Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Η Ίδρυση, η Ιστορία και οι Περιπέτειες του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, 130 χρόνια λειτουργίας σε μία διάλεξη

Πασχαλίδης Κώστας

5 Μαρτίου 2013

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN VIDEO & SLIDES
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 66:33 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 10825
ΔΙΑΦΑΝΕΙΕΣ /

Ιδρύθηκε από την αρχή ως "Εθνικόν" και παρά τις πιέσεις να ονομαστεί "Κεντρικόν" διέσωσε τον αρχικό του τίτλο. Aποπερατώθηκε με ζήλο για να πλαισιώσει τους βασιλικούς γάμους του διαδόχου Κωνσταντίνου και της Σοφίας, στέγασε τα σπουδαιότερα αριστουργήματα της αρχαίας ελληνικής τέχνης, με νόμο που προέβλεπε να συγκεντρώνονται στο εξής εκεί τα μεγαλύτερα ευρήματα της σκαπάνης και αποτέλεσε από τις πρώτες μέρες της λειτουργίας του τον κεντρικό χώρο συντήρησης και αποκατάστασης των αρχαιοτήτων της χώρας.

Εκκενώθηκε σχεδόν εν μία νυκτί για το φόβο των βομβαρδισμών, στους μήνες που διήρκεσε το Αλβανικό Έπος. Χρησιμοποιήθηκε ως χώρος συναυλιών της Κρατικης Ορχήστρας, ως Υγειονομείο και ως προσωρινό κρατητήριο στην Κατοχή. Βομβαρδίστηκε ανελέητα και έχασε τη στέγη του στα Δεκεμβριανά, γιατί βρέθηκε στη ζώνη του πυρός. Κινδύνευσε να μετατραπεί σε έδρα του Άρειου Πάγου, αλλά αποκαταστάθηκε ως Μουσείο χάρη στις επιδέξιες διπλωματικές κινήσεις των διευθυντών του, αμέσως μετά τον Πόλεμο.

Επανεξέθεσε το σύνολο των Συλλογών του δύο φορές μέσα στα τελευταία 65 χρόνια φτάνοντας τα 10.000 τετραγωνικά μέτρα μόνιμων εκθέσεων, με δεκάδες χιλιάδες αρχαιότητες σε προθήκες και διακόσιες χιλιάδες καταγεγραμμένες στις αποθήκες του. Έχει εξυπηρετήσει περί τις 9.000 διαφορετικές μελέτες ειδικών επιστημόνων από όλο τον κόσμο στα 130 χρόνια της λειτουργίας του, καθώς και δεκάδες περιοδικές εκθέσεις με τεράστια επιτυχία, ενώ τα τελευταία 15 χρόνια εκπονεί και παρουσιάζει αναρίθμητα εκπαιδευτικά προγράμματα για μαθητές και βέβαια, δέχεται ετησίως πολλές εκατοντάδες χιλιάδες επισκέπτες.

Το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο. Το αθόρυβο θαύμα στο κέντρο της πόλης σε μία διάλεξη, που φιλοδοξεί να σκιαγραφήσει το αδύνατο. Τα 130 χρόνια της Ιστορίας ενός δημόσιου και μοναδικού στον κόσμο Ιδρύματος.

Πασχαλίδης Κώστας Επιμελητής αρχαιοτήτων, Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο - Πρόεδρος Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων

Ο Κώστας Πασχαλίδης γεννήθηκε το 1973 στην Αθήνα. Σπούδασε Ιστορία στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο και κατόπιν Αρχαιολογία στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, απ’ όπου έλαβε τον τίτλο του διδάκτορα Προϊστορικής Αρχαιολογίας.

Από το 1992 συμμετέχει σε δεκάδες αρχαιολογικά προγράμματα ανασκαφών και τεκμηρίωσης ευρημάτων στην Ελλάδα και στην Ιορδανία. Είναι μόνιμο μέλος της ανασκαφής και της μελέτης των ευρημάτων του μυκηναϊκού οικισμού στη Μυγδαλιά Πετρωτού Πατρών.

Από το 2002 εργάζεται στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο ως επιμελητής της Συλλογής Προϊστορικών, Αιγυπτιακών, Κυπριακών και Ανατολικών Αρχαιοτήτων. Aπό το 2012 υπηρετεί ως Γραμματέας στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο του Υπουργείου Πολιτισμού. Από το 2020 είναι μέλος του ΔΣ του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων. Τον τελευταίο μήνα ανέλαβε τα καθήκοντα του Προέδρου.

Έχει δημοσιεύσει δύο αρχαιολογικές μονογραφίες στα αγγλικά στις οποίες παρουσίασε το υστερομινωικό νεκροταφείο στην Τουρλωτή Σητείας και το μυκηναϊκό νεκροταφείο στο Κλάους Πατρών, αντίστοιχα. Έχει συνθέσει περί τα σαράντα επιστημονικά άρθρα, που πραγματεύονται ποικίλα θέματα του κρητομυκηναϊκού κόσμου, καθώς και ζητήματα αρχειακής έρευνας σχετικά με την ιστορία της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας και του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου.

Έχει τιμηθεί με την υποτροφία του ΙΚΥ (1998-2000), την υποτροφία: Peter Warren Visiting Professor στο Πανεπιστήμιο του Bristol (2018). Υπήρξε Fellow στο Κέντρο Ελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου του Harvard στην Washington DC (2019) και Margo Tytus Fellow στο Πανεπιστήμιο του Cincinnati (2020).

Σχετικές ομιλίες