Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Σχέσεις Ε.Ε-Τουρκίας: επαναφορά ή ρήξη

Μέριανος Προκόπιος, Σκανδάλης Δημήτριος, Συρίγος Άγγελος, Παπασωτηρίου Χαράλαμπος, Τσάκωνας Παναγιώτης, Κλάψης Αντώνης

7 Ιανουαρίου 2018

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 00:51:19 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 815

Η ΜΚΟ Ιωάννης Καποδίστριας, μέλος της ομάδας Youth for Europe, διοργάνωσε ημερίδα με θέμα: "Σχέσεις Ε.Ε-Τουρκίας: επαναφορά ή ρήξη;". Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 7 Ιανουαρίου 2018 στην αίθουσα "Θάλεια 3" στο ξενοδοχείο Ηilton Athens. Η ημερίδα φιλοξενήθηκε στο πλαίσιο του πολυσυνεδρίου "Εurasian Μoney Show Athens 2018". Την εκδήλωση συντόνισε ο Αντιπρόεδρος της ΜΚΟ Ιωάννης Καποδίστριας, Δημήτριος Σκανδάλης, πλαισιωμένος από σημαντικές προσωπικότητες του ακαδημαϊκού χώρου.

Αρχικά την εκδήλωση άνοιξε ο Προκόπιος Μέριανος, Πρόεδρος και Ιδρυτής της ΜΚΟ Ιωάννης Καποδίστριας, ο οποίος απηύθυνε σύντομο χαιρετισμό υπενθυμίζοντας την έντονη κοινωνική παρουσία της ΜΚΟ Ιωάννης Καποδίστριας. Συνέχισε κάνοντας αναφορά πάνω στη σημερινή κατάσταση της Τουρκίας πάνω σε θεσμικά, πολιτικά και γεωπολιτικά ζητήματα τονίζοντας την ανάγκη η Ελλάδα να βρίσκεται σε διαρκή παρακολούθηση της γείτονος χώρας.

Πρώτος ομιλητής του συνεδρίου ήταν ο Άγγελος Συρίγος, Aναπληρωτής Καθηγητής Διεθνούς Δικαίου και Εξωτερικής Πολιτικής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, ο οποίος ανέφερε πως θα ήταν ωφέλιμο οι σχέσεις Ε.Ε-Τουρκίας να διαμορφωθούν στη βάση μιας “à la carte” σχέσης αναγνωρίζοντας τις μεγάλες διαφορές που χωρίζουν την Τουρκία με την Ε.Ε καθώς και τις ενέργειες που έχουν γίνει από την μεριά της Ελλάδας με ιδιαίτερη έμφαση στη συμφωνία του Ελσίνκι (1999) όπου αποτελεί το αλφαβητάρι των Ελληνοτουρκικών σχέσεων. Συνέχισε λέγοντας ότι σήμερα η Τουρκία δεν συμπεριλαμβάνεται μεταξύ των αξιόπιστων εταίρων της Δύσης, αναφερόμενος στις στενές της σχέσεις με το Ιράν και τη Ρωσία.

Τον λόγο πήρε στη συνέχεια ο Xαράλαμπος Παπασωτηρίου, Καθηγητής Διεθνών Σχέσεων και Στρατηγικών Σπουδών στο Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και Διευθυντής του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων (Ι.ΔΙ.Σ.), ο οποίος και αυτός με τη σειρά του ανέλυσε την πολιτική απομόνωση που βιώνει σήμερα η Τουρκία καθώς και τις συνέπειες που μπορεί υπάρξουν από μια ενδεχόμενη αποχώρηση της Τουρκίας από το ΝΑΤΟ.

Ακολούθησε ο Παναγιώτης Τσάκωνας, Καθηγητής Διεθνών Σχέσεων, Σπουδών Ασφάλειας και Ανάλυσης Εξωτερικής Πολιτικής στο Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου, ο οποίος έκανε μια σύντομη αποτίμηση των κυριότερων γεγονότων που έχουν σημαδέψει την σχέση Ε.Ε-Τουρκίας καθώς και το πώς έχει κινηθεί η Ελλάδα στη διαμόρφωση της σχέσης της με την Τουρκία. Αναφέρθηκε επίσης στην ανάγκη κοινωνικοποίησης της Τουρκίας ώστε να προσεγγίσει το δυτικό πρότυπο ζωής και να πάψει η Ε.Ε να παριστάνει τον «θηριοδαμαστή» απέναντι στο «θηρίο» Τουρκία.

