Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Η Νύχτα της Φιλοσοφίας - Ο φιλοσοφικός λόγος στο δημόσιο χώρο του σήμερα

Στυλιανού Αριστοτέλης, Βέλτσος Γιώργος, Deguy Michel, Benmakhlouf Ali

2 Μαΐου 2014

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN VIDEO & SLIDES
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 61:08 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 1230
ΔΙΑΦΑΝΕΙΕΣ /
Ομιλητές
Στυλιανού Αριστοτέλης
Βέλτσος Γιώργος
Deguy Michel
Benmakhlouf Ali

Γλώσσα
Γαλλική, Ελληνική

Ημερομηνία
02/05/2014

Διάρκεια
61:08

Εκδήλωση
Η Νύχτα της Φιλοσοφίας - Ο Λόγος

Χώρος
Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών

Διοργάνωση
Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος

Κατηγορία
Φιλοσοφία

Ετικέτες
φιλοσοφία, δημόσιος χώρος, δημοκρατικός διάλογος

Η Νύχτα της Φιλοσοφίας  γεννήθηκε στο Παρίσι τον Ιούνιο 2010, με πρωτοβουλία της Ecole Νormale Supérieure. Περισσότερα από 1.800 άτομα παρακολούθησαν τις διαλέξεις και τις αναγνώσεις και είδαν ταινίες, θεάματα ή παραστάσεις. Η μεγάλη επιτυχία αυτής της διοργάνωσης οδήγησε στην επανάληψή της δυο ακόμη φορές, το 2011 και το 2013, ενώ πολύ γρήγορα άρχισε να ταξιδεύει εκτός Γαλλίας, με πρώτη στάση το Λονδίνο τον Ιούνιο 2012 και στη συνέχεια την Αθήνα το Μάιο 2014 και το Βερολίνο το προσεχές φθινόπωρο.
 
Η μορφή της εκδήλωσης στην Αθήνα ήταν ίδια με αυτή της πρώτης διοργάνωσης:  περισσότεροι από σαράντα Έλληνες και Γάλλοι φιλόσοφοι, διανοούμενοι και καλλιτέχνες συμμετείχαν, από τις 8 το βράδυ ως τις 2 μετά τα μεσάνυχτα, σε διάφορους χώρους όλου του Γαλλικού Ινστιτούτου Αθηνών, σε δρώμενα με κεντρικό θέμα τον Λόγο, την ποικιλομορφία της έννοιάς του, της έκτασής του και την ανάλυση όσο το δυνατόν περισσότερων πτυχών του:  Aτομικές ομιλίες, στρογγυλές τράπεζες με διάφορα θέματα όπως, οι σχέσεις μεταξύ φιλοσοφίας και πολιτικής, η λογοτεχνία, η τέχνη κ.α.
 
Οι διοργανωτές επισημαίνουν σχετικά με το νόημα της εκδήλωσης:  Η Ελλάδα, όπως και η Ευρώπη, βρίσκεται σε κρίση. Επειδή ίδιον της λογοτεχνίας και των τεχνών είναι να αποτυπώνουν τη ζωή και τα απρόοπτα της μοίρας, αλλά και το μέλλον, επειδή η φιλοσοφία και οι στοχαστές επιχειρούν μέσω της λογικής, να aποκρυπτογραφήσουν το σκότος του πραγματικού, η Νύχτα της Φιλοσοφίας - ο Λόγος προτείνει πολλαπλές προσεγγίσεις του εν λόγω ζητήματος, συνδυάζοντας τις φωνές Ελλήνων και Γάλλων φιλοσόφων και συγγραφέων, ως προς το θεμελιώδες ερώτημα του Λόγου. Οι συζητήσεις στρογγυλής τραπέζης και οι μεμονωμένες εισηγήσεις της μαραθώνιας αυτής εκδήλωσης, προτείνουν συμπλεκόμενες οπτικές γωνίες αναφορικά με τη θέση του φιλοσόφου στο δημόσιο χώρο του σήμερα, με τη λογοτεχνική διάσταση του φιλοσοφικού κειμένου ή ακόμη και με το συσχετισμό μεταξύ τέχνης και στοχασμού.”


