Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Θρησκεία και φιλοσοφία: Σύγχρονες προσεγγίσεις

Βιρβιδάκης Στέλιος, Ζουμπουλάκης Σταύρος

9 Οκτωβρίου 2014

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN VIDEO & SLIDES
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 58:09 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 2745
ΔΙΑΦΑΝΕΙΕΣ /
Ομιλητές
Βιρβιδάκης Στέλιος
Ζουμπουλάκης Σταύρος

Γλώσσα
Ελληνική

Ημερομηνία
09/10/2014

Διάρκεια
58:09

Εκδήλωση
Θρησκεία στον σύγχρονο κόσμο (Κύκλος διαλέξεων)

Χώρος
Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Διοργάνωση
Μέγαρο Μουσικής Αθηνών - Megaron Plus
Άρτος Ζωής

Κατηγορία
Θρησκεία, Φιλοσοφία

Ετικέτες
θρησκεία, φιλοσοφία

Ο καθηγητής Στέλιος Βιρβιδάκης περιγράφει την προβληματική της φιλοσοφίας της θρησκείας, όπως διαμορφώνεται στην εποχή μας, απέναντι στις προκλήσεις του σύγχρονου αθεϊσμού. Η ομιλία του εκκινεί από το γεγονός ότι «η κατανόηση της θρησκείας ως συνόλου πεποιθήσεων και πρακτικών, με αναφορά σε μια ιδιαίτερη υπερβατική διάσταση, αποτελεί βασικό αντικείμενο της φιλοσοφικής σκέψης». Ως εκ τούτου ο καθηγητής εξετάζει βασικές θέσεις και επιχειρήματα σχετικά με το περιεχόμενο της θρησκευτικής πίστης,  κυρίως από τη σκοπιά της αναλυτικής φιλοσοφικής παράδοσης, αλλά και μέσα από την προοπτική του διαλόγου με εναλλακτικές φαινομενολογικές και ερμηνευτικές προσεγγίσεις. Η παράδοξη επιμονή του θρησκευτικού φαινομένου στον σύγχρονο κόσμο και η καθοριστική σε πολλές περιπτώσεις επιρροή του, αντίθετα από τις ιστορικές προβλέψεις, καθιστά αναγκαία την ανοιχτή και αδογμάτιστη επανασυζήτησή του.
 
Σε αυτό ακριβώς το σκεπτικό στηρίζεται η διοργάνωση του νέου κύκλου διαλέξεων του Megaron Plus με τίτλο «Θρησκεία στον σύγχρονο κόσμο», στη διάρκεια του οποίου τέσσερις εξέχοντες ομιλητές, άνθρωποι του πνεύματος, πανεπιστημιακοί, καθηγητές φιλοσοφίας, θεολόγοι και νομικοί που έχουν επιδείξει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το αντικείμενο, θα δώσουν ισάριθμες διαλέξεις που αφορούν στο διάλογο της θρησκείας (περισσότερο της χριστιανικής, αναπόφευκτα) με τη σύγχρονη φιλοσοφία, όπως επίσης στο διάλογο των θρησκειών μεταξύ τους αλλά και τη σχέση της θρησκείας με την εκκοσμίκευση και τη δημοκρατία. Σε ζητήματα, δηλαδή, που δεν ανακινούνται απλώς και μόνο λόγω επικαιρότητας.

Βιρβιδάκης Στέλιος Ομότιμος Καθηγητής Φιλοσοφίας ΕΚΠΑ

O Στέλιος Βιρβιδάκης γεννήθηκε στην Αθήνα και είναι απόφοιτος του Κολλεγίου Αθηνών. Έχει σπουδάσει Φιλοσοφία στο Τμήμα Φιλοσοφίας, Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας του EKΠΑ, στο Πανεπιστήμιο Paris I (Sorbonne-Panthéon) και στο Πανεπιστήμιο Princeton, όπου πήρε το διδακτορικό του δίπλωμα το 1984. Έχει διδάξει ως επισκέπτης καθηγητής στα Πανεπιστήμια Rennes και Grenoble (Γαλλία), Keio (Ιαπωνία), Κύπρου και Wuhan (Kίνα). Έχει συγγράψει τη μονογραφία La robustesse du bien (Éditions Jacqueline Chambon, 1996) [σε εκτενέστερη ελληνική έκδοση, Η υφή της ηθικής πραγματικότητας (Leader Books, 2009)], εγχειρίδια για τη διδασκαλία της φιλοσοφίας στο Λύκειο και έχει δημοσιεύσει πολλά άρθρα σε διεθνή και ελληνικά επιστημονικά περιοδικά, σε συλλογικούς τόμους, πρακτικά συνεδρίων και φιλοσοφικά λεξικά, για θέματα κυρίως ηθικής φιλοσοφίας, γνωσιολογίας, φιλοσοφίας της θρησκείας και φιλοσοφίας της λογοτεχνίας. Είναι διευθυντής της Συντακτικής Επιτροπής του φιλοσοφικού περιοδικού Δευκαλίων και εκπρόσωπος της Ελληνικής Φιλοσοφικής Εταιρείας στη Διοικούσα Επιτροπή της FISP (Fédération internationale des sociétés philosophiques). Aπό τη Γαλλική κυβέρνηση του έχει απονεμηθεί ο τίτλος του Chevalier dans l'ordre des Palmes Académiques.

Ζουμπουλάκης Σταύρος Φιλόλογος - Συγγραφέας - Πρόεδρος Εφορευτικού Συμβουλίου Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδας

O Σταύρος Ζουμπουλάκης γεννήθηκε το 1953 στη Συκιά Λακωνίας. Σπούδασε νομική και φιλολογία στην Αθήνα και φιλοσοφία στο Παρίσι. Δίδαξε πολλά χρόνια στη μέση εκπαίδευση. Από το 1998 ως το 2012 διετέλεσε διευθυντής του περιοδικού «Νέα Εστία». Είναι πρόεδρος, από το 2008, του Δ.Σ. του βιβλικού ιδρύματος «Άρτος Ζωής». Το Φεβρουάριο 2013 ανέλαβε τη θέση του προέδρου του Εφορευτικού Συμβουλίου της Εθνικής Βιβλιοθήκης. Το 2015 αναγορεύτηκε επίτιμος διδάκτορας του Τμήματος Φιλοσοφίας, Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Έχει συγγράψει πλήθος έργων μυθιστορηματικού, πολιτικού, φιλολογικού και θεολογικού περιεχομένου ενώ αρθρογραφεί τακτικά στον ημερήσιο τύπο. Το 2016 για το βιβλίο του με τίτλο Υπό το φως του μυθιστορήματος τιμήθηκε με το Κρατικό Βραβείο δοκιμίου κριτικής ενώ το 2017 τιμήθηκε με το βραβείο του Ιδρύματος Πέτρου Χάρη της Ακαδημίας Αθηνών για το έργο του Ο στεναγμός των πενήτων. Δοκίμια για τον Παπαδιαμάντη.

Σχετικές ομιλίες