Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Χρήστος Λαμπράκης. Ο άνθρωπος πίσω από τον μύθο

Cebrián Juan Luis, Αργυρόπουλος Χριστόφορος, Σαββίδης Μανουήλ, Ανθοπούλου Σεβαστή - Σοφία

23 Φεβρουαρίου 2024

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 00:46:46 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 51
Ομιλητές
Cebrián Juan Luis
Αργυρόπουλος Χριστόφορος
Σαββίδης Μανουήλ
Ανθοπούλου Σεβαστή - Σοφία

Γλώσσα
Ελληνική (πρωτότυπη εκφορά και παράλληλη μετάφραση)

Ημερομηνία
23/02/2024

Διάρκεια
00:46:46

Εκδήλωση
Ο Χρήστος Λαμπράκης και η πρόσφατη Ιστορία

Χώρος
Μουσείο Μπενάκη Πειραιώς 138

Διοργάνωση
Ίδρυμα Λαμπράκη

Κατηγορία
Ιστορία, Επικοινωνία

Ετικέτες
Χρήστος Λαμπράκης, Πρόσφατη Ιστορία, Ίδρυμα Λαμπράκη, Χρήστος Λαμπράκης 90 χρόνια

Χρήστος Λαμπράκης: 90 χρόνια από τη γέννησή του

To Ίδρυμα Λαμπράκη τιμά τη μνήμη του ιδρυτή του Χρήστου Λαμπράκη, με αφορμή τα ενενήντα χρόνια από τη γέννησή του, με ένα διήμερο επετειακών εκδηλώσεων.

Ο Χρήστος Λαμπράκης έπαιξε σημαντικό ρόλο στην πρόσφατη Ιστορία της Ελλάδας ως εκδότης του Δημοσιογραφικού Οργανισμού Λαμπράκη από το 1957 ως τον θάνατό του το 2009, ενώ μεταξύ άλλων δημιούργησε το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και το Ίδρυμα Λαμπράκη.

Την πρώτη ημέρα των εκδηλώσεων, ο Πρόεδρος του Ιδρύματος Λαμπράκη καταθέτει μια τεκμηριωμένη εκδοχή για τον άνθρωπο Χρήστο Λαμπράκη πίσω από τον μύθο του εκδότη, ενώ τη δεύτερη ημέρα μια ομάδα παλαιότερων και νέων ιστορικών ανιχνεύει τη θέση του Χρήστου Λαμπράκη στη Σύγχρονη Ιστορία.

To Ίδρυμα Λαμπράκη διαισθάνεται το χρέος προς τον ιδρυτή του και την ευθύνη απέναντι στην Ιστορία, και ελπίζει ότι αυτές οι εκδηλώσεις θα συμβάλουν στην πληρέστερη κατανόηση της προσωπικότητας του Χρήστου Λαμπράκη και στην αναγνώριση του πολυσχιδούς του ρόλου στη δημόσια ζωή της Ελλάδας.

Μανουήλ Σαββίδης
Ίδρυμα Λαμπράκη

To BLOD βιντεοσκόπησε και δημοσιεύει τις ομιλίες της ημερίδας "Ο Χρήστος Λαμπράκης και η πρόσφατη Ιστορία".

Πρόγραμμα 1ης ημέρας

Χαιρετισμοί
Juan Luis Cebrián
, Δημοσιογράφος, Εκδότης, τέως Διευθυντής της Εφημερίδας El País
Χριστόφορος Αργυρόπουλος
, Δικηγόρος

Εισαγωγική ομιλία
Χρήστος Λαμπράκης, Ο άνθρωπος πίσω από τον μύθο

Μανουήλ Σαββίδης, Πρόεδρος Ιδρύματος Λαμπράκη

Cebrián Juan Luis Δημοσιογράφος - Εκδότης

O Juan Luis Cebrián είναι δημοσιογράφος και εκδότης. Υπήρξε Διευθυντής της Εφημερίδας El País.

