Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Εθνικό σχέδιο δράσης για τα ΑμεΑ 2021-2023: Η στρατηγική και οι δράσεις του Τμήματος Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων και Επικοινωνίας (ΔΑΜΕΕΠ)

Κατσελάκη Ανδρομάχη

28 Ιουνίου 2022

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN VIDEO & SLIDES
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 00:24:34 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 25
ΔΙΑΦΑΝΕΙΕΣ /

Πόσο έχει βελτιωθεί η προσβασιμότητα των μουσείων για άτομα με προβλήματα όρασης και ακοής τα τελευταία 20 χρόνια; Τι έχουμε μάθει από τα προγράμματα που έχουν υλοποιηθεί στα ελληνικά μουσεία; Πώς συμμετέχουν οι αισθήσεις στη μουσειακή εμπειρία; Μπορούν να συμβάλλουν στη δημιουργία ενός πιο ανοιχτού, συμπεριληπτικού μουσείου; Σε ποιο βαθμό μπορούμε να σχεδιάσουμε για όλους;

Αυτά είναι μερικά από τα ερωτήματα που συζητήθηκαν στην ημερίδα που διοργανώθηκε από το Μουσείο Παύλου και Αλεξάνδρας Κανελλοπούλου και το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης την Τρίτη 28 Ιουνίου 2022.

Αρχαιολόγοι, μουσειολόγοι, παιδαγωγοί με εμπειρία στην ειδική αγωγή, αρχιτέκτονες-σχεδιαστές και ειδικοί στην πολιτισμική επικοινωνία παρουσίασαν μεθόδους και λύσεις που έχουν ήδη εφαρμοστεί στα ελληνικά μουσεία (χρήση απτικών αντιγράφων και μοντέλων, ηχητικές ξεναγήσεις, κτλ.) και προσπάθησαν να διαμορφώσουν αρχές σχεδιασμού ή επανασχεδιασμού εκθέσεων, που να λαμβάνουν εξαρχής υπόψη τις ανάγκες ατόμων με αισθητηριακά προβλήματα. Απώτερος στόχος η δημιουργία νέων μορφών μουσειακής εμπειρίας, που θα αξιοποιούν τις δυνατότητες της πολύ-αισθητηριακής πρόσληψης.

Οι ομιλίες της ημερίδας έγιναν στο Μουσείο Κανελλοπούλου (Θεωρίας 12, Πλάκα) με ταυτόχρονη διερμηνεία στη νοηματική. Ακολούθησε παρουσίαση εφαρμογών για άτομα με προβλήματα όρασης και ακοής στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης (Νεοφύτου Δούκα 4, Κολωνάκι).

Η ημερίδα πραγματοποιήθηκε με αφορμή το ευρωπαϊκό πρόγραμμα "ToMiMEUs: Towards a Multisensory and Inclusive Museum for Individuals with Sensory Disabilities", στο οποίο συμμετέχει το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης.

Διοργάνωση:
Νίκος Παπαδημητρίου (Μουσείο Κανελλοπούλου) – Μαρίνα Πλατή (Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης) – Ελένη Μάρκου (Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης)

Κατσελάκη Ανδρομάχη Προϊσταμένη Τμήματος Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων και Επικοινωνίας, Διεύθυνση Αρχαιολογικών Μουσείων, Εκθέσεων και Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων, Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού

H Aνδρομάχη Κατσελάκη σπούδασε αρχαιολογία στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στην Ιστορία της Τέχνης στο Πανεπιστήμιο Paris I-Sorbonne, και είναι Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, με ειδίκευση στη βυζαντινή αρχαιολογία και τέχνη. Από το 1991 υπηρετεί σε διάφορες θέσεις στο Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού (Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο, 1η ΕΒΑ, ΕΦΑ Ευβοίας, ΔΑΜΕΕΠ) και δραστηριοποιείται σε θέματα αρχαιολογίας, ιστορίας της βυζαντινής τέχνης και της νεότερης θρησκευτικής ζωγραφικής, καθώς και της μουσειολογίας και της μουσειακής αγωγής. Υπεύθυνη των Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου (1991-2000), έχει σχεδιάσει και υλοποιήσει εκπαιδευτικές και επικοινωνιακές δράσεις, έχει οργανώσει μόνιμες και περιοδικές εκθέσεις, ημερίδες, συνέδρια και επιμορφωτικά σεμινάρια. Παράλληλα είναι υπεύθυνη σε συγχρηματοδοτούμενα έργα ΕΣΠΑ που αφορούν σε αναστηλώσεις βυζαντινών μνημείων ή παραγωγή εκπαιδευτικού υλικού, ερευνητικά ευρωπαϊκά προγράμματα, εκδόσεις πρακτικών συνεδρίων. Είναι κύριο μέλος σε επιστημονικές και διυπουργικές επιτροπές και αναπληρωματικό μέλος του Συμβουλίου Μουσείων του ΥΠΠΟΑ. Έχει διδακτικό έργο σε προπτυχιακά και μεταπτυχιακά προγράμματα του ΕΚΠΑ, του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου, ενώ από το 2012 διδάσκει στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο. Από το 2015 είναι Προϊσταμένη του Τμήματος Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων και Επικοινωνίας και συντονίζει το σύνολο των εκπαιδευτικών, επικοινωνιακών και εκδοτικών δράσεων του Τμήματος. Το ερευνητικό της έργο περιλαμβάνει θέματα βυζαντινής αρχαιολογίας και τέχνης, νεότερης θρησκευτικής ζωγραφικής και μουσειολογίας. Έχει συμμετάσχει με επιστημονικές ανακοινώσεις σε μεγάλο αριθμό ελληνικών και διεθνών συνεδρίων, έχει συγγράψει μονογραφίες και μεγάλο αριθμό επιστημονικών άρθρων.

Σχετικές ομιλίες