Αναπληρωτής Καθηγητής Νεότερης Ελληνικής Ιστορίας, Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας, ΕΚΠΑ

O Βαγγέλης Καραμανωλάκης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1965. Αποφοίτησε από τη Μαράσλειο Παιδαγωγική Ακαδημία και εργάστηκε στη δημοτική εκπαίδευση για μια πενταετία. Σπούδασε στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας (ΕΚΠΑ) και πραγματοποίησε τις μεταπτυχιακές σπουδές του στην Αθήνα και στη Βιέννη. Το 2006 αναγορεύθηκε διδάκτορας του Πανεπιστημίου Αθηνών. Από το 1996 εργάστηκε στα Αρχεία Σύγχρονης Κοινωνικής Ιστορίας (ΑΣΚΙ) έως το 2008, όταν εκλέχθηκε λέκτορας στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας (ΕΚΠΑ). Από το 2004 έως σήμερα είναι Αντιπρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου των ΑΣΚΙ. Υπήρξε για μια δεκαετία (1999-2009) συνεργάτης στην κριτική ιστορικών βιβλίων στην εφ. Ελευθεροτυπία. Εχει διδάξει στο Πανεπιστήμιο της Κρήτης και στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, ενώ σήμερα είναι αναπληρωτής καθηγητής Θεωρίας και Ιστορίας της Ιστοριογραφίας και πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής του Ιστορικού Αρχείου του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Βιβλία: H συγκρότηση της ιστορικής επιστήμης και η διδασκαλία της Iστορίας στο Πανεπιστήμιο Aθηνών (1837-1932), Αθήνα 2006, Κώστας Γαβρόγλου, Β. Καραμανωλάκης, Χάιδω Μπάρκουλα, Το Πανεπιστήμιο Αθηνών και η ιστορία του 1837-1937, Ηράκλειο, 2014 και Το ανεπιθύμητο παρελθόν. Οι φάκελοι κοινωνικών φρονημάτων στον 20ό αιώνα και η καταστροφή τους, Αθήνα 2019 (βραβείο Ακαδημίας Αθηνών). Έχει επιμεληθεί τόμους αναφορικά με την επτάχρονη δικτατορία (1967-1974), τις ιστορικές διαδρομές της ελληνικής νεολαίας στον 20ό αιώνα τις σχέσεις της ελληνικής με τη γαλλική ιστοριογραφία, τη δεκαετία του ‘40, τη σύντομη Μεταπολίτευση (1974-1975), την εννοιοδότηση των συλλογικών προσδιορισμών: Έλλην-Ρωμιός-Γραικός κ.ά.

Παπαδημητρίου Δέσποινα Καθηγήτρια, Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας, Πάντειο Πανεπιστήμιο

Η Δέσποινα Ι.Παπαδημητρίου είναι διδάκτωρ ιστορίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και καθηγήτρια στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας του Παντείου Πανεπιστημίου. Τα πεδία ειδίκευσής της είναι τα εξής: η σύγχρονη ελληνική και ευρωπαϊκή ιστορία- η ανάλυση ιδεολογιών με έμφαση στον πολιτικό συντηρητισμό, τον εθνικισμό, τον αντικομμουνσιμό, την εθνικοφροσύνη, την άκρα δεξιά – η  ιστορία των εννοιών και η ιστορία του Τύπου.

Έχει δημοσιεύσει τις παρακάτω μονογραφίες:
1. Από τον λαό των νομιμοφρόνων στο έθνος των εθνικοφρόνων. Η συντηρητική σκέψη στην Ελλάδα 1922-1967, Eκδ. Σαββάλας, Αθήνα 2006.
2. Τα χρόνια της κρίσης στον μεσοπόλεμο. Η ελληνική δημόσια συζήτηση, Εκδ. Ασίνη, Αθήνα 2012.

Σκαμνάκης Αντώνης Καθηγητής, Τμήμα Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ, ΑΠΘ

Ο Αντώνης Σκαμνάκης είναι Καθηγητής στο Τμήμα Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του Α.Π.Θ ενώ διδάσκει, επίσης, με ανάθεση στο Τμήμα Πολιτικών Επιστημών του ιδίου Α.Ε.Ι.

