Bodossaki Lectures on Demand

Μεσογειακή διατροφή και μακροβιότητα

Σπαθαράκης Γιώργος

2 Απριλίου 2011

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN VIDEO & SLIDES
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 18:05 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 2073
ΔΙΑΦΑΝΕΙΕΣ /

Παρά το γεγονός ότι είναι ευρέως διαδεδομένο ότι η Μεσογειακή Διατροφή είναι μία και μοναδική, στην πραγματικότητα πρόκειται για μια σειρά από δίαιτες οι οποίες είναι αντιπροσωπευτικές διαφορετικών πολιτισμικών καταβολών σε χώρες της Μεσογείου. Φυσικά, οι δίαιτες αυτές μοιράζονται κοινά χαρακτηριστικά.

Έτσι, με τον όρο «Μεσογειακή διατροφή» περιγράφεται μια δίαιτα πλούσια σε δημητριακά ολικής αλέσεως, τροφές πλούσιες σε πολύακόρεστα λιπαρά οξέα, ελαιόλαδο, τροφές υψηλής περιεκτικότητας σε αντιοξειδωτικά και μέτρια κατανάλωση αλκοόλ.

Η πρώτη απόδειξη για τα ευεργετικά αποτελέσματα της μεσογειακής διατροφής στην υγεία καταγράφτηκε στη δεκαετία του 1960 όταν ο αμερικανός διατροφολόγος πραγματοποίησε την «μελέτη των επτά χωρών». Βασικό εύρημα της μελέτης ήταν τα εξαιρετικά μικρά ποσοστά καρδιαγγειακών επεισοδίων στην Ελλάδα (3 θάνατοι στα 1000 άτομα της μελέτης), την Ιαπωνία (13 θάνατοι) και την Ιταλία (24 θάνατοι) σε αντίθεση με τις ΗΠΑ (92 θάνατοι) και την Φινλανδία (171 θάνατοι).

Από τότε πλήθος μελετών έχει τεκμηριώσει τα ευεργετικά αποτελέσματα της μεσογειακής διατροφής στην υγεία και τη μακροβιότητα κυρίως μέσω της προστασίας από τα καρδιαγγειακά και ορισμένους τύπους καρκίνου.

Είναι χαρακτηριστικό το εύρημα πρόσφατης μελέτης μεταξύ Ελλήνων ανδρών που διαβιούν στην Ελλάδα ή την Αυστραλία: η διατήρηση των ελληνικών διατροφικών συνηθειών στην αλλοδαπή παρέχει προστασία από τον καρκίνο του προστάτη.

Άλλες προστατευτικές δράσεις της μεσογειακής διατροφής που έχουν καταγραφεί αφορούν στο μεταβολισμό των οστών, τη ρευματοειδή αρθρίτιδα αλλά και τις νευροεκφυλιστικές νόσους όπως η άνοια ή η νόσος του Αλτσχάιμερ

Σπαθαράκης Γιώργος Διευθυντής Γηριατρικής - Γεροντολογίας, Κέντρο Υγείας Ιτέα

Ο Γιώργος Σπαθαράκης είναι Διευθυντής του Κέντρου Υγείας της Ιτέας. Διδάσκει στη Σχολή Φυσιοθερεπείας και Νοσηλευτικής των ΤΕΙ Λαμίας και είναι Εθνικός Αντιπρόσωπος της Ελλάδας στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της EURACT (European Academy of Teachers in General Practice/Family Medicine).

1. Keys, A. Seven countries. A multivariate analysis of death and coronary heart disease. Harvard University Press, 1980
 
2. Itsiopoulos, C., Hodge, A. & Kaimakamis, M. Can the Mediterranean diet prevent prostate cancer? Molecular Nutrition & Food Research, Wiley Online Library, 2009, Vol. 53(2), pp. 227-239
 
3. Pérez-López, F., Chedraui, P., Haya, J. & Cuadros, J. Effects of the Mediterranean diet on longevity and age-related morbid conditions. Maturitas, Elsevier, 2009, Vol. 64(2), pp. 67-79
 
4. Bamia et al., Dietary patterns and survival of older Europeans: the EPIC-Elderly Study (European Prospective Investigation into Cancer and Nutrition). Public Health Nutr. 2007a
 
5. Tourlouki, E., Polychronopoulos, E., Zeimbekis, A., Tsakountakis, N., Bountziouka, V., Lioliou, E., Papavenetiou, E., Polystipioti, A., Metallinos, G., Tyrovolas, S. & othersThe ‘secrets’ of the long livers in Mediterranean islands: the MEDIS study. The European Journal of Public Health, Oxford Univ Press, 2010, Vol. 20(6), pp. 659

Σχετικές ομιλίες