Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

«εκ γυναικός... πηγάζει τα κρείττω». Διαδρομές στις αρχειακές πηγές - Εισαγωγικές ομιλίες

Μινώτου Μαριέττα, Ξυριδάκης Παντελής, Κούβελα Φωτεινή

19 Ιουνίου 2017

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 00:27:40 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 703

Η Παγκόσμια Ημέρα Αρχείων 2017 στα Γενικά Αρχεία του Κράτους
«εκ γυναικός... πηγάζει τα κρείττω»
διαδρομές στις αρχειακές πηγές

Τα Γενικά Αρχεία του Κράτους (Γ.Α.Κ.), ο Δήμος Φιλοθέης-Ψυχικού και η Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων γιόρτασαν την Παγκόσμια Ημέρα Αρχείων διοργανώνοντας εκδήλωση με τη συμμετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος, της ΕΡΤ και της Εταιρείας Ελλήνων Σκηνοθετών, τη Δευτέρα, 19 Ιουνίου 2017.

Η φετινή θεματική εστίασε στη γυναικεία δραστηριότητα μέσα από αρχειακές πηγές.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στην Κεντρική Υπηρεσία των Γ.Α.Κ. και περιελάμβανε σχετικές ομιλίες, έκθεση αρχειακού υλικού, ψηφιακού και πρωτοτύπου, των συμμετεχόντων φορέων, καθώς και προβολή του ντοκιμαντέρ με τίτλο: «Περισκόπιο – Ελληνικό Φεμινιστικό Έντυπο» από το Αρχείο της ΕΡΤ.

Η πλούσια συλλογή αρχειακού υλικού για το συγκεκριμένο θέμα, οι ομιλίες που παρουσιάστηκαν, καθώς και η προβολή της ταινίας, ανέδειξαν τον αγώνα για τη γυναικεία χειραφέτηση ως βασικό θεμέλιο μιας δημοκρατικής κοινωνίας και ως παράμετρο συνδιαμόρφωσης της ελληνικής ιστορίας.

Το Blod βιντεοσκόπησε και δημοσιεύει τις ομιλίες της εκδήλωσης.

Μινώτου Μαριέττα Διευθύντρια, Κεντρική Υπηρεσία, Γενικά Αρχεία του Κράτους (K.Υ.-Γ.Α.Κ.)

Η Μαριέττα Μινώτου είναι Διευθύντρια της Κεντρικής Υπηρεσίας των Γενικών Αρχείων του Κράτους (K.Υ.-Γ.Α.Κ.).

Ξυριδάκης Παντελής Δήμαρχος Φιλοθέης - Ψυχικού

Ο Παντελής Ξυριδάκης εξελέγη δήμαρχος Φιλοθέης - Ψυχικού το 2014 για δεύτερη συνεχή φορά, καθώς διετέλεσε δήμαρχος του εν λόγω δήμου και την χρονική περίοδο από 01-01-2011 έως 31-08-2014.

Το πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών βάσει της υπ' αρ. 883/2014 απόφασής του, επικύρωσε τα αποτελέσματα των εκλογών που διεξήχθησαν αρχικά στις 18-5-2014 και επαναληπτικά στις 25-5-2014 στο Δήμο Φιλοθέης - Ψυχικού και ανακήρυξε επιτυχόντα συνδυασμό, τον συνδυασμό "Συμμαχία Πολιτών" και Δήμαρχο τον υποψήφιο αυτού Παντελή Ξυριδάκη του Ιωάννη για την δημοτική περίοδο από 01-09-2014 έως 31-08-2019.

Ο κ. Ξυριδάκης κατοικεί στο Ψυχικό από το 1970. Ως ενεργό μέλος της τοπικής κοινωνίας του Ψυχικού, έχει αναπτύξει έντονη δραστηριότητα. Από το 1999 έως το 2010 ήταν Αντιπρόεδρος της Αθλητικής Ένωσης Ψυχικού, ενώ συμμετέχει και στηρίζει ενεργά τη δράση πολυάριθμων κοινωνικών, πολιτιστικών και αθλητικών φορέων.

