Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

25 χρόνια μετα-κομμουνιστικής μετάβασης: επιτυχία ή όχι; (με παράλληλη μετάφραση)

Ekiert Grzegorz

18 Οκτωβρίου 2015

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN VIDEO & SLIDES
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 00:39:22 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 595
ΔΙΑΦΑΝΕΙΕΣ /
Ομιλητές
Ekiert Grzegorz

Γλώσσα
Αγγλική (με παράλληλη μετάφραση στα ελληνικά)

Ημερομηνία
18/10/2015

Διάρκεια
00:39:22

Εκδήλωση
4ο Διεθνές Συμπόσιο Θεσσαλονίκης

Χώρος
Κινηματοθέατρο Ολύμπιον, Θεσσαλονίκη

Διοργάνωση
Δίκτυο Ναυαρίνο

Κατηγορία
Διεθνείς Σχέσεις

Ετικέτες
Ευρώπη, Ανατολική Ευρώπη, Ρωσία, Βαλκάνια, Ουκρανία, Δύση, NATO

Η Πολιτιστική Εταιρεία Επιχειρηματιών Βορείου Ελλάδος και το Δίκτυο Ναυαρίνο, σε συνεργασία με το Ίδρυμα Konrad Adenauer, το Ερευνητικό Κέντρο του Διεθνούς Τμήματος του Πανεπιστημίου του Sheffield, City College, SEERC, και το ACT-American College of Thessaloniki, διοργάνωσαν το 4ο Διεθνές Συμπόσιο Θεσσαλονίκης/4th Thessaloniki International Symposium in World Affairs, στις 18 Οκτωβρίου 2015 στο κινηματοθέατρο Ολύμπιον.

Το Διεθνές Συμπόσιο Θεσσαλονίκης ξεκίνησε το 2012 στο πλαίσιο της εκατονταετηρίδας από την απελευθέρωση της πόλης και έχει καταστεί ένας σημαντικός θεσμός με μεγάλη απήχηση ιδιαίτερα στο φοιτητικό κοινό της πόλης. Το Συμπόσιο αποτελεί μια διεθνή συνάντηση κύρους και μια πλατφόρμα διαλόγου για τις κρίσιμες παγκόσμιες εξελίξεις και προκλήσεις της εποχής μας. Η φετινή διοργάνωση είχε θέμα: «Ο κόσμος το 2016 και πέρα: Η Ελλάδα στο τρίγωνο Ευρώπης, Ρωσίας & Μέσης Ανατολής» και θα εξετάσει τη θέση της χώρας στο σύνθετο και ευμετάβλητο πολιτικό και οικονομικό διεθνές περιβάλλον.

Πώς επηρέασε η ελληνική κρίση την Ευρώπη και την ευρωζώνη; Ποιά είναι η κατάσταση στα Βαλκάνια σήμερα; Πώς διαμορφώνεται η Μέση Ανατολή μετά την Αραβική Άνοιξη; Πώς επηρέασε η κρίση της Ουκρανίας τις σχέσεις της Ρωσίας με τη Δύση, αλλά και τους συσχετισμούς εντός του ΝΑΤΟ;  Πώς αποτιμάται η μετάβαση της Ανατολικής Ευρώπης από τον κομμουνισμό στη δημοκρατία της αγοράς; Πού πηγαίνει η Ευρώπη; Αυτά είναι ορισμένα μόνο από τα ερωτήματα στα οποία κλήθηκαν να απαντήσουν οι ομιλητές του Συμποσίου, στους οποίους συμπεριλαμβάνονται οι:

 

Nadia Arbatova, αναλύτρια της σύγχρονης Ρωσίας  και επικεφαλής του Institute for World Economy & International Relations της Μόσχας, 
Anne Barnard, ανταποκρίτρια των New York Times στη Βηρυτό για τη Μέση Ανατολή,  
Florian Bieber, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Graz, διευθυντής του Center for South East European Studies στην Αυστρία και ένας από τους πιο γνωστούς αναλυτές των Βαλκανίων σήμερα, 
Grzegorz Ekiert, καθηγητής κοινωνιολογίας και διευθυντής του Κέντρου Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Harvard,
Daniel Gros, διευθυντής του Centre for European Policy Studies στις Βρυξέλλες,
Joan Hoey, επικεφαλής αναλύτρια για την Κεντρική & Ανατολική Ευρώπη του Economist Intelligence Unit στο Λονδίνο, 
Joseph H. H. Weiler, πρόεδρος του European University Institute στη Φλωρεντία και ένας από τους μεγαλύτερους διανοητές του φαινομένου της ευρωπαϊκής ενοποίησης, 
Θανάσης Καμπάνης, δημοσιογράφος και συγγραφέας με ειδίκευση σε θέματα Μέσης Ανατολής από το Πανεπιστήμιο Columbia των ΗΠΑ, και
Θρασύβουλος Σταματόπουλος, βοηθός Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ, υπεύθυνος για τις Πολιτικές Υποθέσεις και την Πολιτική Ασφάλειας της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας.

Ekiert Grzegorz Καθηγητής - Διευθυντής, Center for European Studies, Πανεπιστήμιο Harvard, Βοστώνη

Ο Dr. Grzegorz Ekiert είναι Professor of Government, διευθυντής του Minda de Gunzburg Center for European Studies και Senior Scholar της Harvard Academy for International and Area Studies στο Πανεπιστήμιο του Harvard.

Τα διδακτικά και ερευνητικά του ενδιαφέροντα εστιάζονται σε θέματα συγκριτικής πολιτικής, αλλαγής καθεστώτων και εκδημοκρατισμού, κοινωνίας των πολιτών και  κοινωνικών κινημάτων, στο χώρο της Ανατολικής Ευρώπης.

Είναι συγγραφέας των έργων:

- The State Against Society: Political Crises and Their Aftermath in East Central Europe (1996)
-  Rebellious Civil Society: Popular Protest and Democratic Consolidation in Poland (with Jan Kubik, 1999)
- Capitalism and Democracy in Central and Eastern Europe: Assessing the Legacy of Communist Rule (co-edited with Stephen Hanson, 2003)

Άρθρα του, επίσης, έχουν δημοσιευθεί σε μεγάλο αριθμό επιστημονικών περιοδικών.

Ο Dr. Ekiert είναι Πρόεδρος της Μόνιμης Επιτροπής Ευρωπαϊκών Σπουδών, Senior Faculty Associate στο Davis Center for Russian and Eurasian Studiesμέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής του Weatherhead Center for International Affairs (όλες αυτές οι θέσεις στο Harvard University) και μέλος του Club of Madrid Advisory Committee.

Σχετικές ομιλίες