Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Η διδασκαλία της λογοτεχνίας στην εκπαίδευση

Αγγελάτος Δημήτρης, Ανδρειωμένος Γιώργος, Καγιαλής Τάκης, Μουντάνου Ρούλα, Νάντσινα Αναστασία, Πανταζή Σοφία, Τικτοπούλου Κατερίνα, Ξούριας Γιάννης

29 Νοεμβρίου 2013

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 01:10:07 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 4634

Το σχολείο σκοτώνει τη λογοτεχνία, υποστηρίζουν οι έφηβοι όταν ερωτώνται γιατί δεν διαβάζουν λογοτεχνία. Οι μαθητές αντιδρούν θυμικά στον καταναγκασμό της υποχρεωτικής εκπαίδευσης. Την ίδια άποψη υποστηρίζουν όμως και ερευνητές της φιλολογίας και ιστορικοί της εκπαίδευσης. Πώς μπορεί να ενισχυθεί η φιλαναγνωσία στο σχολείο σήμερα;  Τι προβλέπουν τα εκπαιδευτικά προγράμματα, τι περιλαμβάνουν τα διδακτικά εγχειρίδια και τι διδάσκεται στην πράξη στις τρεις βαθμίδες της εκπαίδευσης; Πώς ο «λογοτεχνικός κανόνας» καθορίζει την ύλη των εγχειριδίων λογοτεχνίας και πώς παγιώνεται μέσω αυτών ο λογοτεχνικός κανόνας; Ποια η ευθύνη των φιλολογικών τμημάτων των πανεπιστημιακών σχολών στην εκπαίδευση των φιλολόγων και πώς μπορεί το μάθημα της λογοτεχνίας να γίνει ελκυστικό; Ποια παραδείγματα προσφέρουν τα εκπαιδευτικά προγράμματα άλλων χωρών;

Τα ζητήματα αυτά απασχόλησαν τριήμερο συνέδριο το οποίο διοργάνωσε το Τμήμα Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και διεξήχθη από την Πέμπτη 28 Νοεμβρίου ως το Σάββατο 30 Νοεμβρίου στην αίθουσα «Αντώνης Τρίτσης» του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Αθηναίων. Στο συνέδριο συμμετείχαν με ανακοινώσεις και συζητήσεις στρογγυλής τράπεζας φιλόλογοι της μέσης εκπαίδευσης και πανεπιστημιακοί καθηγητές Φιλολογίας από την Ελλάδα και το εξωτερικό, ιστορικοί της εκπαίδευσης, παιδαγωγοί, συγγραφείς και κριτικοί λογοτεχνίας.
 

Αγγελάτος Δημήτρης Καθηγητής Νεοελληνικής Φιλολογίας και Θεωρίας της Λογοτεχνίας, Τμήμα Φιλολογίας, ΕΚΠΑ

Ο Δημήτρης Αγγελάτος είναι Καθηγητής Νεοελληνικής Φιλολογίας και Θεωρίας της Λογοτεχνίας (Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών-Φιλοσοφική Σχολή, Τμήμα Φιλολογίας).

Σπουδές:

Βυζαντινές και Νεοελληνικές Σπουδές (1976-1980): Πτυχίο Φιλολογίας- Φιλοσοφική Σχολή Πανεπιστημίου Aθηνών (1980).
Συγκριτική Φιλολογία (1981-1982): Maîtrise Συγκριτικής Φιλολογίας-Πανεπιστήμιο Sorbonne-Nouvelle (PARIS III) (1982).
Θεωρία Λογοτεχνίας (1982-1984): École des Hautes Études
Νεοελληνική Φιλολογία (1981-1982): Δίπλωμα Eμβαθυνομένων Σπουδών (D.E.A.) Nεοελληνικής Φιλολογίας- Πανεπιστήμιο Paris-Sorbonne (PARIS IV) (1982).
Νεοελληνική Φιλολογία (1982-1986): Διδακτορικό Δίπλωμα 3ου Kύκλου (Doctorat de 3e Cycle) Nεοελληνικής Φιλολογίας- Πανεπιστήμιο Paris-Sorbonne (PARIS IV) (1987).