Σπουδές & Επαγγελματική Εμπειρία

Ο Παντελής Ξυριδάκης αποφοίτησε από τα Εκπαιδευτήρια Ζηρίδη το 1978 και συνέχισε τις σπουδές του στο Πανεπιστήμιο Richmond στο Λονδίνο, με αντικείμενο τη Διοίκηση Επιχειρήσεων.

Άριστος γνώστης της αγγλικής και γαλλικής γλώσσας, αμέσως μετά την ολοκλήρωση των σπουδών του, ασχολήθηκε επαγγελματικά με τις επιχειρήσεις.

Ανέλαβε τη διοίκηση των οικογενειακών επιχειρήσεων, στις οποίες περιλαμβάνεται αλυσίδα καταστημάτων εμπορίας ηλεκτρικών ειδών και αντιπροσωπείες συσκευών ήχου και εικόνας. Παράλληλα, δημιούργησε νέες επιχειρήσεις με αντικείμενο την εισαγωγή χρωμάτων και πρώτων υλών.

Στέλεχος στην Τοπική Αυτοδιοίκηση

Τα τελευταία 16 χρόνια ασχολείται ενεργά με την τοπική αυτοδιοίκηση έχοντας αναλάβει μια σειρά από σημαντικές αρμοδιότητες, σε τοπικό και ευρύτερο επίπεδο.

Το 1999 ανέλαβε τα καθήκοντα του Γενικού Διευθυντή της Δημοτικής Αναπτυξιακής Επιχείρησης Ψυχικού (ΔΑΕΨ). Αξιοποιώντας τις γνώσεις και την επαγγελματική του πείρα, συνέβαλε στην υλοποίηση σημαντικών έργων, που αναβάθμισαν την καθημερινότητα των πολιτών του Ψυχικού.

Το 2002 εξελέγη για πρώτη φορά Δημοτικός Σύμβουλος Ψυχικού, με το Συνδυασμό «Δημοτική Συνείδηση» με επικεφαλής τον Κρίτο Νεόφυτο. Επανεξελέγη το 2006, με τον ίδιο Συνδυασμό και επικεφαλής την Ειρήνη Κατσαρού.

Από το 2003 έως το 2010, ήταν Αντιδήμαρχος και Αναπληρωτής Δήμαρχος Ψυχικού, με αρμοδιότητες κυρίως στους τομείς των τεχνικών και οικονομικών υπηρεσιών:

Ως Πρόεδρος της Δημοτικής Κοινωφελούς Επιχείρησης Ψυχικού (ΔΗΚΕΨ) ήταν υπεύθυνος για το Πολιτιστικό Κέντρο Μπενετάτου, τη Δημοτική Πινακοθήκη, τα Εικαστικά Εργαστήρια, τα Δημοτικά Ιατρεία και το Πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι».

To 2010 εξελέγη πρώτος Δήμαρχος στο νέο Καλλικρατικό Δήμο Φιλοθέης-Ψυχικού. Με δική του επιμέλεια και ευθύνη:

-Υλοποίησε το έργο της ενοποίησης των τριών πρώην Δήμων Ν.ΨΥΧΙΚΟΥ – ΦΙΛΟΘΕΗΣ & ΨΥΧΙΚΟΥ με τεράστια επιτυχία σε έναν ενιαίο Δήμο.
Ο Δήμος Ψυχικού είναι ένας από τους πρώτους δήμους που εγκατέστησαν διπλογραφικό λογιστικό σύστημα, για πλήρη διαφάνεια και συνεχή παρακολούθηση της πορείας του προϋπολογισμού.

-Ο Δήμος Ψυχικού είναι ένας από τους πρώτους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, που απέκτησε διαχειριστική επάρκεια.

-Εκτός από την αρμοδιότητα του Δημάρχου διατηρεί και την προεδρία στην Δημοτική Κοινωφελή Επιχείρηση του Δήμου Φιλοθέης-Ψυχικού, ΔΗ.ΚΕ.ΦΙ.Ψ, στην Οικονομική Επιτροπή και στην Επιτροπή Ποιότητας Ζωής.

Στέλεχος σε Αυτοδιοικητικούς Φορείς

Ο Παντελής Ξυριδάκης, έχει αναπτύξει σημαντική παρουσία σε μια σειρά από αυτοδιοικητικούς φορείς και οργανώσεις πανελλαδικής εμβέλειας.

