Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

"(...) έρρωσο. Ερρίκος Σχλιέμανν”. Η ανακάλυψη του Μυκηναϊκού Πολιτισμού και η δημιουργία του Μυκηναίου Μουσείου μέσα από τις αναφορές των πρωταγωνιστών της

Πασχαλίδης Κώστας

21 Μαρτίου 2016

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN VIDEO & SLIDES
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 42:12 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 1810
ΔΙΑΦΑΝΕΙΕΣ /

«Η επικρατούσα άποψη ότι ο Σλήμαν ανέσκαψε και αποκάλυψε μέσα σε τέσσερις μήνες του 1876 έναν νέο Πολιτισμό, συνάδει με τη δική του επιθυμία να καρπώνεται το μέγιστο δυνατό κέρδος από κάθε του επιχείρηση. Ωστόσο, δεν ήταν ο Σλήμαν, αλλά ένας άλλος αρχαιολόγος που κατέγραψε με λεπτομέρεια την αποκάλυψη των “πολύχρυσων Μυκηνών” την ώρα που συνέβαινε, συνέστησε τον πρώτο, πλήρη κατάλογο των πολύτιμων ευρημάτων σε χρόνο ρεκόρ, ανέσκαψε και ανέδειξε κι άλλες αρχαιότητες της ίδιας εποχής, έκανε την πρώτη συνθετική προσέγγιση συγχρονισμού των ευρημάτων και έστησε την πρώτη, λαμπρή έκθεση της νέας αρχαιολογίας, στο πρωτοποριακό θεματικό, αρχαιολογικό Μουσείο της χώρας: το Μυκηναίο Μουσείο (1878-1894)».

Αυτά και πολλά άλλα ενδιαφέροντα αποκάλυψε ο δρ Κώστας Πασχαλίδης, Αρχαιολόγος του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, σε διάλεξή του με τίτλο «”(…) έρρωσο. Ερρίκος Σχλιέμανν”. Η ανακάλυψη του Μυκηναϊκού Πολιτισμού και η δημιουργία του Μυκηναίου Μουσείου μέσα από τις αναφορές των πρωταγωνιστών της», που διοργάνωσε ο Σύλλογος Φίλων του Ιστορικού Αρχείου της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας.

Πασχαλίδης Κώστας Αρχαιολόγος, Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο

Ο Κώστας Πασχαλίδης γεννήθηκε το 1973 στην Αθήνα. Σπούδασε Ιστορία στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο και Αρχαιολογία στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων. Από το 1992 και έως σήμερα συμμετέχει σε δεκάδες αρχαιολογικά προγράμματα ανασκαφών και τεκμηρίωσης ευρημάτων σε Κρήτη, Κέα, Κύθνο, Αχαΐα, Αργολίδα, Κεφαλλονιά, Ιθάκη, Κέρκυρα, Χαλκιδική κ.ά., καθώς και στις θέσεις Ghor as Safi και Tell Kafrein της Ιορδανίας. Εργάζεται από το Σεπτέμβριο του 2002 στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο ως Επιμελητής των Προϊστορικών, Αιγυπτιακών και Ανατολικών Αρχαιοτήτων.

Έχει μελετήσει και δημοσιεύσει τα ευρήματα του μινωικού νεκροταφείου στη θέση Τουρλωτή Σητείας και έχει συνθέσει διάφορα επιστημονικά άρθρα, που πραγματεύονται θέματα ταφικών εθίμων, αρχιτεκτονικής, κεραμικής και χαλκοτεχνίας του Κρητομυκηναϊκού Κόσμου. Τέλος, έχει πραγματοποιήσει διδακτορική διατριβή με θέμα το Μυκηναϊκό Νεκροταφείο του Κλάους Πατρών στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων.

Σχετικές ομιλίες