Ανδρειωμένος Γιώργος Καθηγητής Νεοελληνικής Φιλολογίας, Τμήμα Φιλολογίας - Αντιπρύτανης, Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου

Ο Γιώργος Ανδρειωμένος είναι απόφοιτος της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών (1986) και διδάκτορας του Πανεπιστημίου του Birmingham (1991). Έχει διατελέσει Honorary Research Fellow στο Πανεπιστήμιο του Birmingham και επιστημονικός συνεργάτης της Διεύθυνσης Ιστορίας Στρατού, ενώ έχει διδάξει μαθήματα της ειδικότητας του στο Πανεπιστήμιο Πατρών, στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο, στο Πανεπιστήμιο του Mainz, στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στο Bosworth Tutors College tou Northampton, στη Σχολή Ξεναγών Ρόδου, στην Αστυνομική Ακαδημία κ.ά.. Μεγάλος αριθμός μελετών του έχει κυκλοφορήσει αυτοτελώς ή έχει δημοσιευτεί σε έγκυρα περιοδικά, καλύπτοντας πρωτίστως θέματα νεοελληνικής φιλολογίας, ιστορίας και γλώσσας. Έχει συμμετάσχει σε πολλές επιστημονικές επιτροπές, έχει παρουσιάσει ανακοινώσεις του σε δεκάδες επιστημονικά συνέδρια και έχει δώσει πολυάριθμες διαλέξεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Από το 2008 είναι καθηγητής της Νεοελληνικής Φιλολογίας στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου (Τμήμα Φιλολογίας).

Καγιαλής Τάκης Αναπληρωτής Καθηγητής Νεοελληνικής Φιλολογίας, Τμήμα Φιλολογίας, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων
Ο Τάκης Καγιαλής (γεν. 1959) είναι αναπληρωτής καθηγητής νεοελληνικής φιλολογίας στη Σχολή Ανθρωπιστικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.
Μουντάνου Ρούλα Φιλόλογος-Διευθύντρια του Λυκείου των Εκπαιδευτηρίων «Πολύτροπη Αρμονία»
Η Ρούλα Μουντάνου γεννήθηκε το 1958 στην Αθήνα. Σπούδασε Νομική και Φιλολογία (ειδίκευση ΜΝΕΦ) στην Αθήνα. Εργάστηκε για λίγο ως δικηγόρος. Στη συνέχεια δίδαξε στη Μέση Εκπαίδευση. Από το 2005 διευθύνει το Λύκειο των Εκπαιδευτηρίων «Πολύτροπη Αρμονία» των οποίων υπήρξε ιδρυτικό μέλος. Ειδικεύεται ιδιαίτερα στη διδασκαλία της νεοελληνικής γλώσσας και λογοτεχνίας. Στα πλαίσια της εκπαιδευτικής δραστηριότητας των εκπαιδευτηρίων δραστηριοποιείται στην έρευνα και εφαρμογή προγραμμάτων σπουδών του γλωσσικού μαθήματος και της λογοτεχνίας στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, στα πλαίσια των οποίων έχουν διοργανωθεί συνέδρια και ημερίδες. Έχει γράψει βιβλία για τη γλώσσα και τη λογοτεχνία.
Νάντσινα Αναστασία Λέκτορας Νεοελληνικής Φιλολογίας, Τμήμα Φιλολογίας, Πανεπιστήμιο Κρήτης

Η Αναστασία Νάντσινα είναι πτυχιούχος Ελληνικής Γλώσσας και Φιλολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Συνέχισε τις σπουδές της στο University of Oxford (MSt in European Literature, DPhil in Modern Greek - Τίτλος Διδακτορικής Διατριβής: Ελληνικά διηγήματα στο τελευταίο τέταρτο του εικοστού αιώνα: Συμβολή στη διερεύνηση του μεταμοντέρνου).

