Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Η Νύχτα της Φιλοσοφίας - O στοχασμός περί τέχνης και η τέχνη του στοχάζεσθαι

Guérin Michel, Ζήκα Φαίη, Ξαγοράρης Ζάφος, De Gaudemar Martine

2 Μαΐου 2014

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN VIDEO & SLIDES
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 00:35:56 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 1806
ΔΙΑΦΑΝΕΙΕΣ /
Ομιλητές
Guérin Michel
Ζήκα Φαίη
Ξαγοράρης Ζάφος
De Gaudemar Martine

Γλώσσα
Γαλλική, Ελληνική

Ημερομηνία
02/05/2014

Διάρκεια
00:35:56

Εκδήλωση
Η Νύχτα της Φιλοσοφίας - Ο Λόγος

Χώρος
Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών

Διοργάνωση
Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος

Κατηγορία
Φιλοσοφία

Ετικέτες
φιλοσοφία, τέχνη

Η Νύχτα της Φιλοσοφίας  γεννήθηκε στο Παρίσι τον Ιούνιο 2010, με πρωτοβουλία της Ecole Νormale Supérieure. Περισσότερα από 1.800 άτομα παρακολούθησαν τις διαλέξεις και τις αναγνώσεις και είδαν ταινίες, θεάματα ή παραστάσεις. Η μεγάλη επιτυχία αυτής της διοργάνωσης οδήγησε στην επανάληψή της δυο ακόμη φορές, το 2011 και το 2013, ενώ πολύ γρήγορα άρχισε να ταξιδεύει εκτός Γαλλίας, με πρώτη στάση το Λονδίνο τον Ιούνιο 2012 και στη συνέχεια την Αθήνα το Μάιο 2014 και το Βερολίνο το προσεχές φθινόπωρο.

Η μορφή της εκδήλωσης στην Αθήνα ήταν ίδια με αυτή της πρώτης διοργάνωσης:  περισσότεροι από σαράντα Έλληνες και Γάλλοι φιλόσοφοι, διανοούμενοι και καλλιτέχνες συμμετείχαν, από τις 8 το βράδυ ως τις 2 μετά τα μεσάνυχτα, σε διάφορους χώρους όλου του Γαλλικού Ινστιτούτου Αθηνών, σε δρώμενα με κεντρικό θέμα τον Λόγο, την ποικιλομορφία της έννοιάς του, της έκτασής του και την ανάλυση όσο το δυνατόν περισσότερων πτυχών του:  Aτομικές ομιλίες, στρογγυλές τράπεζες με διάφορα θέματα όπως, οι σχέσεις μεταξύ φιλοσοφίας και πολιτικής, η λογοτεχνία, η τέχνη κ.α.

Οι διοργανωτές επισημαίνουν σχετικά με το νόημα της εκδήλωσης:  “Η Ελλάδα, όπως και η Ευρώπη, βρίσκεται σε κρίση. Επειδή ίδιον της λογοτεχνίας και των τεχνών είναι να αποτυπώνουν τη ζωή και τα απρόοπτα της μοίρας, αλλά και το μέλλον, επειδή η φιλοσοφία και οι στοχαστές επιχειρούν μέσω της λογικής, να aποκρυπτογραφήσουν το σκότος του πραγματικού, η Νύχτα της Φιλοσοφίας - ο Λόγος προτείνει πολλαπλές προσεγγίσεις του εν λόγω ζητήματος, συνδυάζοντας τις φωνές Ελλήνων και Γάλλων φιλοσόφων και συγγραφέων, ως προς το θεμελιώδες ερώτημα του Λόγου. Οι συζητήσεις στρογγυλής τραπέζης και οι μεμονωμένες εισηγήσεις της μαραθώνιας αυτής εκδήλωσης, προτείνουν συμπλεκόμενες οπτικές γωνίες αναφορικά με τη θέση του φιλοσόφου στο δημόσιο χώρο του σήμερα, με τη λογοτεχνική διάσταση του φιλοσοφικού κειμένου ή ακόμη και με το συσχετισμό μεταξύ τέχνης και στοχασμού.”

Το θέμα του στρογγυλού τραπεζιού «O στοχασμός περί τέχνης και η τέχνη του στοχάζεσθαι»

Για τον Πλάτωνα, η τέχνη και η φιλοσοφία ήταν ασυμβίβαστες. Για τον Καντ, η τέχνη είναι πρωτίστως ένα παιχνίδι με τις έννοιες, ενώ η φιλοσοφία τις παίρνει στα σοβαρά… Ως φορείς και ως σχηματοποίηση της σκέψης και των παραστάσεων, ανέπτυξαν στενές σχέσεις, όπου εναλλάσσονται αντιπαραθέσεις και αμοιβαιότητα. Αυτή η αλληλεπίδραση συγκεντρώνεται στο θέμα της ή των γλωσσών, η μεταμοντερνικότητα έχοντας καταλήξει, κατά μία έννοια, στην αντικατάστασή τους με «μεταγλώσσες». Κατά συνέπεια, σε ποιο βαθμό ο στοχασμός περί τέχνης και η τέχνη του στοχάζεσθαι διατηρούν μια σχέση αμοιβαίας επιρροής;

Το Blod ευχαριστεί θερμά το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος για την παραχώρηση του video της εκδήλωσης.

