Bodossaki Lectures on Demand

Σχέσεις Ε.Ε-Τουρκίας: επαναφορά ή ρήξη

Μέριανος Προκόπιος, Σκανδάλης Δημήτριος, Συρίγος Άγγελος, Παπασωτηρίου Χαράλαμπος, Τσάκωνας Παναγιώτης, Κλάψης Αντώνης

7 Ιανουαρίου 2018

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 51:20 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 760

Η ΜΚΟ Ιωάννης Καποδίστριας, μέλος της ομάδας Youth for Europe, διοργάνωσε ημερίδα με θέμα: "Σχέσεις Ε.Ε-Τουρκίας: επαναφορά ή ρήξη;". Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 7 Ιανουαρίου 2018 στην αίθουσα "Θάλεια 3" στο ξενοδοχείο Ηilton Athens. Η ημερίδα φιλοξενήθηκε στο πλαίσιο του πολυσυνεδρίου "Εurasian Μoney Show Athens 2018". Την εκδήλωση συντόνισε ο Αντιπρόεδρος της ΜΚΟ Ιωάννης Καποδίστριας, Δημήτριος Σκανδάλης, πλαισιωμένος από σημαντικές προσωπικότητες του ακαδημαϊκού χώρου.
 

Αρχικά την εκδήλωση άνοιξε ο Προκόπιος Μέριανος, Πρόεδρος και Ιδρυτής της ΜΚΟ Ιωάννης Καποδίστριας, ο οποίος απηύθυνε σύντομο χαιρετισμό υπενθυμίζοντας την έντονη κοινωνική παρουσία της ΜΚΟ Ιωάννης Καποδίστριας. Συνέχισε κάνοντας αναφορά πάνω στη σημερινή κατάσταση της Τουρκίας πάνω σε θεσμικά, πολιτικά και γεωπολιτικά ζητήματα τονίζοντας την ανάγκη η Ελλάδα να βρίσκεται σε διαρκή παρακολούθηση της γείτονος χώρας.
 

Πρώτος ομιλητής του συνεδρίου ήταν ο Άγγελος Συρίγος, Aναπληρωτής Καθηγητής Διεθνούς Δικαίου και Εξωτερικής Πολιτικής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, ο οποίος ανέφερε πως θα ήταν ωφέλιμο οι σχέσεις Ε.Ε-Τουρκίας να διαμορφωθούν στη βάση μιας “à la carte” σχέσης αναγνωρίζοντας τις μεγάλες διαφορές που χωρίζουν την Τουρκία με την Ε.Ε καθώς και τις ενέργειες που έχουν γίνει από την μεριά της Ελλάδας με ιδιαίτερη έμφαση στη συμφωνία του Ελσίνκι (1999) όπου αποτελεί το αλφαβητάρι των Ελληνοτουρκικών σχέσεων. Συνέχισε λέγοντας ότι σήμερα η Τουρκία δεν συμπεριλαμβάνεται μεταξύ των αξιόπιστων εταίρων της Δύσης, αναφερόμενος στις στενές της σχέσεις με το Ιράν και τη Ρωσία.
 

Τον λόγο πήρε στη συνέχεια ο Xαράλαμπος Παπασωτηρίου, Καθηγητής Διεθνών Σχέσεων και Στρατηγικών Σπουδών στο Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και Διευθυντής του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων (Ι.ΔΙ.Σ.), ο οποίος και αυτός με τη σειρά του ανέλυσε την πολιτική απομόνωση που βιώνει σήμερα η Τουρκία καθώς και τις συνέπειες που μπορεί υπάρξουν από μια ενδεχόμενη αποχώρηση της Τουρκίας από το ΝΑΤΟ.
 

Ακολούθησε ο Παναγιώτης Τσάκωνας, Καθηγητής Διεθνών Σχέσεων, Σπουδών Ασφάλειας και Ανάλυσης Εξωτερικής Πολιτικής στο Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου, ο οποίος έκανε μια σύντομη αποτίμηση των κυριότερων γεγονότων που έχουν σημαδέψει την σχέση Ε.Ε-Τουρκίας καθώς και το πώς έχει κινηθεί η Ελλάδα στη διαμόρφωση της σχέσης της με την Τουρκία. Αναφέρθηκε επίσης στην ανάγκη κοινωνικοποίησης της Τουρκίας ώστε να προσεγγίσει το δυτικό πρότυπο ζωής και να πάψει η Ε.Ε να παριστάνει τον «θηριοδαμαστή» απέναντι στο «θηρίο» Τουρκία.
 

Τέλος, τον λόγο πήρε ο Αντώνης Κλάψης, Επιστημονικός Συντονιστής του Κέντρου Διεθνούς και Ευρωπαϊκής Πολιτικής Οικονομίας και Διακυβέρνησης του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και Διδάκτορας Διπλωματικής Ιστορίας του Παντείου Πανεπιστημίου, ο οποίος έκανε εκτενή αναφορά στη σημερινή πολιτική κατάσταση της Τουρκίας καθώς και τον θεσμικό κίνδυνο που θα υπάρξει σε περίπτωση εισχώρησης της Τουρκίας στην Ε.Ε με την ισχυρότατη παρουσία Τούρκων ευρωβουλευτών στο Ευρωκοινοβούλιο.