Είναι Διευθυντής του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών «Δημοσιογραφία», εκτελεστικό μέλος του Δ.Σ. του ΑΠΕ-ΜΠΕ και συγγραφέας των βιβλίων «Πολιτική εξουσία και ΜΜΕ στη σύγχρονη Ελλάδα (1821-1940) και (1941-1974).

Έχει επιμεληθεί από κοινού με άλλους συγγραφείς συλλογικούς τόμους ενώ έχει δημοσιεύσει σε θέματα ρατσισμού και ΜΜΕ, για τις δημοσιογραφικές σπουδές στην Ευρώπη, για την κρίση και τα ΜΜΕ και για τα περιφερειακά ΜΜΕ.

Χρηστίδης Χρήστος Διδάκτορας Ιστορίας, ΕΚΠΑ - Ίδρυμα της Βουλής

Ο Χρήστος Χρηστίδης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1977. Το 2012 αναγορεύθηκε διδάκτορας Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αθηνών. Εργάζεται στο Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων και διδάσκει στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο. Είναι συγγραφέας δύο βιβλίων και επιμελητής συλλογικών τόμων, ενώ άρθρα του έχουν δημοσιευθεί σε πρακτικά συνεδρίων και επιστημονικά περιοδικά.

Ενδεικτικές δημοσιεύσεις: 
1. Γεώργιος Καρτάλης: πολιτική βιογραφία  (Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων, 2021/Κρατικό βραβείο Μαρτυρίας – Βιογραφίας – Χρονικού – Ταξιδιωτικής Λογοτεχνίας 2022)
2.  Ανένδοτος Αγώνας: Η Ένωση Κέντρου ενώπιον της ρήξης 1961-1963  (Επίκεντρο, 2018)

Κλάψης Αντώνης Επίκουρος Καθηγητής Διπλωματίας και Διεθνούς Οργάνωσης, Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων, Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου

Ο Αντώνης Κλάψης είναι Επίκουρος Καθηγητής στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου. Είναι επιστημονικός συντονιστής του Κέντρου Διεθνούς και Ευρωπαϊκής Πολιτικής Οικονομίας και Διακυβέρνησης του ίδιου Τμήματος. Είναι μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής του Ιδρύματος της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία, καθώς και του Επιστημονικού Συμβουλίου του Wilfried Martens Centre for European Studies. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα επικεντρώνονται στην ελληνική πολιτική και διπλωματική ιστορία.

Σκούρα Ευαγγελία Μεταδιδακτορική Ερευνήτρια, Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας, Πάντειο Πανεπιστήμιο

Η Ευαγγελία Σκούρα γεννήθηκε στο Ηράκλειο Κρήτης το 1982. Είναι απόφοιτος του τμήματος Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού του Παντείου Πανεπιστημίου, κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας του Παντείου Πανεπιστήμιου και διδακτορικού διπλώματος Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας του ίδιου Πανεπιστημίου. Έχει εργαστεί ως δημοσιογράφος σε τηλεοπτικούς σταθμούς και εφημερίδες, ως επιστημονικός συνεργάτης του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης (ΕΚΤ/ΕΙΕ), ενώ επίσης έχει διδάξει στο τμήμα Πληροφορικής και ΜΜΕ του ΤΕΙ Πάτρας καθώς και σε δημόσια ΙΕΚ δημοσιογραφίας.

Σχετικές ομιλίες

Συνεδρία  VI - Η συζήτηση για την Ελληνική Επανάσταση στη δημόσια σφαίρα 02:12:42

Φεβ 06, 2021

Συνεδρία VI - Η συζήτηση για την Ελληνική Επανάσταση στη δημόσια σφαίρα

Χρυσανθόπουλος Χρήστος Κουμπουρλής Γιάννης Φούφουλας Δημήτρης Λάμπρου Μυρτώ Φουρναράκη Ελένη Καραφουλίδου Βίκυ Αγγελομάτη - Τσουγκαράκη Ελένη Σφοίνη Αλεξάνδρα

Γλώσσα: Ελληνική