Τέλος, τον λόγο πήρε ο Αντώνης Κλάψης, Επιστημονικός Συντονιστής του Κέντρου Διεθνούς και Ευρωπαϊκής Πολιτικής Οικονομίας και Διακυβέρνησης του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και Διδάκτορας Διπλωματικής Ιστορίας του Παντείου Πανεπιστημίου, ο οποίος έκανε εκτενή αναφορά στη σημερινή πολιτική κατάσταση της Τουρκίας καθώς και τον θεσμικό κίνδυνο που θα υπάρξει σε περίπτωση εισχώρησης της Τουρκίας στην Ε.Ε με την ισχυρότατη παρουσία Τούρκων ευρωβουλευτών στο Ευρωκοινοβούλιο.

Μέριανος Προκόπιος Ιδρυτής και Πρόεδρος της Μ.Κ.Ο. Ιωάννης Καποδίστριας

Ο Προκόπης Μέριανος είναι Ιδρυτής και Πρόεδρος της ΜΚΟ Ιωάννης Καποδίστριας.

Είναι πτυχιούχος του τμήματος Γλώσσας, Φιλολογίας και Πολιτισμού Παρευξείνιων Χωρών και πραγματοποιεί μεταπτυχιακές σπουδές στο ΠΜΣ Περιβαλλοντική Διακυβέρνηση και Βιώσιμη Ανάπτυξη (Πρόγραμμα Jean Monnet) του τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Παντείου Πανεπιστημίου.

Έχει υπάρξει Εισηγητής και Διοργανωτής πλήθους ακαδημαϊκών διαλέξεων και συνεδρίων σε θέματα Διεθνών Σχέσεων, Περιβάλλοντος και Στρατηγικής.

Διευθύνει  τις Ερευνητικές Ομάδες της Μ.Κ.Ο. Ιωάννης Καποδίστριας.

Έχει εργαστεί στην Τράπεζα της Ελλάδος και  στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Γραφείο για την Ελλάδα. Μιλάει Ρωσικά και Αγγλικά.

Σκανδάλης Δημήτριος Αντιπρόεδρος ΜΚΟ Ιωάννης Καποδίστριας, Οικονομολόγος-Διεθνολόγος

Πτυχιούχος του τμήματος Κοινωνικής Πολιτικής του Παντείου Πανεπιστημίου με μεταπτυχιακές σπουδές στο τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Οικονομικών Σπουδών του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Είναι επίσης κάτοχος διπλώματος στον τομέα του International Marketing από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Συρίγος Άγγελος Αναπληρωτής Καθηγητής, Πάντειο Πανεπιστήμιο Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών - Υφυπουργός Παιδείας

Ο Άγγελος (Ευάγγελος) Συρίγος είναι αν. καθηγητής Διεθνούς Δικαίου και Εξωτερικής Πολιτικής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο.

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1966. Είναι απόφοιτος της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και διδάκτωρ Νομικής του Πανεπιστημίου του Μπρίστολ.

Έχει εργασθεί στο Πανεπιστήμιο του Καίμπριτζ (1993-΄94), για το Συμβούλιο της Ευρώπης και ως δικηγόρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών.

Υπηρέτησε ως Γενικός Γραμματέας στο Υπουργείο Εσωτερικών αρμόδιος για τη μετανάστευση και την ιθαγένεια (2012-2015) και ως Ειδικός Γραμματέας στο Υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων (2007-2009) αρμόδιος για τους ελληνόπαιδες εξωτερικού και τους μουσουλμανόπαιδες στη Θράκη.