 

Guérin Michel Συγγραφέας - Οµότιμος Καθηγητής, Πανεπιστήμιο Aix-Marseille
Ζήκα Φαίη Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Φιλοσοφίας και Θεωρίας της Τέχνης, Τµήµα Θεωρίας και Ιστορίας της Τέχνης, Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών

Η Φαίη Ζήκα είναι Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Φιλοσοφίας και Θεωρίας της Τέχνης στο Τμήμα Θεωρίας και Ιστορίας της Τέχνης της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών και Αντιπρύτανις της ΑΣΚΤ (2019-22). Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα αφορούν τις θεωρίες του χρώματος και τις εικαστικές εφαρμογές τους, τις σχέσεις μεταξύ αισθήσεων και αισθητικής, ζητήματα ταυτότητας και φύλου, τη σχέση τέχνης και φύσης, τη σχέση της φιλοσοφίας με τις τέχνες και τις επιστήμες. Άρθρα της έχουν δημοσιευτεί σε ελληνικά και διεθνή επιστημονικά περιοδικά, σε συλλογικούς τόμους και σε καταλόγους εκθέσεων. Η μονογραφία της Απορία τέχνες και σκέψεις κατεργάζεται: Φιλοσοφικές έρευνες στη σύγχρονη τέχνη κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Άγρα (2018). Έχει επιμεληθεί το βιβλίο του David Batchelor Χρωμοφοβία (Άγρα, 2013), τον κατάλογο της έκθεσης Απουσία (Νήσος, 2013) και τη συλλογή κειμένων Τέχνη, Σκέψη, Ζωή: Η αισθητική φιλοσοφία του Αλέξανδρου Νεχαμά (Οκτώ, 2014).

Ξαγοράρης Ζάφος Εικαστικός

Ο Ζάφος Ξαγοράρης σπούδασε στην ΑΣΚΤ και στο MIT. Το θέμα της Διδακτορικής του Διατριβής, η οποία αποκτήθηκε από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, ήταν η κατασκευή των θαυμάτων από τον Ήρωνα τον Αλεξανδρέα. Εκτός από σχέδια δύο διαστάσεων το καλλιτεχνικό του έργο περιλαμβάνει ηχητικές εγκαταστάσεις και δράσεις στον δημόσιο χώρο. Υπήρξε ένας από τους επιμελητές του ελληνικού περιπτέρου στην Μπιενάλε Αρχιτεκτονικής της Βενετίας, 2004 και στην 2η Μπιενάλε της Αθήνας, 2009. Είναι Αναπληρωτής Καθηγητής στην Α.Σ.Κ.Τ. ενώ έχει υπάρξει προσκεκλημένος ερευνητής στο Πανεπιστήμιο Columbia της Νέας Υόρκης και στο Πανεπιστήμιο του Sassari στην Σαρδηνία.

De Gaudemar Martine Ομότιμη Καθηγήτρια Φιλοσοφίας, Πανεπιστήμιο Paris-Ouest Nanterre - Επίτιμο μέλος του Institut Universitaire de France

Η Martine de Gaudemar είναι απόφοιτος της ENS (École Normale Supérieure, Παρίσι), διορισμένη καθηγήτρια φιλοσοφίας και κρατικός Διδάκτωρ (θέμα διατριβής: Η έννοια της δύναμης στον Leibniz). Επίσης έχει μεταπτυχιακό στην κλινική ψυχολογία, είναι οµότιµη καθηγήτρια φιλοσοφίας στο Πανεπιστήμιο Paris Ouest Nanterre, και επίτιμο µέλος του Institut Universitaire de France. Εξειδίκευση: Ιστορία της κλασικής φιλοσοφίας. Θεωρία του υποκειμένου. Συγγραφέας πολυάριθμων άρθρων κυρίως για τους Leibniz, Cavell και Ricœur, μελετάει την ανθρωπολογική διάσταση της όπερας και του κινηματογράφου υπό το πρίσμα της φιλοσοφίας του πολιτισμού. Πρόσφατα εκδοθέντα έργα: Locke και Leibniz: δύο τεχνοτροπίες ορθολογισμού (Locke et Leibniz: deux styles de rationalité), (σε συνεργασία µε τον Philippe Hamou, Δεκέμβριος 2010). Η φωνή των προσωπικοτήτων (La voix des personnages), εκδόσεις Cerf, Μάιος 2011, Οι αναδιπλώσεις  της  φωνής  (Les plis de la voix), σε συνεργασία µε  την Anne Lacheret και τον Olivier Renaut, εκδόσεις Lambert-Lucas, Απρίλιος 2013.

Σχετικές ομιλίες