Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Η «Ξένη», ο Φλωμπέρ και ο Παπαδιαμάντης

Ασημακοπούλου Έφη, Προβατάς Μάκης

18 Ιουνίου 2018

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN VIDEO & SLIDES
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 24:58 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 443
ΔΙΑΦΑΝΕΙΕΣ /

Η Παγκόσμια Ημέρα Αρχείων 2018 στα Γενικά Αρχεία του Κράτους
 

«τα φάρμακά σου φέρε Τέχνη…,

που κάμνουνε –για λίγο– να μη νοιώθεται η πληγή»*

αφηγήσεις μέσα από τα αρχεία υγείας
 

ομιλίες | παρουσίαση αρχειακού υλικού
 

Τα Γενικά Αρχεία του Κράτους (Γ.Α.Κ.), το Ιστορικό Αρχείο του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και το Ιστορικό Αρχείο του Δήμου Αθηναίων γιόρτασαν μαζί με το Δήμο Φιλοθέης-Ψυχικού την Παγκόσμια Ημέρα Αρχείων, διοργανώνοντας εκδήλωση τη Δευτέρα, 18 Ιουνίου 2018.
 

Η φετινή θεματική εστιάζει στις προσωπικές, ανθρώπινες ιστορίες, ιδωμένες μέσα από τα αρχεία της Υγείας.
 

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στην Κεντρική Υπηρεσία των Γ.Α.Κ. και περιλαμβάνει σχετικές ομιλίες και έκθεση αρχειακού υλικού, πρωτότυπου και ψηφιακού, των συμμετεχόντων φορέων. Η έκθεση αυτή, με τίτλο «...ελπίς παρέστη...»: αρχειακά τεκμήρια για την υγεία, πλαισίωνε τις εργασίες του συνεδρίου Αρχεία Φορέων Υγείας: Ιστορία και διαχείριση πηγών, το οποίο έλαβε χώρα στην Κεντρική Υπηρεσία των Γ.Α.Κ. στις 25-27 Απριλίου 2018.
 

Μέσα από την πλούσια συλλογή αρχειακού υλικού και τις ομιλίες της εκδήλωσης αναδεικνύεται η ιστορική πορεία της Υγείας στη χώρα μας, με τις περιπετειώδεις, σε πολλές περιπτώσεις, διαδρομές της, μέσα από προσωπικές περιπτώσεις λειτουργών της, ανθρώπων του πνεύματος αλλά και του απλού λαού, όπως αυτές αποτυπώνονται στις αρχειακές πηγές.


*Κ. Π. Καβάφης, Μελαγχολία του Ιάσωνος Κλεάνδρου ποιητού εν Κομμαγηνή· 595 μ.Χ.

Ασημακοπούλου Έφη Ιστορικό Αρχείο Δήμου Αθηναίων

Η Έφη Ασημακοπούλου είναι μόνιμη υπάλληλος (κλάδος ΠΕ, Διοικητικού) του Ιστορικού Αρχείου του Δήμου Αθηναίων. Έχει εργαστεί σε θέσεις διεθνών σχέσεων και επικοινωνίας στον Δήμο Πειραιά και τον Δήμο Αθηναίων, καθώς και ως Υπεύθυνη Επικοινωνίας κι Εκδόσεων του Ελληνικού Κέντρου Ευρωπαϊκών Μελετών (ΕΚΕΜ) μέχρι την κατάργησή του. Κατά το παρελθόν, εργάστηκε για πολλά έτη ως επαγγελματίας δημοσιογράφος και παραγωγός στο ραδιόφωνο (PLANET 1045, Κανάλι - 1, 941 ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ). Επίσης διετέλεσε επιμελήτρια ύλης στο περιοδικό STATUS. Υπήρξε τακτική αρθρογράφος στο επιστημονικό περιοδικό «Corpus», ενώ σήμερα συνεργάζεται με το επιστημονικό ένθετο "Πρίσμα" που φιλοξενείται από την "ΑΥΓΗ" του Σαββάτου.

Είναι υποψήφια διδάκτωρ στο ΕΚΠΑ, Τμήμα Ιστορίας και Φιλοσοφίας της Επιστήμης και κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου από το ίδιο Τμήμα (MSc), με βασικές σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό. Διαθέτει επίσης Πιστοποιητικό επιμόρφωσης στο γνωστικό αντικείμενο «Ελληνισμός και Δύση» στο Πρόγραμμα Συμπληρωματικής Εκπαίδευσης που οργανώθηκε στο Κέντρο Επαγγελματικής Κατάρτισης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Εκπροσώπησε επί σειρά ετών στην Ελλάδα τη διεθνή ΜΚΟ «Survival International».

Προβατάς Μάκης Συγγραφέας - Δημοσιογράφος

Γεννήθηκε στην Αθήνα. Τελείωσε το 3ο Λύκειο Αμπελοκήπων. Είναι απόφοιτος της Οδοντιατρικής Σχολής Θεσσαλονίκης. Από το 1999 κάνει συνεχώς ραδιοφωνικές εκπομπές και από το 2017 έχει καθημερινή ραδιοφωνική εκπομπή στον Athens Voice Radio 102,5. Έχει πάρει πάνω από 350 συνεντεύξεις από έλληνες και ξένους επιστήμονες, πολιτικούς, συγγραφείς, σκηνοθέτες, ποιητές και καλλιτέχνες για το ΒΗΜΑ, το ΒΗΜagazino και την Athens Voice. Μεταξύ των οποίων από τους Stephen Hawking, Noam Chomsky, Richard Dawkins, CarlosFuentes, Dario Fo, ErikHobsbawm, IrvinYalom, YuvalNoahHarari, JohnCleese, EduardoGaleano,PattiSmith, EricBurdon, JohnMalkovich, MikhailBaryshnikov, PeterBrook, FrankSerpico.

Έχει συν-γράψει δύο βιβλία το πρώτο με τον θεωρητικό Φυσικό Δημήτρη Νανόπουλο "Στον τρίτο βράχο από τον Ήλιο"(2015) και το δεύτερο με την Ιστορικό Μαρία Ευθυμίου, "Μόνο λίγα χιλιόμετρα, ιστορίες για την Ιστορία"(2017) και τα δύο εκδόσεων Πατάκη.

Το 2019 η AthensVoiceBooks εξέδωσε σε βιβλίο μερικές από τις συνεντεύξεις του με τίτλο "21 Υπέροχοι έλληνες μιλούν για την Αθήνα".

Από το 2019 παρουσιάζει την τηλεοπτική εκπομπή με συνεντεύξεις "Αξιον Διαλόγου" στον σταθμόAction 24.

Σχετικές ομιλίες

Τα φάρμακά σου φέρε Τέχνη…, που κάμνουνε –για λίγο- να μη νοιώθεται η πληγή. Αφηγήσεις μέσα από τα αρχεία υγείας - Εισαγωγικές ομιλίες 35:16

Ιουν 18, 2018

Τα φάρμακά σου φέρε Τέχνη…, που κάμνουνε –για λίγο- να μη νοιώθεται η πληγή. Αφηγήσεις μέσα από τα αρχεία υγείας - Εισαγωγικές ομιλίες

Γαβρόγλου Κώστας Τζούφη Μερόπη Αγγελόπουλος Γιώργος Ξυριδάκης Παντελής Καραπιδάκης Νίκος Μινώτου Μαριέττα Καραμανωλάκης Βαγγέλης Αντωνοπούλου Ζέττα

Γλώσσα: Ελληνική