Αργυρόπουλος Χριστόφορος Δικηγόρος

Ο Πρόεδρος του Ιδρύματος Μελίνα Μερκούρη, Χριστόφορος  Αργυρόπουλος, γεννήθηκε στη Λαμία και σπούδασε στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Είναι δικηγόρος Αθηνών από το 1964 με δραστηριότητα σε ποινικές δίκες, σε υποθέσεις Τύπου και ιδιαίτερου πολιτικού ενδιαφέροντος. Διετέλεσε Πρόεδρος της ΕΡΤ (1985), Αντιπρόεδρος του Οργανισμού Μεγάρου Μουσικής Αθηνών (1986-2009), μέλος της Συντακτικής Επιτροπής του Νομικού Βήματος - περιοδικής έκδοσης του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, ως υπεύθυνος της ποινικής ύλης και σχολιαστής της νομολογίας (1981-2006) - και μέλος όπως και πρόεδρος νομοπαρασκευαστικών επιτροπών του Υπουργείου Δικαιοσύνης. Έχει δημοσιεύσει μελέτες νομικού και γενικότερου περιεχομένου στους τιμητικούς τόμους για τους Γ. - Α. Μαγκάκη, Ν. Ανδρουλάκη, Ι. Μανωλεδάκη, Α. Γιωτοπούλου – Μαραγκοπούλου, Δ. Σπινέλλη, Α. Μπενάκη – Ψαρούδα, Α. Καρρά, Θ. Λιακόπουλο και Μ. Θεοδωράκη καθώς και σ’ αυτούς για τα 75 χρόνια του Συμβουλίου της Επικρατείας, τα 125 χρόνια του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους και τα 50 χρόνια του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (έκδοση ΔΣΑ). Έχει μετάσχει σε συνέδρια και σεμινάρια ως  εισηγητής και προεδρεύων και σε εκδηλώσεις τιμής για τους Στέφανο Ματθία, Ευάγγελο Κρουσταλλάκη και Γ. Παπαδημητρίου.

Σαββίδης Μανουήλ Πρόεδρος Ιδρύματος Λαμπράκη
Ανθοπούλου Σεβαστή - Σοφία Γενική Διευθύντρια, Ίδρυμα Λαμπράκη

Η Σεβαστή-Σοφία Ανθοπούλου είναι εμπειρογνώμων της εκπαίδευσης με πλούσια εμπειρία διοίκησης, σχεδιασμού και αξιολόγησης και με κοινωφελή προσανατολισμό. Στο παρελθόν έχει διδάξει σε σχολεία, ενώ έχει εργαστεί ως επιστημονική συνεργάτις στο Τμήμα Εκπαιδευτικής Πολιτικής του Georgia State University στις ΗΠΑ, στα Πανεπιστήμια Αθηνών (ΕΚΠΑ), Θεσσαλονίκης (AΠΘ), Πατρών και Αιγαίου και στο Ινστιτούτο Στρατηγικών και Αναπτυξιακών Μελετών. Έχει διατελέσει Ειδική Σύμβουλος του Υπουργού Παιδείας και της Γενικής Γραμματέως Διά Βίου Μάθησης, Εμπειρογνώμων και Εκπρόσωπος της Ελλάδας σε Ομάδες Εργασίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, στον ΟΗΕ και στον Ευρωπαϊκό Φορέα για την Ανάπτυξη της Ειδικής Αγωγής, τακτικό μέλος των Διοικητικών Συμβουλίων του Ινστιτούτου Παιδείας Ομογενών και Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης και του Οργανισμού Κατά των Ναρκωτικών (Ο.ΚΑ.ΝΑ.). Έχει συνεργαστεί με τα μεγαλύτερα κοινωφελή Ιδρύματα της Ελλάδας στο πλαίσιο της Μορφωτικής και Αναπτυξιακής Πρωτοβουλίας, αναλαμβάνοντας την ευθύνη του πανελληνίου Δικτύου Σχολικής Καινοτομίας. Έχει σχεδιάσει και συντονίσει εθνικά προγράμματα με ισχυρό αντίκτυπο στον τομέα της εκπαίδευσης και διά βίου μάθησης. Το επιστημονικό της έργο περιλαμβάνει άρθρα και δημοσιεύσεις σε έγκυρες εκδόσεις και σε βιβλία. Μέρος του συγγραφικού της έργου διδάσκεται στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο. Είναι απόφοιτος της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, με μεταπτυχιακό τίτλο Master από το Georgia State University των ΗΠΑ (cum laude) στην Εκπαιδευτική Πολιτική – Διοίκηση και Αξιολόγηση στην Εκπαίδευση, μέλος του KDP International Honor Society in Education. Μιλά Αγγλικά, Γερμανικά, Ιταλικά, Γαλλικά και Ισπανικά. Είναι Γενική Διευθύντρια του Ιδρύματος Λαμπράκη.

Σχετικές ομιλίες