Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Ο Χρήστος Λαμπράκης στη δικτατορία και τη μεταπολίτευση

Παναγιωτόπουλος Βασίλης, Αλιβιζάτος Νίκος, Κορνέτης Κωστής, Σακελλαρόπουλος Τάσος, Ριζάς Σωτήρης

24 Φεβρουαρίου 2024

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN VIDEO & SLIDES
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 01:27:39 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 120
ΔΙΑΦΑΝΕΙΕΣ /

Χρήστος Λαμπράκης: 90 χρόνια από τη γέννησή του

To Ίδρυμα Λαμπράκη τιμά τη μνήμη του ιδρυτή του Χρήστου Λαμπράκη, με αφορμή τα ενενήντα χρόνια από τη γέννησή του, με ένα διήμερο επετειακών εκδηλώσεων.

Ο Χρήστος Λαμπράκης έπαιξε σημαντικό ρόλο στην πρόσφατη Ιστορία της Ελλάδας ως εκδότης του Δημοσιογραφικού Οργανισμού Λαμπράκη από το 1957 ως τον θάνατό του το 2009, ενώ μεταξύ άλλων δημιούργησε το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και το Ίδρυμα Λαμπράκη.

Την πρώτη ημέρα των εκδηλώσεων, ο Πρόεδρος του Ιδρύματος Λαμπράκη καταθέτει μια τεκμηριωμένη εκδοχή για τον άνθρωπο Χρήστο Λαμπράκη πίσω από τον μύθο του εκδότη, ενώ τη δεύτερη ημέρα μια ομάδα παλαιότερων και νέων ιστορικών ανιχνεύει τη θέση του Χρήστου Λαμπράκη στη Σύγχρονη Ιστορία.

To Ίδρυμα Λαμπράκη διαισθάνεται το χρέος προς τον ιδρυτή του και την ευθύνη απέναντι στην Ιστορία, και ελπίζει ότι αυτές οι εκδηλώσεις θα συμβάλουν στην πληρέστερη κατανόηση της προσωπικότητας του Χρήστου Λαμπράκη και στην αναγνώριση του πολυσχιδούς του ρόλου στη δημόσια ζωή της Ελλάδας.

Μανουήλ Σαββίδης
Ίδρυμα Λαμπράκη

To BLOD βιντεοσκόπησε και δημοσιεύει τις ομιλίες της ημερίδας "Ο Χρήστος Λαμπράκης και η πρόσφατη Ιστορία".

Ομιλίες συνεδρίας
Ο Χρήστος Λαμπράκης στη δικτατορία και τη μεταπολίτευση
Προεδρία: Βασίλης Παναγιωτόπουλος, Ιστορικός, Ομότιμος Διευθυντής Ερευνών στο Ινστιτούτο Ιστορικών Ερευνώντου Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών

Αιφνιδιάστηκε ο Χρήστος Λαμπράκης την 21η Απριλίου 1967;
Νίκος Αλιβιζάτος, Ομότιμος Καθηγητής της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών

Ο Χρήστος Λαμπράκης και ο ΔΟΛ στα χρόνια της δικτατορίας
Κωστής Κορνέτης, Επίκουρος Καθηγητής Σύγχρονης Ιστορίας, Αυτόνομο Πανεπιστήμιο της Μαδρίτης

Το τελευταίο εξάμηνο του 1974 μέσα από το Κυριακάτικο Βήμα
Τάσος Σακελλαρόπουλος, Διδάκτωρ Ιστορίας, Υπεύθυνος Ιστορικών Αρχείων Μουσείου Μπενάκη

Ο Χρήστος Λαμπράκης στην εποχή των πολιτικών κρίσεων και αλλαγών: Από τη δεκαετία του ΄60 στη Μεταπολίτευση
Σωτήρης Ριζάς, Διευθυντής Ερευνών, Κέντρο Έρευνας Ιστορίας Nεότερου Ελληνισμού της Ακαδημίας Αθηνών

Παναγιωτόπουλος Βασίλης Ιστορικός - Ομότιμος Διευθυντής Ερευνών, Ινστιτούτο Νεοελληνικών Ερευνών, Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών

Ο Βασίλης Παναγιωτόπουλος είναι ιστορικός και Ομότιμος Διευθυντής Ερευνών στο Ινστιτούτο Νεοελληνικών Ερευνών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα επικεντρώνονται στην οικονομική και κοινωνική ιστορία, στην Ελληνική Επανάσταση, στην ιστορική δημογραφία και γεωγραφία, στην ιστορία των επιχειρήσεων και τη βιομηχανική αρχαιολογία. Το 1983 (σε συνεργασία με τους Σ. Ασδραχά & Φ. Ηλιού) ίδρυσε το περιοδικό Τα Ιστορικά. Το 1985 δημιούργησε τα «Σεμινάρια της Ερμούπολης», την περίοδο 1985-2000 ήταν επιστημονικός υπεύθυνος του ερευνητικού προγράμματος του ΙΙΕ/ΕΙΕ «Ιστορία των οικισμών της Ελλάδας, 15ος-20ός αι.», ενώ το 1986 ίδρυσε το Βιομηχανικό Μουσείο Ερμούπολης. Υπήρξε διευθυντής έκδοσης των σειρών Ιστορία του νέου ελληνισμού, 1770-2000, τόμ. 1-12 (2003) και Οι ιδρυτές της Νεότερης Ελλάδας, τόμ. 1-16 (2010). Πιο πρόσφατες δημοσιεύσεις του: Αρχείο Αλή Πασά Γενναδείου Βιβλιοθήκης (2018)· Δύο πρίγκιπες στην Ελληνική Επανάσταση. Επιστολές αυτόπτη μάρτυρα και ένα υπόμνημα του πρίγκιπα Γεώργιου Καντακουζηνού, εισαγ., σχ., επιμ. (2015)· Η συμβολή του Γιάγκου Πεσμαζόγλου στην ίδρυση του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών (2006).

