Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Μπορεί η διεθνής κοινότητα να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις ασφαλείας;

Caplan Richard, Kello Lucas, Αφεντούλη Ινώ, Κοππά Μαριλένα, Madden David

23 Οκτωβρίου 2018

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN VIDEO & SLIDES
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 64:36 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 406
ΔΙΑΦΑΝΕΙΕΣ /

Σημαίνουσες προσωπικότητες της βρετανικής και της ελληνικής ακαδημαϊκής κοινότητας, αλλά και ειδικοί σε θέματα διπλωματίας επιχείρησαν να δώσουν απαντήσεις στο ερώτημα «Μπορεί η διεθνής κοινότητα να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις ασφαλείας;», κατά τη διάρκεια της συζήτησης που φιλοξενήθηκε την Τρίτη 23 Οκτωβρίου στο πλαίσιο του Megaron Plus και της συνεργασίας του με ένα από τα πλέον ιστορικά εκπαιδευτικά ιδρύματα στον κόσμο, το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης. Οι ομιλητές ασχολήθηκαν, μεταξύ άλλων, με θέματα όπως η διαχείριση των συγκρούσεων, η ασφάλεια στον κυβερνοχώρο, η ευρωπαϊκή ασφάλεια, η διατλαντική συμμαχία και η επιρροή ανταγωνιστικών γεωπολιτικών παραγόντων. Το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης εκπροσώπησαν ο Dr. Richard Caplan, καθηγητής Διεθνών Σχέσεων που μίλησε για τις «Σύγχρονες παγκόσμιες προκλήσεις ασφαλείας» και ο Dr. Lucas Kello, αναπληρωτής καθηγητής Διεθνών Σχέσεων, ο οποίος εστίασε το ενδιαφέρον του στις «Απειλές ασφαλείας στον κυβερνοχώρο».
 

Στη συζήτηση έλαβαν επίσης μέρος η Δρ. Μαριλένα Κοππά, αναπληρώτρια καθηγήτρια του Τμήματος Διεθνών, Ευρωπαϊκών και Περιφερειακών Σπουδών του Παντείου Πανεπιστημίου, η οποία προσέγγισε το θέμα της «Ευρώπης και της κοινής πολιτικής ασφαλείας και άμυνας», και η Ινώ Αφεντούλη, διευθύντρια Προγράμματος στη Διεύθυνση Δημόσιας Διπλωματίας του ΝΑΤΟ, που παρουσίασε την ομιλία «Το νέο περιβάλλον ασφαλείας: η άποψη του ΝΑΤΟ» .
 

Τη συζήτηση συντόνισε ο Sir David Madden, πρώην πρέσβης του Ηνωμένου Βασιλείου στην Αθήνα.
 

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με το SEESOX (Κέντρο Σπουδών Νοτιοανατολικής Ευρώπης) του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης με την υποστήριξη της Διεύθυνσης Δημόσιας Διπλωματίας του ΝΑΤΟ (NATO Public Diplomacy Division) και του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων-ΙΔΙΣ (Institute for International Relations).

Caplan Richard Καθηγητής Διεθνών Σχέσεων, Πανεπιστήμιο Οξφόρδης
Kello Lucas Αναπληρωτής Καθηγητής Διεθνών Σχέσεων, Πανεπιστήμιο Οξφόρδης
Αφεντούλη Ινώ Εκτελεστική Διευθύντρια, Ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων (ΙΔΙΣ) Παντείου Πανεπιστημίου

Η Ινώ Αφεντούλη είναι Εκτελεστική Διευθύντρια του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων του Παντείου Πανεπιστημίου. Διαθέτει πολύχρονη εμπειρία στις διεθνείς σχέσεις, την ευρωπαϊκή και την εξωτερική πολιτική, τη δημόσια διπλωματία και τη στρατηγική επικοινωνία. Υπηρέτησε επί δυο δεκαετίες (2002-2022) ως υπεύθυνη προγραμμάτων της Διεύθυνσης Δημόσιας Διπλωματίας του ΝΑΤΟ, στην έδρα του Οργανισμού στις Βρυξέλλες. Με την ιδιότητα αυτή είχε την ευθύνη του σχεδιασμού και της εφαρμογής της επικοινωνιακής πολιτικής της Ατλαντικής Συμμαχίας στις χώρες μέλη της νότιας πτέρυγας (Ελλάδα, Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία, Πορτογαλία) και στις χώρες εταίρους στον Καύκασο και την Κεντρική Ασία.

Κατά τη διάρκεια της δημοσιογραφικής της σταδιοδρομίας (1985-2001), έχει συνεργαστεί με έντυπα και οπτικοακουστικά ΜΜΕ (εφημερίδες Καθημερινή, Μεσημβρινή, Αυγή, Ρ/Σ 9.84 και ΣΚΑΙ, το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, την ελληνική έκδοση του Economist Intelligence Unit, το περιοδικό Οικονομικός Ταχυδρόμος).

Μεταξύ των δημοσιεύσεων της περιλαμβάνονται τα βιβλία:

  • Διαδρομές με τον Βύρωνα Θεοδωρόπουλο, εκδ. Ποταμός, 2005.
  • Ποια Ευρώπη Θέλουμε, εκδ. Ι. Σιδερη, 1997.
  • Μάης ‘68, Είκοσι Χρόνια Μετά, εκδ. Οδυσσέας, 1988.