Ειδικά Ενδιαφέροντα:

Ελληνική λογοτεχνία του 20ου αιώνα

Διδασκαλία της λογοτεχνίας εξ αποστάσεως

Λογοτεχνία και νέες τεχνολογίες

Θεωρία Λογοτεχνίας

Βραβεία:

"Constantine Trypanis Award" (Hellenic Foundation Award 2004) για την καλύτερη διδακτορική διατριβή στην Μεγ. Βρετανία στη Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία.

Πανταζή Σοφία Υποψήφια Διδάκτωρ Νεοελληνικής Φιλολογίας, Καθηγήτρια στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση

Η Σοφία Πανταζή-Φρισύρα γεννήθηκε στην Τρίπολη και ζει στο Ναύπλιο.

Είναι πτυχιούχος της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών του τμήματος Βυζαντινών και Νεοελληνικών Σπουδών. Έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και πήρε μεταπτυχιακό Δίπλωμα Ειδίκευσης στη Νεοελληνική Φιλολογία. Είναι υποψήφια διδάκτωρ του Τομέα Νεοελληνικής Φιλολογίας. Από το 1993 εργάζεται ως καθηγήτρια στη δημόσια δευτεροβάθμια εκπαίδευση.

Έχει λάβει μέρος σε συνέδρια και σεμινάρια και άρθρα της, τόσο για θέματα που αφορούν στη Νεοελληνική Φιλολογία όσο και στη Δευτεροβάθμια εκπαίδευση, έχουν δημοσιευτεί σε τόμους πρακτικών και σε φιλολογικά περιοδικά. Το 2011 εκδόθηκε το βιβλίο της Η ξενιτιά στη Νεοελληνική Πεζογραφία .

Δραστηριοποιείται στο χώρο της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης με την ιδιότητα του μέλους του Δ.Σ. του τοπικού συνδέσμου Φιλολόγων του οποίου διετέλεσε πρόεδρος από το 2007 έως το 2011.

Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα στρέφονται γύρω από τη διδακτική της λογοτεχνίας, τη διαπολιτισμική εκπαίδευση και την εκπαίδευση ενηλίκων ενώ συμμετέχει ενεργά σε καινοτόμες εκπαιδευτικές δράσεις και προγράμματα για τους μαθητές της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Τικτοπούλου Κατερίνα Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Νεοελληνικής Φιλολογίας, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης

Η Κατερίνα Τικτοπούλου είναι πτυχιούχος Νεοελληνικής Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Ιταλικής Φιλολογίας του πανεπιστημίου "La Sapienza" της Ρώμης και διδάκτωρ Νεοελληνικής Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Διδάσκει Νεοελληνική Φιλολογία από το 1997 στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.

Έχει κάνει μαθήματα και διαλέξεις στην Ελλάδα, την Κύπρο και το εξωτερικό και έχει λάβει μέρος σε συνέδρια στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Σχεδίασε και επιμελήθηκε την δεύτερη αναθεωρημένη έκδοση των Αυτόγραφων Έργων του Δ. Σολωμού, η οποία αναπτύχθηκε σε δέκα τόμους και ολοκληρώθηκε το 2012.

Στα ερευνητικά της ενδιαφέροντα περιλαμβάνονται η δημώδης γλώσσα και γραμματεία του 16ου αιώνα, η επτανησιακή λογοτεχνία του 19ου αιώνα, η μορφή και το έργο του Δ. Σολωμού, ζητήματα ψηφιακής λογοτεχνίας και φιλολογίας, αυτοβιογραφίας καθώς και διδασκαλίας της λογοτεχνίας στην εκπαίδευση.

Ξούριας Γιάννης Επίκουρος Καθηγητής Νεοελληνικής Φιλολογίας, Τμήμα Φιλολογίας, ΕΚΠΑ

