Γιακουμής Χάρης
Γλώσσα
Ελληνική
Ημερομηνία
11/04/2016
Διάρκεια
83:20
Εκδήλωση
Κύκλος διαλέξεων στο πλαίσιο της περιοδικής έκθεσης «Ένα όνειρο ανάμεσα σε υπέροχα ερείπια… Περίπατος στην Αθήνα των περιηγητών, 17ος-19ος αιώνας»
Χώρος
Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο
Διοργάνωση
Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο
Εταιρεία Φίλων του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου
Κατηγορία
Αρχαιολογία
Ετικέτες
φωτογραφία, 19ος αιώνας, 20ος αιώνας, Αθήνα, Ακρόπολη, αρχαία Ολυμπία, Ζάκυνθος, Σμύρνη, Θεσσαλονίκη, μνημεία
Κύκλος διαλέξεων στο πλαίσιο της περιοδικής έκθεσης
«Ένα όνειρο ανάμεσα σε υπέροχα ερείπια… Περίπατος στην Αθήνα των περιηγητών, 17ος-19ος αιώνας»
Το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο σε συνεργασία με την Εταιρεία των Φίλων του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου διοργανώνει κύκλο πέντε διαλέξεων, οι οποίες θα φωτίσουν διαφορετικές πτυχές των «υπέροχων ερειπίων» του ιστορικού παρελθόντος της Αθήνας, όπως αποτυπώθηκαν στην τέχνη και τη φωτογραφία.
Οι επισκέπτες του μουσείου εκτός από τον νοερό περίπατο που τους προτείνει η περιοδική έκθεση «Ένα όνειρο ανάμεσα σε υπέροχα ερείπια… Περίπατος στην Αθήνα των περιηγητών, 17ος- 19ος αιώνας», αλλά και η έκθεση ιστορικής φωτογραφίας στο Καφέ του Μουσείου «Άνθρωποι στα υπέροχα ερείπια των Αθηνών, από τον 19ο στον 20ό αιώνα», θα μπορέσουν να εκτιμήσουν την αξία της εικαστικής μαρτυρίας που τα παρουσιαζόμενα εκθέματα φέρουν για τις αρχαιότητες της πόλης μέσα από μια σειρά επιστημονικών παρουσιάσεων εστιασμένων σε επιλεγμένα αθηναϊκά μνημεία, στις μεταμορφώσεις τους μέσα στον χρόνο, αλλά και στον εμβληματικό ρόλο που κατέχει το αρχαιολογικό τοπίο στην πρόσληψη της Αθήνας και της Ελλάδας.
Η διάλεξη του Δρ. Χάρη Γιακουμή, ιστορικού φωτογραφίας και επιμελητή εκθέσεων, πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 11 Απριλίου 2016 και είχε τίτλο «Φωτογραφία και αρχαιολογία στην Ελλάδα, από τον 19ο στον 20ό αιώνα».
Η φωτογραφία από την εφεύρεση της στα μέσα του 19ου αιώνα, αλλά ακόμη και έως τις μέρες μας, αποτελεί σημαντικό βοήθημα στην αρχαιολογία για την αντιγραφή και αποτύπωση των μνημείων και των ανασκαφών.
Μελετώντας όμως σε βάθος τις ίδιες τις παλαιές, ή αρχαίες φωτογραφίες, όπως θα έπρεπε πιο σωστά να τις αποκαλούμε, διαπιστώνουμε ότι οι ίδιες από μόνες τους κρύβουν σημαντικούς θησαυρούς. Ο φωτογράφος με τους φακούς και τα χημικά του μπορεί με ένα τρόπο μαγικό να αιχμαλωτίσει το χρόνο και να μας μεταφέρει το τόπο στο σήμερα τόσα χρόνια μετά, έτοιμο προς ανακάλυψη.
Βασικός σκοπός του ομιλητή / ιστορικού είναι να μας βοηθήσει να κατανοήσουμε τους κώδικες ανάγνωσης αυτών των σπάνιων φωτογραφικών έργων που μα κληροδότησε η ιστορία και με τη βοήθεια της νέας τεχνολογίας, της ψηφιοποίησης των εικόνων, μπορούμε να διεισδύσουμε κυριολεκτικά μέσα τους. Αυτό μας δίνει τη δυνατότητα, όπως ένας αρχαιολόγος, να ανακαλύψουμε πρόσωπα και πληροφορίες κρυμμένες εδώ και πάνω από ενάμιση αιώνα μέσα στη φωτοευαίσθητη επιφάνεια του φωτογραφικού χρόνου.
Ο Χάρης Γιακουμής γεννήθηκε το 1959 στην Κύπρο. Είναι ιστορικός τέχνης, διδάκτορας αισθητικής και τεχνολογίας της εικόνας του Πανεπιστημίου του Παρισιού. Τον ενδιαφέρει ιδιαίτερα η παλαιά φωτογραφία, η φωτογραφία στον ελληνικό χώρο και η σχέση μεταξύ τέχνης και φωτογραφίας, θέματα για τα οποία έχει εκδώσει ήδη αρκετά βιβλία. Ζει και εργάζεται στο Παρίσι στις εκδόσεις Kallimages.
Βιβλιογραφία:
ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΕΙΣ ΤΩΝ ΑΘΗΝΩΝ
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ ΑΠΟ ΤΟΝ 19ο ΣΤΟΝ 20ο ΑΙΩΝΑ
ΠΡΟΣΩΠΑ ΤΩΝ ΑΘΗΝΩΝ (+DVD) ΑΠΟ ΤΟΝ 19ο ΣΤΟΝ 20ο ΑΙΩΝΑ 1855-1960
ΦΩΚΑΙΚΑ ΒΛΕΜΜΑΤΑ ΤΟΥ FELIX SARTIAUX
ΔΙΓΛΩΣΣΗ ΕΚΔΟΣΗ, ΕΛΛΗΝΙΚΑ-ΓΑΛΛΙΚΑ
ΒΛΕΜΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
ΑΠΟ ΤΟ ΑΛΦΑ ΕΩΣ ΤΟ ΩΜΕΓΑ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΟΝ 19ο ΣΤΟΝ 20ο ΑΙΩΝΑ
ΘΕΟΓΟΝΙΑ
Η ΑΦΡΟΔΙΤΗ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ
Η ΕΛΛΑΔΑ
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΚΑΙ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΟ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΟΝ 19ο ΑΙΩΝΑ
Η ΕΛΛΑΔΑ (ΔΙΓΛΩΣΣΗ ΕΚΔΟΣΗ)
ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΣΤΩΝ 1896-1912
Η ΑΚΡΟΠΟΛΗ ΤΩΝ ΑΘΗΝΩΝ (ΤΡΙΓΛΩΣΣΗ ΕΚΔΟΣΗ)
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ 1839-1959 (ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΑΓΓΛΙΚΑ ΓΑΛΛΙΚΑ)