Bodossaki Lectures on Demand

Ο ενεργός πολίτης: Εποχές ομαλότητας, εποχές κρίσης

Ντόλκας Χαράλαμπος, Αλιβιζάτος Νίκος, Λιάκος Αντώνης, Παπαϊωάννου Κωστής, Κατσουνάκη Μαρία, Παπαζώη Ελισάβετ

22 Μαΐου 2012

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN VIDEO & SLIDES
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 115:43 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 2714
ΔΙΑΦΑΝΕΙΕΣ /

Ντόλκας Χαράλαμπος Πρόεδρος Δ.Σ., Kantor Σύμβουλοι Επιχειρήσεων Α.Ε.
Αλιβιζάτος Νίκος Ομότιμος Καθηγητής, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών

Ο Νίκος Κ. Αλιβιζάτος είναι Ομότιμος Καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου του Πανεπιστημίου Αθηνών και δικηγόρος.

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1949, κατάγεται όμως από την Κεφαλλονιά και τη Χίο. Πτυχιούχος της Νομικής Αθηνών (1972), πήρε το διδακτορικό του στο Πανεπιστήμιο Paris II το 1977, με επιβλέποντα καθηγητή τον Georges Vedel.

Στα βιβλία του περιλαμβάνονται: Oι πολιτικοί θεσμοί σε κρίση, Όψεις της ελληνικής εμπειρίας, (Θεμέλιο, 1983), Κράτος και ραδιοτηλεόραση, Η θεσμική διάσταση (Αντ. Σάκκουλας, 1986), Ο αβέβαιος εκσυγχρονισμός (Πόλις, 2001), Πέρ' απ' το 16, Τα πριν και τα μετά (Μεταίχμιο, 2007), Το Σύνταγμα και οι εχθροί του στη νεοελληνική ιστορία, 1800-2010 (Πόλις, 2011), Ποια δημοκρατία μετά την κρίση; (Πόλις 2013).

Από το 1978, ασκεί ενεργό δικηγορία στο Συμβούλιο της Επικρατείας και το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου του Στρασβούργου.

Λιάκος Αντώνης Ιστορικός - Ομότιμος Καθηγητής, ΕΚΠΑ

Ο Αντώνης Λιάκος είναι ιστορικός, ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Γεννήθηκε στην Αθήνα (1947) και σπούδασε στη Φιλοσοφική Σχολή του ΑΠΘ. Φυλακίστηκε από το δικτατορικό καθεστώς από το 1969 έως το 1974. Πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές στην Ιταλία και εκπόνησε διδακτορική διατριβή στη νεώτερη και σύγχρονη ιστορία στο ΑΠΘ, το 1984. Δίδαξε στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του ΑΠΘ (1981-1990). Την περίοδο 1988-1989 ήταν Honorary Research Fellow στο Πανεπιστήμιο του Birmingham. Το 1990 εξελέγη αναπληρωτής καθηγητής στο τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και το 1994 εξελέγη τακτικός καθηγητής. Το 1995 ήταν Επισκέπτης καθηγητής στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο της Φλωρεντίας, και στο Πανεπιστήμιο του Sydney στην Αυστραλία. Το 1996-1997 ήταν Visiting Research Fellow στο Πανεπιστήμιο του Princeton, ΗΠΑ. Το 2001, ήταν επισκέπτης καθηγητής στην Ecole Normale Superieure στο Παρίσι. Συμμετέχει στο Συμβούλιο του European Doctorate in Social History. Το 2006 ήταν επισκέπτης ερευνητής, για δεύτερη φορά, στο Princeton. Από το 2005 είναι μέλος του Board της International Commission for History and Τheory of Historiography και από το 2010 έως το 2015 διετέλεσε πρόεδρος. Διευθύνει το αγγλόφωνο ιστορικό ηλεκτρονικό περιοδικό Historein που εκδίδεται από το 1999.

