Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Ο Κολοσσός της Ρόδου μέσα από τον μύθο, τις πηγές και την εικονογραφία του Μεσαίωνα

Μιχαλάκη - Κόλλια Μαρία

4 Μαρτίου 2019

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN VIDEO & SLIDES
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 00:39:43 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 523
ΔΙΑΦΑΝΕΙΕΣ /

Στην ομιλία σχετικά με τον Κολοσσό της Ρόδου αρχικά τοποθετείται το γεγονός ιστορικά, αναφέροντας τους λόγους κατασκευής του, τον καλλιτέχνη και την γρήγορη πτώση του. Αναφέρονται αναλυτικά όλες οι γραπτές μαρτυρίες αρχαίων και μεσαιωνικών συγγραφέων, με ειδικότερη έμφαση στον τρόπο κατασκευής του, αλλά και απόψεις που διατυπώθηκαν σε νεώτερους χρόνους έως και σήμερα. Παράλληλα παρουσιάζονται εικονογραφικές παραστάσεις σε μια προσπάθεια να ερευνηθεί η αρχική μορφή του. Και παρατίθενται γλυπτά πρότυπα που κατά καιρούς προταθήκαν ως αναμνήσεις και παραπομπές στο αρχικό έργο.

Μιχαλάκη - Κόλλια Μαρία Αρχαιολόγος - Επίτιμη Προϊσταμένη Τμήματος Μουσείων στην πρώην ΚΒ´ Εφορεία Αρχαιοτήτων Δωδεκανήσου

Η Μαρία Μιχαλάκη - Κόλλια γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα. Τελείωσε την Γαλλική Σχολή Saint Joseph. Είναι πτυχιούχος του Πανεπιστημίου της Λοζάννης (Licence ès Lettres) και κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος DEA του Πανεπιστημίου Paris Ι, της Σορβόννης, με παράλληλη παρακολούθηση μαθημάτων Τοπογραφίας, Φωτογραμμετρίας και σεμινάρια Μουσειολογίας. (Ως φοιτήτρια, συμμετείχε σε προϊστορικές ανασκαφές στη ρωμανική Ελβετία, και στην Ελλάδα στο ναό του Επικουρείου Απόλλωνος, στην Κω και τη Ρόδο).

Μετά το πέρας των σπουδών της εργάστηκε στη Ρόδο, αρχικά ως έκτακτη αρχαιολόγος και από το 1979 και μετά, ως επιμελήτρια αρχαιοτήτων στην πρώην ΚΒ’ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, με εισαγωγή στον κλάδο ύστερα από διαγωνισμό. Επέλεξε να διανύσει όλη την Υπηρεσιακή της καριέρα στην Δωδεκάνησο, έως τον Ιούλιο του 2010, οπότε συνταξιοδοτήθηκε με το βαθμό της Προϊσταμένης Τμήματος Μουσείων Εκθέσεων και Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων.

Ως αρχαιολόγος της «μάχιμης αρχαιολογίας», ασχολήθηκε με όλων των ειδών τις δραστηριότητες και κυρίως με ανασκαφές. Ωστόσο τα ιδιαίτερα ενδιαφέροντα της, ήταν η οργάνωση Μουσείων και Εκθέσεων καθώς και η Διαμόρφωση Αρχαιολογικών Χώρων.

Στον τομέα των Μουσείων ήταν υπεύθυνη για την οργάνωση το 1989, μιας από τις πρώτες στην Ελλάδα θεματικής έκθεσης που λειτούργησε στο Καστέλο με θέμα «Αρχαία Ρόδος – 40 χρόνια σωστικών ανασκαφών», η οποία εξελίχθηκε στη μεγάλη έκθεση «Αρχαία Ρόδος 2.400 χρόνια» που λειτουργεί ως σήμερα, ενώ είχε οργανώσει την αρχαιολογική συλλογή Σύμης και το μικρό διαχρονικό μουσείο Αστυπάλαιας.

Στον τομέα των αρχαιολογικών χώρων, ασχολήθηκε με την ανάδειξη διατηρητέων αρχαίων μέσα στη σύγχρονη πόλη της Ρόδου, με σημαντικότερο έργο «τα υπόγεια ταφικά συγκροτήματα και το αρχαίο λατομείο του αρχαιολογικού χώρου «των τάφων του Αγίου Ιωάννη».

Έχει δημοσιεύσει σειρά άρθρων και πραγματοποιήσει σειρά ομιλιών σε Πανελλήνια και Διεθνή Συνέδρια, με θέματα σχετικά με την αρχαία πόλη της Ρόδου, την ακρόπολη και τα Νυμφαία, τον Κολοσσό, τις νεκροπόλεις και τα ταφικά έθιμα, ή θέματα από ανασκαφικά ευρήματα και μνημεία άλλων νησιών της Δωδεκανήσου και κυρίως με το μοναδικό εύρημα «των 3.000 μωρών της Αστυπάλαιας». Τώρα συμμετέχει σε ένα ερευνητικό πρόγραμμα με το Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης. Τόσο ως αρχαιολόγος του Υπουργείου Πολιτισμού όσο και ως ενεργό μέλος Συλλόγων, είχε μεγάλη δραστηριότητα στον τομέα των Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων για τα σχολεία της Ρόδου και για το ευρύ κοινό, δραστηριότητα που συνεχίζει έως σήμερα, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του Συλλόγου για τη Διατήρηση της Αρχιτεκτονικής και Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ρόδου, του οποίου έχει την ευθύνη ως πρόεδρος τα τελευταία 15 χρόνια.

Ωστόσο, αυτό που την ενδιέφερε πάντα και συνεχίζει να την απασχολεί, είναι η ανάδειξη των μνημείων και αρχαίων ανασκαφικών υπολειμμάτων μέσα στις σύγχρονες πόλεις, πιστεύοντας ότι η σωστή τους παρουσία μέσα σε μία πόλη μπορεί να έχει πρωτεύοντα ρόλο στην αισθητική και την παιδεία των πολιτών.

Ήταν παντρεμένη με τον βυζαντινολόγο αείμνηστο Ηλία Κόλλια, με τον οποίο έχει αποκτήσει δύο παιδιά, τον Φοίβο Άγγελο και τη Μυρτώ Δανάη, από την οποία έχει μια εγγονή.

Σχετικές ομιλίες

Τα φάρμακά σου φέρε Τέχνη…, που κάμνουνε –για λίγο- να μη νοιώθεται η πληγή. Αφηγήσεις μέσα από τα αρχεία υγείας - Εισαγωγικές ομιλίες 35:16

Ιουν 18, 2018

Τα φάρμακά σου φέρε Τέχνη…, που κάμνουνε –για λίγο- να μη νοιώθεται η πληγή. Αφηγήσεις μέσα από τα αρχεία υγείας - Εισαγωγικές ομιλίες

Γαβρόγλου Κώστας Τζούφη Μερόπη Αγγελόπουλος Γιώργος Ξυριδάκης Παντελής Καραπιδάκης Νίκος Μινώτου Μαριέττα Καραμανωλάκης Βαγγέλης Αντωνοπούλου Ζέττα

Γλώσσα: Ελληνική