Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Ο Λέων Καραπαναγιώτης και η πρόκληση της είδησης

Καψής Παντελής, Παπαχελάς Αλέξης, Αλιβιζάτος Νίκος, Μητρόπουλος Κώστας, Χαρτουλάρη Μικέλα, Μεμής Χρήστος

10 Οκτωβρίου 2013

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN VIDEO & SLIDES
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 01:17:23 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 1970
ΔΙΑΦΑΝΕΙΕΣ /

Ο Λέων Καραπαναγιώτης εξέφρασε και σημάδεψε μια μεγάλη εποχή της ελληνικής δημοσιογραφίας. Μιας δημοσιογραφίας πολιτικής, μαχητικής, διανοούμενης, που συμμετείχε ενεργά και την αφορούσαν όλα. Άνθρωπος πολύπλευρος, έντονος, δημιουργικός  και δυναμικός, ταίριαξε με τις ανάγκες της εποχής αυτής και συνέβαλε αποφασιστικά στη διαμόρφωση  του χαρακτήρα των εφημερίδων, του τύπου, της δημοσιογραφίας. Οι αρχές του, τα πιστεύω του και η προσωπικότητά  του σημάδεψαν τουλάχιστον μια γενιά δημοσιογράφων, που πλάι του και αναπτύχθηκαν και αναδείχθηκαν.

Επτά χρόνια έχουν περάσει χωρίς τον Λέοντα Καραπαναγιώτη. Σε αυτά, έχουν σημειωθεί μεγάλες αλλαγές στην κοινωνία και την πολιτική ζωή ενώ ο χαρακτήρας και ο ρόλος των μέσων ενημέρωσης αμφισβητούνται και επαναξιολογούνται. Στην εκδήλωση αυτή, στενοί συνεργάτες και φίλοι του, έρχονται κοντά για να μοιραστούν στιγμές, εμπειρίες και αναμνήσεις, αλλά και για να μεταφέρουν τι αποκόμισαν από τα χρόνια τους μαζί, και τι από αυτά μπορεί ακόμα να προσφέρει, να διδάξει και να καθοδηγήσει τη δημοσιογραφία σε μία τόσο διαφορετική εποχή.

- ο δημοσιογράφος και σήμερα Υφυπουργός Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης Παντελής Καψής 
- ο Διευθυντής της "Καθημερινής" Αλέξης Παπαχελάς
- ο συνταγματολόγος Νίκος Αλιβιζάτος
- ο γελοιογράφος Κώστας Μητρόπουλος
- η δημοσιογράφος Μικέλα Χαρτουλάρη
- ο Διευθυντής της εφημερίδας "Τα Νέα" Χρήστος Μεμής
   και ο διακεκριμένος δημοσιογράφος Στάθης Ευσταθιάδης με την παρέμβασή του,

αναζητούν, με ζωντανή τη μνήμη του Λέοντα Καραπαναγιώτη, την καρδιά της δημοσιογραφίας.

Ευχαριστούμε θερμά το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών για την παραχώρηση του video της εκδήλωσης.

Καψής Παντελής Δημοσιογράφος - πρώην Υφυπουργός Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης

Σπούδασε Οικονομικά στο Λονδίνο. Διετέλεσε Διευθυντής των εφημερίδων "Τα Νέα" και "Το Βήμα". Διετέλεσε, επίσης, Υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος στην Κυβέρνηση του Λουκά Παπαδήμου, καθώς και Υφυπουργός Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης στην κυβέρνηση Σαμαρά.

Παπαχελάς Αλέξης Δημοσιογράφος - Διευθυντής εφημερίδας "Η Καθημερινή"

Ο Αλέξης Παπαχελάς γεννήθηκε στην Αθήνα το 1961.

Αποφοίτησε από το Κολέγιο Αθηνών. Σπούδασε Οικονομικά και Ιστορία στο Bard College στις ΗΠΑ και στη συνέχεια πήρε Master’s στη Δημοσιογραφία και τις Διεθνείς Σχέσεις από το Columbia University. Πρώτη του δημοσιογραφική εργασία η θέση του ανταποκριτή της εφημερίδας ΑΥΓΗ στη Νέα Υόρκη το 1983. Από το 1987 εργάζεται ως ανταποκριτής της εφημερίδας ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ στην Ουάσιγκτον και από το 1990 ως ανταποκριτής του τηλεοπτικού σταθμού MEGA CHANNEL. Έχει ασχοληθεί με την έρευνα και παρουσίαση σειράς ιστορικών ντοκιμαντέρ.

Έχει πάρει συνέντευξη από πολλές σημαντικές προσωπικότητες παγκόσμιου βεληνεκούς, από τους προέδρους Ομπάμα, Κλίντον, Ασάντ, μέχρι τον Μπιλ Γκέιτς και άλλους. Έχει υπάρξει παρουσιαστής των τηλεοπτικών εκπομπών "Φάκελοι" και "Ιστορίες". H Politico τον ενέταξε στους Ευρωπαίους με τη μεγαλύτερη επιρροή για το 2015.

Σήμερα είναι Διευθυντής της εφημερίδας "Η Καθημερινή".

Αλιβιζάτος Νίκος Ομότιμος Καθηγητής, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών

Ο Νίκος Κ. Αλιβιζάτος είναι Ομότιμος Καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου του Πανεπιστημίου Αθηνών και δικηγόρος.

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1949, κατάγεται όμως από την Κεφαλλονιά και τη Χίο. Πτυχιούχος της Νομικής Αθηνών (1972), πήρε το διδακτορικό του στο Πανεπιστήμιο Paris II το 1977, με επιβλέποντα καθηγητή τον Georges Vedel.

