Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Κείμενα και Εικόνες, Καλλιτέχνες και Στοχαστές στον πληθυντικό και διακλαδικό κόσμο του Tériade

Μιχαηλίδου Μαίρη

27 Απριλίου 2023

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 00:40:18 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 111
Ομιλητές
Μιχαηλίδου Μαίρη

Γλώσσα
Ελληνική

Ημερομηνία
27/04/2023

Διάρκεια
00:40:18

Εκδήλωση
Ελληνο-Γαλλικές Διεπιστημονικές Συναντήσεις

Χώρος
Πολιτιστικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Αθηνών (Κτίριο Κωστή Παλαμά) & Πρεσβεία της Γαλλίας στην Ελλάδα

Διοργάνωση
Ελληνο-Γαλλικές Διεπιστημονικές Συναντήσεις

Κατηγορία
Τέχνες / Πολιτισμός

Ετικέτες
Teriade, Στρατής Ελευθεριάδης-Tériade, λιθογραφία, ποιητές, ζωγράφοι, ποίηση, ζωγραφική, εκδόσεις, κείμενα, εικόνες

“… Αν πέτυχα την προσέγγιση των ποιητών με τους ζωγράφους σε αυτά τα βιβλία, αυτό βασικά οφείλεται στο γεγονός ότι οι άνθρωποι αυτοί με έβλεπαν πρώτα σαν φίλο, σαν ομότεχνό τους, που μιλούσα την ίδια με εκείνους γλώσσα. Χωρίς την φιλία δεν θα είχα καταφέρει τίποτα. Μην ζητάτε άλλη εξήγηση. Δεν υπάρχουν ούτε ηρωισμοί ούτε μυστήρια…”.

Ευστράτιος Ελευθεριάδης – Teriade

Ο Teriade υπήρξε ποιητής, ζωγράφος, κριτικός τέχνης, συλλέκτης και κυρίως υψηλής ευαισθησίας και ποιότητας εκδότης. Όμως από την διεθνή καλλιτεχνική κοινότητα αναγνωρίστηκε, ως ο μοναδικός «εμψυχωτής», ως ο εμπνευστής του πρωτοφανούς φαινομένου της προσέγγισης ποιητών, λογοτεχνών, φιλοσόφων και καλλιτεχνών σε μια πρωτόγνωρη σύζευξη λέξεων, ιδεών και εικόνων. Για να το πετύχει ο Teriade κινήθηκε όπως σημειώνει ο στενός του φίλος Οδυσσέας Ελύτης, απλά και φυσικά, σεμνά και ταπεινά “όπως όλοι αυτοί που κάνουν καλό σε αυτό τον τόπο, πολλές φορές παρά τη θέλησή μας”.

Με το δικό του ήρεμο και “νοχελικό” τρόπο κατορθώνει να συνδυάσει τη γραφή με τη ζωγραφική, το κείμενο με την εικόνα. Η δραστηριότητά του ξεπέρασε την συνηθισμένη έννοια της έκδοσης γιατί ο ίδιος συμμετείχε στη δημιουργία, σχεδίαζε τους ιδανικότερους τρόπους απόδοσης της εικόνας και μετά από συνεχή αναζήτηση της τελικής επιλογής προσέτρεχε στα κορυφαία τυπογραφεία και το Εθνικό Τυπογραφείο της Γαλλίας για την εκτύπωση.

Με τον Teriade η εικαστική και πνευματική δημιουργία συνυπήρξαν στις μοναδικές του εκδόσεις που αναδιατύπωσαν τους κανόνες της καλλιτεχνικής λιθογραφίας.

Γιατί ο ευφυής Μυτιληνιός κατόρθωσε να μεταπείσει διανοούμενους απόλυτα εχθρικούς με την τέχνη της εποχής τους όπως ο Paul Valery και ο Paul Claudel που συνεργάστηκαν αρμονικά με τους εκπροσώπους των νέων κινημάτων όπως οι Picasso, Chagall, Matisse, Giacometti, Miro, Lezer, Bonnard, Le Corbiusier. Στους συνεργάτες και φίλους ξεχωρίζουν επίσης οι Gide, Camus, Joyce, Hemingway, Yourcenar και την ελληνική του συντροφιά αποτελούν εκτός από τον Οδυσσέα Ελύτη, οι Γιώργος Γουναρόπουλος, Άγγελος Καντακουζινός, Κώστας Βάρναλης και ο Γιάννης Τσαρούχης.

Μιχαηλίδου Μαίρη Ιστορικός Τέχνης - Επίτιμη Γενική Διευθύντρια του Υπουργείου Πολιτισμού

Η Μαρία Μιχαηλίδου γεννήθηκε στον Βόλο. Αποφοίτησε από το Αρχαιολογικό και Ιστορικό Τμήμα της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Έλαβε Δίπλωμα Ανωτάτων Σπουδών (D.E.S.) στην ιστορία της Τέχνης και την Αρχαιολογία από τη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου της Toulouse της Γαλλίας.

Τα τελευταία 35 χρόνια υπηρέτησε στο Υπουργείο Πολιτισμού σε διάφορες διευθυντικές θέσεις, μεταξύ των οποίων ως Γενική Διευθύντρια Σύγχρονου Πολιτισμού.

Διετέλεσε Διευθύντρια της Εθνικής Πινακοθήκης και Μουσείου Αλεξάνδρου Σούτζου.

Έχει προωθήσει την σύνταξη νόμων για καλλιτεχνικά θέματα και έχει συντάξει μελέτες, εισηγήσεις και προτάσεις για το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, την ασφάλιση των καλλιτεχνών, την ένταξη των έργων τέχνης σε δημόσιους χώρους, την προστασία των κινητών έργων τέχνης καθώς και την δημιουργία μουσειακών μονάδων σε διάφορες περιοχές της Ελλάδος.

Έχει μετάσχει με εισηγήσεις, διαλέξεις και μαθήματα σε πολλά συνέδρια για πολιτιστικά θέματα στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Εκπροσώπησε την Ελλάδα σε διεθνείς οργανισμούς με ουσιαστικές παρεμβάσεις, όπως στην Καλλιτεχνική Επιτροπή για την Ένταξη του Έργου Τέχνης στο νέο κτίριο του Συμβουλίου στις Βρυξέλλες όπου πέτυχε την τοποθέτηση για πρώτη φορά, έργου Έλληνα δημιουργού, του γλύπτη Γιώργου Ζογγολόπουλου, στην αυλή των επισήμων.

Με επιλογή από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είναι μέλος της Ακαδημαϊκής Επιτροπής του Μουσείου της Ιστορίας της Ευρώπης στις Βρυξέλες.

Διετέλεσε επί πολλά χρόνια Πρόεδρος του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς, Ενώσεως Κριτικών και Ιστορικών Τέχνης (AICA) και μέλος της Societe Europeénne de Culture στη Βενετία.

Ως μέλος της Εταιρείας Προστασίας Σπαστικών, συνεισέφερε στην επιτυχία των δημοπρασιών έργων τέχνης «60 Καλλιτέχνες για την Πόρτα Ανοιχτή» και «80 Καλλιτέχνες δίνουν το χέρι τους για τα παιδιά της Πόρτας Ανοιχτής». Είναι επίσης μέλος της Αστικής Εταιρείας - Πόρτα Ανοιχτή".

Σχετικές ομιλίες