Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Ο μαρμαρωμένος βασιλιάς. Ένα άγνωστο έργο του Μανώλη Καλομοίρη

Οικονομίδου Μυρτώ

1 Ιουνίου 2018

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN VIDEO & SLIDES
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 22:15 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 461
ΔΙΑΦΑΝΕΙΕΣ /

Η Εθνική Σχολή μουσικής δημιουργήθηκε ως η ελληνική εκδοχή ενός πανευρωπαϊκού πολιτιστικού κινήματος. Διατηρώντας την πολιτιστική σύνδεση με τα ευρωπαϊκά τεκταινόμενα, αναπτύσσεται σε ένα κοινωνικό περιβάλλον με σημαντικές ιδιαιτερότητες και αποκλίσεις, που αναζητά μια ταυτότητα μεταξύ Ανατολής και Δύσης. Η ηγετική μορφή της, ο Καλομοίρης, αποκτά ένθερμους οπαδούς αλλά και φανατικούς εχθρούς. 

Η θεματική του συμποσίου εγείρει σημαντικά ζητήματα στη μουσικολογική έρευνα αλλά και στην καλλιτεχνική πράξη. Το συμπόσιο αφιερώνεται στη μνήμη μιας πρωτοπόρου της ελληνικής μουσικολογικής έρευνας, της Ολυμπίας Φράγκου ‐ Ψυχοπαίδη.

Ο μαρμαρωμένος βασιλιάς. Ένα άγνωστο έργο του Μανώλη Καλομοίρη

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Μουσικού και Δραματικού Συλλόγου στη συνεδρίαση της 8ης Νοεμβρίου 1913 ενέκρινε την προκήρυξη δευτέρου Αβερώφειου μουσικού Διαγωνισμού. Η σύνθεση αφορούσε έργο για μικτή χορωδία με πιθανή χρήση σολιστών και συνοδεία ορχήστρας, διάρκειας τουλάχιστον 12΄, πάνω σε ποίηση που θα αναφερόταν στα μεγάλα εθνικά γεγονότα των ετών 1912 – 1913. Από τα τρία συνολικά έργα που υποβλήθηκαν, ξεχώρισε για το μουσικό του μέρος το έργο του Καλομοίρη Ο μαρμαρωμένος βασιλιάς, όμως τελικά κανένα δεν κρίθηκε άξιο να βραβευτεί.
 

Από το αυτό το έργο, γραμμένο για μεικτή χορωδία, βαθύφωνο, σοπράνο και ορχήστρα, σώζεται μία αυτόγραφη αχρονολόγητη και ανυπόγραφη παρτιτούρα. Ο Φοίβος Ανωγειανάκης στον Κατάλογο Έργων του Καλομοίρη δεν το έχει περιλάβει στο κύριο σώμα, παρά μόνο σε ένα εισαγωγικό κείμενο στην κατηγορία με παλαιότερα έργα που ο συνθέτης θεωρούσε ότι δεν τον αντιπροσωπεύουν.
 

Στην παρούσα ανακοίνωση γίνεται μία προσπάθεια παρουσίασης ποικίλων παραμέτρων που αφορούν το έργο. Τα ιστορικά γεγονότα στα οποία αναφέρεται το ποιητικό κείμενο, η σχέση του έργου με άλλες συνθέσεις του Καλομοίρη που αφορούν την περίοδο των βαλκανικών πολέμων και του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου, μία σύντομη ματιά σε επιλεγμένα στοιχεία του μουσικού υλικού, καθώς και η χρήση της τελικής ενότητας στο φινάλε της Συμφωνίας της Λεβεντιάς.

Οικονομίδου Μυρτώ Μεγάλη Μουσική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος "Λίλιαν Βουδούρη"

Η Μυρτώ Οικονομίδου είναι απόφοιτος του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Ειδικεύεται κυρίως στην Ελληνική Εθνική Σχολή, παρουσιάζοντας σειρά ομιλιών και ανακοινώσεων. Από το 1994 εργάστηκε ως υπεύθυνη του Αρχείου του Συλλόγου «Μανώλης Καλομοίρης» και από το 2021 εργάζεται στη Μεγάλη Μουσική Βιβλιοθήκη «Λίλιαν Βουδούρη». Συνεργάζεται με οργανισμούς (Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, Εθνική Λυρική Σκηνή, Φεστιβάλ «Μανώλης Καλομοίρης» κ.ά.), αναλαμβάνοντας τη μουσικολογική επιμέλεια εντύπων, συγγραφή κειμένων και λημμάτων (διαδικτυακή έκδοση του New Grove Dictionary). Δίδαξε στο πρόγραμμα του Κ.Ε.ΔΙ.ΒΙ.Μ. του Πανεπιστημίου Αιγαίου «Σημαντικοί σταθμοί στην Ιστορία της Ελληνικής Μουσικής από την αρχαιότητα μέχρι τους νεότερους χρόνους». Είναι μέλος του Ελληνικού Παραρτήματος της IAML από την ίδρυσή του στο οποίο έχει διατελέσει Γ. Γραμματέας του ΔΣ (2019-2021), ενώ από το 2022 διατελεί Πρόεδρός του.

Σχετικές ομιλίες