Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Ξυριδάκης Παντελής

Δήμαρχος Φιλοθέης - Ψυχικού

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

Ο Παντελής Ξυριδάκης εξελέγη δήμαρχος Φιλοθέης - Ψυχικού το 2014 για δεύτερη συνεχή φορά, καθώς διετέλεσε δήμαρχος του εν λόγω δήμου και την χρονική περίοδο από 01-01-2011 έως 31-08-2014.

Το πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών βάσει της υπ' αρ. 883/2014 απόφασής του, επικύρωσε τα αποτελέσματα των εκλογών που διεξήχθησαν αρχικά στις 18-5-2014 και επαναληπτικά στις 25-5-2014 στο Δήμο Φιλοθέης - Ψυχικού και ανακήρυξε επιτυχόντα συνδυασμό, τον συνδυασμό "Συμμαχία Πολιτών" και Δήμαρχο τον υποψήφιο αυτού Παντελή Ξυριδάκη του Ιωάννη για την δημοτική περίοδο από 01-09-2014 έως 31-08-2019.

Ο κ. Ξυριδάκης κατοικεί στο Ψυχικό από το 1970. Ως ενεργό μέλος της τοπικής κοινωνίας του Ψυχικού, έχει αναπτύξει έντονη δραστηριότητα. Από το 1999 έως το 2010 ήταν Αντιπρόεδρος της Αθλητικής Ένωσης Ψυχικού, ενώ συμμετέχει και στηρίζει ενεργά τη δράση πολυάριθμων κοινωνικών, πολιτιστικών και αθλητικών φορέων.

Σπουδές & Επαγγελματική Εμπειρία

Ο Παντελής Ξυριδάκης αποφοίτησε από τα Εκπαιδευτήρια Ζηρίδη το 1978 και συνέχισε τις σπουδές του στο Πανεπιστήμιο Richmond στο Λονδίνο, με αντικείμενο τη Διοίκηση Επιχειρήσεων.

Άριστος γνώστης της αγγλικής και γαλλικής γλώσσας, αμέσως μετά την ολοκλήρωση των σπουδών του, ασχολήθηκε επαγγελματικά με τις επιχειρήσεις.

Ανέλαβε τη διοίκηση των οικογενειακών επιχειρήσεων, στις οποίες περιλαμβάνεται αλυσίδα καταστημάτων εμπορίας ηλεκτρικών ειδών και αντιπροσωπείες συσκευών ήχου και εικόνας. Παράλληλα, δημιούργησε νέες επιχειρήσεις με αντικείμενο την εισαγωγή χρωμάτων και πρώτων υλών.

Στέλεχος στην Τοπική Αυτοδιοίκηση

Τα τελευταία 16 χρόνια ασχολείται ενεργά με την τοπική αυτοδιοίκηση έχοντας αναλάβει μια σειρά από σημαντικές αρμοδιότητες, σε τοπικό και ευρύτερο επίπεδο.

Το 1999 ανέλαβε τα καθήκοντα του Γενικού Διευθυντή της Δημοτικής Αναπτυξιακής Επιχείρησης Ψυχικού (ΔΑΕΨ). Αξιοποιώντας τις γνώσεις και την επαγγελματική του πείρα, συνέβαλε στην υλοποίηση σημαντικών έργων, που αναβάθμισαν την καθημερινότητα των πολιτών του Ψυχικού.

Το 2002 εξελέγη για πρώτη φορά Δημοτικός Σύμβουλος Ψυχικού, με το Συνδυασμό «Δημοτική Συνείδηση» με επικεφαλής τον Κρίτο Νεόφυτο. Επανεξελέγη το 2006, με τον ίδιο Συνδυασμό και επικεφαλής την Ειρήνη Κατσαρού.

Από το 2003 έως το 2010, ήταν Αντιδήμαρχος και Αναπληρωτής Δήμαρχος Ψυχικού, με αρμοδιότητες κυρίως στους τομείς των τεχνικών και οικονομικών υπηρεσιών:

Ως Πρόεδρος της Δημοτικής Κοινωφελούς Επιχείρησης Ψυχικού (ΔΗΚΕΨ) ήταν υπεύθυνος για το Πολιτιστικό Κέντρο Μπενετάτου, τη Δημοτική Πινακοθήκη, τα Εικαστικά Εργαστήρια, τα Δημοτικά Ιατρεία και το Πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι».

To 2010 εξελέγη πρώτος Δήμαρχος στο νέο Καλλικρατικό Δήμο Φιλοθέης-Ψυχικού. Με δική του επιμέλεια και ευθύνη:

-Υλοποίησε το έργο της ενοποίησης των τριών πρώην Δήμων Ν.ΨΥΧΙΚΟΥ – ΦΙΛΟΘΕΗΣ & ΨΥΧΙΚΟΥ με τεράστια επιτυχία σε έναν ενιαίο Δήμο.
Ο Δήμος Ψυχικού είναι ένας από τους πρώτους δήμους που εγκατέστησαν διπλογραφικό λογιστικό σύστημα, για πλήρη διαφάνεια και συνεχή παρακολούθηση της πορείας του προϋπολογισμού.

-Ο Δήμος Ψυχικού είναι ένας από τους πρώτους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, που απέκτησε διαχειριστική επάρκεια.

-Εκτός από την αρμοδιότητα του Δημάρχου διατηρεί και την προεδρία στην Δημοτική Κοινωφελή Επιχείρηση του Δήμου Φιλοθέης-Ψυχικού, ΔΗ.ΚΕ.ΦΙ.Ψ, στην Οικονομική Επιτροπή και στην Επιτροπή Ποιότητας Ζωής.

Στέλεχος σε Αυτοδιοικητικούς Φορείς

Ο Παντελής Ξυριδάκης, έχει αναπτύξει σημαντική παρουσία σε μια σειρά από αυτοδιοικητικούς φορείς και οργανώσεις πανελλαδικής εμβέλειας.

Από το 2007 έως το 2010 ήταν Αντιπρόεδρος της Ελληνικής Διαδημοτικής Εταιρείας Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών (Ε.Δ.Ε.Χ.Υ.).

Επίσης, είναι από τα πρώτα μέλη και Αντιπρόεδρος του Συνδέσμου των 21 ΟΤΑ Βορειοανατολικής Αττικής. Ο Σύνδεσμος είναι μέλος του Παγκόσμιου Οργανισμού για την αειφόρο ανάπτυξη και την εφαρμογή της Habitat Agenda, που δίνει έμφαση στο ρόλο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για τη βιώσιμη ανάπτυξη των οικισμών.

Οικογένεια

Ο Δήμαρχος Φιλοθέης - Ψυχικού γεννήθηκε το 1960 στην Αθήνα και κατοικεί στο Ψυχικό από το 1970. Είναι γόνος του επιχειρηματία κ. Ιωάννη Ξυριδάκη και της Ειρήνης Ξυριδάκη. Ο κ. Ξυριδάκης είναι παντρεμένος από το 1991 με τη κα Χαρά Λυμπεροπούλου και έχουν ένα γιό, το Γιάννη.

ΟΜΙΛΙΕΣ