Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Η Νύχτα της Φιλοσοφίας - Η ξεχασμένη φωνή ή Από την πρώτη κραυγή στον τελευταίο ψίθυρο

De Gaudemar Martine

2 Μαΐου 2014

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN VIDEO & SLIDES
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 38:41 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 798
ΔΙΑΦΑΝΕΙΕΣ /
Ομιλητές
De Gaudemar Martine

Γλώσσα
Γαλλική

Ημερομηνία
02/05/2014

Διάρκεια
38:41

Εκδήλωση
Η Νύχτα της Φιλοσοφίας - Ο Λόγος

Χώρος
Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών

Διοργάνωση
Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος

Κατηγορία
Φιλοσοφία

Ετικέτες
φιλοσοφία

Η Νύχτα της Φιλοσοφίας  γεννήθηκε στο Παρίσι τον Ιούνιο 2010, με πρωτοβουλία της Ecole Νormale Supérieure. Περισσότερα από 1.800 άτομα παρακολούθησαν τις διαλέξεις και τις αναγνώσεις και είδαν ταινίες, θεάματα ή παραστάσεις. Η μεγάλη επιτυχία αυτής της διοργάνωσης οδήγησε στην επανάληψή της δυο ακόμη φορές, το 2011 και το 2013, ενώ πολύ γρήγορα άρχισε να ταξιδεύει εκτός Γαλλίας, με πρώτη στάση το Λονδίνο τον Ιούνιο 2012 και στη συνέχεια την Αθήνα το Μάιο 2014 και το Βερολίνο το προσεχές φθινόπωρο.
 
Η μορφή της εκδήλωσης στην Αθήνα ήταν ίδια με αυτή της πρώτης διοργάνωσης:  περισσότεροι από σαράντα Έλληνες και Γάλλοι φιλόσοφοι, διανοούμενοι και καλλιτέχνες συμμετείχαν, από τις 8 το βράδυ ως τις 2 μετά τα μεσάνυχτα, σε διάφορους χώρους όλου του Γαλλικού Ινστιτούτου Αθηνών, σε δρώμενα με κεντρικό θέμα τον Λόγο, την ποικιλομορφία της έννοιάς του, της έκτασής του και την ανάλυση όσο το δυνατόν περισσότερων πτυχών του:  Aτομικές ομιλίες, στρογγυλές τράπεζες με διάφορα θέματα όπως, οι σχέσεις μεταξύ φιλοσοφίας και πολιτικής, η λογοτεχνία, η τέχνη κ.α.
 
Οι διοργανωτές επισημαίνουν σχετικά με το νόημα της εκδήλωσης:  Η Ελλάδα, όπως και η Ευρώπη, βρίσκεται σε κρίση. Επειδή ίδιον της λογοτεχνίας και των τεχνών είναι να αποτυπώνουν τη ζωή και τα απρόοπτα της μοίρας, αλλά και το μέλλον, επειδή η φιλοσοφία και οι στοχαστές επιχειρούν μέσω της λογικής, να aποκρυπτογραφήσουν το σκότος του πραγματικού, η Νύχτα της Φιλοσοφίας - ο Λόγος προτείνει πολλαπλές προσεγγίσεις του εν λόγω ζητήματος, συνδυάζοντας τις φωνές Ελλήνων και Γάλλων φιλοσόφων και συγγραφέων, ως προς το θεμελιώδες ερώτημα του Λόγου. Οι συζητήσεις στρογγυλής τραπέζης και οι μεμονωμένες εισηγήσεις της μαραθώνιας αυτής εκδήλωσης, προτείνουν συμπλεκόμενες οπτικές γωνίες αναφορικά με τη θέση του φιλοσόφου στο δημόσιο χώρο του σήμερα, με τη λογοτεχνική διάσταση του φιλοσοφικού κειμένου ή ακόμη και με το συσχετισμό μεταξύ τέχνης και στοχασμού.”

De Gaudemar Martine Ομότιμη Καθηγήτρια Φιλοσοφίας, Πανεπιστήμιο Paris-Ouest Nanterre - Επίτιμο μέλος του Institut Universitaire de France

Η Martine de Gaudemar είναι απόφοιτος της ENS (École Normale Supérieure, Παρίσι), διορισμένη καθηγήτρια φιλοσοφίας και κρατικός Διδάκτωρ (θέμα διατριβής: Η έννοια της δύναμης στον Leibniz). Επίσης έχει μεταπτυχιακό στην κλινική ψυχολογία, είναι οµότιµη καθηγήτρια φιλοσοφίας στο Πανεπιστήμιο Paris Ouest Nanterre, και επίτιμο µέλος του Institut Universitaire de France. Εξειδίκευση: Ιστορία της κλασικής φιλοσοφίας. Θεωρία του υποκειμένου. Συγγραφέας πολυάριθμων άρθρων κυρίως για τους Leibniz, Cavell και Ricœur, μελετάει την ανθρωπολογική διάσταση της όπερας και του κινηματογράφου υπό το πρίσμα της φιλοσοφίας του πολιτισμού. Πρόσφατα εκδοθέντα έργα: Locke και Leibniz: δύο τεχνοτροπίες ορθολογισμού (Locke et Leibniz: deux styles de rationalité), (σε συνεργασία µε τον Philippe Hamou, Δεκέμβριος 2010). Η φωνή των προσωπικοτήτων (La voix des personnages), εκδόσεις Cerf, Μάιος 2011, Οι αναδιπλώσεις  της  φωνής  (Les plis de la voix), σε συνεργασία µε  την Anne Lacheret και τον Olivier Renaut, εκδόσεις Lambert-Lucas, Απρίλιος 2013.

Σχετικές ομιλίες