Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Έρωτες στα χρόνια της Φυματίωσης

Πρασσά Αννίτα

18 Ιουνίου 2018

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN VIDEO & SLIDES
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 17:38 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 316
ΔΙΑΦΑΝΕΙΕΣ /

Η Παγκόσμια Ημέρα Αρχείων 2018 στα Γενικά Αρχεία του Κράτους
 

«τα φάρμακά σου φέρε Τέχνη…,

που κάμνουνε –για λίγο– να μη νοιώθεται η πληγή»*

αφηγήσεις μέσα από τα αρχεία υγείας
 

ομιλίες | παρουσίαση αρχειακού υλικού
 

Τα Γενικά Αρχεία του Κράτους (Γ.Α.Κ.), το Ιστορικό Αρχείο του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και το Ιστορικό Αρχείο του Δήμου Αθηναίων γιόρτασαν μαζί με το Δήμο Φιλοθέης-Ψυχικού την Παγκόσμια Ημέρα Αρχείων, διοργανώνοντας εκδήλωση τη Δευτέρα, 18 Ιουνίου 2018.
 

Η φετινή θεματική εστιάζει στις προσωπικές, ανθρώπινες ιστορίες, ιδωμένες μέσα από τα αρχεία της Υγείας.
 

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στην Κεντρική Υπηρεσία των Γ.Α.Κ. και περιλαμβάνει σχετικές ομιλίες και έκθεση αρχειακού υλικού, πρωτότυπου και ψηφιακού, των συμμετεχόντων φορέων. Η έκθεση αυτή, με τίτλο «...ελπίς παρέστη...»: αρχειακά τεκμήρια για την υγεία, πλαισίωνε τις εργασίες του συνεδρίου Αρχεία Φορέων Υγείας: Ιστορία και διαχείριση πηγών, το οποίο έλαβε χώρα στην Κεντρική Υπηρεσία των Γ.Α.Κ. στις 25-27 Απριλίου 2018.
 

Μέσα από την πλούσια συλλογή αρχειακού υλικού και τις ομιλίες της εκδήλωσης αναδεικνύεται η ιστορική πορεία της Υγείας στη χώρα μας, με τις περιπετειώδεις, σε πολλές περιπτώσεις, διαδρομές της, μέσα από προσωπικές περιπτώσεις λειτουργών της, ανθρώπων του πνεύματος αλλά και του απλού λαού, όπως αυτές αποτυπώνονται στις αρχειακές πηγές.


*Κ. Π. Καβάφης, Μελαγχολία του Ιάσωνος Κλεάνδρου ποιητού εν Κομμαγηνή· 595 μ.Χ.

Πρασσά Αννίτα Προϊσταμένη Γ.Α.Κ. – Αρχεία Ν. Μαγνησίας

Η Αννίτα Πρασσά είναι Προϊσταμένη στα Γενικά Αρχεία του Κράτους του νομού Μαγνησίας και παράλληλα διδάσκει ως μέλος Συνεργαζόμενου Εκπαιδευτικού Προσωπικού στο πρόγραμμα σπουδών «Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό» του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου.

Έχει σπουδάσει Ιστορία και Αρχαιολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών (1984), απ’ όπου επίσης έχει λάβει με «Άριστα» το διδακτορικό της δίπλωμα στη Νεότερη Ελληνική Ιστορία (1997).

Έχει διδάξει στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας τα γνωστικά αντικείμενα «Νεοελληνική Ιστορία» και «Διδακτική της Ιστορίας» (1998). Είχε την επιστημονική ευθύνη ευρωπαϊκού ερευνητικού προγράμματος, σε συνεργασία με το Ερευνητικό Κέντρο του Κόπερ της Σλοβενίας, με θέμα τον Ιωάννη Καποδίστρια (2001-2004).

Υπήρξε τακτική συνεργάτης του περιοδικού «Ε-Ιστορικά» της εφημερίδας «Ελευθεροτυπία» (2001-2005) και της συλλογικής σειράς Ιστορία των Ελλήνων (εκδ. Δομή 2006).

Έχει συμμετάσχει σε πολλά επιστημονικά και διεθνή συνέδρια στην Ελλάδα και το εξωτερικό και έχει δημοσιεύσει άρθρα σε επιστημονικά περιοδικά, πρακτικά συνεδρίων και συλλογικούς τόμους. Συνεργάζεται επίσης με την ΕΡΑ Βόλου, με την εκπομπή «Μηχανή του Χρόνου», με εφημερίδες και περιοδικά.

Τα δημοσιεύματά της αφορούν στον Νεοελληνικό Διαφωτισμό, στον Φιλελληνισμό, στις απαρχές της ίδρυσης του νεοελληνικού κράτους, στη διαμόρφωση της νεοελληνικής συνείδησης και στη νεότερη θεσσαλική ιστορία.

Έχουν εκδοθεί 6 βιβλία της με θέματα τον Ιωάννη Καποδίστρια, τον Ανδρέα Μιαούλη, τις Ηρωίδες της Ελληνικής Επανάστασης, τον Φιλελληνισμό του 1821 και την Πολιτιστική Ιστορία του Βόλου. Τον «Ανδρέα Μιαούλη» έχει συγγράψει με την Προϊσταμένη του Ιστορικού Αρχείου-Μουσείου Ύδρας,  Κων. Αδαμοπούλου.

Σχετικές ομιλίες

Τα φάρμακά σου φέρε Τέχνη…, που κάμνουνε –για λίγο- να μη νοιώθεται η πληγή. Αφηγήσεις μέσα από τα αρχεία υγείας - Εισαγωγικές ομιλίες 35:16

Ιουν 18, 2018

Τα φάρμακά σου φέρε Τέχνη…, που κάμνουνε –για λίγο- να μη νοιώθεται η πληγή. Αφηγήσεις μέσα από τα αρχεία υγείας - Εισαγωγικές ομιλίες

Γαβρόγλου Κώστας Τζούφη Μερόπη Αγγελόπουλος Γιώργος Ξυριδάκης Παντελής Καραπιδάκης Νίκος Μινώτου Μαριέττα Καραμανωλάκης Βαγγέλης Αντωνοπούλου Ζέττα

Γλώσσα: Ελληνική