Αλιβιζάτος Νίκος Ομότιμος Καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών - Μέλος της Επιτροπής της Βενετίας

Ο Νίκος Κ. Αλιβιζάτος είναι Ομότιμος καθηγητής του Συνταγματικού Δικαίου στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1949, κατάγεται όμως από την Κεφαλονιά και τη Χίο. Πτυχιούχος της Νομικής Αθηνών (1972), πήρε το διδακτορικό του στο Πανεπιστήμιο Paris II το 1977. Στα βιβλία του περιλαμβάνονται: Οι πολιτικοί θεσμοί σε κρίση. Όψεις της ελληνικής εμπειρίας (Θεμέλιο 1983), Το Σύνταγμα και οι εχθροί του στη νεοελληνική ιστορία, 1800-2010 (Πόλις 2011), Ποια δημοκρατία μετά την κρίση; (Πόλις 2013), Πραγματιστές, δημαγωγοί και ονειροπόλοι. Πολιτικοί, διανοούμενοι και η πρόκληση της εξουσίας (Πόλις 2015), Δύο βήματα μπρος, ένα πίσω. 8+1 πολυτάραχες δεκαετίες (Μεταίχμιο 2020). Από το 1978 ασκεί ενεργό δικηγορία, τώρα πλέον στο Συμβούλιο της Επικρατείας και το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου στο Στρασβούργο.

Κορνέτης Κωστής Επίκουρος Καθηγητής Σύγχρονης Ιστορίας, Αυτόνομο Πανεπιστήμιο της Μαδρίτης

Με σπουδές Ιστορίας και Πολιτικών Επιστημών στο Μόναχο, το Λονδίνο και τη Φλωρεντία, ο Κωστής Κορνέτης δίδαξε ιστορία στο Brown University, στο New York University και στο University of Sheffield, ενώ διετέλεσε Marie Curie Fellow στη Μαδρίτη και Santander Fellow στην Οξφόρδη. Το βιβλίο του «Τα παιδιά της δικτατορίας. Φοιτητική αντίσταση, πολιτισμικές πολιτικές και η μακρά δεκαετία του 60 στην Ελλάδα» (εκδ. Πόλις, μτφ. Πελαγία Μαρκέτου, 2015) απέσπασε το βραβείο Edmund Keeley. Έχει συνεπιμεληθεί τρείς τόμους σχετικά με τις μεταβάσεις στη δημοκρατία στον ευρωπαϊκό νότο στη δεκαετία του ‘70 και έχει δημοσιεύσει σχετικά με το ζήτημα των εβραϊκών περιουσιών στη Θεσσαλονίκη. Εργάζεται ως επίκουρος καθηγητής Σύγχρονης Ιστορίας  στο Αυτόνομο Πανεπιστήμιο της Μαδρίτης.

Σακελλαρόπουλος Τάσος Ιστορικός - Υπεύθυνος των Ιστορικών Αρχείων του Μουσείου Μπενάκη

Ο Τάσος Σακελλαρόπουλος σπούδασε ιστορία στο Πανεπιστήμιο της Σιένα στην Ιταλία και εκπόνησε διδακτορική διατριβή στο Πανεπιστήμιο Κρήτης.  Κύριος τομέας των ενδιαφερόντων του, ο 20ος αιώνας,  ιδιαίτερα η κοινωνική και πολιτική ιστορία από το 1935 ως το 1996. Έχει επιμεληθεί ιστορικές εκθέσεις, μεταξύ άλλων την έκθεση στο Μουσείο Μπενάκη,  «1821 Πριν και Μετά»  σε συνεπιμέλεια με την Μαρία Δημητριάδου. Έχει διδάξει σε μεταπτυχιακά σεμινάρια, έχει γράψει άρθρα σε επιστημονικά περιοδικά και έχει επιμεληθεί συλλογικούς τόμους και πρακτικά συνεδρίων, όπως και καταλόγους εκθέσεων. Εργάζεται ως Υπεύθυνος στα Ιστορικά Αρχεία του Μουσείου Μπενάκη.

Ριζάς Σωτήρης Διευθυντής, Κέντρο Έρευνας της Ιστορίας του Νεώτερου Ελληνισμού, Ακαδημία Αθηνών

Ο Σωτήρης Ριζάς είναι Διευθυντής του Κέντρου Έρευνας Ιστορίας Νεώτερου Ελληνισμού της Ακαδημίας Αθηνών. Ήταν visiting research associate στο Τμήμα Βυζαντινών και Νεοελληνικών Σπουδών του King’s College/University of London και visiting fellow in Research στο Πρόγραμμα Ελληνικών Σπουδών του Princeton.

Έχει γράψει μεταξύ άλλων τα βιβλία:
1. America and Europe Adrift. Transatlantic Relations after the Cold War, Praeger 2022
2. Η Ελληνική Πολιτική μετά τον Εμφύλιο Πόλεμο. Κοινοβουλευτισμός και δικτατορία, Καστανιώτης 2008
3. Απ΄ την Απελευθέρωση στον Εμφύλιο, Καστανιώτης 2011
4. Το τέλος της Μεγάλης Ιδέας. Ο Βενιζέλος, ο Αντιβενιζελισμός και η Μικρά Ασία, Καστανιώτης 2015 και 2022
5. Οι Μεγάλες Δυνάμεις και η Επανάσταση, Μεταίχμιο 2021

Σχετικές ομιλίες