Μέριανος Προκόπιος Ιδρυτής και Πρόεδρος της Μ.Κ.Ο. Ιωάννης Καποδίστριας
Ο Προκόπης Μέριανος είναι Ιδρυτής και Πρόεδρος της ΜΚΟ Ιωάννης Καποδίστριας.

Είναι πτυχιούχος του τμήματος Γλώσσας, Φιλολογίας και Πολιτισμού Παρευξείνιων Χωρών και πραγματοποιεί μεταπτυχιακές σπουδές στο ΠΜΣ Περιβαλλοντική Διακυβέρνηση και Βιώσιμη Ανάπτυξη (Πρόγραμμα Jean Monnet) του τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Παντείου Πανεπιστημίου.

Έχει υπάρξει Εισηγητής και Διοργανωτής πλήθους ακαδημαϊκών διαλέξεων και συνεδρίων σε θέματα Διεθνών Σχέσεων, Περιβάλλοντος και Στρατηγικής.

Διευθύνει τις Ερευνητικές Ομάδες της Μ.Κ.Ο. Ιωάννης Καποδίστριας.

Έχει εργαστεί στην Τράπεζα της Ελλάδος και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Γραφείο για την Ελλάδα . Μιλάει Ρωσικά και Αγγλικά.

Σκανδάλης Δημήτριος Αντιπρόεδρος ΜΚΟ Ιωάννης Καποδίστριας, Οικονομολόγος-Διεθνολόγος
Πτυχιούχος του τμήματος Κοινωνικής Πολιτικής του Παντείου Πανεπιστημίου με μεταπτυχιακές σπουδές στο τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Οικονομικών Σπουδών του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Είναι επίσης κάτοχος διπλώματος στον τομέα του International Marketing από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.
Συρίγος Άγγελος Βουλευτής - Αναπληρωτής Καθηγητής, Πάντειο Πανεπιστήμιο Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών

Ο Άγγελος (Ευάγγελος) Συρίγος είναι Αναπληρωτής Καθηγητής Διεθνούς Δικαίου και Εξωτερικής Πολιτικής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο.

Στις βουλευτικές εκλογές του 2019 εξελέγη βουλευτής Α' Αθηνών με τη Νέα Δημοκρατία.

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1966. Είναι απόφοιτος της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και Διδάκτωρ Νομικής του Πανεπιστημίου του Μπρίστολ.

Έχει εργασθεί στο Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ (1993-94), για το Συμβούλιο της Ευρώπης και ως δικηγόρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών.

Υπηρέτησε ως Γενικός γραμματέας στο Υπουργείο Εσωτερικών αρμόδιος για τη μετανάστευση και την ιθαγένεια (2012- 2015) και ως Ειδικός Γραμματέας στο Υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων (2007- 2009) αρμόδιος για τους ελληνόπαιδες εξωτερικού και τους μουσουλμανόπαιδες στη Θράκη.

Έχει υπηρετήσει σε θέσεις ευθύνης για ζητήματα εξωτερικής πολιτικής μειονοτήτων, διαφάνειας και τηλεπικοινωνιών.

Έχει βραβευθεί το 1992 από την Ακαδημία Αθηνών για εργασία του σχετική με την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας.

Κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής του θητείας τιμήθηκε με Έπαινο από το Δ’ Σώμα Στρατού στη Θράκη για υπηρεσίες προς τη μειονότητα της Θράκης και με Εύφημο Μνεία από το Γενικό Επιτελείο Στρατού για την συνεισφορά του στη δημιουργία πομακικού-ελληνικού λεξικού.

Έχει γράψει βιβλία για τις ελληνoτουρκικές σχέσεις, το Κυπριακό, τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Ιστότοπος του Άγγελου Συρίγου

Παπασωτηρίου Χαράλαμπος Καθηγητής Διεθνών Σχέσεων και Στρατηγικών Σπουδών, Τμήμα Διεθνών, Ευρωπαϊκών και Περιφερειακών Σπουδών, Πάντειο Πανεπιστήμιο
Ο Χαράλαμπος Παπασωτηρίου είναι Καθηγητής Διεθνών Σχέσεων και Στρατηγικών σπουδών στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Αποφοίτησε με άριστα από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης (Σχολή Φιλοσοφίας, Πολιτικής και Οικονομικών) και πήρε το διδακτορικό του από το Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ (Τμήμα Πολιτικών Επιστημών). Είναι Πρόεδρος του Δ.Σ. και Διευθυντής του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων (Ι.ΔΙ.Σ.) του Παντείου Πανεπιστημίου. Συμμετέχει στο επιστημονικό συμβούλιο του Ινστιτούτου Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής.
Τσάκωνας Παναγιώτης Καθηγητής Διεθνών Σχέσεων, Σπουδών Ασφάλειας και Ανάλυσης Εξωτερικής Πολιτικής, Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών, Πανεπιστήμιο Αιγαίου