Το ερευνητικό και συγγραφικό έργο του αφορά την νεώτερη και σύγχρονη ιστορία, ειδικότερα την ιστορία της συγκρότησης των εθνικών κρατών στην Ελλάδα και στην Ιταλία, την κοινωνική ιστορία και την ιστορία της ευρωπαϊκής ιστοριογραφίας. Το συγγραφικό του έργο περιλαμβάνει οκτώ βιβλία και πάνω από εξήντα μελέτες δημοσιευμένες σε ελληνικά, αγγλικά, γαλλικά, ιταλικά επιστημονικά περιοδικά και ειδικούς τόμους. Έχει διατελέσει μέλος της Εφορείας των Γενικών Αρχείων του Κράτους, της Επιτροπής Ιστορίας της Εθνικής Τράπεζας, του ΔΣ των Αρχείων Σύγχρονης Κοινωνικής Ιστορίας και του Ιστορικού Αρχείου του Πανεπιστημίου Αθηνών. Διηύθυνε εκδοτικές σειρές Ιστορίας στους εκδοτικούς οίκους "Γνώση", "Θεμέλιο", δραστηριότητα που συνεχίζει στις εκδόσεις "Νεφέλη". Τα τωρινά του ενδιαφέροντα αφορούν την ιστορία και τη θεωρία της ιστοριογραφίας και τη διερεύνηση της ιστορίας ως πολιτισμικής πρακτικής. Έλαβε μέρος στο ερευνητικό πρόγραμμα του European Science Foundation "National Histories in Europe (NHIST) and the Cleiohres CLIOHRES.net" (“Creating Links and Innovative Overviews for a New History Research Agenda for the Citizens of a Growing Europe”).

Έλαβε το κρατικό βραβείο δοκιμίου για το βιβλίο του Αποκάλυψη, Ουτοπία και η Ιστορία (2011) και αναγορεύτηκε επίτιμος διδάκτορας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας (2019). Υπήρξε πρόεδρος της επιτροπής του Εθνικού και Κοινωνικού Διαλόγου για την Παιδεία το 2015-16.

Ιστοσελίδα του Αντώνη Λιάκου

Παπαϊωάννου Κωστής Γενικός Γραμματέας Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

Ο Κωστής Παπαϊωάννου από τον Μάρτιο του 2015 είναι Γενικός Γραμματέας Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στο Υπουργείο Δικαιοσύνης. Από το 2006 ως το 2015 εκλεγόταν Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου. Πρωτοστάτησε στη σύσταση του Δικτύου Καταγραφής Περιστατικών Ρατσιστικής Βίας. Παλιότερα ήταν για χρόνια Πρόεδρος του ελληνικού τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας. Σπούδασε Ιστορία και Αρχαιολογία στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας και πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές στις Πολιτικές Επιστήμες στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Επίσης, πραγματοποίησε σπουδές φωτογραφίας. Διδάσκει ως φιλόλογος στην Ελληνογαλλική Σχολή Αγίας Παρασκευής. Επίσης, έχει διδάξει ελληνικά σε αλλοδαπούς και έχει συμμετάσχει σε προγράμματα μειονοτικής εκπαίδευσης στη Θράκη.

Έχει ασχοληθεί με διάφορα θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όπως οι διακρίσεις, τα δικαιώματα των προσφύγων, οι καταστάσεις κρίσης λόγω μαζικών παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, η ρατσιστική βία στην Ευρώπη, η κατάργηση της θανατικής ποινής κ.ά. Αρθρογραφεί τακτικά στην εφημερίδα «Τα Νέα». Έχει συγγράψει σειρά βοηθητικών εγχειριδίων καθώς και επίσημα σχολικά βιβλία για τη διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας. Καθηγητής κοινωνιολογίας και ηθικής στο τμήμα θεολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Ασχολείται με το σύγχρονο πολιτισμό, το ρόλο των συμβολικών συστημάτων στην κοινωνία, τον πολιτιστικό πλουραλισμό και τα κοινωνικά και περιβαλλοντικά προβλήματα. Υπήρξε μέλος ομάδας προβληματισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με αντικείμενο τη μελέτη της πολιτιστικής διάστασης στην Ενωμένη Ευρώπη. Επίσης, είναι μέλος του Συμβουλίου Περιβάλλοντος του Α.Π.Θ..