Έχει υπηρετήσει σε θέσεις ευθύνης για ζητήματα εξωτερικής πολιτικής, μειονοτήτων, διαφάνειας και τηλεπικοινωνιών.

Βραβεύθηκε το 1992 από την Ακαδημία Αθηνών για εργασία του σχετική με την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας.

Κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής του θητείας τιμήθηκε με Έπαινο από το Δ΄ Σώμα Στρατού στη Θράκη για υπηρεσίες προς τη μειονότητα της Θράκης και με Εύφημο Μνεία από το Γενικό Επιτελείο Στρατού για τη συνεισφορά του στη δημιουργία πομακικού-ελληνικού λεξικού.

Έχει γράψει βιβλία για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, το Κυπριακό, πρόσφατα για τη Συμφωνία των Πρεσπών, αρθρογραφεί τακτικά στον Τύπο και σχολιάζει στα ΜΜΕ ζητήματα εξωτερικής πολιτικής.

Εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής στην Α΄ Αθηνών με τη Νέα Δημοκρατία στις 7 Ιουλίου 2019.

Ορκίστηκε Υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων αρμόδιος για θέματα ανώτατης εκπαίδευσης στις 5 Ιανουαρίου 2021.

Έχει διατελέσει μέλος της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων και της Ειδικής Διαρκούς Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Βουλής των Ελλήνων, καθώς και μέλος της Ελληνικής Αντιπροσωπείας στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (OSCE PA).

Είναι παντρεμένος με την Ειρήνη Σταματούδη και έχουν τρία παιδιά.

Ιστότοπος του Άγγελου Συρίγου

Παπασωτηρίου Χαράλαμπος Καθηγητής Διεθνών Σχέσεων και Στρατηγικών Σπουδών, Τμήμα Διεθνών, Ευρωπαϊκών και Περιφερειακών Σπουδών, Πάντειο Πανεπιστήμιο

Ο Χαράλαμπος Παπασωτηρίου είναι Καθηγητής Διεθνών Σχέσεων και Στρατηγικών σπουδών στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Αποφοίτησε με άριστα από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης (Σχολή Φιλοσοφίας, Πολιτικής και Οικονομικών) και πήρε το διδακτορικό του από το Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ (Τμήμα Πολιτικών Επιστημών). Είναι Πρόεδρος του Δ.Σ. και Διευθυντής του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων (Ι.ΔΙ.Σ.) του Παντείου Πανεπιστημίου. Συμμετέχει στο επιστημονικό συμβούλιο του Ινστιτούτου Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής.

Τσάκωνας Παναγιώτης Καθηγητής Διεθνών Σχέσεων, Σπουδών Ασφάλειας και Ανάλυσης Εξωτερικής Πολιτικής, ΕΚΠΑ - Επικεφαλής Προγράμματος Ασφάλειας, ΕΛΙΑΜΕΠ

Ο Παναγιώτης Τσάκωνας είναι καθηγητής διεθνών σχέσεων, σπουδών ασφάλειας και ανάλυσης εξωτερικής πολιτικής στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του Πανεπιστημίου Αθηνών και επικεφαλής του προγράμματος Ασφάλειας και Τουρκίας στο Ελληνικό Ίδρυμα Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ).

Σπούδασε πολιτικές επιστήμες και διεθνείς σχέσεις στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και πραγματοποίησε μεταπτυχιακές «σπουδές για την ασφάλεια» στο Πανεπιστήμιο του Reading, Μεγάλη Βρετανία. Διετέλεσε Υπότροφος-Ερευνητής στο Ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων (Ι.ΔΙ.Σ), Research Fellow στο ΝΑΤΟ, μετα-διδακτορικός Υπότροφος-Ερευνητής στο Weatherhead Center for International Affairs του Πανεπιστημίου Harvard (1998-99), Fulbright Scholar στο Macmillan Center for Area Studies του Πανεπιστημίου Yale (2003) και Academic Visitor στο St Antony's College του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης (Trinity Term 2015).