Ο Γιάννης Ξούριας γεννήθηκε το 1971. Σπούδασε Νεοελληνική Φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών όπου εκπόνησε τη διδακτορική διατριβή. Μελέτες και άρθρα του έχουν δημοσιευθεί σε σύμμεικτους τόμους, πρακτικά συνεδρίων και περιοδικά. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα εστιάζονται στη λογοτεχνία και την ποιητική θεωρία του 18ου- 19ου αι., στον Νεοελληνικό Διαφωτισμό, στην διαπλοκή της λογοτεχνίας με την ιδεολογία, και στην βιβλιογραφία-βιβλιολογία και ιστορία του ελληνικού βιβλίου. Είναι Επίκουρος Καθηγητής Νεοελληνικής Φιλολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Επιλογή δημοσιευμάτων:
- Κωνσταντίνος Οικονόμος ο εξ Οικονόμων: Το φιλολογικό του έργο (Η θεωρία των «γραμματικών τεχνών»), Ίδρυμα Ριζαρείου Εκκλησιαστικής Σχολής, Αθήνα 2007.
- [σε συνεργασία με τη Στέση Αθήνη] Νεοελληνική Γραμματεία 1670-1830, Σύνδεσμος Ελληνικών Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών, Αθήνα 2015.
- Ανεβαίνοντας τον Ελικώνα. Για την ποίηση του γένους την εποχή του νεοελληνικού Διαφωτισμού, Gutenberg, Αθήνα 2018.
- Ανδρέας Κάλβος, Έργα, τ. Γ': Ποικίλα. Ανθολογίες-γραμματικές-μεταφράσεις, επιστημονική επιμέλεια Δημήτρης Δ. Αρβανιτάκης, εισαγωγικές μελέτες Δημ. Δ. Αρβανιτάκης, Γιαννούλα Γιαννουλοπούλου, Νίκος Κ. Κουρκουμέλης, Γιάννης Ξούριας, Μουσείο Μπενάκη, Αθήνα 2020 (Εισαγωγικές μελέτες: «Η μετάφραση του Βιβλίου των δημοσίων προσευχών [του Samuel Bagster]», σ. 67-147• «Η μετάφραση του Περί δογμάτων, διοικήσεως και ιερουργιών της Αγγλικής εκκλησίας του John Cosin», σ. 163-172• «Η μετάφραση του Ποία κατά τους αρχαίους η κυριαρχία του Πάπα του James Meyrick», σ. 173-176. Εκδοτική επιμέλεια: [Samuel Bagster], Βιβλίον των δημοσίων προσευχών (1820), σ. 278-633• John Cosin, Περί δογμάτων, διοικήσεως και ιερουργιών της Αγγλικής εκκλησίας (1856), σ. 646-721• James Meyrick, Ποία κατά τους αρχαίους η κυριαρχία του Πάπα (1861), σ. 722-773).

Σχετικές ομιλίες

Εξ αποστάσεως εκπαίδευση: η επόμενη μέρα. Η πρόκληση της ανοικτής εκπαίδευσης: Χαιρετισμοί & Κεντρικές Ομιλίες Διημερίδας 02:12:58

Μαϊ 30, 2020

Εξ αποστάσεως εκπαίδευση: η επόμενη μέρα. Η πρόκληση της ανοικτής εκπαίδευσης: Χαιρετισμοί & Κεντρικές Ομιλίες Διημερίδας

Κεραμέως Νίκη Σπινέλλης Διομήδης Μήτκας Περικλής Αντωνίου Γιάννης Σάμψων Δημήτριος Durando Marc Dougiamas Martin Αγγελόπουλος Τάκης Τζιμόπουλος Νίκος Τσιαβός Πρόδρομος

Γλώσσα: Ελληνική, Αγγλική

Τηλεκπαίδευσης κληρονομιά: Από τις ανησυχίες στις ευκαιρίες που επιλέγουμε 02:22:35

Μαϊ 31, 2020

Τηλεκπαίδευσης κληρονομιά: Από τις ανησυχίες στις ευκαιρίες που επιλέγουμε

Κόλλιας Στέφανος Αναστασιάδης Πάνος Τσινάκος Αύγουστος Παρασκευάς Μιχάλης Γλέζου Κατερίνα Κοφτερός Αλέξανδρος Τζιμόπουλος Νίκος Κωτσίδης Κωνσταντίνος Αγγελόπουλος Τάκης Κότσαρη Κωνσταντίνα Κάτσικας Σωκράτης Συρμακέσης Σπύρος Χατζηλάκος Θανάσης

Γλώσσα: Ελληνική