Από το 2007 έως το 2010 ήταν Αντιπρόεδρος της Ελληνικής Διαδημοτικής Εταιρείας Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών (Ε.Δ.Ε.Χ.Υ.).

Επίσης, είναι από τα πρώτα μέλη και Αντιπρόεδρος του Συνδέσμου των 21 ΟΤΑ Βορειοανατολικής Αττικής. Ο Σύνδεσμος είναι μέλος του Παγκόσμιου Οργανισμού για την αειφόρο ανάπτυξη και την εφαρμογή της Habitat Agenda, που δίνει έμφαση στο ρόλο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για τη βιώσιμη ανάπτυξη των οικισμών.

Οικογένεια

Ο Δήμαρχος Φιλοθέης - Ψυχικού γεννήθηκε το 1960 στην Αθήνα και κατοικεί στο Ψυχικό από το 1970. Είναι γόνος του επιχειρηματία κ. Ιωάννη Ξυριδάκη και της Ειρήνης Ξυριδάκη. Ο κ. Ξυριδάκης είναι παντρεμένος από το 1991 με τη κα Χαρά Λυμπεροπούλου και έχουν ένα γιό, το Γιάννη.

Κούβελα Φωτεινή Γενική Γραμματέας Ισότητας των Φύλων

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1959 και ζει από τότε μόνιμα στο Π. Φάληρο.

Είναι οικονομολόγος, πτυχιούχος του Πανεπιστήμιου Πειραιά (ΑΒΣΠ). Εργάστηκε και συνταξιοδοτήθηκε από την Εμπορική Τράπεζα.

Υπήρξε συνδικαλίστρια στις Τράπεζες. Διετέλεσε Αντιπρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων Εμπορικής Τράπεζας. Εκλεγμένο μέλος της Διοίκησης της Ομοσπονδίας Τραπεζοϋπαλληλικών Οργανώσεων Ελλάδας (ΟΤΟΕ), υπεύθυνη της Γραμματείας Ισότητας και της Γραμματείας Πολιτισμού της ΟΤΟΕ.

Είναι επίσης μέλος του Συλλόγου Συνταξιούχων Εμπορικής Τράπεζας και του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδας.

Από τα φοιτητικά της χρόνια (1977) συμμετείχε σε αριστερές πολιτικές και συνδικαλιστικές οργανώσεις της Αριστεράς (ΚΝΕ, ΚΚΕ, ΣΥΝ,  ΣΥΡΙΖΑ). Είναι μέλος της Κ.Ε και της Γραμματείας του Τμήματος Φεμινιστικής πολιτικής/φύλου του ΣΥΡΙΖΑ.

Υποψήφια στις Περιφερειακές εκλογές το 2010 με τον συνδυασμό «Αττική Συνεργασία-Όχι στο μνημόνιο» και στις Βουλευτικές εκλογές το 2012 με το "ΣΥΡΙΖΑ-ΕΝΩΤΙΚΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ".

Υπήρξε μέλος του Δ.Σ. της εφημερίδας " Η ΑΥΓΗ".

Βουλευτής Β' Αθήνας επί 8 μήνες (Μάης-Δεκέμβριος 2014). Μέλος της Διαρκούς  Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής.

Σήμερα είναι η Γενική Γραμματέας Ισότητας των Φύλων στο Υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης.

Προσωπικός ιστότοπος της Φωτεινής Κούβελα

Σχετικές ομιλίες

Τα φάρμακά σου φέρε Τέχνη…, που κάμνουνε –για λίγο- να μη νοιώθεται η πληγή. Αφηγήσεις μέσα από τα αρχεία υγείας - Εισαγωγικές ομιλίες 35:16

Ιουν 18, 2018

Τα φάρμακά σου φέρε Τέχνη…, που κάμνουνε –για λίγο- να μη νοιώθεται η πληγή. Αφηγήσεις μέσα από τα αρχεία υγείας - Εισαγωγικές ομιλίες

Γαβρόγλου Κώστας Τζούφη Μερόπη Αγγελόπουλος Γιώργος Ξυριδάκης Παντελής Καραπιδάκης Νίκος Μινώτου Μαριέττα Καραμανωλάκης Βαγγέλης Αντωνοπούλου Ζέττα

Γλώσσα: Ελληνική