Ορισμένα από τα εκδοθέντα έργα του είναι: "Κοινωνική δικαιοσύνη", Θεσσαλονίκη: Παρατηρητής, 1992, "Εκκλησία και πολιτική στην Ελλάδα (1750-1909)", Θεσσαλονίκη: Αφοί Κυριακίδη, 1992, "Θεολογία και κοινωνική δυναμική", Θεσσαλονίκη: Παρατηρητής, 1993, "Πολυπολιτισμικότητα και θρησκευτική ελευθερία", Θεσσαλονίκη: Βάνιας, 2004 (β΄ έκδοση επαυξημένη και βελτιωμένη), "Χριστιανισμός και κοινωνία. Κοινωνιολογική ανάλυση των σχέσεων τον Χριστιανισμού με την κοινωνία και τον πολιτισμό", Θεσσαλονίκη: Βάνιας, 2005, "Κοινωνική θεωρία και σύγχρονος πολιτισμός", Θεσσαλονίκη: Βάνιας, 2005, "Κοινωνιολογία", Θεσσαλονίκη: Βάνιας, 2007. Από τις εκδόσεις Μεταίχμιο κυκλοφορεί το βιβλίο του "Τα καθαρά χέρια της Χρυσής Αυγής: Ασκήσεις ναζιστικής καθαρότητας". Από την Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου κυκλοφορεί το βιβλίο του "Ας μιλήσουμε καθαρά για την Ακροδεξιά". Επίσης έχει δημοσιεύσει σεβαστό αριθμό επιστημονικών άρθρων σε συλλογικούς τόμους, περιοδικά και επετηρίδες, καθώς και άρθρα επικαιρότητας στον ημερήσιο Τύπο.

Κατσουνάκη Μαρία Δημοσιογράφος
Παπαζώη Ελισάβετ Πολιτικός Μηχανικός, Πρώην Υπουργός

ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΕΣ ΕΥΘΥΝΕΣ

Η Ελισάβετ Παπαζώη έχει διατελέσει Υπουργός Πολιτισμού από τις 19 Φεβρουαρίου 1999 ώς τις 13 Απριλίου 2000.

Επίσης, έχει διατελέσει Υπουργός Αιγαίου από το Σεπτέμβριο του 1996 ως το Φεβρουάριο του 1999. Προώθησε τη διατήρηση και την ανάδειξη της πολιτιστικής φυσιογνωμίας των νησιών, την πραγματοποίηση εκδόσεων, εκθέσεων, ανασκαφών, ταινιών. Ενίσχυσε τις υποδομές μεταφορών, προστασίας του περιβάλλοντος, αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών. Επίσης τις υποδομές υγείας με την δημιουργία ελικοδρομίων, την ίδρυση Πολυδύναμων Περιφερειακών Ιατρείων, την παροχή ασθενοφόρων στα νησιά. Προώθησε την οικολογική αξιοποίηση των μικρών νησιών του Αιγαίου και την κινητοποίηση του διεθνούς παράγοντα για την αποτροπή εγκατάστασης πυρηνικού εργοστασίου στο Ακουγιού.

Τέλος, έχει διατελέσει Υφυπουργός Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημοσίων ΄Εργων από το 1993- 1996. Αρμοδιότητες σε θέματα Ευρωπαϊκής ΄Ενωσης, Διεθνή και Κατοικίας. Προώθησε το Εθνικό Κτηματολόγιο, την προστασία των παράκτιων ζωνών, τη διαχείριση του φυσικού περιβάλλοντος και των υδάτινων πόρων και την αξιοποίηση ήπιων μορφών ενέργειας.

Ως Πρόεδρος και μέλος του Συμβουλίου Υπουργών Περιβάλλοντος της Ευρωπαϊκής ΄Ενωσης προώθησε δράσεις για την περιβαλλοντική προστασία των νησιών.

Ως Αντιπρόεδρος του Μεσογειακού Προγράμματος Δράσης των Ηνωμένων Εθνών, προώθησε την αποπυρηνικοποίηση της Μεσογείου και των Βαλκανίων.

ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΣΤΑΔΙΟΔΡΟΜΙΑ

Την περίοδο 1973-1982 ήταν Σύμβουλος μηχανικός σε μεγάλα έργα στην Ελλάδα και το εξωτερικό και στους παραδοσιακούς οικισμούς του ΕΟΤ. Αργότερα, κατά το διάστημα 1982-1986 διετέλεσε Νομάρχης Κυκλάδων και, στη συνέχεια, την τριετία 1987-1989 διετέλεσε Πρέσβης εκ προσωπικοτήτων στην Κούβα.

ΣΠΟΥΔΕΣ

Είναι πτυχιούχος Πολιτικός Μηχανικός από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Ακολούθησε Μεταπτυχιακές σπουδές στη Χωροταξία, Αγροτική Οικονομία και Κοινωνιολογία και Εφαρμοσμένη Πληροφορική στο Παρίσι. Επαγγελματική επιμόρφωση στο Ισραήλ, την Πολωνία και την Ολλανδία.