Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Αγώνας για ανθρώπινη αξιοπρέπεια και εθνική συμφιλίωση

Μπίζος Γιώργος

19 Μαρτίου 2014

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN VIDEO & SLIDES
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 46:51 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 990
ΔΙΑΦΑΝΕΙΕΣ /

Με κύριο ομιλητή τον Γιώργο Μπίζο, στενό φίλο και δικηγόρο του Νέλσον Μαντέλα,  και την συμμετοχή του Υπουργού Δικαιοσύνης και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κ. Αθανασίου και του πρεσβευτή της Νοτίου Αφρικής κ. Μακγκετλα, το Ελληνο-Αφρικανικό Επιμελητήριο οργάνωσε εκδήλωση τιμής στη μνήμη του μεγάλου Αφρικανού ηγέτη την Τετάρτη, 19 Μαρτίου στον κατάμεστο χώρο του αμφιθεάτρου του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών. Πολιτικοί, διπλωμάτες, ακαδημαϊκοί , επιχειρηματίες και πλήθος ατόμων θαυμαστών του αγώνα του Μαντέλα παρακολούθησαν την εκδήλωση που χαρακτηρίστηκε από παλμό και συγκίνηση. 

Για την ισονομία και το Σύνταγμα με ανάλυση των θεμελιωδών του άρθρων και με προσωπικές αναμνήσεις καθήλωσε το ακροατήριο που ξεσπούσε συχνά σε χειροκροτήματα ο Γιώργος Μπίζος , ο οποίος ξεκίνησε από το Βασιλίτσι της Μεσσηνίας σε ηλικία 13 χρονών στην κατοχή και φτάνοντας στην Νότιο Αφρική αναδείχθηκε κορυφαίος νομικός υπερασπιστής ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Νότιο Αφρική και στενός φίλος και συνεργάτης του Νέλσον Μαντέλα. 

Ανθρώπινη, αξιοπρέπεια, κράτος δικαίου, δημοκρατική διακυβέρνηση χωρίς καμία διάκριση ανάμεσα στους πολίτες αποτελούν ακρογωνιαίοι λίθοι του Συντάγματος που προστατεύεται από στερεές δικλείδες ασφαλείας έναντι απόπειρας νόθευσής του. Ανάμεσα στις ελευθερίες που προβλέπονται είναι και η προστασία όλων των γλωσσών του πληθυσμού που συμπεριλαμβάνει και την ελληνική. 

Είπε ότι ντρέπεται για τον ρατσισμό που συναντά τόσο στην Ελλάδα όσο ντρεπόταν και στην Νότιο Αφρική. Οι φυλετικές γενικεύσεις πρέπει να αποφεύγονται και οι δυσκολίες, που περνά τα τελευταία χρόνια η Ελλάδα δεν πρέπει να μας αποθαρρύνουν καθώς η χώρα μας έχει ξεπεράσει πολύ χειρότερες καταστάσεις και έχει καταφέρει να ανορθωθεί, κατέληξε ο κ. Μπίζος, θερμά χειροκροτούμενος.


Το Blod  ευχαριστεί θερμά το σκηνοθέτη κ. Γιάννη Κατωμερή, για την παραχώρηση του αποσπάσματος από το το ντοκιμαντέρ του "Νέλσον Μαντέλα - Γιώργος Μπίζος, Οδύσσεια προς την Ελευθερία".

Μπίζος Γιώργος Νομικός
Ο Γιώργος Μπίζος γεννήθηκε το 1928 στο Βασιλίτσι Μεσσηνίας. Στη διάρκεια του B’ Παγκοσμίου Πολέμου, δραπέτευσε από την κατεχόμενη πατρίδα του και κατέφυγε ως πρόσφυγας στη Νότια Αφρική. Σπουδάζει Νομικά και ασχολείται με τη μάχιμη δικηγορία. Υπερασπιστής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των καταπιεσμένων Μαύρων, με εξέχουσα φυσιογνωμία τον Νέλσον Μαντέλα και άλλα ηγετικά στελέχη του Εθνικού Αφρικανικού Κογκρέσου, αναδεικνύεται σε μεγάλη νομική φυσιογνωμία. Μία από τις κύριες ενασχολήσεις του είναι σήμερα ο αγώνας του για την επιστροφή των μαρμάρων του Παρθενώνα. Έχει γράψει επίσης τα βιβλία No One to Blame? – In Pursuit of Justice in South Africa και Οδύσσεια προς την ελευθερία - 1928-1964.

Σχετικές ομιλίες

"Είμαστε όλοι Πολίτες": Προώθηση της Διαφάνειας στην Κοινωνία των Πολιτών» – Παρουσίαση της Χάρτας Διαφάνειας και Λογοδοσίας των ΜΚΟ 01:20:40

Ιαν 22, 2014

"Είμαστε όλοι Πολίτες": Προώθηση της Διαφάνειας στην Κοινωνία των Πολιτών» – Παρουσίαση της Χάρτας Διαφάνειας και Λογοδοσίας των ΜΚΟ

Λαγανόπουλος Σωτήρης Κουτζούκου Φαίη Τέντες Ιωάννης Mora Veronika Μπακούρης Κώστας Σουφλής Ιωάννης Λιαρίκος Κωσταντίνος

Γλώσσα: Ελληνική, Αγγλική