Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Τα παράδοξα των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων: φιλοσοφία, πολιτική και ψυχανάλυση

Δουζίνας Κώστας, Τσουκαλάς Κωνσταντίνος

13 Ιουνίου 2016

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN VIDEO & SLIDES
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 71:47 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 1981
ΔΙΑΦΑΝΕΙΕΣ /

Με την ομιλία «Τα παράδοξα των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων: φιλοσοφία, πολιτική και ψυχανάλυση» του Κώστα Δουζίνα, Διευθυντή του Ινστιτούτου Ανθρωπιστικών Επιστημών του Κολεγίου Μπέρκμπεκ, ολοκληρώθηκε τη Δευτέρα 13 Ιουνίου  η πρώτη ενότητα των διαλέξεων του νέου κύκλου εκδηλώσεων του Megaron Plus «Θεωρία στο Μέγαρο, φιλοσοφία, κριτική, ιστορία». 
 
Προλόγισε ο Κωνσταντίνος Τσουκαλάς, ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών και πρόεδρος του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού. 
 
Ο νέος Κύκλος του Megaron Plus, ο οποίος πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Birkbeck Institute for the Humanities και με επιμέλεια του Κ. Δουζίνα, θα συνεχιστεί την προσεχή καλλιτεχνική περίοδο 2016-2017, με μια δεύτερη ενότητα ομιλιών από κορυφαίους διανοητές της εποχής μας, όπως ο Σλαβόι Ζίζεκ, η Τζοάνα Μπερκ και ο Ρίτσαρντ Έβανς από τον χώρο της ιστορικής επιστήμης καθώς και η Τζάκλιν Ρόουζ και η Μαρίνα Γουόρνερ από το πεδίο των πολιτισμικών σπουδών.

Το Birkbeck Institute for the Humanities

Από τη ίδρυσή του το 2004, το Ινστιτούτο Ανθρωπιστικών Επιστημών του Κολεγίου Μπέρκμπεκ (Birkbeck Institute for the Humanities) του Πανεπιστήμιου του Λονδίνου εισέβαλε δυναμικά στην πανεπιστημιακή ζωή και τα πολιτισμικά δρώμενα της Μεγάλης Βρετανίας. Από τότε μέχρι σήμερα, ο δυναμισμός αυτός ξεπέρασε τον πανεπιστημιακό χώρο και τα όρια του Ηνωμένου Βασιλείου. Υπό τη διεύθυνση των Κώστα Δουζίνα (Director) και Σλαβόι Ζίζεκ (International Director), το Ινστιτούτο διαδραμάτισε και διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στην ανταλλαγή ιδεών, στον κριτικό έλεγχο αλλά και στην ανακαίνιση των ιδεολογιών σε παγκόσμιο επίπεδο καθώς και στην επανενεργοποίηση του δημόσιου διαλόγου και του ρόλου των διανοουμένων. Με τη θέση του στο κεντρικό Λονδίνο δίπλα στο Βρετανικό Μουσείο, το Ινστιτούτο καλεί διανοούμενους και πολίτες να συζητήσουν τα μεγάλα θέματα της επικαιρότητας από τη σκοπιά των «επιστημών των Γραμμάτων». Σε μια εποχή που οι ανθρωπιστικές σπουδές υφίστανται τεράστια επίθεση, η Φιλοσοφία, η Ιστορία, η Τέχνη και η Κριτική μπαίνουν πάλι στην καρδιά του δημόσιου διάλογου. 

Το Ινστιτούτο παρέχει υποτροφίες σε αναγνωρισμένους και νέους επιστήμονες, συγγραφείς, λογοτέχνες, διανοούμενους και καλλιτέχνες, γεγονός που τους επιτρέπει να περάσουν ένα χρονικό διάστημα στο Λονδίνο εξερευνώντας ιδέες, βιβλία και αρχεία. Μέσω της διοργάνωσης δημόσιων συζητήσεων, διαλέξεων, σεμιναρίων και συνεδρίων, στόχος του Ινστιτούτου είναι να προαγάγει την ενασχόληση με δημόσια θέματα της εποχής μας, τη διεπιστημονική έρευνα, την παραγωγή νέων ιδεών στις ανθρωπιστικές επιστήμες, τη διάδοσή τους στη δημόσια σφαίρα και τη συνεργασία μεταξύ ακαδημαϊκών και ερευνητών.