Στα βιβλία του περιλαμβάνονται: Oι πολιτικοί θεσμοί σε κρίση, Όψεις της ελληνικής εμπειρίας, (Θεμέλιο, 1983), Κράτος και ραδιοτηλεόραση, Η θεσμική διάσταση (Αντ. Σάκκουλας, 1986), Ο αβέβαιος εκσυγχρονισμός (Πόλις, 2001), Πέρ' απ' το 16, Τα πριν και τα μετά (Μεταίχμιο, 2007), Το Σύνταγμα και οι εχθροί του στη νεοελληνική ιστορία, 1800-2010 (Πόλις, 2011), Ποια δημοκρατία μετά την κρίση; (Πόλις 2013), Πραγματιστές, δημαγωγοί και ονειροπόλοι. Πολιτικοί, διανοούμενοι και η πρόκληση της εξουσίας (Πόλις, 2015), Δύο βήματα μπρος, ένα πίσω. 8+1 πολυτάραχες δεκαετίες (Μεταίχμιο, 2020).

Από το 1978, ασκεί ενεργό δικηγορία, τώρα πλέον στο Συμβούλιο της Επικρατείας και το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου του Στρασβούργου.

Μητρόπουλος Κώστας Γελοιογράφος

Ο Κώστας Μητρόπουλος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1925. Από τη δεκαετία του 1960 άρχισε να δημοσιεύει πολιτικές γελοιογραφίες στα "Νέα" και στο "Βήμα" και συνεχίζει μέχρι σήμερα. Έχει εκδώσει πολλά βιβλία με ανθολογία σκίτσων στην Eλλάδα, ένα στη Γερμανία και ένα στην Iταλία. Έχει εκθέσει και διακριθεί σε διάφορες διεθνείς εκθέσεις και έχει βραβευθεί από την Aκαδημία Aθηνών.

Χαρτουλάρη Μικέλα Δημοσιογράφος πολιτιστικού ρεπορτάζ - Κριτικός λογοτεχνίας

Η Μικέλα Χαρτουλάρη δημιούργησε και εμψύχωσε επί 12 χρόνια μέχρι τον Δεκέμβριο του 2012 το «Βιβλιοδρόμιο», το παρεμβατικό ένθετο για το βιβλίο της εφημερίδας Τα Νέα, το οποίο γνώρισε την ακμή του στα χρόνια της διεύθυνσης του Παντελή Καψή. Παράλληλα κρατούσε μια στήλη γνώμης για τη λογοτεχνική ζωή και τους νέους τίτλους σε ελληνικές ή ξένες εκδόσεις, ενώ υπέγραφε και συνεντεύξεις προσωπικοτήτων από τον χώρο του πνεύματος.

Απόφοιτη της Νομικής Αθηνών και του Γαλλικού Ινστιτούτου Τύπου που υπαγόταν διοικητικά στο Πανεπιστήμιο Παρίσι ΙΙ (Paris II), ξεκίνησε τη δημοσιογραφική καριέρα της από το πολιτικό περιοδικό Αντί και συνέχισε στα Νέα όπου εργάστηκε 29 χρόνια αρχικά ως ρεπόρτερ στον τομέα του πολιτισμού (γράμματα, κινηματογράφος, αρχαιολογία, Υπουργείο Πολιτισμού) και για έξι χρόνια ως υπεύθυνη των σελίδων πολιτισμού. Συνεργάστηκε από κοινού με τον Ανταίο Χρυσοστομίδη στην τηλεοπτική σειρά της ΕΤ 1 «Οι κεραίες της εποχής μας», που βασίζεται σε συνεντεύξεις εκλεκτών προσωπικοτήτων από τον διεθνή χώρο των γραμμάτων.

Είναι η αρχισυντάκτρια του online περιοδικού ΧΡΟΝΟΣ.

Μεμής Χρήστος Δημοσιογράφος - Αρχισυντάκτης, protagon.gr

Ο Χρήστος Μέμης είναι αρχισυντάκτης του Protagon.gr. Στην καριέρα του στα έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα μαζικής ενημέρωσης που υπερβαίνει τα 35 χρόνια, έχει υπάρξει, μεταξύ άλλων, διευθυντής και αρχισυντάκτης των εφημερίδων ΤΟ ΒΗΜΑ (1996-2009) και ΤΑ ΝΕΑ (2010-2014), καθώς και γενικός διευθυντής του Δημοσιογραφικού Οργανισμού Λαμπράκη. Παλαιότερα, ήταν διευθυντής ειδήσεων στην ΕΡΤ.

Σχετικές ομιλίες

Συνεδρία  VI - Η συζήτηση για την Ελληνική Επανάσταση στη δημόσια σφαίρα 02:12:42

Φεβ 06, 2021

Συνεδρία VI - Η συζήτηση για την Ελληνική Επανάσταση στη δημόσια σφαίρα

Χρυσανθόπουλος Χρήστος Κουμπουρλής Γιάννης Φούφουλας Δημήτρης Λάμπρου Μυρτώ Φουρναράκη Ελένη Καραφουλίδου Βίκυ Αγγελομάτη - Τσουγκαράκη Ελένη Σφοίνη Αλεξάνδρα

Γλώσσα: Ελληνική

#Retreat2019 | «Περί αλήθειας και αντικειμενικότητας στη δημοσιογραφία και την επικοινωνία» 01:27:10

Σεπ 13, 2019

#Retreat2019 | «Περί αλήθειας και αντικειμενικότητας στη δημοσιογραφία και την επικοινωνία»

Κουσούλης Λευτέρης Παπαγιαννίδης Αντώνης Πυργιώτη Μαριάννα Σεβαστάκης Δημήτρης Παντελάκης Γιάννης Μουρδουκούτας Βασίλης Βατικιώτης Λεωνίδας Ιορδανίδου Σοφία

Γλώσσα: Ελληνική