Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Η συνάντηση Καλομοίρη – Χατζιδάκι στα αναλόγια της Ορχήστρας των Χρωμάτων

Τσαλαχούρης Φίλιππος

1 Ιουνίου 2018

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN VIDEO & SLIDES
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 29:05 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 255
ΔΙΑΦΑΝΕΙΕΣ /

Η Εθνική Σχολή μουσικής δημιουργήθηκε ως η ελληνική εκδοχή ενός πανευρωπαϊκού πολιτιστικού κινήματος. Διατηρώντας την πολιτιστική σύνδεση με τα ευρωπαϊκά τεκταινόμενα, αναπτύσσεται σε ένα κοινωνικό περιβάλλον με σημαντικές ιδιαιτερότητες και αποκλίσεις, που αναζητά μια ταυτότητα μεταξύ Ανατολής και Δύσης. Η ηγετική μορφή της, ο Καλομοίρης, αποκτά ένθερμους οπαδούς αλλά και φανατικούς εχθρούς. 

Η θεματική του συμποσίου εγείρει σημαντικά ζητήματα στη μουσικολογική έρευνα αλλά και στην καλλιτεχνική πράξη. Το συμπόσιο αφιερώνεται στη μνήμη μιας πρωτοπόρου της ελληνικής μουσικολογικής έρευνας, της Ολυμπίας Φράγκου ‐ Ψυχοπαίδη.

Η συνάντηση Καλομοίρη – Χατζιδάκι στα αναλόγια της Ορχήστρας των Χρωμάτων

Κατά τα πρώτα χρόνια λειτουργίας της Ορχήστρας των Χρωμάτων ο Μάνος Χατζιδάκις οργάνωσε μία ολόκληρη συναυλία στο Μέγαρο Μουσικής “Αφιέρωμα στον Μανώλη Καλομοίρη” ενώ ο ίδιος διηύθυνε στο Παλλάς το συμφωνικό ποίημα του Καλομοίρη “Μηνάς ο Ρέμπελος”. Από τις συζητήσεις σχετικά με την επιλογή των έργων αλλά και γενικότερα τις απόψεις του για την Εθνική Σχολή και τους εκφραστές της θα προσπαθήσουμε να εξάγουμε συμπεράσματα σχετικά με την σχετική αισθητική πρόταση του Χατζιδάκι στην αρχή της δεκαετίας του 1990.

Τσαλαχούρης Φίλιππος Συνθέτης

Ο Φίλιππος Τσαλαχούρης (*1969) σπούδασε φλάουτο και ανώτερα θεωρητικά στο Εθνικό Ωδείο με υποτροφία. Ανάμεσα στα 130 και πλέον έργα του ξεχωρίζουν οι έξη Συμφωνίες, μονόπρακτες όπερες, Κοντσέρτα, έργα μουσικής δωματίου, χορωδιακά, τραγούδια κ.ά. Έργα του έχουν παρουσιαστεί σε περισσότερες από είκοσι χώρες. Εργάστηκε στο Θέατρο Τέχνης «Κάρολος Κουν», από το 1991 μέχρι το 2005. Τακτικό μέλος της Ιονικής Ακαδημίας. Μέλος της Ένωσης Ελλήνων Μουσουργών το Μάιο του 1996. Είναι Διευθυντής των Μουσικών Σχολών και καθηγητής της Σύνθεσης και της Ιστορίας της Μουσικής στο Ωδείο Αθηνών. Τιμήθηκε από την Ακαδημία Αθηνών με το Βραβείο Παπαϊωάννου.

Σχετικές ομιλίες