Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Η Ακρόπολη μετά το σούρουπο

Χανιώτης Άγγελος

2 Νοεμβρίου 2018

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN VIDEO & SLIDES
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 54:13 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 3203
ΔΙΑΦΑΝΕΙΕΣ /

Από τα μυκηναϊκά χρόνια, η Ακρόπολη είναι η εμβληματική καρδιά της Αθήνας. Αν και οι περισσότερες δραστηριότητες στην Ακρόπολη ήταν κυρίως δραστηριότητες της ημέρας, η σημασία της, για κάποιες τουλάχιστον ημέρες, δεν σταματούσε μετά το σούρουπο.
 

Οι σημαντικότερες δραστηριότητες, τόσο στην κορυφή όσο και στις πλαγιές της ήταν κυρίως θρησκευτικές (νυκτερινές προσφορές, τελετουργίες, χοροί, παννυχίδες) και διευρύνονταν με την πάροδο του χρόνου. Όπως κάθε άλλος χώρος, η Ακρόπολη αντιμετώπιζε ζητήματα ασφάλειας τη νύκτα και κατά καιρούς, σε ιδιαίτερες περιστάσεις (π.χ. στα χρόνια του Δημητρίου του Πολιορκητή) χρησιμοποιήθηκε καταχρηστικά ως χώρος κατοικίας και οργάνωσης συμποσίων.
 

Η ομιλία αυτή στόχο έχει να «φωτίσει» τη νυκτερινή Ακρόπολη, κυρίως από την κλασική εποχή ως τους αυτοκρατορικούς χρόνους.

Χανιώτης Άγγελος Καθηγητής Αρχαίας Ιστορίας και Κλασικών Σπουδών, Institute for Advanced Studies, School of Historical Studies, Princeton

O Άγγελος Χανιώτης είναι καθηγητής Αρχαίας Ιστορίας και Κλασικών Σπουδών στο Institute of Advanced Studies του Πανεπιστημίου Princeton.

Γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε Ιστορία και Αρχαιολογία στα Πανεπιστήμια Αθηνών και Χαϊδελβέργης, όπου αναγορεύθηκε διδάκτωρ Αρχαίας Ιστορίας το 1984 και υφηγητής το 1992. Διετέλεσε Καθηγητής Αρχαίας Ιστορίας στα Πανεπιστήμια της Νέας Υόρκης και της Χαϊδελβέργης, όπου χρημάτισε και Αντιπρύτανης και Εταίρος του All Souls College της Οξφόρδης. Από το 2010 κατέχει την έδρα Αρχαίας Ιστορίας και Κλασικών Σπουδών στο Ινστιτούτο Ανωτάτων Σπουδών στο Πρίνστον.

Το συγγραφικό του έργο περιλαμβάνει πλήθος επιστημονικών άρθρων, επιμελειών και μονογραφιών σχετικά με ζητήματα επιγραφικής, της ιστορίας του πολιτισμού, της κοινωνίας και της οικονομίας του ελληνιστικού κόσμου και των ανατολικών επαρχιών της ρωμαϊκής αυτοκρατορίας. Εδώ και χρόνια είναι συνεργάτης των ανασκαφών του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης στην αρχαία πόλη της Αφροδισιάδας στη Μικρά Ασία, όπου μελετάει το επιγραφικό υλικό και έχει συγγράψει πλείστα σχετικά άρθρα. Έχει συμμετάσχει σε ανασκαφές στο Καλαπόδι Φθιώτιδας και την Κρήτη (Αρχάνες, Ιδαίο Άντρο, Ζώμινθος). Από το 1998 είναι εκδότης του Supplementum Epigraphicum Graecum.

Διηύθυνε το ερευνητικό πρόγραμμα «Το συναίσθημα ως κοινωνικό και πολιτισμικό μόρφωμα: το παράδειγμα της αρχαίας Ελλάδας» (Οξφόρδη, Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Έρευνας, 2009-2013) και συνεπιμελήθηκε την έκθεση «Ένας κόσμος συναισθημάτων» που παρουσιάστηκε στο Ωνάσειο Πολιτιστικό Κέντρο στη Νέα Υόρκη και στο Μουσείο της Ακρόπολης και βραβεύθηκε με το βραβείο του κοινού ως η καλύτερη έκθεση παγκοσμίως. Έχει τιμηθεί με πλήθος βραβείων στην Ελλάδα και το εξωτερικό και είναι Αντεπιστέλλον Μέλος της Ακαδημίας Αθηνών.

Σχετικές ομιλίες