Ο Παναγιώτης Τσάκωνας είναι Καθηγητής Διεθνών Σχέσεων, Σπουδών Ασφάλειας και Ανάλυσης Εξωτερικής Πολιτικής στο Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Σπούδασε πολιτικές επιστήμες, διεθνείς σχέσεις και «σπουδές για την ασφάλεια» στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και στο Πανεπιστήμιο του Reading (Μεγάλη Βρετανία). Διετέλεσε Υπότροφος-Ερευνητής στο Ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων (Ι.ΔΙ.Σ), Research Fellow στο ΝΑΤΟ, μετα-διδακτορικός Υπότροφος-Ερευνητής στο Weatherhead Center for International Affairs του Πανεπιστημίου Harvard (1998-99) και Fulbright Visiting Scholar στο Macmillan Center for Area Studies του Πανεπιστημίου Yale (2003).

Εργάστηκε ως Επικεφαλής του Τμήματος Ανάλυσης Διεθνούς Πολιτικής στην εφημερίδα New Europe (1994-96), ως Επιστημονικός Σύμβουλος στη Διεύθυνση Στρατηγικών Μελετών του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας (1996-98) και ως Ειδικός Επιστήμων στο Υπουργείο των Εξωτερικών (1999-2003). Διετέλεσε Διευθυντής του Μεταπτυχιακού Προγράμματος «Πολιτικές, Οικονομικές και Διεθνείς Σχέσεις στη Μεσόγειο» και Πρόεδρος του Τμήματος Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου, μέλος της Συγκλήτου του Ευρω-Μεσογειακού Πανεπιστημίου (Euro-Mediterranean University) στη Σλοβενία, μέλος του Επιστημονικού Συμβουλίου του Ελληνικού Κέντρου Ευρωπαϊκών Μελετών (ΕΚΕΜ), μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Κέντρου Μελετών Ασφάλειας (ΚΕΜΕΑ) και Επιστημονικός Συνεργάτης του Ελληνικού Ιδρύματος Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ). Είναι συν-Διευθυντής της σειράς: Βιβλιοθήκη Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών των εκδόσεων Gutenberg και co-editor της ακαδημαϊκής επιθεώρησης Hellenic Studies/Etudes Helléniques.

Έχει συγγράψει και επιμεληθεί βιβλία, μελέτες και άρθρα σχετικά με ζητήματα περιφερειακής ασφάλειας, θεωρίας διεθνών σχέσεων, ανάλυσης εξωτερικής πολιτικής, ελληνοτουρκικών σχέσεων και ελληνικής εξωτερικής και αμυντικής πολιτικής. Άρθρα, βιβλιοκρισίες και συνεισφορές του σε συλλογικά έργα έχουν δημοσιευθεί στην Ελλάδα, σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, στις ΗΠΑ, στον Καναδά στη Νέα Ζηλανδία καθώς και σε επιστημονικά περιοδικά, όπως: Etudes Helléniques, Turkish Studies, Journal of Modern Hellenism, Journal of Southeast Europe and Black Sea Studies, Millennium, Politics, Security Dialogue, The Hague Journal of Diplomacy κ.ά.

Κλάψης Αντώνης Επίκουρος Καθηγητής Διπλωματίας και Διεθνούς Οργάνωσης, Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων, Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου

Ο Αντώνης Κλάψης είναι Επίκουρος Καθηγητής Διπλωματίας και Διεθνούς Οργάνωσης στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου. Είναι Επιστημονικός Συντονιστής του Κέντρου Διεθνούς και Ευρωπαϊκής Πολιτικής Οικονομίας και Διακυβέρνησης του ίδιου Τμήματος. Έχει διατελέσει Visiting Fellow στο Wilfried Martens Centre for European Studies. Έχει εργαστεί ως Εμπειρογνώμονας στην Επιτροπή Περιφερειών της Ευρωπαϊκής Ένωσης με αντικείμενο την Ευρωπαϊκή Πολιτική Γειτονίας και το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Δράσης για τη Μετανάστευση. Πρόσφατα κυκλοφόρησε από τις Εκδόσεις Πεδίο το βιβλίο του με τίτλο Πολιτική και διπλωματία της ελληνικής εθνικής ολοκλήρωσης, 1821-1923.

Είναι πτυχιούχος του τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Παντείου Πανεπιστημίου Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών, όπου πραγματοποίησε και τις μεταπτυχιακές του σπουδές με ειδίκευση στο Διεθνές Δίκαιο και τις Διπλωματικές Σπουδές. Το 2006 αναγορεύθηκε διδάκτορας Διπλωματικής Ιστορίας στο ίδιο Πανεπιστήμιο.

Σχετικές ομιλίες