Επίσης, έχει δημοσιεύσει πλήθος άρθρων και συνεντεύξεων στα ΜΜΕ με τα οποία έχει συνεργαστεί ενώ έχει συμμετάσχει σε σειρά συνεδρίων και μεγάλων διοργανώσεων στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Σπούδασε Νομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στις Πολιτικές Επιστήμες και την Πολιτική Επικοινωνία στα Πανεπιστήμια Paris I-Sorbonne και Paris II. Διετέλεσε γενική γραμματέας του Ευρωπαϊκού Δικτύου Ελληνίδων Δημοσιογράφων, μέλος του ΔΣ της Ένωσης Πολιτών για την Παρέμβαση, ιδρυτικό μέλος του Ελληνο-Ισραηλινού Φόρουμ καθώς και του Ελληνο-Τουρκικού Φόρουμ.

Για την προσφορά της στην προώθηση της ευρωπαϊκής ιδέας, έχει τιμηθεί από την Ένωση Ευρωπαίων Δημοσιογράφων με το Βραβείο Καλλιγά (2001) και ήταν η Ελληνίδα υποψήφια για το βραβείο Γυναίκες της Ευρώπης (2000).

Κοππά Μαριλένα Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Διεθνών Σχέσεων, Τμήμα Διεθνών, Ευρωπαϊκών και Περιφερειακών Σπουδών, Πάντειο Πανεπιστήμιο - πρώην Ευρωβουλευτής

Η Μαριλένα Κοππά είναι Αναπληρώτρια Καθηγήτρια του Τμήματος Διεθνών, Ευρωπαϊκών και Περιφερειακών Σπουδών του Παντείου Πανεπιστημίου.

Υπήρξε μέλος της Ομάδας της Προοδευτικής Συμμαχίας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου από τον Οκτώβριο του 2007 έως τον Ιούλιο του 2014. Ήταν Αντιπρόεδρος της Μικτής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής ΕΕ – Τουρκίας από το Νοέμβριο του 2007 και Κοινοβουλευτική Εκπρόσωπος της Ομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών για θέματα Άμυνας και Ασφάλειας από τον Ιανουάριο του 2012. Υπήρξε μέλος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων και αναπληρωματικό μέλος της Επιτροπής Διεθνούς Εμπορίου και της Υποεπιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Διετέλεσε επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο από τον Ιούλιο του 2011 έως το Μάρτιο του 2013.

Πριν την εκλογή της στο Ευρωκοινοβούλιο, διετέλεσε υπεύθυνη του Τομέα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Κοινωνικής Ένταξης και Μετανάστευσης του ΠΑΣΟΚ και Πρόεδρος του Ινστιτούτου Στρατηγικών και Αναπτυξιακών Μελετών Ανδρέας Παπανδρέου (ΙΣΤΑΜΕ). Υπήρξε μέλος του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ από το 2005 έως το 2013 και μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου από το 2005 έως το 2008 και από το 2011 έως το 2012.

Πανεπιστημιακή Εκπαίδευση και Ακαδημαϊκή Σταδιοδρομία

Αποφοίτησε από τη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Είναι Διδάκτωρ Συγκριτικής Πολιτικής του Πανεπιστημίου Paris–X Nanterre (1991). Για χρόνια εργάστηκε ως ειδική σύμβουλος στο Υπουργείο Εξωτερικών σε θέματα ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης και διεύρυνσης.

Είναι Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Συγκριτικής Πολιτικής του Τμήματος Διεθνών, Ευρωπαϊκών και Περιφερειακών Σπουδών του Παντείου Πανεπιστημίου. Το συγγραφικό της έργο εστιάζει στο χώρο του εθνικισμού, των μειονοτήτων και της ευρωπαϊκής πολιτικής με έμφαση στη συγκριτική προσέγγιση.

Έχει γράψει σειρά άρθρων για θέματα διεθνούς πολιτικής και τρία βιβλία για την περιοχή των Βαλκανίων και συγκεκριμένα: «Μια Εύθραυστη Δημοκρατία: Η Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας ανάμεσα στο παρελθόν και στο μέλλον» (εκδόσεις Παπαζήση, Αθήνα, 1994), «Οι μειονότητες στα μετα-κομμουνιστικά Βαλκάνια» (εκδόσεις Νέα Σύνορα-Λιβάνη, Αθήνα, 1997), «Η συγκρότηση των κρατών στα Βαλκάνια» (εκδόσεις Νέα Σύνορα-Λιβάνη, Αθήνα, 2002).

Μιλά Γαλλικά, Αγγλικά, Ιταλικά, Βουλγαρικά και Σερβικά.

Madden David πρώην Πρέσβης του Ηνωμένου Βασιλείου στην Αθήνα

Ο Sir David Madden ήταν μέλος του διπλωματικού σώματος του Ηνωμένου Βασιλείου και διετέλεσε Ύπατος Αρμοστής της Βρετανίας στην Κύπρο 1994-1999 και έπειτα Πρέσβης στην Ελλάδα από το 1999 έως το 2004. Είχε πολλές άλλες τοποθετήσεις, στο Βερολίνο, τη Μόσχα, το Βελιγράδι κ.ά..

Σχετικές ομιλίες