Εργάστηκε ως Επιστημονικός Σύμβουλος στη Διεύθυνση Στρατηγικών Μελετών του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας (1996-98), ως Ειδικός Επιστήμων στο Υπουργείο των Εξωτερικών και ως Σύμβουλος του Υπουργού των Εξωτερικών (1999-2003). Υπηρέτησε ως μέλος ΔΕΠ στο Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου (2003-2019), όπου διετέλεσε Πρόεδρος του Τμήματος και Διευθυντής του Μεταπτυχιακού Προγράμματος. Έχει διδάξει σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο στην Ελλάδα και σε πανεπιστήμια στην Κύπρο, την Τουρκία, την Γερμανία, τον Καναδά και τις Ηνωμένες Πολιτείες και έχει συμμετάσχει ως ομιλητής σε πληθώρα διεθνών συμποσίων, συνεδρίων και workshops. Διετέλεσε μέλος Διοικητικών και Επιστημονικών Συμβουλίων διαφόρων ερευνητικών και επιστημονικών φορέων στην Ελλάδα και το εξωτερικό και Πρόεδρος του Κέντρου Μελετών Ασφάλειας (ΚΕ.ΜΕ.Α) και συν-Εκδότης (co-editor) της ακαδημαϊκής επιθεώρησης Hellenic Studies/Etudes Helléniques.

Ερευνητικό και συγγραφικό έργο
Το ερευνητικό και συγγραφικό του έργο αφορά σε ζητήματα περιφερειακής ασφάλειας, θεωρίας διεθνών σχέσεων, ανάλυσης εξωτερικής πολιτικής, ελληνοτουρκικών σχέσεων, στρατηγικής εθνικής ασφάλειας και ελληνικής εξωτερικής πολιτικής. Έχει δημοσιεύσει άρθρα στα ελληνικά, αγγλικά, γαλλικά, γερμανικά και ιταλικά και σε επιστημονικά περιοδικά, όπως: Journal of Southeast Europe and Black Sea Studies, Millennium, Journal of Modern Hellenism, Turkish Studies, Politics, Etudes Helléniques, Security Dialogue, New Zealand International Review, The Hague Journal of Diplomacy, Welt Trends-Das Außenpolitische Journal κ.ά. Στα βιβλία του περιλαμβάνονται: Στρατηγική Εθνικής Ασφάλειας: Οικοδομώντας το Ελληνικό Μοντέλο στον Εικοστό Πρώτο Αιώνα (Αθήνα: Παπαζήσης, 2005, με Θ. Ντόκο); Multilateralism and Security Institutions in an Era of Globalization (Routledge, London, 2007, συν-επιμέλεια.) και The Incomplete Breakthrough in Greek-Turkish Relations. Grasping Greece’s Socialization Strategy (Palgrave-Macmillan, New York, 2010 [προτάθηκε από την Modern Greek Studies Association (MGSA) για το “Edmund Keeley Book Prize”].

Πρόσφατες δημοσιεύσεις
Οι Εξωτερικές Σχέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης (επιμέλεια με Σ. Μπλαβούκο και Δ. Μπουραντώνη, Εκδόσεις Ι. Σιδέρης, Αθήνα, 2019) και (με Θ. Ντόκο): Ο Δρόμος Είναι τα Βήματά μας. Οδικός Χάρτης Εθνικής Ασφάλειας για την Ελλάδα του Μέλλοντος (Ι. Σιδέρης, Αθήνα, 2019).

Κλάψης Αντώνης Επίκουρος Καθηγητής Διπλωματίας και Διεθνούς Οργάνωσης, Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων, Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου

Ο Αντώνης Κλάψης είναι Επίκουρος Καθηγητής στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου. Είναι επιστημονικός συντονιστής του Κέντρου Διεθνούς και Ευρωπαϊκής Πολιτικής Οικονομίας και Διακυβέρνησης του ίδιου Τμήματος. Είναι μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής του Ιδρύματος της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία, καθώς και του Επιστημονικού Συμβουλίου του Wilfried Martens Centre for European Studies. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα επικεντρώνονται στην ελληνική πολιτική και διπλωματική ιστορία.

Σχετικές ομιλίες