Το θέμα του στρογγυλού τραπεζιού «Ο φιλοσοφικός λόγος στο δημόσιο χώρο του σήμερα»

Το ζήτημα του φιλοσοφικού λόγου μέσα στο δημόσιο χώρο είναι καθοριστικό: ποιός είναι ο ρόλος και ποιά η θέση του φιλόσοφου στη δημόσια συζήτηση σχετικά με τα διακυβεύματα της εποχής μας ; Οφείλει να είναι ειδήμων, διαφωτίζοντας και καθοδηγώντας τον Πρίγκιπα, ή θα πρέπει να είναι ο μεσολαβητής, διευκολύνοντας την αντίληψη και την κατανόηση των φαινομένων της εποχής μας; Συγχρόνως, ο λόγος του φιλοσόφου έρχεται να θέσει ερωτήματα αναφορικά με το δημόσιο χώρο, την περίμετρό του και το ρόλο του ως χώρος δημοκρατικού διαλόγου. Το Blod ευχαριστεί θερμά το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος για την παραχώρηση του video της εκδήλωσης.


Στυλιανού Αριστοτέλης Επίκουρος Καθηγητής Πολιτικής Φιλοσοφίας, ΑΠΘ

Ο Άρης Στυλιανού είναι Επίκουρος Καθηγητής Φιλοσοφίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Σπούδασε φιλοσοφία στη Θεσσαλονίκη (ΑΠΘ) και στο Παρίσι (Σορβόννη). Από το 1995 διδάσκει φιλοσοφία στο ΑΠΘ, όπου σήμερα είναι επίκουρος καθηγητής Πολιτικής Φιλοσοφίας στο Τμήμα Πολιτικών Επιστημών. Δίδαξε μετάφραση φιλοσοφικών κειμένων από τα γαλλικά προς τα ελληνικά στο ΕΚΕΜΕΛ (2001-2012). Έχει κάνει πολλές μεταφράσεις και επιμέλειες φιλοσοφικών βιβλίων. Δημοσιεύει άρθρα και μελέτες σε ελληνικά και ξένα περιοδικά.

Βέλτσος Γιώργος Καθηγητής Θεωρίας της Επικοινωνίας, Πάντειο Πανεπιστήμιο

Ο Γιώργος Βέλτσος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1944. Σπούδασε Νομικά στη Θεσσαλονίκη και Κοινωνιολογία στο Παρίσι. Από το 1975 διδάσκει Θεωρία της Επικοινωνίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Έχει γράψει 30 βιβλία (δοκίμιο, θέατρο, ποίηση). Συγκεντρωτικός τόμος με τα ποιήματά του (1993-2005) κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Ίνδικτος. Ποιήματά του έχουν μεταφραστεί στα γαλλικά, τα γερμανικά και τα αγγλικά. Το πρώτο τρίμηνο του 2009 στο Megaron Plus μίλησε ο ίδιος για την ποίησή του. Συνεργάζεται επίσης με την εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ από το 1975 και έχει κάνει σειρά εκπομπών για τη φιλοσοφία στη δημόσια τηλεόραση. Έχει τιμηθεί από τη Γαλλική Κυβέρνηση με τη διάκριση των Ακαδημαϊκών Φοινίκων (2007) και έχει διατελέσει Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Εθνικού Θεάτρου και Πρόεδρος της Επιτροπής Κρατικών Λογοτεχνικών Βραβείων.

Deguy Michel Ποιητής - Δοκιμιογράφος

O Deguy Michel, είναι Γάλλος ποιητής και δοκιμιογράφος. Στενός συνεργάτης του Jacques Derrida, ομότιμος καθηγητής φιλολογίας του Πανεπιστημίου Paris VIII, συμμετέχει επίσης στα περιοδικά Critique (Συντακτική επιτροπή) και Les Temps modernes. Διετέλεσε πρόεδρος από το 1990 μέχρι το 1992 στο Collège International de Philosophie, και από το 1992 μέχρι το 1998 στο Maison des écrivains. Είναι αρχισυντάκτης του περιοδικού Poésie, το οποίο ίδρυσε το 1977. Διηύθυνε το CIPM από το 1997 μέχρι το 1999. Το 1998, τιμήθηκε µε το Μεγάλο Εθνικό Βραβείο Ποίησης και το 2004 µε το Μεγάλο Βραβείο Ποίησης της Γαλλικής Ακαδημίας.

Benmakhlouf Ali Καθηγητής Φιλοσοφίας

O καθηγητής φιλοσοφίας  Benmakhlouf Ali γεννήθηκε το 1959 στο Fes. Διδάσκει στο Πανεπιστήμιο Paris-Est Créteil Val-de-Marne και στο Παρίσι και είναι πρόεδρος της συμβουλευτικής επιτροπής Επαγγελματικής Συμπεριφοράς και Δεοντολογίας του Ινστιτούτου Έρευνας για την Ανάπτυξη και Αντιπρόεδρος της Εθνικής Συμβουλευτικής Επιτροπής Δεοντολογίας (CCNE) και μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Ινστιτούτου Diderot.

Σχετικές ομιλίες