Δουζίνας Κώστας Καθηγητής Νομικής, Κολλέγιο του Birkbeck, UCL - Διευθυντής Birkbeck Institute for the Humanities - Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Α' Περιφέρειας Πειραιά

O Κώστας Δουζίνας είναι Καθηγητής Νομικής στο Κολλέγιο του Birkbeck του University of London. Έχει πραγματοποιήσει τις σπουδές του στην Αθήνα, το Λονδίνο και το Στρασβούργο, και έχει διδάξει στα πανεπιστήμια του Middlesex, Lancaster, Prague, Αθηνών, Griffith και Nanjung. Είναι ιδρυτικό μέλος του Critical Legal Conference, της Νομικής Σχολής του Birkbeck, αλλά και του Ινστιτούτου για Ανθρωπιστικές Επιστήμες του Πανεπιστημίου του Birkbeck του οποίου είναι σήμερα Διευθυντής. Επίσης είναι αρχισυντάκτης του "Law and Critique" του διεθνούς περιοδικού για την Κριτική Νομική Σκέψη, καθώς και Διευθύνων Σύμβουλος του εκδοτικού οίκου Birkbeck Law Press. Ο Κώστας Δουζίνας έχει γράψει εκτενώς πάνω στη νομική και πολιτική φιλοσοφία, τα ανθρώπινα δικαιώματα, την αισθητική, τη λογοτεχνία, την τέχνη και την κριτική θεωρία. Τα βιβλία του περιλαμβάνουν τα εξής: Postmodern Jurisprudence, Justice Miscarried, Law and Psychoanalysis, The End of Human Rights, Law and the Image, Critical Jurisprudence, Nomos and Aesthetics, Human Rights and Empire, Adieu Derrida, The Idea of Communism (επιμέλεια μαζί με τον Slavoj Zizek). Τα έργα του New Critical Legal Studies, The Philosophy of Human Rights and his Left and Rights κυκλοφόρησαν το 2012. Τα βιβλία του έχουν μεταφραστεί σε 12 γλώσσες και 4 από αυτά έχουν μεταφραστεί και στα ελληνικά. Μεταφράσεις των έργων του Human Rights and Empire και The Idea of Communism κυκλοφόρησαν το 2011 και το 2012 από τις Εκδόσεις Νήσος.

Ιστοσελίδα του Κώστα Δουζίνα στο Πανεπιστήμιο του Birkbeck

Τσουκαλάς Κωνσταντίνος Ομότιμος Καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών - Πρόεδρος του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1937. Μετά τις σπουδές του στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, ακολούθησε μεταπτυχιακές σπουδές Φιλοσοφίας του Δικαίου και Κοινωνιολογίας στα Πανεπιστήμια Heidelberg, Μονάχου, Παρισιού και Yale. To 1974 ανακηρύσσεται Διδάκτορας Γραμμάτων και Ανθρωπιστικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο Παρισίων. Από το 1961 έως το 1968 ασκεί δικηγορία στην Αθήνα. Απασχολήθηκε ως ερευνητής στο Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών Αθηνών (1963-1967) και στο γαλλικό Εθνικό Κέντρο Επιστημονικών Ερευνών (1968). Υπήρξε καθηγητής κοινωνιολογίας του Πανεπιστημίου Παρισίων και καθηγητής κοινωνιολογίας στο Τμήμα Πολιτικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αθηνών. Παράλληλα από το 1981 έως το 1989 άσκησε καθήκοντα επιστημονικού Διευθυντή στο Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών. Το 1993 ορίζεται Πρόεδρος του Δ.Σ. του ΕΚΚΕ, θέση που διατηρεί έως το 1995. Έχει επίσης διατελέσει Πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Κοινωνιολόγων, Μέλος του Ανωτάτου Συμβουλίου Έρευνας και Τεχνολογίας, επισκέπτης Καθηγητής στα Πανεπιστήμια Παρισίων, Princeton, Νέας Υόρκης, της Πόλεως του Μεξικού, καθώς και στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αθηνών, αρχηγός της ελληνικής αντιπροσωπείας στη Διάσκεψη Κορυφής του Ο.Η.Ε. για την Κοινωνική Ανάπτυξη (1994-1996). Είναι σήμερα Πρόεδρος του Δ.Σ. του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού. Στις βουλευτικές εκλογές του Ιανουαρίου του 2015 ήταν επικεφαλής στο ψηφοδέλτιο επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ και εξελέγη βουλευτής.

Σχετικές ομιλίες